Jump to content


Photo
- - - - -

Latinska Amerika


  • Please log in to reply
463 replies to this topic

#31 kirovec

kirovec
  • Members
  • 1,135 posts

Posted 14 December 2015 - 17:35

Sta pricas bre, naravno da ih je zakinuo i isli su na arbitrazu: Exon Mobil, Conoco Filips, Total i Statoil, ne znam koliko su dobili.

 

Cemu takvo brecanje na ono sto sam napisao. To u vezi stranaca je samo deo moje poruke manje bitan pa ako sam pogresio to je zivot jbg, mnogo je bitniji deo poruke u vezi PDVSA jer je to glavni proizvodjac nafte u Veneceuli. Mnogi ne znaju kao forumas norvezanin da PDVSA je bio drzavni pa zato misle da je dosao Cavez i nacionalizovao celu naftnu industriju Venecuele.


Edited by kirovec, 14 December 2015 - 17:35.

  • 0

#32 webboy

webboy
  • Banned
  • 101 posts

Posted 14 December 2015 - 19:16

Da, Ekson i ostali su dobili odštetu. Ne znam za ostale, ali Ekson je dobio 1.6 Milijardi USD. E sad, jbg, alavosti nikad dosta.


  • 0

#33 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 14 December 2015 - 20:55

Periodi vladavine Pinočeove hunte:

1. Period apsolutnog prihvatanja Čikaške škole milog nam i nikad ne prežaljenog Miltona Fridmana 1973-1982
- Zadržao je postojeće rudnike pod državnom upravom (zamisli), a nova nalazišta je otvorio za strane kompanije. Dođite i uzmite mi rude, pametno, nema šta.
- Spoljni dug '72 3.5 milijarde USD, dug '82 17 Milijardi USD.
- Za 60% smanjio finansiranje zdravstva, što je izazvalo porast tifusa za 121%, virusnog hepatitisa i još gomile bolesti.
- Privatizovao je penzioni fond i školstvo. Školstvo sa 30% palo na 25%.
- Nezaposlenost '72 je 3%, '77 je 25%, a u špicu krize 82-85 čak 33%
- Fiksan devizan kurs koji je UPROPASTIO domaću proizvodnju (kao i kod nas), pa je Čile počeo mnoooogo više da uvozi. Otud nagli porast gore pomenutog spoljnog duga.

2. Period krize 1982-1985
- Otkuda kriza jbt, kad su Čile pohvalili i Fridman i Tačerova :D
- NACIONALIZACIJA 2 najveće bake.
- 18 od 50 finansijskih institucija je proglasilo bankrot

3. Period Bučija 1985-1990. Ovo je zalazak diktature Pinočea
- Buči uvodi fleksibilan kurs, oživljava domaću privredu
- Buči ukida i smanjuje takse čime takođe oživljava privredu i poljoprivredu
- Buči vrši transformaciju duga u kapital. Kupujući obveznice duga denociama državnih kompanija.
- Buči uvodi KONTROLU kapitala, suprotno našem divnom gore pomenutom nobelovcu.

Dakle, tek kada je Buči uveo delimičnu kontrolu kapitalizma, Čile je krenuo ka properitetu.

 

Odgovoriću na ovo, iako u principu ne zaslužuje odgovor,jer se radi o prevodu teksta sa wikipedije, ali ne celog nego samo rečenica izvučenih iz konteksta.

 

