Jump to content


Photo
- - - - -

Venecuela


 • Please log in to reply
217 replies to this topic

#211 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 24 May 2018 - 03:10

Pocela su hapsenja u vojsci, medju srednjim cinovima, ukljucujuci i one u specijalnim jedinicama, mornarici i avijaciji. Izlaznost nije bila kao sto je Maduro ocekivao, tako da se povecava nervoza. Ipak, vojni udar nije na vidiku jer jos uvek ne moze da se stvori kriticna masa u vojsci, a drugo, i to najveci problem Venecuele, ne zna se sta bi bilo "dan posle": ko bi preuzeo upravljanje drzavom, i to ne samo na nivou izvrsne vlasti, nego i u najosnovnijim aspektima drustva. Opozicija je, ono sto je preostalo, razjedinjena.

 

Ne vidi si ni ko bi mogao da bude posrednik u pregovorima, ako bi, kojim slucajem, obe strane to prihvatile. Vatikan bi bio prvi izbor, ali je crkva u Venecueli vrlo ostra prema Maduru. Ostaje UN, a izvesno je da bi Guteres iskoristio tu priliku.

 

Na kraju, ne treba zanemariti ni mogucnost spoljne vojne intervenicje (USA), pod izgovorom sprecavanja humanitarne katastrofe. Posle propasti planova sa Iranom i Severnom Korejom, Trampu bi vrlo bila znacajna bilo kakva vojna pobeda.

Znaci nema humanitarne katastrofe, sve izmisljeno, ustvari tece med i mleko?  :ajme:  :ajme:  :ajme:


 • 1

#212 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 24 May 2018 - 03:11

.... Osim toga plan sa Korejom nije propao, jer sa paranoidno shizofrenim chovekom kao shto je Bucko dogovor nikada nije dogovor I nema nikakvog planiranja.

Ma nije nikakav problem, kad se nadju dva paranoidna shizofrenika, zacas ce naci zajednicki jezik.


 • 0

#213 Ginter

Ginter
 • Members
 • 210 posts

Posted 24 May 2018 - 03:16

Lose vidis. Vrlo dobro znam da je humanitarna katastrofa, zapravo, ovo je najveca izbeglicka kriza u istoriji kontinenta, samo sto prolazi ispod radara javnosti. 

 

Ono sto ti je tesko da shvatis ili sto se neuspesno trudis da budes duhovit je sledece: Trampu treba izgovor sprecavanja humanitarne katastrofe, jer ce tako lakse pridobiti saveznike, javnost i politicku elitu u svojoj zemlji, nego da intervenciju obrazlozi borbom protiv diktature. U tom slucaju ne bi imao podrsku.


 • 0

#214 Ginter

Ginter
 • Members
 • 210 posts

Posted 24 May 2018 - 03:27

A ispod je radara zbog politickih razloga, odnosno zbog jakih veza koje neke od okolnih zemalja imaju sa Venecuelom. Zbog toga nisu spremne da Venecuelancima daju status izbeglice, jer ne zele da naruse odnose sa Madurom. Time bi priznali da u Venecueli ima progona. iz istog razloga trazioci azila iz Rusije (ima ih cetvoro, za sada) nikada nece dobiti izbeglicki status u Srbiji.

 

Okolne zemlje tolerisu trazioce azila iz Venecuele, ali im ne daju status, odnosno, medjunarodnu zastitu. Nemaju pravo na rad, pravo na zdravstvenu zastitu, deca ne mogu u skolu...negde je bolje, negde gore. U Brazilu najbolje prolaze, ako uspeju da se dokopaju vecih gradova. Gvajana, Kolumbija, Ekvador, Panama - nesto losije, imaju pravo na rad. Najgore je traziocima azila na Karibima - Aruba, Boner i Kurasao pripadaju Holandiji, ali tamo ne vaze evropske konvencije, pa ih cesto proteruju. Trinidad i Tobago ima prioritet da izdgradi naftovod sa Venecuelom, kakve izbeglice, pre tri nedelje su deportovali 82 lica, dosao je vojni avion iz Venecuele da ih pokupi. Premijer Rowley i Maduro su bliski prijatelji.

 

Pominje se da bi Kina mogla da izvrsi pritisak na Madura. Dug Venecuele prema Kini je 8 milijardi dolara.


 • 0

#215 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 24 May 2018 - 12:42

 

Ono sto ti je tesko da shvatis ili sto se neuspesno trudis da budes duhovit je sledece: Trampu treba izgovor sprecavanja humanitarne katastrofe, jer ce tako lakse pridobiti saveznike, javnost i politicku elitu u svojoj zemlji, nego da intervenciju obrazlozi borbom protiv diktature. U tom slucaju ne bi imao podrsku.

Za razliku, recimo, od G. W. Busha koji za svoje avanture jeste imao podrsku? Pa nece biti.

 

A kad bude ocigledno da nema humanitarne katastrofe, onda nece biti ni izgovora. U medjuvremenu, humanitarna katastrofa je realnost vec neko vreme. 


 • 0

#216 A sad

A sad
 • Members
 • 2,803 posts

Posted 24 May 2018 - 21:30

Ne postoji opasnost da USA izvrsi vojnu intervenciju u Venecueli, niti bilo gde u Latinskoj Americi. To je jako osetljivo pitanje u USA i nema sanse da dodje do toga.

