Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Euroleague 2015/16


  • This topic is locked This topic is locked
8052 replies to this topic

#1 Del Piero

Del Piero
  • Members
  • 14,966 posts

Posted 11 July 2015 - 00:39

Sredinom oktobra nas ocekuje pocetak nove sezone u najkvalitetnijem evropskom takmicenju. Od ove sezone vise nema kvalifikacija, vec se umesto njih dodeljuje wild card.

 

Kao i prosle sezone, 12 zemalja ce imati svoje predstavnike. I pored toga sto ce imati predstavnika manje nego prosle godine, Spanci sa Turcima dele prvo mesto, sa po 4. Pored Spanaca, jedno mesto manje ce imati i Litvanci, dok ce Turci i Francuzi imati jedan tim vise u odnosu na lane. 

17 ucesnika u sezoni 14/15 je obezbedilo ucesce i u ovoj:

Real Madrid (A licence)
Barcelona (A licence)
Laboral Kutxa (A licence)

Unicaja (B licence, best ranked team in Endesa without A licence)
Fenerbahce (A licence)
Anadolu EFES (A licence)
Olympiacos (A licence)
Panathinaikos (A licence)
CSKA Moscow (A licence)
Maccabi Tel Aviv (A licence)
Bayern Munich (wild card, Bundesliga runner up)
Emporio Armani (A licence)
Dinamo Sassari (B licence, LEGA Basket Serie A champion)
Crvena Zvezda (B licence, ABA league champion)
Cedevita (B licence, ABA liga runner up)
Zalgiris (A licence)
Limoges (B licence, LNB Pro A champion)

I novih 7 ekipa:

Valencia 
Alba Berlin
Nizhny Novgorod
UNICS
Galatasaray
Turow
Neptunas

 

Brose Baskets (B licence, Bundesliga champion)

Khimki (B licence, VTB league runner up, C licence, Eurocup champion)             

Lokomotiv Kuban (wild card, VTB League semifnals)
Pinar Karsiyaka (wild card, TBL champion)
Darussafaka Dogus (wild card, TBL quarterfinals)
Stelmet Zielona Gora (B licence, PLK champion)
Strasbourg (wild card, LNB Pro A runner up)
 

Karsiyaka i Darussafaka ce debitovati ove sezone.

euroleague-draw.png

Group A

Aktuelni sampion bi trebalo da zadrzi okosnicu tima i pokusa da odbrani titulu, koju je konacno osvojio nakon 20 godina. Real nije bio dominantan tokom regularne sezone i top16 faze kao u sezoni 13/14, ali je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije. Domaci teren je svakako bio vazna stavka, ali to svakako ne umanjuje apsolutno zasluzenu titulu.

Fenerbahce ne gubi vreme, vec su doveli nekoliko veoma ozbiljnih igraca. Otisli su Zisis, Goudelock, Bjelica...ali doveden je pouzdan bek Sloukas, iskusni Pero Antic, domaci igrac Hersek, kao i sjajni plej Bobby Dixon. Prosle sezone su ostvarili najveci uspeh plasmanom na F4, ali su ubedljiv poraz od Reala i ispadanje u polufinalu prvenstva ostavili gorak ukus na kraju sezone. 

Posle dve godine pauze, Khimki se vraca u Evroligu. Eurocup su osvojili deklasiravsi ozbiljnu ekipu Gran Canarie sa skoro 50 razlike u dva meca. Imaju jako dobru prvu petorku, predvodjenu Tyreseom Riceom i svakako bi trebalo da izadju iz ove grupe.

Zvezda je imala najuspesniju sezonu u istoriji kluba i bila medju prijatnijim iznenadjenjima u EL prosle sezone. Sastav je prilicno nepoznat, pa valja sacekati sa prognozama, ali svakako da je cilj top16.

Dosta turbulentna sezona za Bayern. Prilicno lako ispadanje iz dosta teske grupe u EL, kao i dva ubedljiva poraza od Valencie u nokaut fazi Eurocupa. Medjutim, kad je bilo najvaznije, odlicnom igrom protiv Albe su obezbedili wild card, a nisu bili ni daleko od titule u prvenstvu. Klub su napustili Benzing, Idbihi, Staiger, a ni Schaffartzik nije daleko, dovedeni su Kleber i Renfroe. Daleko su i oni od konacnog sastava, ali moze se reci da ce biti ozbiljniji nego prosle sezone i konkurentniji za prolaz dalje. Ponovno ispadanje u grupi bi svakako bio neuspeh.

