Jump to content


Photo
- - - - -

Kriza u Kini


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
36 replies to this topic

#1 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 08 July 2015 - 12:07

Više od polovine kineskih kompanija čijim se akcijama trguje na tamošnjim berzama, suspendovalo je trgovanje zbog nestabilnosti i velikog gubitka vrednosti.

 

Akcije u Šangaju su pale više od 30 odsto za manje od mesec dana, od 12. juna, nakon što su dostigle neverovatne vrednosti. U jednom momentu, Šangajski kompozitni indeks skočio je za 60 odsto. A onda je krenuo pad.

Od 12. Juna, Šangajski kompozitni indeks izgubio je 32 odsto vrednosti, dok je drugi indeks Šenžen, koji se često poredi sa američkim Nasdacom, pao za 41 odsto.

 

Kineske akcije potonule su i sredu, uprkos naporima regulatora da zadrže krizu koja je izbrisala milijarde dolara sa berzi u zemlji.
Šangajski kompozitni indeks je na otvaranju pao za čak 8 odsto, da bi se pad smanjio na četiri odsto sredinom trgovanja.
“U ovom trenutku oseća se panika na tržištu I ekspanzija iracionalnog damping akcija, što je dovelo do pada likvidnosti na berzi”, ocenila je kineska regulatrona komisija za hartije od vrednosti.
Vlada čini sve da spasi tržišta. Centralna banka je sasekla kamatne stopena rekordno niske nivoe, brokerske kuće su obavezane da kupe akcije vredne milijarde, a regulatori su suspendovali nove IPO. Međutim, investitori nisu uvereni u uspeh tih mera.

 

http://www.b92.net/b...&nav_id=1013024

 

 

The dramatic sell-off in China's main stock market has continued despite efforts by regulators to try to stem the losses.

The Shanghai Composite index plunged 8% on opening, taking the drop in share values to 30% since their June peak.

On Wednesday, another 500 listed firms said they would stop trading their shares in an effort to insulate themselves from the meltdown.

Around 1,300 firms have halted trading, almost half of China's main shares.

IG chief market strategist Chris Weston dubbed the sell-off "Black Wednesday".

"For the first time, The China Insurance Regulatory Commission (CIRC) has admitted there is genuine 'panic selling' underway.

 

http://www.bbc.com/n...siness-33438416


Edited by Gant, 08 July 2015 - 12:08.


#2 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 08 July 2015 - 14:06

 

 

Akcije u Šangaju su pale više od 30 odsto za manje od mesec dana, od 12. juna, nakon što su dostigle neverovatne vrednosti. U jednom momentu, Šangajski kompozitni indeks skočio je za 60 odsto. A onda je krenuo pad.


Kineske akcije potonule su i sredu, uprkos naporima regulatora da zadrže krizu koja je izbrisala milijarde dolara sa berzi u zemlji.

 

"Izbrisala milijarde".. U pitanju je citavih 3000 milijardi dolara, otprilike  sesnaestostruki BNP cele Grcke. Toliki novac je ispario u vazduh za tri nedelje.

 

Ipak, sangajska berza je specificna po tome sto se kolicina stranog novca i stranaca (kako firmi, tako i ulagaca) skoro potuno moze zanemariti. I firme i novac su kineski.

Strucnjaci su upozoravali na balon, vrednost akcija nekih kineskih firmi je toliko skakala da je postala cak i 120 puta veca od profita, dok je u SAD 20 ili 30 puta veca vrednost gornja granica (i retkost), na Evropskim berzama je cak manja.

Balon je nastao prilivom ogromnog broja malih, privatnih ulagaca, koji nemaju ni iskustva ni dobrog poznavanja funkcionisanja berze, pa je ogromna potraznja napumpala cene.

 

Videcemo. Partija ima na raspolaganju mnogobrojne mehanizme da natera firme da povuku akcije iz prodaje, ili da primora razne fondove da ih kupuju, pa makar i sa gubitkom, tako da moze da izregulise ovaj krah. Kontrola drzave nad fiskalnim sistemom je daleko veca nego na zapadu.



