Jump to content


Photo
- - - - -

Pravljenje sira


  • Please log in to reply
433 replies to this topic

#1 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,504 posts

Posted 09 September 2016 - 15:44

Topik o siru je arhiviran pa otvaram novi. Nadam se da je OK. :)

 

Istrazujem malo o mogucnosti pravljenja sira u domacoj radinosti i ne cini se mnogo komplikovano. Barem vrste tipa mozzarella i ricotta. Nesto sam kao pokusavao prije par godina ali nije ispalo bogznasta, samo sam upropastio mlijeko, limun i neke gaze. Ovog puta cu bolje da se pripremim. Narucio sam vec gaze za cijedjenje i rennet. Kad to stigne, ostaje mi samo da kupim mlijeko i da krenem. Do tada cu jos malo da se obrazujem.

 

Watch this space. :)


  • 3

#2 zoran59

zoran59
  • Members
  • 9,678 posts

Posted 09 September 2016 - 16:41

Bravo za otvaranje topica!

 

I mene to silno zanima. Nesto minimalno (tek toliko da budem opasan ;)  ) o tome znam, tj. sjecam se iz djetinjstva, kad sam cesto posjecivao ruralni dio familije. Nesto sam u par navrata tokom proslih X godina i sam probao, ali je propalo.

Razlog?

Mislim da je problem u mlijeku. Sve sto se lako moze nabaviti (u urbanom ducanu) je vec pasterizirano, bezmasno ili ima 0.5, 1, 2 ili vec koliko % masnoce itd.

 

Kontaktirao sam par stocara/farmera u blizini i pitao da li bih mogao kupiti mlijeko direktno od njih, bez da idem preko mljekare. Eh, ovo je suluda Amerika i svima prvo padnu na pamet advokati - sto ako se otrujem pa ih tuzim? Njima se za 50 ili 100 litara godisnje nece riskirati...

 

Ako sto uspijes, jako me zanima kako. I kako ces nabaviti mlijeko - pretpostavljam da je UK nesto normalnija od USA, bar u tom pogledu.


  • 0

#3 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,504 posts

Posted 09 September 2016 - 19:16

Bravo za otvaranje topica!

 

I mene to silno zanima. Nesto minimalno (tek toliko da budem opasan ;)  ) o tome znam, tj. sjecam se iz djetinjstva, kad sam cesto posjecivao ruralni dio familije. Nesto sam u par navrata tokom proslih X godina i sam probao, ali je propalo.

Razlog?

Mislim da je problem u mlijeku. Sve sto se lako moze nabaviti (u urbanom ducanu) je vec pasterizirano, bezmasno ili ima 0.5, 1, 2 ili vec koliko % masnoce itd.

 

Kontaktirao sam par stocara/farmera u blizini i pitao da li bih mogao kupiti mlijeko direktno od njih, bez da idem preko mljekare. Eh, ovo je suluda Amerika i svima prvo padnu na pamet advokati - sto ako se otrujem pa ih tuzim? Njima se za 50 ili 100 litara godisnje nece riskirati...

 

Ako sto uspijes, jako me zanima kako. I kako ces nabaviti mlijeko - pretpostavljam da je UK nesto normalnija od USA, bar u tom pogledu.

 

Kad krenem s tim, objavljivacu ovdje pa cemo prolaziti kroz to skupa. Malo sam gledao neke videos, izgleda jednostavno ali isto tako lako je nesto zaboraviti i upropastiti cijeli trud. Polako cu da nabavim sve instrumente, kalupe i sve sto uz to ide i taman kad malo zahladni, kad se obavi berba jabuka, papricica i jedne tikve, onda cu uzeti jedan vikend i dokumentovati proces pravljenja nekog sira.

 

To je plan, hocu li ga izvesti i kako - vidjecemo.


Edited by Honey Badger, 09 September 2016 - 19:25.

  • 0

#4 Div

Div
  • Members
  • 7,520 posts

Posted 09 September 2016 - 19:49

Bravo za otvaranje topica!
 
I mene to silno zanima. Nesto minimalno (tek toliko da budem opasan ;)  ) o tome znam, tj. sjecam se iz djetinjstva, kad sam cesto posjecivao ruralni dio familije. Nesto sam u par navrata tokom proslih X godina i sam probao, ali je propalo.
Razlog?
Mislim da je problem u mlijeku. Sve sto se lako moze nabaviti (u urbanom ducanu) je vec pasterizirano, bezmasno ili ima 0.5, 1, 2 ili vec koliko % masnoce itd.
 
Kontaktirao sam par stocara/farmera u blizini i pitao da li bih mogao kupiti mlijeko direktno od njih, bez da idem preko mljekare. Eh, ovo je suluda Amerika i svima prvo padnu na pamet advokati - sto ako se otrujem pa ih tuzim? Njima se za 50 ili 100 litara godisnje nece riskirati...
 