Strasbourg je ostao bez najboljeg igraca, Diota. Umesto njega, doveden je Beaubois (NBA champion 2011), kao i Kyle Weems, a produzen je ugovor sa krilnim centrom Howardom. U prvenstvu su zavrsili prvi nakon regularne sezone, ali su u finalu izgubili prvi mec kod kuce od Limogesa i izgubili 3-1 u seriji.

Group B

Olympiacos je imao jako uspesnu sezonu osvojivsi domace prvenstvo i stigavsi treci put u cetiri godine do finala Evrolige. Opet su pokazali klasu kad je bilo najpotrebnije, ali preko Reala u Madridu nisu mogli. I predstojece sezone ce biti vise nego konkurentni. Dunston je otisao u EFES, zamenice ga Patrick Young, koji se ocekivano dobro snasao u svojoj prvoj sezoni u Evropi. Darden je takodje otisao, ali je doveden DJ Strawberry, nakon jako dobre sezone u Karsiyaki. Sloukasa bi mogao da zameni Hackett, koji trazi mesto u NBA, ali tesko da ce ga naci. Za ocekivati je da dovedu jos neko zvucno ime. Jedno od njih bi mogao biti Kenny Gabriel, u slucaju da Petway napusti klub.

Posle mnogo bacenih para, EFES je doveo pravo pojacanje, Dudu Ivkovica. Uspeli su da osvoje kup i pruze veliki otpor Realu u cetvrtfinalu EL. Doveli su tri sjajna Amerikanca - Dunstona, Browna i Dieblera, kao i odlicnog Grangera. Napustili su ih Bjelica, Lasme, Janning, Draper, ali nema sumnje da ce EFES biti jaci nego prosle sezone i da ih treba ocekivati na F4.

 

Laboral Kutxa je daleko do konacnog sastava. Ostali su bez San Emeteria, doveli su fantasticnog sutera Corbacha, ali su i zadrzali neke od glavnih igraca - Jamesa, Causera, Bertansa...tako da ih treba ocekivati u top16.

Nakon ocajne sezone, Armani je doziveo velike promene. Placeno je veliko obestecenje za Repesu, dovedeni su odlicni Amerikanci - Jenkins i McLean. Gentile je potpisao novi ugovor. Otisli su Hackett i Ragland, a dovedeni Lafayette i Cinciarini. Takodje su otisli Samardo Samuels i Melli. Ocekuje ih jos posla kako bi popunili roster, a neka realnost bi trebalo da bude top16.

Cedevita je takodje promenila trenera, ali iz drugih razloga. Prvi trener ce biti Mrsic, a pomocni legendarni Pozzecco. Rastali su se sa Ukicem, Delasem, Ramljakom...dok su potpisali za sada samo Tonija Katica, pa su daleko od zatvorenog sastava. Ocekujem neke slicne igre iz prosle sezone i nastavak u EC.

Limoges je ostavio solidan utisak prethodne sezone. Rastali su se sa Smithom, Moermanom i Batistom. Westermannom takodje. Ostace i bez Jetera koji je odigrao zavrsnicu sezone za njih. Pristigli su Ali Traore i Mark Payne.

Group C

 

Barcelona je ulozila velika sredstva pred pocetak prethodne sezone. Imali su visoka ocekivanja, ali su odigrali daleko ispod njih. Doellman nije bio ni blizu forme iz Valencie, Marcelinho je u drugom delu sezone potpuno potonuo, Oleson odigrao najlosiju sutersku sezonu u karijeri, a Navarro vise nije toliki faktor. Plessa su zamenili Lawalom, koga ce Pascual znati dobro da iskoristi. Potpisali su velikog talenta Vezenkova, a ocekuje se jos pojacanja. Bice Barsa opet jaka i ove sezone, ali ih ne ocekujem u Berlinu.

Panathinaikos je, za svoje uslove, imao jednu od losijih sezone u poslednje vreme. Zacinili su je ubedljiviim porazom u finalu prvenstva od vecitog rivala. Dozivece prilicne promene u sastavu. Trener je vec promenjen, Sale Djordjevic ce ih voditi u predstojecoj sezoni (pomocnik Sani Becirovic). Potpisan je i Sasa Pavlovic, a pominje se i Raduljica, kao i Milutinov. Zadrzan je Gist i pored suspenzije, a otisli su AJ Slaughter, Nelson i Cooper, kao i Batista i Mavrokefalidis.

Nakon godinu dana pauze, Kuban se vraca u EL. Bartzokas je imenovan novim trenerom. Otisao je Brown, a najverovatnije ce to uraditi i Kalnietis. Kurbanov je otisao u CSKA, dok je doveden Fesenko. I pored toga sto im fali jos igraca, ocekivano je da prodju u top16, ali i da se tu zaustave.