#3 rkomi

rkomi
  • Members
  • 206 posts

Posted 09 July 2015 - 19:56

http://uk.reuters.co...N0PI05E20150709

 

Jedan deo iz teksta:

" The China Securities Regulatory Commission (CSRC) said on its website late on Wednesday that holders of more than 5 percent of a company's stock would be barred from selling for the next six months.

The CSRC, which warned on Wednesday of "panic sentiment" gripping a market dominated by ordinary retail investors, said it would deal severely with any shareholders who violated the restriction.

The prohibition is unlikely to have much impact on foreign investors. No Qualified Foreign Institutional Investor (QFII), one of the main channels of foreign investment in China, holds more than 5 percent of a Shanghai or Shenzhen listed company. Foreign investors with more than a 5 percent stake in Chinese firms are all strategic investors. "



#4 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 21 August 2015 - 21:56

http://www.dailymail...l-slowdown.html

 

http://video.foxbusi...?#sp=show-clips



#5 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 23 August 2015 - 22:36

Svima je poznato da nestabilni kurs u menjačnicama može da vam pokvari planove za odmor, ali ima i onih koji gube mnogo više. Na primeru tržišta hartija od vrednosti, za samo proteklih sedam dana ukupni gubitak vrednosti akcija iznosio je 3.300.000.000.000 dolara. Te pare su jednostavno nestale.

Od ovakvog neverovatnog pada vrednosti veliku štetu pretrpele su brojne transnacionalne korporacije, ali i bogataši. Kompanija "Epl“ izgubila je jednu petinu od ukupne vrednosti i to svega za mesec dana. Njen gubitak iznosio je 158 milijardi dolara.

Pored toga, velike gubitke osetili su milijarderi, pogotovu kineski. Onu su za proteklu sedmicu, naime, izgubili oko 200 milijardi dolara, ali to je svega jedna desetina njihovog ukupnog bogatstva.

 

http://www.b92.net/b...&nav_id=1030336



#6 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 24 August 2015 - 17:57

Naravno, vesti prenesene sa Sputnika se karakterisu izrazitim diletantizmom i neznanjem bilo cega iz ekonomije. Sto je logicno, obzirom da ih vecinski pisu direktni KGB/FSB trolovi. Kad tome jos dodas kretenski prevod na b92, onda je dozivljaj potpun. Narocito je ova vest o Eplu zabavna, posto je i sa kiloparseka udaljenosti jasno da autor ne razume koliko su razlicite valuacije poput market capitalization, book value, discounted cash flow, itd. Ne postoji nikakva jedinstvena reifikovana "vrednost Epla", ali gde ce to trol...,pardon, "novinari" da razumeju. 



#7 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 24 August 2015 - 21:32

Asia's 'Black Monday'

 

Evan Lucas, an analyst with IG markets, described Monday as "one of the worst trading days of the past five years."

"The reaction from Asia today will be symptomatic of the current investor sentiment and belief that a hard landing (of China's economy) is inevitable," he told the news agency Reuters.

Global equities have lost more than $5 trillion (4.3 trillion euros) in value since China's shock currency devaluation on Aug. 11 sparked fears its economy is slowing more than thought.

http://www.dw.com/en...rout/a-18668136



#8 Monitor

Monitor
  • Members
  • 842 posts

Posted 24 August 2015 - 22:29

Black Monday u celom svetu.

 

Nafta je pala veoma nisko.

 

Sada investitori beze u zlato.

Videcemo kako ce se sve ovo zavrsiti i koliko je zaista veliki problem sa kineskom ekonomijom.

 

Sada je u potpunosti jasno da nema podizanja kamatnih stopa FED-a u septembru i oktobru.

Za decembar cemo videti situaciju.

 

Dolar takodje gubi na vrednosti, sto ipak odgovara Americkoj privredi u ovom trenutku.

 

Ako dodje do stabilizacije do kraja godine, treba ocekivati podizanje kamatnih stopa od strane FED-a u decembru.

