Dimljena skuša je meni nešto najukusnije i nikad mi nije bila 'prejaka' (sad, doduše ni ne razmišljam o njoj). Prodaju ih s glavama ili bez glave, ovisno o kulinarskoj tradiciji, često u vakuumu. U procesu sušenja i marinade poprime divnu, zlatnu boju, a ostanu sočne, da o aromi ne govorim.
dimljena skusa.jpg 119.92KB
1 downloads
Bila je neka tema o 'ruskoj' (u Hrvatskoj se to zove 'francuska', u BE je uglavnom nepoznata) salati. Glavna razlika bi bila što se u 'rusku' uglavnom ubacuje meso, rakovi ili riba, dok 'francuska' ostaje vegetarijanska, ako zanemarimo jaja u majonezi.
Volim ja francusko - rusku salatu, ali pripremam ju na moj način, à ma façon ili à la mode. Dakle, skuham povrće, posebno grašak i dvije šake borlottija, te dvije veće mrkve/šangarepe narezane na kockice, pa 1,25 kg krumpira u ljusci (45-50 min)i, koji treba oguliti i izrezati na malo veće kockice.
Mayonnaise maison možeš raditi prema Marmitonu, ja ju radim po svome: u ovom slučaju ne koristim maslinovo, već suncokretovo ili ulje od grožđanih koštica. Već dospijevaju rotkvica, pa ih se može nasjeckane ubaciti.
Moja majoneza:
2 žumanjka, 30 min odležana na sobnoj temperaturi
1,5 dl ulja (kao gore navedeno)
2 male žlice dižonskog senfa
2 male žlice bijelog vinskog octa
1 mala žličica sherry octa
1 žlica suhog bijelog vina
sol po ukusu i mljeveni bijeli papar
Sve dobro istucite (pri čemu se svih tih preporuka ne treba držati kao pijan plota (Drug Tito#)) u staklenoj, ili još bolje porculanskoj zdjeli, kako već kako treba s majonezom, polunježno, pa dodati ohlađeno i ocijeđeno povrće.
Ostaviti da se malo odmori, u međuvremenu otkoštiti ribu, pincetom izvaditi sitne koščice, pa preostala 4 fileta skuše narezati na krupnije kriške otprilike вершо́к/вершо́к kocke (ruska varijanta), ohladiti i servirati s - pazi sad: svježim i vrućim bijelim kruhom.
U varijanti 'francuska salata' izostavlja se riba, rakovi ili meso, iako (mea culpa) znam ubaciti u to jelo nešto brazilske kuhane govedine, ili talijanskog Simmenthala kupljenog u jednoj finoj talijanskoj butigi na Av. Michel - Ange, na Ambiorixu ili u boljim dućanima u Trstu i okolici (posebno Muggiji, kamo sam često znao svratiti na ručak). Ako vozim preko AA, znam se toga čuda nakupovati u dućanima oko Bozena. U Bruxellesu to košta kao St. Peter's scrambled eggs.
simmenthal - carne.png 363.1KB
0 downloads