Samo oko ovog dela što se tiče Bucija. Namerno si izostavio da je Buči sproveo privatizaciju, kako prirodnih dobara, javnih preduzeća, tako i stvari koje su nacionalizovane za vreme Aljendeai, ali privatizovao je i stvari koje su nacionalizovane za vreme krize 1982-3. Sve te mere su dovele do rasta Čileanske privrede koji je u to vreme bio najveći na kontinentu. Sve mere koje je sproveo Buci su u skladu sa doktrinom liberalnog kapitalizma. Smanjenje taksi i poreza, privatizacija, olakšavanje pokretanje poslova, fluidni kurs... Ekonomske mere koje su sprovodjene pre njega su bile miks različitih ekonomskih pravaca, toliko da su čak ljude koji su sprovodili tu ekonomsku politiku podrugljivo nazivali čikaška škola socijalizma. Ne treba zaboraviti da je u momenta puča privreda bila u potpunom kolapsu, štrajkovi su paralisali i ono malo privrede što je radilo. Inflacija je te godine dostigla cifru od 300%, a puč je bio ako se nevaram sredinom ili početkom septembra. U svakom slučaju Čile je iz Pinočeove diktature izašao ekonomski jači od onog kakav je bio kada je u nju ušao i tu nema nikakvog spora ni medju istoričarima, ni medju ekonomistima. A to da su Bučijeve reforme izvršene na izlasku iz Pinočeove diktature je smešna teza. Pinoče je nameravao da vlada još jako dugo i trudio se da tako i bude. Rezultat plebiscita je iznenadio sve, pa i njega. Zbog promenjenih odnosa u svetu nije mogao da reaguje,ali je maksimalno otegao tranziciju vlasti i ona je trajala dve cele godine.

 

Meni je sada jasno šta ti u stvari pokušavaš sa ovim topikom. A to je da pod maskom diskusije pre svega o Venecueli provučeš tezu da su SAD uz pomoć svojih tajnih službi izvršile tihi prevrat u Venecueli i izazvale promenu pravedne komunističke vlasti. Paralelu tome vidiš u Pinočeovom puču i smeni Aljendea. Mogu ti reći da ta tvoja teza baš i ne pije vodu.

 

SAD je dugo godina vodio veomma lošu politiku prema Latinskoj Americi i tu nema spora. Za to su verovatno razni razlozi, jedan od njih je sigurno i strah od velikog uticaja SSSR-a u bukvalnom dvorištu SAD, što bi moglo ugroziti i bezbednost samih SAD. Ima tu sigurno i drugih razloga, ali ne bitno. Latinska Amerika je plodno tlo za komunističku ideologiju i politika SAD je samo odložila dolazak komunista na vlast u Latinoameričkim državama, nikako to nije, niti je mogla sprečiti. Po meni je to vrlo pogrešan način vodjenja politike, jer ako nešto ne može da se spreči bolje da bude odma nego da se odlaže u nedogled i da se na to bespotrebno troše  resursi, iz perspektive SAD možda i nije tako, ne znam. U svakom slučaju, svojom politikom u LA su napravili mnogo neprijatelja. Posle pada SSSR-a dolazi do promene SAD politike i bukvalno ispuštaju LA iz svog uticaja. Komunistički i levičarski režimi osvajaju vlast u jednoj pojednoj državi, dok to nije obuhvatilo čitav kontinent. Sada je došlo vreme da polako napuštaju političku scenu.

Treba reći da je takva promena LA bila neophodna i da su komunisti morali doći na vlast, da i taj narod tamo shvati da imto neće doneti ono što su očekivali. Tako da nije problem što su oni došli na vlast, problem je što su ostali predugo. Prvi mandat skoro svih njih je bio uspešan. Radilo se na smanjenju socijalnih razlika, koje su u LA prenaglašene, radilo se na smanjenju diskriminacije domorodačkih zajednica i siromašnih, razbijani su privatni monopoli... To im je donelo popularnost i lako su pobedili na sledećim izborima. E tu su nastali problemi. Umislili su da su bogom dati i krenuli su da menjaju ustave i zavode diktaturu, u ekonomiji su krenuli u masovne nacionalizacije i čitave ekonomije su podredili dobiti od prodaje sirovina mislivši da će visoke cene sirovina trajati večno. Čim su nastala pomeranja na svetskom tržištu njihove ekonomije su doživele kolaps. To je naravno dovelo do pada popularnosti, a strah od gubitka vlasti je povećao represiju nad gradjanima, jer ko sme da sumnja u vrednosti svetske socijalističke revolucije. E to će ih tek zakopati i ubrzati njihov pad. Retko ko od njih se pokazao kao dobar primer predsednika, koji je znao kad je vreme da ode i kako treba da se ponaša dok je na vlasti. Izdvojio bi Brzilca Lulu, pa i Argentinca Kirčnera iako se on baš ne uklapa u profil ovih komunista, za razliku od njegove žene.