Zalgiris je ostao bez nekoliko vaznih igraca. Anderson, Milaknis i Gudaitis su napustili klub, dok su veoma znacajna produzenja ugovora potpisali Jankunas i Javtokas, kao i trener Krapikas. Veliko pojacanje moze biti Kalnietis, koji trazi sansu u NBA preko letnje lige. Songalia se penzionisao.

Pitanje je sta ce ostati od petorke koja je Karsiyaki donela titulu, ali nema sumnje da ce turski tim biti konkurentan u svojoj debitantskoj sezoni. Vec su otisli Dixon, Diebler, Strawberry i Hersek, ali su dovedni Ragland, Gonlum, Justin i Josh Carter, kao i Colton Iverson.

Iako nisu imali prednost domaceg terena, Zielona Gora je osvojila titulu u Poljskoj i po drugi put u istoriji osvojila titulu. Koszarek je produzio ugovor, a doveden je centar iz Turowa, Moldoveanu. Pre dve sezone su imali dve pobede u prvoj fazi. Ako bi to ponovili i ove sezone, to bi bio sasvim dobar rezultat.

Group D

Kao i nekoliko sezona unazad, CSKA je opet ostao kratak. Delovali su bolje nego ikad, ali sta vredi. Opet su stali kad je bilo najpotrebnije. Deluje da u nadolazecoj sezoni nece biti toliko jaki. Otisli su Kaun, Khryapa, Weems, Kirilenko se penzionisao. Dovedeni su Nikita Kurbanov i Higgins. Pominje se i Joel Freeland. 

Nakon katastrofalne sezone, gde su izgubili u polufinalu domaceg prvenstva, Maccabi je krenuo u totalni remont. Klub su napustili Pargo, Haynes, Linhart, Alexander, Randle, Sofo, Tyus. Dovedeni su Rochestie, Farmar, Mbakwe, Faverani...ocekuje se jos pojacanja. 

Unicaja je odigrala odlicnu sezonu u Endesi. U vecem delu regularnog dela su bili prvi, ali su zbog serije poraza na kraju zavrsili kao treci. Odigrali su odlicnu seriju protiv Barse i nisu bili daleko od velikog preokreta. Izgubili su A licencu i vise nisu sigurni ucesnici Evrolige. Grangera ce zameniti Nedovic, dok je na Toolsonovo mesto doveden Edwin Jackson, a tu je i Jamar Smith. Doveden je i Dani Diez, a zbog odlaska Golubovica traze centra. Ponudjen je ugovor Mavrokefalidisu.

Bamberg je, predvodjen Trinchieriem, odlicnu sezonu krunisao titulom i povratkom u EL. Napustio ih je jedan od najboljih igraca, Mbakwe. Potpisani su Staiger, Idbihi, Aleksej Nikolic, kao i Melli. Produzeni su ugovori sa Wanamakerom i Strelnieksom.

Jedna od ekipa sa velikim ulaganjima je svakako i Darussafaka. Predvodjeni Mahmutijem, zavrsili su treci u regularnom delu prvenstva, ali su neocekivano ispali u cetvrtfinalu. Ipak, dobili su wild card i priliku da zaigraju u Evroligi. Dosla su ozbiljan pojacanja, kao sto su Reggie Redding, Milko Bjelica, Emir Preldzic, Ender Arslan. Doveden je i Savas, i sa igracima koji su tu od ranije, Vidmarom, Shurnom, Gordonom, Seibutisom...cinice jako ozbiljan sastav koji bi morao da se dokopa top16 faze i pored prilicno jake grupe.

Neverovatna ekipa Sassaria je jedna od najzabavnijih ekipa za gledanje. Na fantastican nacin su izborili ucesce u Evroligi, dvema pobedama u majstoricama na gostujucim terenima. Otisao je najbolji igrac ekipe, Lawal. Pristigli su Eyenga, Haynes i Stipcevic. Dosta je nepoznat sastav u ovom trenutku, ali ce sigurno, kao i uvek, biti zabavni za gledanje.

raspored

Fina Four ce biti odrzan u Berlinu (O2 Arena), od 12. do 15. maja. 


Edited by DelPiero, 11 July 2015 - 11:44.

  • 31

#2 _propolis_

_propolis_
  • Members
  • 3,741 posts

Posted 11 July 2015 - 23:02

Meni se mnogo dopada Broseova bekovska linija sa Strelnieksom, Wanamakerom i Zisisom, ali je Trinikjeri totalno zasrao sa Melijem...previse lagana centarska linija Meli, Heris i Tajs koji je skroz zanimljiv igrac. Odlaskom Mbakvea su izgubili reket u potpunosti.