 

Situacija u Venecueli je katastrofalna, zemlju je vec napustilo vise od milion ljudi. Vlast nema nikakvu podrsku i opstaje golom silom. Za sada jos uvek imaju uporiste u policiji i vojsci, ali podrska i u bezbednosnim strukturama pada. Maduro i ljudi oko njega nemaju nikakvu viziju kako da rese probleme u kojima se zemlja nalazi, a deluje da im to nije previse ni bitno. Jedini cilj je opstanak na vlasti. Zvuci paradoksalno, ali Cavez, koliko god lud bio, je za svoje naslednike pojam inteligencije, odmerenosti i umerenosti. Ovi su kompletni ludaci. Sa vlasti nece sici mirno, jedino resenje je gubitak podrske u bezbednosnim strukturama. Tu USA moze da ucini mnogo toga, pre svega obavestajnim radom, naravno u kombinaciji sa sankcijama.

 

Izbori su bili obicna farsa, o tome sam vec pisao. Maduro cak verovatno nije ni pobedio na ovim izborima, bez obzira na bojkot opozicije i na jako slabog protivkandidata. Pet poslednjih anketa pred izbore su Falkonu davale sasvim solidnu prednost. Izlaznost je bila jako niska, sto znaci da je bojkot uspeo. Stvarna izlaznost je maksimalno bila 25%, a verovatno cak i manja oko 20%. Sama vlast je bila vrlo konfuzna sto se izlaznosti tice. Prvo su objavili da je izlaznost bila 32%, ali su brzo shvatili da je to porazavajuce za njih, pa su digli na 45%, da bi posle par dana digli na 46,1%. Sve su to rekordno niske izlaznosti za predsednicke izbore. Izlaznost jasno pokazuje da vlast nema nikakav legitimitet i za to vise nema nikakve dileme. Falkon i Bertuci, zvanicno drugo i trece plasirani, nisu priznali rezultate izbora. Rezultate nisu priznale vecina drzava na kontinentu, USA, Kanada, EU.

 

U jos jednom komunistickom raju Nikaragvi i dalje su u toku masovni protesti protiv rezima u kojima ima i zrtava.  


 • 3

#217 Ginter

Ginter
 • Members
 • 210 posts

Posted 06 June 2018 - 03:53

Carnet de la Patria je najvazniji dokument u Venecueli. Ko ga ima, moze da dobije hranu od drzave. Lako se dobija, jos lakse gubi. Ako nisi glasao, ne vazi ti. Ako te colectivo cuje da pricas protiv vlasti, oduzima ti je. Vec je preko dva miliona napustilo zemlju. Dolar je zabranjen, ali sva vrata otvara, posebno kod vlasti. Da bi se dobio pasos, treba potplatiti 100$, u kesu, naravno. 

 

Prica se da Kolumbija namerava da zatvori granicu, sto je besmisleno. mogu da zatvore zvanicne granicne prelaze, ali ko ce da spreci migraciju - duzina granice sa Venecuelom je, otprilike, kao razdaljina izmedju Berlina i Atine, na nekoliko mesta je dovoljno samo preci Rio Negro.


 • 1

#218 A sad

A sad
 • Members
 • 2,803 posts

Posted 13 June 2018 - 14:32

Ispod radara medija u Nikaragvi traju veliki protesti protiv komunistickog diktatora. Protesti, ako se jos uvek tako to moze zvati, su zahvatili celu zemlju, odrzavaju se bukvalno u svakom gradu. Na zalost, vec ima 150 poginulih demonstranata. Ortega nije bio u stanju da odrzi "red" sa policijom i vojskom i spas je potrazio u paravojnim formacijama koje je organizovala njegova partija. Slicna prica kao i u Venecueli, gde su upravo paravojne formacije "kolektivos", a u stvari kriminalne strukture i narko dileri, razbile antirezimske demonstracije. Tako i u Nikaragvi oni prebijaju, kidnapuju i ubijaju demonstrante.

Komunisticki rezimi u Latinskoj Americi jednostavno ne zele da mirno predaju vlast i ne obaziru se na to da vise nemaju nikakvu podrsku naroda. Posle Venecuele, imamo isti slucaj i u Nikaragvi, a siguran sam da ce ista situacija uskoro biti i u Boliviji. Svima njima je uzor Kuba, koja ima svojin primerom pokazuje da je moguce diktatorski vladati sezdeset godina i kreirati paralelnu realnost.
Postavlja se pitanje kako reagovati u ovakvoj situaciji. Zemlje Latinske Amerike ipak nisu zemlje treceg sveta i u njima je postojala demokratska tradicija, naravno sve su one prosle i kroz diktature, ali su vec decenijama imale demokratiju i vlasti smenjivale na izborima. Njihovi diktatori generalno gledano nisu pretnja po susedne drzave, iako odredjena pomoc komunistickim gerilama postoji. Sa druge strane one se nalaze bukvalno u Americkom dvoristu. O sopstvenim gradjanima uopste ne brini, a medju njima nemaju nikakvu podrsku. Da li ih ostaviti da se izivljavaju nad sopstvenim gradjanima i nadati se da ce se srusiti sami od sebe, ili pribeci nekim spoljnim pritiscima? Sta uciniti kada diktator nece da napusti vlast iakp je potpuno kasno da nema nikakvu podrsku stanovnistva?
 • 0