 

Nema SAD potrebu da utiče i da potpomaže njihove smene. Dovoljno je bilo samo da ih pusti da vladaju neko vreme ito će ih eliminisati iz daljeg političkog života za sva vremena. Eto, toliko na tu temu.


  • 1

#34 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 14 December 2015 - 23:46

Cemu takvo brecanje na ono sto sam napisao. To u vezi stranaca je samo deo moje poruke manje bitan pa ako sam pogresio to je zivot jbg, mnogo je bitniji deo poruke u vezi PDVSA jer je to glavni proizvodjac nafte u Veneceuli. Mnogi ne znaju kao forumas norvezanin da PDVSA je bio drzavni pa zato misle da je dosao Cavez i nacionalizovao celu naftnu industriju Venecuele.

U pravu si. Medjutim, nacionalizacija se nije odigrala samo u naftnoj industriji vec mnogo sire.

 

Da, Ekson i ostali su dobili odštetu. Ne znam za ostale, ali Ekson je dobio 1.6 Milijardi USD. E sad, jbg, alavosti nikad dosta.

Tvoje shvatanje medjunarodnih zakona, ugovora i obaveza je na nivou pretskolskog uzrasta cim nazivas ovu isplatu "alavost". Idi, bre, nauci nesto.


  • 0

#35 webboy

webboy
  • Banned
  • 101 posts

Posted 14 December 2015 - 23:50

Cilj teme je diskusija o mogućem daljem pravcu kretanja Venecuele. Da li je opozicija protiv Čavezovog sistema bila potpomognuta iz Vašingtona, ili ne, to će vreme pokazati, sada je još rano i može se samo špekulisati. Moje lično mišljenje je da Vašington itekako potpomaže opoziciju, prosto zato što SAD nikada nisu bile zainteresovane za ljudksa prava, mir u svetu i ostale propagandne gluposti, već deluju isključivo iz interesa. Gde češ veći interes od Venecuele sa jednom od najvećih rezerva nafte na planeti. Takođe, SAD odavno nisu demokratija, već korpokratska imperija. Poslednji pravi predsednik SAD je ubijen u Dalasu '63.... no, to je za neku drugu temu.

 

Kada već pričamo o LA, možda grešim, ali čini mi se da se Rafael Korea dobro drži kao socijalista?


  • 0

#36 webboy

webboy
  • Banned
  • 101 posts

Posted 14 December 2015 - 23:54

Tvoje shvatanje medjunarodnih zakona, ugovora i obaveza je na nivou pretskolskog uzrasta cim nazivas ovu isplatu "alavost". Idi, bre, nauci nesto.


Alavost se ogleda u tome da je Ekson tražio oko 16 Milijardi, a sud je odredio 1.6 Milijardi, zbog čega ALAVI Ekson nije zadovoljan. Opet postaješ bezobrazan.

Edited by webboy, 14 December 2015 - 23:54.

  • 0

#37 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 15 December 2015 - 00:25

Alavost se ogleda u tome da je Ekson tražio oko 16 Milijardi, a sud je odredio 1.6 Milijardi, zbog čega ALAVI Ekson nije zadovoljan. Opet postaješ bezobrazan.

 

Bezobrazluk je kad se pretvaras da pises o necemu o cemu pojma nemas. Cuj, on zna koliko je Exon ulozio i koliko treba da trazi. Zamisli samo, on ima misljenje kako US podriva Venecuelu a Maduro i njegovi jos 2013. ponudili stranim kompanijama veci procenat vlasnistva u zajednickim poduhvatima.


Edited by blond, 15 December 2015 - 03:21.

  • 0

#38 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 15 December 2015 - 21:28

 

 

Kada već pričamo o LA, možda grešim, ali čini mi se da se Rafael Korea dobro drži kao socijalista?

 

Što se Ekvadora tiče. Kao i u svim drugim zemljama LA levičari su doneli neke dobre stvari, već sam pisao o tome da se ne ponavljam. Ekvador je bogat naftom,ostatak privrede je baziran na poljoprivredi. Prva dva mandata Koree su pratila stabilan ekonomski rast i to dosta visok. Napredak je bio evidentan. Odbio je da plati deo dugovo, to je išlo na arbitražu koja je prihvatila deo njegovih zahteva. Taj period je obeležila i visoka cena nafte. Sve je to dovelo do visokog rasta koji se zadržao do ove godine.