Ako sto uspijes, jako me zanima kako. I kako ces nabaviti mlijeko - pretpostavljam da je UK nesto normalnija od USA, bar u tom pogledu.

Onda, ovako:
Kupiš kravu...
  • 0

#5 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,504 posts

Posted 09 September 2016 - 20:32

Onda, ovako:
Kupiš kravu...

 

Mislio sam praviti budjavi (plavi) sir od kozjeg mlijeka.

 

Da kupim kozu?


  • 0

#6 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,237 posts

Posted 09 September 2016 - 23:23

Ja sam pre izvesnog vremena kupio pravi sir od nekog dede iz okoline Sjenice, tj. blizu kanjona Uvca. Iako mi je pokazao posude i još neke tips and tricks, nisam ih zapamtio da bih mogao nešto korisno da kažem. Moram priznati da mi je zbog nekih sitnica drago što živim ovde, jer dedi niti sam morao da potpisujem da sir kupujem na svoju odgovornost, niti sam morao da se zezam sa tim glupostima. Sir je bio prva liga, a žao mi je što ga nisam kupio još više.


  • 2

#7 zoran59

zoran59
  • Members
  • 9,678 posts

Posted 10 September 2016 - 01:18

..........

... dedi niti sam morao da potpisujem da sir kupujem na svoju odgovornost, niti sam morao da se zezam sa tim glupostima. Sir je bio prva liga, a žao mi je što ga nisam kupio još više.

Izvinjam se sto vec ovako rano ulecem sa trolovanjem. No podsetio si me na jednu zgodu.

 

Sredina '70-ih, prijatelj i ja autostopiramo do Dubrovnika i kampiramo. Letovanje. Kako to vec ide, u kampu uhvatimo dve Svabice - devojke letuju bez pratioca. Sad, nakon dan-dva, neki normalniji ljudi bi ih odveli u sator ili u sumu i "standardno" se zabavljali. Al' ja nisam normalan, ja sam Jugosloven i omladinski aktivista, pa ih odvedemo na izlet na Lovcen, da vide Njegosev mauzolej. Nije daleko od Dubrovnika. Odlicno vreme, nigde oblacka, sa Lovcena se cak preko nazire Italija. Drzim devojkama predavanje o istoriji i Njegosu, ove to strpljivo podnose, kad nam se obrati jedan brkati starkelja - doveo ga sin da "obidju vladiku." Pita kojim jezikom govorimo i sta pricamo. Objasnim, a on ce - momci, tako valja! Kad sidjete u Cetinje, stanite [objasni gde], cekace vas moj sin.

Pomalo zbunjeni, sidjemo i stanemo i, stvarno, doceka nas sin i odvede do obliznjeg sela. A tamo starkelja i njegova baba ispred kuce pripremili sto - ej, stari rucno istesan sto i klupe, bez ijednog cavla - sve spojeno drvenim klinovima, bez lepka! - i na stolu domaci sir, prsuta i hleb, paradajz i luk i svasta. Naravno, i rakijica pre jela i vino uz/posle. Mako mila, hrane - sve se topi u ustima.

Jedini los moment - prijatelj ponudi da plati, a starac se uvredi. Kaze, ko ceni Njegosa, pa jos dovede i strance da ga cene, ne placa!

Tako smo se dobro najeli i naslusali lokalne istorije da su mi cak i Svabice oprostile gnjavazu sa lekcijom...

 

Secajuci se najvise sira (Svabice su izbledele), par godina kasnije stanem u Cetinju tokom jednog "tour of Yugoslavia" motoristickog putesestvija. Pokusao sam da nadjem selo, ali nisam uspeo. Jebiga. Tek sad mi je palo na pamet da se malo zezam sa GoogleEarth i vidim hocu li stogod prepoznati, mada sumnjam.

 

troll off...


  • 4

#8 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,504 posts

Posted 10 September 2016 - 10:50

Eh, pa ja sam to sirno iskustvo imao prije manje od 15 dana, komsija Rade na Majevici ima dvije koze i neke jarice i pravi odlican sir. Sjeli smo ispod grozdja, a on iznese rakiju, sir, papadajz i jos kojesta, sve iz njegove baste/domace radinosti. Jos dok smo sjedili, Raso punio paprike sirom i onda ih reda u malu drvenu kacu, ne vecu od jedno 4-5 litara i onda ih zali mlijekom. Odatle mi i inspiracija da pravim sir ali ja cu vjerovatno, znajuci sebe, da krenem od necega komplikovanijeg, kao npr budjavi sir, pa ce biti mnogo 'teo, mnogo zapoceo. 


