Jump to content


Photo
- - - - -

Spajanje porodice u Austriji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
4 replies to this topic

#1 SamurayAT

SamurayAT
  • Members
  • 3 posts

Posted 07 September 2015 - 06:03

Dobro jutro svima. Nov sam ovde i registrovao sam se iz razloga sto vidim da ima dosta clanova iz evrope koji se razumeju u zakone i evropsku praksu, pa bih molio ako mi neko moze dati informacije. Zivim u Austriji vec prilicno dugo i Imam hrvatsko drzavljanstvo, i neogranicenu radnu i boravisnu dozvolu koju sam dobio automatski kada je Hrvatska usla u EU. Imam stalan posao, i redovna primanja. Nedavno sam ozenio devojku iz Srbije koja ima srpsko drzavljanstvo i hteo bih da nju i njeno maloletno dete dovedem ovde sto pre, tojest da spojim porodicu. Za koji dan idem u imigraciono posto cekam jos neke Dokumente, ali bih voleo ako neko ima neku informaciju da podeli samnom... Vencali smo se u srbiji... Mene zanima koliko se ceka na spajanje porodice, i posto smo se vencali u srbiji , gde se mora podneti zahtev? da li je moguce ovde ili moramo u austrijskom konzulatu? ako mora u konzulatu da li oni mogu biti kod mene kao turisti? koliko se otprilike ceka na radnu i boravisnu vizu? da li ona mora osnovni nivo jezika polagati u srbiji ili je moguce i ovde ici na kurs?... ovo sve mi nije jasno zbog Toga sto sam procitao da su drugacija pravila za drzavljane EU i non EU, e sad racunam posto sam ja drzavljanin EU mozda ce biti bar u necemu lakse.... Eto, ako neko ima neki info molio bih da mi napise pre nego sto odem u imigraciono i dobijem odgovore na sva pitanja, Znam da ce mi tamo najpreciznije odgovoriti, ali voleo bih da znam bar nesto i pre Toga... unapred hvala.



#2 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 07 September 2015 - 07:22

... ovo sve mi nije jasno zbog Toga sto sam procitao da su drugacija pravila za drzavljane EU i non EU, e sad racunam posto sam ja drzavljanin EU mozda ce biti bar u necemu lakse.... Eto, ako neko ima neki info molio bih da mi napise pre nego sto odem u imigraciono i dobijem odgovore na sva pitanja, Znam da ce mi tamo najpreciznije odgovoriti, ali voleo bih da znam bar nesto i pre Toga... unapred hvala.

 

Status tvoje porodice je isti kao da su i sami EU-drzavljani. Jedino sto to ne bi mogli da ga ostvare sami, vec je vezano za tvoj status. Dok si ti tamo, dotle i oni. Posto si ti vec etabliran u Austriji, svakako imas formalno pravo boravka kao EU-drzavljanin, a pri tome si zaposlen i s redovnim prihodima, njihovo je samo da dodju i zatraze "boravisnu karticu". Postupak njenog izdavanja moze da traje dugo, ali to ne odlaze njihova prava da zive s tobom, rade i skoluju se pod istim uslovima kao i ti.

To je pravilo koje vazi za celu EU. O detaljima vezanim za Austriju ne znam nista, pa tako ne znam gde se ostvaruju prava vezana za njihov status. Moze da bude policija, opstina, poresko..., razlikuje se od zemlje do zemlje. No obicno nije migraciono, i svakako ne konzulat. Tacnije, kod njih se obicno trazi "boravisna kartica", ali "pravo boravka" vazi od prvog dana i obicno ga je dovoljno registrovati obicnom prijavom u mestu tvog boravka.

Malo je paradoksalno, ali drzavljani i vlasnici stalnih boravisnih dozvola moraju svoje bliznje da dovode preko ambasada i kozulata, dok je u slucaju EU-drzavljana to mnogo jednostavnije, cak i kad su im porodice non-EU. Medjutim, razlike nastaju kasnije, jer je njihov put do stalne boravisne dozvole mnogo duzi i komplikovaniji nego u slucaju ovih prvih. No mislim da te to ionako trenutno ne interesuje.



#3 SamurayAT

SamurayAT
  • Members
  • 3 posts

Posted 07 September 2015 - 13:10

Vilhelmina, mnogo vam hvala na ovom brzom odgovoru. Ako to bude tako kao sto kazete, to bi bilo idealno. Meni je bio problematican samo ovaj deo gde smo se mi vencali u srbiji, posto sam mislio da zbog Toga oni moraju traziti prvu boravisnu dozvolu u austrijskoj ambasadi u Srbiji, ali ako je to tako kako vi kazete onda bi mmi stvarno bilo mnogo lakse. Jos ako ima pravo i da radi, a dete da se skoluje to bi bilo idealno. Sto se tice stalne boravisne dozvole za njih, to ste u pravu. To me trenutno ne zanima, i znam da ce jos mnogo vode proteci dok ne pocnemo razmisljati o tome, meni je trenutno cilj da dobiju prvu vizu na godinu dana, i da mogu nesmetano da budu ovde, a za dalje cemo polako. Ovo "imigraciono" sam napiisao iz razloga sto nisam znao prevesti ime institucije koja je ovde zaduzena za strance i naseljavanje, ali znam gde trebam da idem. pravo ime ustanove ovde je: bezirkhauptmannschaft i preko njih mora sve da ide sto se tice novih doseljenika. Hvala vam Vilhelmina jos jednom puno, i svakako cu se javiti ovde kada budem saznao sve iz prve ruke.



#4 SamurayAT

SamurayAT
  • Members
  • 3 posts

Posted 07 September 2015 - 13:12

P.S: zaboravio sam pitati, da li ce biti neki Problem za dete, posto ja nisam bioloski otac deteta, ali majka ima sudski puno starateljstvo nad detetom?



#5 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 07 September 2015 - 17:19

P.S: zaboravio sam pitati, da li ce biti neki Problem za dete, posto ja nisam bioloski otac deteta, ali majka ima sudski puno starateljstvo nad detetom?

 

Deca nikada nisu problem, sve je to porodica. Ipak, obicno se trazi neka vrsta izjave onog roditelja koji nema starateljstvo, da se slaze s tim da se deca presele. To da bi se izbegli kasniji problemi.