Problem je nastao što se Korea zbog svega toga osilio. Ekvador je mala zemlja čak i za Latinoameričke uslove, kako površinski, tako i populaciono, a bogami i ekonomski.Pored ustavnih promena koje su mu omogućile produžetak mandata, on je i na spoljnopolitičkom planu umislio da je bitan igrač. To će mu se kad tad vratiti.

 

Kao i ostali LA levičari ni on nije pravilno usmeravao novac od nafte. Ova godina je katastrofalna za Ekvador, sa tendencijom da bude još gore. On sada ima izbor da ispoštuje ustav koji je sam doneo i ode 2017 sa vlasti ili da ga opet menja da bi sebi produžio vlast (to je praksa kod LA levičara). Da je imao mandat manje sigurno bi u svojoj zemlji bio upamćen kao veliki predsednik, kao što su Nestor Kirčner i Lula u svojim zemljama. On još ima šansu za to , ako ne bude išao na produženje mandata. Mada će biti u velikim problemima, pre svega ekonomskim, i sigurno će izgubiti deo stare slave.

 

Na jednom frugom forumu na kojem pišem aktivan je čovek koji živi u Ekvadoru. Ekonomista je, i to dobar. On je jako dobro upoznat sa situacijom kako u Ekvadoru, tako i u celoj LA. Javi se na pp ako te intresuje, pošto vidim da te Korea i Ekvador jako intresuju. Ja mogu pisati više o njegovoj spoljnoj politici, jer me unutrašnja nije preterano intresovala, jer kao što sam naveo radi se o maloj zemlji, ne previše bitnoj za politička dešavanja na LA kontinentu.


  • 0

#39 webboy

webboy
  • Banned
  • 101 posts

Posted 15 December 2015 - 21:43

Hmm... zar nije baš Korea promenio tok novca od nafte i to tako da umesto 100% ide na otplatu duga, 70% bude ulagano u zemlju (infrastrukturu, zdravstvoi, školstvo...), a samo 30% da ide na dug?


  • 0

#40 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 15 December 2015 - 23:14

Hmm... zar nije baš Korea promenio tok novca od nafte i to tako da umesto 100% ide na otplatu duga, 70% bude ulagano u zemlju (infrastrukturu, zdravstvoi, školstvo...), a samo 30% da ide na dug?


To jeste tacno. Tome bi dodao i socijalna davanja na koji je otisao jako veliki deo novca.

Problem je sto nista nije uradio na diversifikovanju industrije. U izvozu Ekvadora sa nesto preko 50% ucestvuje nafta. To je ogromna zavisnost od samo jesnog izvora prihoda. Oatatak cine poljoprivredni proizvodi, pre svega banane. Tu je jos jedna ruda, ali ne mogu da se setim tacno koja.
Tako postavljena ekonomija je jako ranjiva i zavisi od kretanja cene sirovina na svetskom trzistu. Posto znamo koliko je cena nafte pala, mozemo samo da zamislimo kakva je ekonomska situacija tamo sada. Problem je sto isto kao u Venecueli, mada sa njima niko ne moze da se poredi oni su sampioni u gluposti o tome cu kasnije, oni nisu mnogo stedeli novac i rezerve su im vrlo tanke. Bolivija je tu dobar primer, jer su ustedeli dosta novca, tako da su i dalje nastavili sa uspesnim rastom. Kod njih problem lezi u necem drugom, o tome isto mozemo drugi put.

Bilo bi dobro da promenis ime teme, ako mozes, tako da obuhvata celu Latinsku Ameriku.
  • 0

#41 webboy

webboy
  • Banned
  • 101 posts

Posted 16 December 2015 - 00:11

Mislim da je bakar u pitanju. Generalno su Andi bogati bakrom. Bilo bi dobro da se radi na razvijanju turizma. Klima je jako povoljna, a turizam za razliku od naftne i rudne industrije ne troši prirodna bogatstva.

 

@Moderacija: Ako može da se promeni naziv teme u "Latinska Amerika". Ne znam mogu li ja to kao osnivač teme, nisam našao opciju.


