Edited by Kinik, 03 October 2015 - 11:05.
Zimnica i konzerviranje hrane u domaćoj radinosti
#1
Posted 03 October 2015 - 10:39
#2
Posted 03 October 2015 - 12:19
...
Preskocio sam namerno svu 'nasu' klasicnu zimnicu - to moze ko hoce, no izdvajam nesto sto smatram da je za gurmane pod 'must'.
To su razna ulja i sirce sa zacinima, kao i neke sezonske salate, pa i zelei koji jako dobro dodju preko zime.
Sad, sve zavisi koliko neko ima vremena, zelje i mogucnosti.
S tim da je ono sto sam spremis uvek ukusnije & zdravije.
I primeri
'Djavolsko sirce'
Za 2 boce po 1/2 l.
2-3 ljute papricice (koliko ko voli - vise je bolje), 10 glavica luka vlasca, 1 crna rotkva (moze rendani djumbir / ren, moze tucana zrna gorcice 'slacice'), 6 karanfilica, 4 lovorova lista, 1 kasicica crnog bibera, litar vinskog sirceta.
Svo povrce se isitni u blenderu, zacini istucaju (osim lovora) - sve se stavi u posudu od 2l (staklenu / keramicku) ostavi da odstoji 2 dana a zatim procedi kroz gustu krpu koja se dobro ocedi.
Sirce je ljuto, pa se koristi pazljivo.
Ljutina se moze smanjiti, moze se dodati i zuti secer.
Opet - kako ko voli.
...
#3
Posted 03 October 2015 - 16:20
kiniche domacine,
posle tvojih kuhinjastih postova svaka domacica da se postidi
...meni najbolji ukus ima pickles, i to krastavcici
ustvari veliki krastavci prerezani po duzini i unutra uguran persun, ali u toj vodi pliva jos mnostvo raznih travki
e to mi je glavna bliskoiss djakonija,
to cu mozda da napravim ako stignem, (da li jos ima da se kupe) a imam licni tajni recept
#4
Posted 03 October 2015 - 18:31
Pijaca u Beogradu je ovih dana prepuna svih vrsta krastavaca.
#5
Posted 03 October 2015 - 21:12
Bio večeras na nekakvom vernisažu, uglavnom širi 'region' + Skandinavci & Balti. Domaćin, koji nas je nemilosrdno dimio roštiljem*, iznio je u jednom trenu par tegli echtes Serbisches Ajvar-a, koje mu njegova veza dovlači odozdo.
Ja vjerujem da ta žena ima zlatne ruke i da su ingredienti prvoklasni, ali nije mi jasno kako teglicu od cca 450 grama naplaćuje 10 €, a ono što me još više začuđuje je da moj (inteligentan je čovjek) poznanik plaća tu nevjerojatnu cijenu za mješavinu patlidžana, paprike, bijelog luka, ulja, soli i bibera.
Ajvar je bio odličan, no moj večerašnji sugovornik (Makedonac) kaže da više nego bolja roba tog tipa, zapravo ne košta više od 3 €.
Sutra ću postati originalni recept za 'Sarde in saor', mariniranu plavu ribu, uglavnom srdele, sardone ili škombre, što se od Mletaka, preko Trsta pa do Splita smatra posebnom vrstom turšije, te valjda upada u kategoriju zimnice.
*Nisam veliki prijatelj roštilja; mislim da se meso na taj način nekvalitetno obrađuje, tj. 'ubija'.
#6
Posted 03 October 2015 - 21:31
...
>> ... Sutra ću postati originalni recept za 'Sarde in saor', mariniranu plavu ribu, uglavnom srdele, sardone ili škombre, što se od Mletaka, preko Trsta pa do Splita smatra posebnom vrstom turšije, te valjda upada u kategoriju zimnice... <<
Pls - daj to na soljene ribe!
Nasao negde recept - kako napraviti 'zestok senf'?
U ljuci / ostri senf dodati mlevenu 'gorcicu' i miksane slane incune!
...
#7
Posted 03 October 2015 - 22:14
...
>> ... Sutra ću postati originalni recept za 'Sarde in saor', mariniranu plavu ribu, uglavnom srdele, sardone ili škombre, što se od Mletaka, preko Trsta pa do Splita smatra posebnom vrstom turšije, te valjda upada u kategoriju zimnice... <<
Pls - daj to na soljene ribe!
Nasao negde recept - kako napraviti 'zestok senf'?
U ljuci / ostri senf dodati mlevenu 'gorcicu' i miksane slane incune!
...
OK, ide sutra na soljene ribe.
Ovo za slane inćune u određenu vrstu senfa je 100% točno.
#8
Posted 05 October 2015 - 01:22
...