  • 3

#9 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,237 posts

Posted 10 September 2016 - 11:28

Da nisu ukiseljene crvene paprike, koje su blago ljute? Ako su takve punjene sirom, to je užitak, mada nemam ništa ni protiv ostalih načina pripreme ;)


  • 1

#10 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,504 posts

Posted 10 September 2016 - 11:43

Da nisu ukiseljene crvene paprike, koje su blago ljute? Ako su takve punjene sirom, to je užitak, mada nemam ništa ni protiv ostalih načina pripreme ;)

 

Nisu crvene, nego zute. Znam da je birao manje i da su bile spicaste, a kako sam sad malo potkovaniji oko paprika, siguran sam da su turske, Kapiya paprike. Sasvim je moguce da je poneka malo ljuta, odmah do paprika su i ljute papricice i ocekivano je da se desio neki cross pollination. 

 

Kod Radeta je stvarno sve to prekrasno. Jednu noc smo presjedili do ujutro, u velikom kaminu gori vatra, a na kaminu razne starinske stvari koje on skuplja i kaci po zidovima, skupa sa vijencima luka, bijelog luka i ostalih vocki, povrcki, gljiva i ljekovitih trava pogodnih za susenje. Pokusacu da nadjem sliku te prostorije, to izgleda kao nesto izmedju muzeja i ostave.

 

Zadnjih par godina tamo dodju cobani sa ovcama i ostave kod njega dva konja, a oni odu sa ovcama vise u planinu i onda se kod Rase skupi drustvo, pa se zahvati rakije i onda urnebes sa jahanjem i padanjem s konja, sa sve kaubojskim sesirima i vatrenim oruzjem. Cirkus u 16. :)


Edited by Honey Badger, 10 September 2016 - 11:45.

  • 2

#11 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,237 posts

Posted 10 September 2016 - 11:52

Eh, nateraćeš me da odmah skoknem do pijace i potražim nešto slično. Jedna mini-firma ima tezgu na kojoj prodaje i te žute paprike, punjene pavlakom, pa da vidim da li su održali kvalitet ;)


  • 0

#12 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,504 posts

Posted 10 September 2016 - 11:56

Eh, nateraćeš me da odmah skoknem do pijace i potražim nešto slično. Jedna mini-firma ima tezgu na kojoj prodaje i te žute paprike, punjene pavlakom, pa da vidim da li su održali kvalitet ;)

 

Ne znam sta cekas? Pa nam sibni slicku-dvije i review. :)


  • 0

#13 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,237 posts

Posted 10 September 2016 - 13:13

Papriku sa pavlakom nisam uspeo da kupim, jer je zbog male potražnje tokom leta zaliha trenutno rasprodata, ali će biti sledeće nedelje. Ipak, kupio sam nešto drugo, i to u skladu sa temom:

Attached File  ljuti sir.jpg   92.78KB   5 downloads

 

Ovo je sir, tj. kačkavalj pravljen sa paprikom. Umereno je ljut, a vidim da umeju da pogode i način spravljanja - nije previše mastan, nije kao da je od gume, ali nije ni suv kao dvopek, baš kako treba. Ovaj sir imaju već oko godinu dana i kažu da ga kupci sasvim lepo prihvataju, što mogu da posvedočim na sopstvenom primeru. Odličan je za meze, bilo da se secka na listiće, bilo na kockice, a zbog lepog ukusa uvek ga brzo potrošim. Lep je i kada se onako hladan stavi na tople bruskete, dvopek ili tost, dok je ukus dovoljno zanimljiv da se ne mora jesti kao običan sir za sendviče, tj. sa nekom šunkom i slično.

 

Ukratko, za svaku je preporuku. :thumbs:

 

Edit: zbog senke leva strana izgleda malo tamnije, a boja je veoma svetla, otprilike kao kod kajmaka.


Edited by DJ_Vasa, 10 September 2016 - 13:14.

  • 3

#14 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,504 posts

Posted 10 September 2016 - 13:13

Evo dobio sam taze slike, danasnje i maksuzija za topik. :)

 

Kacica sa sirom punjenim paprikama je desno od kamina, kraj prozora:

 

majevica1_zpsxfd5tijk.jpg

 

I jos par slicica u nastavku...

 

majevica4_zpsfwoviu0q.jpg

 

majevica5_zpshdouxbb8.jpg

 

majevica2_zpsccpcoyij.jpg

 

 

 

Neustrasivi Kan:

 

kan_zps5eltzu2b.jpg

 

Vrlo umiljat i dobar ali je pravi cuvar. Stalno patrolira oko kuce, bijeli macak mu je najbolji prijatelj, a Kan i on napadaju sve sto se priblizi kuci, od ovcarskih pasa i vukova do zmija. Zmije su mackov fah.   :)


Edited by Honey Badger, 10 September 2016 - 13:16.

  • 3

#15 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,237 posts

Posted 10 September 2016 - 13:18

Veoma slično onome što sam video kod čoveka u blizini Sjenice, tako da verujem da mu je ono što proizvodi zaista prva liga. Čist vazduh + očuvana priroda + tradicionalna priprema = super hrana.

 

Doduše, kod njega je bio neki mali crni kucov koji bi se sa svima igrao :rolleyes:


  • 0