  • 0

#3 Born Ready

Born Ready
  • Members
  • 5,814 posts

Posted 11 July 2015 - 23:48

Meni se mnogo dopada Broseova bekovska linija sa Strelnieksom, Wanamakerom i Zisisom.

Zisis je valjda u Olympiacosu.
Neka me ispravi neko ako nije, nisam siguran.

Edited by The Wolf of Wall Street, 11 July 2015 - 23:58.

  • 0

#4 The Seventh Seal

The Seventh Seal
  • Members
  • 3,991 posts

Posted 11 July 2015 - 23:54

Nije u Oliju, bila je glasina, ali ipak ništa od toga. Trebalo bi da potpiše sa Bambergom uskoro.

 

 

Nikos Zisis is heading to Brose Baskets Bamberg, according to Eurohoops. The Greek point guard will sign a two-year deal with the German champions. Zizis spent last season between Unics and Fenerbahce.


  • 0

#5 Born Ready

Born Ready
  • Members
  • 5,814 posts

Posted 11 July 2015 - 23:58

Au, ja sam bio ubedjen da je to vec bilo official.
  • 0

#6 GANGULA

GANGULA
  • Members
  • 19,370 posts

Posted 17 July 2015 - 16:04

Barsa objavila da je klub prosle sezone potrosio 27,8 miliona, a prihodovao 5,1 milion...Dobro,nije veliki minus :D


Edited by GAGA., 17 July 2015 - 16:04.

  • 0

#7 MrTwister

MrTwister
  • Members
  • 7,594 posts

Posted 17 July 2015 - 16:13

Barsa objavila da je klub prosle sezone potrosio 27,8 miliona, a prihodovao 5,1 milion...Dobro,nije veliki minus :D

FC Barcelona je prosle godine(tripla kruna) zaradila 650 miliona dolara, tako da je ovo sitnina :D


  • 0

#8 Obi-Wan

Obi-Wan
  • Members
  • 5,024 posts

Posted 18 July 2015 - 14:57

FC Barcelona je prosle godine(tripla kruna) zaradila 650 miliona dolara, tako da je ovo sitnina :D


Zaradila?

Teško...možda prihodovala.
  • 1

#9 Plikuscht

Plikuscht
  • Members
  • 16,514 posts

Posted 18 July 2015 - 15:25

oh, ne ... krece opet income/earnings/profits rasprava ... po n-ti put na forumu  :lol+:


  • 2

#10 Obi-Wan

Obi-Wan
  • Members
  • 5,024 posts

Posted 18 July 2015 - 18:40

Članak na Bljucu omg.

U naslovu Profit FC Barsa 600 mil evra, a u tekstu Prihodi 600 mil evra a Profit 15 miliona.

Jbt ko radi u toj redakciji? Homer Simpson?
  • 0

#11 Jasikevičius

Jasikevičius
  • Members
  • 1,422 posts

Posted 18 July 2015 - 19:57

Članak na Bljucu omg.

U naslovu Profit FC Barsa 600 mil evra, a u tekstu Prihodi 600 mil evra a Profit 15 miliona.

Jbt ko radi u toj redakciji? Homer Simpson?

Ne, već ljudi sa mase privatnih kvazifakulteta. Za novinarstvo, medije, komunikacije, PR itd, itd.

Ni ovaj državni, FPN, nije ništa bolji, takođe reprezentuje izgovor za fakultet.


  • 0

#12 Leonard

Leonard
  • Members
  • 5,150 posts

Posted 20 July 2015 - 15:34

Olympiakos 2015/16

PG: Hackett, Mantzaris, Athinaiou
SG: Spanoulis, Strawberry
SF: Lojeski, Papapetrou
PF: Printezis,
C: Young, Hunter, Agravanis


Edited by ma sta ce mi nick, 20 July 2015 - 16:39.

  • 1

#13 losmi17

losmi17
  • Members
  • 13,571 posts

Posted 20 July 2015 - 15:36

Agravanis je vise 4. Otkud Rendl? Deluje logicno, njihov tip igraca, ali nigde ne videh da su ga potpisali.


  • 0

#14 Leonard

Leonard
  • Members
  • 5,150 posts

Posted 20 July 2015 - 15:44

Agravanis je vise 4. Otkud Rendl? Deluje logicno, njihov tip igraca, ali nigde ne videh da su ga potpisali.

Nisam ni obratio paznju, prepisao od nekog Grka koga smatraju za dobro obavestenog.


  • 0

#15 crveno - beli

crveno - beli
  • Members
  • 6,335 posts

Posted 20 July 2015 - 15:52

Kavadas? 


  • 0