... meni najbolji ukus ima pickles, i to krastavcici
... ustvari veliki krastavci
... prerezani po duzini i unutra uguran persun, ali u toj vodi pliva jos mnostvo raznih travki, e to mi je glavna bliskoiss djakonija ... to cu mozda da napravim ako stignem, (da li jos ima da se kupe) a imam licni tajni recept
Ima.
Edited by Kinik, 05 October 2015 - 01:36.
#9
Posted 05 October 2015 - 14:56
nemam nista protiv korejanskog stila - naprotiv
a moj recept je kosher ali i halal istovremeno
i nista nema tako dobar ukus kao krastavcici iz bljak bureta u radnjicama `na cosku`
trazis npr pola kg. on zahvati golom rukom, malo probrlja i ubaci u kesu, posle to
nalije rastvorom iz bureta, zaveze kesu i onda je nosis kuci pazljivo kao kad kupis zlatne ribice na kalenicu...
i da, taj rastvor je najbitnjiji i ono sto cini ovu tursiju bez sirceta
#10
Posted 29 September 2016 - 10:57
Kako topik Zimnica jos nije odarhiviran, a napeto mi, odlucio sam da otvorim novi topik pa ako moderacija u nekom momentu nadje za shodno da ih spoji, nemam nista protiv ali i ne mora.
Ovdje sam mislio da objavljujemo postupak (tekst i slike) konzerviranja hrane koju sami spremamo, ne preporuke/recepte sa neta i sta bi neko volio ili voli da jede.
Sve dolazi u obzir: konzerviranje mesa (domace pastete, potted meat, susenje, dimljenje, confit, izrada kobasica, itd), povrca (ajvar, dzuvec, pindjur, tursija, fermentiranje, pickling i sl.), voca (dzemovi, chutneys, marmelade) kao i bilo sta drugo sto se sprema i ostavlja za neka druga vremena.
Ja se spremam da sad u subotu napravim nekoliko teglica apple chutney-a i po prvi puta da pokiselim nesto maslina. Juce dok sam kupovao neko povrce i pivo kod lokalnog bakalina, poklonio mi je pegrst svjezih maslina koje je vjerovatno greskom narucio.
Ima dovoljno za mozda dvije tegle. Malo sad iscitavam kako se to radi i muka mi dolazi jer ni ovo nije ciribu-ciriba, nego se potapaju u slanu vodu koju treba svakodnevno mijenjati 20ak dana dok iz njih ne izadje gorcina, a prethodno ih treba svaku malo udariti ili zasjeci da to lakse i valjda brze ide. Doduse, osim tog mijenjanja vode i nema nekog posla, dacu im sansu.
Sto se chutney-a tice, jos nisam odlucio koji recept cu odokativno pratiti (omjer secera i sirceta je bitan) ali sam narucio ekstra super teglice od 450ml, koje se nadam da ce biti dostavljene do sutra:
Imam i etikete koje sam sam dizajnirao, sve mora biti tip - top!
#12
Posted 29 September 2016 - 19:58
Nije bilo toliko tesko razbiti masline. Bilo bi da sam imao vise ali ova kolicina nije nikakav problem. Trebalo mi je malo vremena da se ustelim, poneku sam totalno razbio, a kad sam se ustelio, sve je bilo gotovo.
Onda sam ih opet malo saprao i potopio sa tanjiricem:
Sad samo treba mijenjati vodu svaki dan sljedecih sedam dana.
#14
Posted 05 October 2016 - 15:01
Eh, bas si "fancy." Sto ce ti te teglice? Ja samo cuvam teglice od bilo cega iz ducana - operem ih tek toliko da se ne usmrde. Kad zatrebaju - stavim ih, i poklopce, u veci lonac i pustim da kipe u vodi 10 ili 20 min. Onda su sterilne i spremne za novu zimnicu.
Edited by zoran59, 05 October 2016 - 15:01.
#15
Posted 05 October 2016 - 15:12
Eh, bas si "fancy." Sto ce ti te teglice? Ja samo cuvam teglice od bilo cega iz ducana - operem ih tek toliko da se ne usmrde. Kad zatrebaju - stavim ih, i poklopce, u veci lonac i pustim da kipe u vodi 10 ili 20 min. Onda su sterilne i spremne za novu zimnicu.
Zato sto sam picajzla i ne zanima me ocuvanje okolisa.
Nemam 30-40 sacuvanih teglica. Mozda imam dvije u auzlaku pa moram da kupujem. Onda kad sve podijelim kao i one sa papricicama opet nemam. I tako...
Ne pravim ja ovo da imam zimnicu, nego tek tako, da pravim nesto.
Edited by Honey Badger, 05 October 2016 - 15:28.