U svakom slucaju, ocekujem jos nekoliko ovakvih sokova na berzama dok najvece centralne banke ne dovedu svoje stope na normalan nivo (oko 2%).

 

Jasno je da ce za tako nesto trebati godine. U svakom slucaju mnogo vise vremena nego sto je FED navodno planirao.

 

Ako je kineska ekonomija u mnogo vecem problemu nego sto se mislilo, onda nam ne gine SEKA 2. Ovog puta iz drugog razloga.

Problem je sto centralne banke sada prakticno nemaju nikakve adute. Jedino preostaje da i FED ponovo pokrene QE, a da ga ostale centralne banke dodatno pojacaju.

 

Najgore je sto vidim na komentarima na vestima da se ljudi smeju, jer bogatasi gube novac. Kako nista nisu naucili prethodni put? Prosto neverovatno.



#9 ras kass

ras kass
  • Members
  • 7,285 posts

Posted 24 August 2015 - 22:57

Koga bi najvise pogodila nova SEKA?



#10 Dzordzo

Dzordzo
  • Members
  • 367 posts

Posted 25 August 2015 - 08:55

@Monitor

Koji su investitori pobegli u zlato? Meni se cini da je cena ostala ista.

 

Meni je inteersantnije bilo kretanje berze u prvih pola sata u US. Od 20-30 akcija koje sam pratio bilo je neverovatnih situacija. Ford je pao 25% na otvaranju na nevidjenu kolicinu. Tech akcije su redom popadale 10% neke i 20%. Imam kratak staz u trgovanju ali ovako nesto nisam video.



#11 Monitor

Monitor
  • Members
  • 842 posts

Posted 25 August 2015 - 09:41

@Monitor

Koji su investitori pobegli u zlato? Meni se cini da je cena ostala ista.

 

Meni je inteersantnije bilo kretanje berze u prvih pola sata u US. Od 20-30 akcija koje sam pratio bilo je neverovatnih situacija. Ford je pao 25% na otvaranju na nevidjenu kolicinu. Tech akcije su redom popadale 10% neke i 20%. Imam kratak staz u trgovanju ali ovako nesto nisam video.

 

Pa cena je bila 1080, a onda je otisla na preko 1150.

Danas deluje da se svi indeksi vracaju, osim kineskih, pa i zlato lagano pada.

 

Videcemo da li je ovo samo korekcija ili ipak stabilizacija.

U svakom slucaju, svi prognoziraju da ako se Kina ne stabilizuje sledi novi pad na svetskim berzama.

 

Sangajski indeks je danas imao novi veliki pad.7,6% posle jucerasnjih 8,9%. Ali treba znati da je maksimalni pad akcija u Kini ogranicen na 10% dnevno. Sto znaci da bi neke akcije verovatno i vise isle dole. Verovatno je da ce i sutra nastaviti pad.

 

Sa druge strane, kada se pogleda grafik za Sangajski indeks, vidi se da su krajem 2014. i tokom 2015. imali bum, pa je sada ovo mozda samo ispumpavanje balona.

 

Edit:

Da se ispravim, i Japanci su pali skoro 4%. Indeksi ostalih azijskih zemalja beleze oporavak(ili korekciju).


Edited by Monitor, 25 August 2015 - 09:45.


#12 tdusko

tdusko
  • Members
  • 188 posts

Posted 25 August 2015 - 09:47

Ako neko sada bezi sa berze u zlato onda taj nema mnogo znanja sto se investiranja tice. Pogledaj grafike zadnjih 5 godina najvecih USA/EU berzi, pa sta su "investitori" ocekivali? Da ce indeksi ici u nebo?! Ko im je kriv sto su ulazili u pick-u i palili se na price o tome kako je to samo pocetak rasta. Ko nije vec ukalkulisao ove korekcije i nije spreman da ih izdrzi taj bolje da ne ulazi u ovu igru. Zlato, mos' mislit, tu ce da se ovajde strasno :)



#13 Dzordzo

Dzordzo
  • Members
  • 367 posts

Posted 25 August 2015 - 10:31

@tdusko

Peak ne pick :)