  • 0

#42 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 16 December 2015 - 10:13

Mislim da je bakar u pitanju. Generalno su Andi bogati bakrom. Bilo bi dobro da se radi na razvijanju turizma. Klima je jako povoljna, a turizam za razliku od naftne i rudne industrije ne troši prirodna bogatstva.


Ipak nije bakar, proverio sam. Radi se o zlatu, ali je rec o vrlo malom procentu tako da i nije toliko bitno, mislio sam da je rec o vecoj kolicini, ali nije. Intresantno je da procenat nafte u izvozu od dolaska Koree na vlast raste, sto nije dobro. Od ostalih proizvoda tu su banane, kakao i riba i riblje preradjevine.
U turizam su poceli da ulazu, ali to je tek u povoju. I to ne u masovni turizam vec u obilazak netaknute prirode, prasume...
  • 0

#43 webboy

webboy
  • Banned
  • 101 posts

Posted 16 December 2015 - 10:26

Ipak nije bakar, proverio sam. Radi se o zlatu, ali je rec o vrlo malom procentu tako da i nije toliko bitno, mislio sam da je rec o vecoj kolicini, ali nije. Intresantno je da procenat nafte u izvozu od dolaska Koree na vlast raste, sto nije dobro. Od ostalih proizvoda tu su banane, kakao i riba i riblje preradjevine.
U turizam su poceli da ulazu, ali to je tek u povoju. I to ne u masovni turizam vec u obilazak netaknute prirode, prasume...

 

Tja, valjda će skontati da jačanje samo jedne izvozne grane takođe povećava i zavisnost od spoljnih uticaja (cene te sirovine na globalnom tržištu). E onda kad takva politika doživi kolaps, optužuju se sile (SAD) za namernu manipulaciju cenama. Nije isključena ta opcija, ali generalno, ko te j**e, što si to dozvolio.

 

Generalno, poljoprivreda je najperspektivnija grana industrije. Koliko god da tehnologija napreduje, šta god da se desi na svetu, ljudi moraju da jedu.

 

Što se turizma tiče, to je nekako i logično, početi od tako nekih vidova turizma koji ne zahtevaju mnogo velika ulaganja.


  • 0

#44 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 19 December 2015 - 11:29

Kao sto sam i predvideo. Maduro je ponovo pokazao koliki je ludak, samo me intresuje dokle ce ga u tome pratiti ljudi iz njegove partije, ranije mi je delovalo da tamo ima normalnih ljudi, ali izgleda da me vreme demantuje.
Maduro sada pokusava da oduzme nekoliko mandata opoziciji da bi ih spustio ispod dvotrecinske vecine. Optuzuje ih za izbornu kradju na nekim mestima, kupovinu glasova, zastrasivanje biraca...
Ali ni to nije dovoljno, vrh njegove partije najavljuje stvaranje paralelnog parlamenta, koji bi preuzeo kljucne funkcije postojeceg. Najavljuje se stvaranje parlamenta, ne znam kako bi ga preveo, komunal parlament. Tako nesto naravno ne postoji u ustavu. Pretpostavljam da bi u takvom telu trebali da budu predstavnici regiona i lokalnih samouprava gde socijalisti imaju apsolutnu vecinu, to je moja pretpostavka. Ali lokalni izbori su valjda vec sledece godine, njih ce vlast opet izgubiti, ne toliko ubedljibo jer imaju neke jake lokalne lidere ali ce izgubiti. Mozda moja pretpostavka za sastav parlamenta nije tacna, jer su najavili da u njemu ima mesta samo za predstavnike revolucije.

Ako do kraja sprovefu to sto su naumili to ce biti drzavni udar. Posle toga nije nemoguc i gradjanski rat. Nadam se da ce imati bar malo pameti da to izbegnu. Nije smak sveta izgubiti vlast.
  • 0

#45 webboy

webboy
  • Banned
  • 101 posts

Posted 19 December 2015 - 13:05

Pa oni koji nemaju vlast će sve uraditi da je se domognu, a ovi koji imaju vlast će sve uraditi da je očuvaju. Ne bi me iznenadio građanski rat.


  • 0