 

Ja sam juce kupovao, sto bi rekao drugar "Christmas came early" :D



#14 Monitor

Monitor
  • Members
  • 842 posts

Posted 25 August 2015 - 10:46

Ako neko sada bezi sa berze u zlato onda taj nema mnogo znanja sto se investiranja tice. Pogledaj grafike zadnjih 5 godina najvecih USA/EU berzi, pa sta su "investitori" ocekivali? Da ce indeksi ici u nebo?! Ko im je kriv sto su ulazili u pick-u i palili se na price o tome kako je to samo pocetak rasta. Ko nije vec ukalkulisao ove korekcije i nije spreman da ih izdrzi taj bolje da ne ulazi u ovu igru. Zlato, mos' mislit, tu ce da se ovajde strasno :)

 

U zlato se bezi u slucaju velikih ekonomskih kriza. Niko ovih dana nije mogao da bude siguran sta se dogadja na svetskim berzama.

U pravu si ti da je doslo do pravljenja balona(to je rekao cak i FED), ali ispumpavanje tih balona svakako nije nimalo lako.

 

Pogledaj samo sta je rezultat. Menja se cena nafte, bakra, celika. Sve to utice na investicije u narednom periodu.

 

BHP Billiton announced this morning it will cut its capital expenditure sharply, from $11bn this financial year to $7bn by 2016/17. It acted after seeing underlying profits shrink by 52%, as iron ore, coal, copper and petroleum prices slid.

 

Veliki pad na berzama, koliko god bio opravdan, nikad se ne zavrsava samo na tome.

Zbog toga se javio oprez i bezanje u zlato, ali se ipak nadam da je sve ovo samo privremenog karaktera. Ipak, da sacekamo prvo da li ce se Sangaj uskoro oporaviti i kakav ce to uticaj imati na ostale berze. Japanci ocigledno trpe ogromnu stetu zbog svega ovoga, Evropa i SAD ce se izgleda oporaviti. DAX je trenutno na preko 3%, sto je veoma dobar znak. Nafta je takodje skocila preko 3%. S&P 500 i Nasdaq se ocekuju da pocnu sa skokom od preko 3%. Sve su to odlicni znaci. Ali niko juce nije mogao sa sigurnoscu da kaze kako ce to biti danas.

 

Osim toga, na stranu Kina, sta ce se desiti kad FED podigne kamatne stope? Dosta je realno da usled smanjenja dolarske likvidnosti, dodje do pada indeksa.

I treba podici stopu do 2%, a da u medjuvremenu ne bude velikih lomova. Bice to veoma tezak posao.

Posle isto treba uraditi i sa evrom i ostalim valutama.



#15 mrblaf

mrblaf
  • Members
  • 476 posts

Posted 25 August 2015 - 12:09

Stanje na berzama je cesto vise povezano sa raznim oblicima finansijskog inzenjeringa i spekulacijom nego sa realnom ekonomijom. Veliki pad berze cesto kasni i godinu dana od stvarnog usporavanja ekonomije.

 

Ono sto mene brine je ogroman pad cena svih sirovina, trenutno su realne cene sirovina na najnizem nivou od 1999. godine. I pored tako niskih cena sirovina nema skoro nikakvog primetnog skoka traznje, pre svega u Kini koja je glavni uvoznik gotovo svih sirovina.

 

Ako ne bude doslo do skoka cena sirovina, mnoge kompanije ce skresati investicije i troskove sto ce kreirati novi krug ekonomskog usporavanja i smanjivanja traznje. Samo ne znam sta ovaj put centralne banke mise da urade, kamate su vec na nuli a ispucalo se i poprilican broj QE pa je ekonomija opet anemicna. A jednim delom su i pogorsale situaciju dosad, zbog niskih kamata na drzavne obveznice gomile jeftinog kapitala su otisle u spekulaciju sa sirovinama, npr. fracking nafte u US ili nove rudnike u Brazilu, Australiji itd.


Edited by mrblaf, 25 August 2015 - 12:12.