Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Strani košarkaši u reprezentaciji Srbije


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
128 replies to this topic

#121 uini

uini
  • Members
  • 38,035 posts

Posted 29 June 2015 - 21:17

Малко нам се, ружно је тако рећи али у овом тренутку не могу да смислим бољи израз, попиша по теми и гласању Пејџова :D


tema je muska repka
da smo bili treći onda se ne bi popiskila?

#122 Jovo Čaruga

Jovo Čaruga
  • Members
  • 914 posts

Posted 29 June 2015 - 21:19

samo 132 glasa. Mislio sam da nas je mnogo vise na ovom forumu



#123 uini

uini
  • Members
  • 38,035 posts

Posted 29 June 2015 - 21:25

tema je već prilično prezvakana
ja čisto da učinim bokiju : )

#124 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 29 June 2015 - 21:56

tema je muska repka
da smo bili treći onda se ne bi popiskila?

Па ово нисам написао због медаље, а ни њеног учинка, који је значајан али не и пресудан.
Једноставно кад видиш колико неком може да значи, колико жели и воли барем се запиташ да л треба бити искључив...

#125 crveno - beli

crveno - beli
  • Members
  • 6,335 posts

Posted 29 June 2015 - 22:44

Donositi isključivo pravila na osnovu "obično" i "uglavnom" je neozbiljno.


Cela poenta je u percepciji nacionalne pripadnosti. Ja na to nikad neću da gledam na osnovu toga da l' ti je tatko rodjen (ili pa i da si ti rodjen) pa da te samo to odredjuje.
Niti to gledanje porekla. Stvarno ne razumem takvu priču. Slično razmišljanje je dovelo do masovnih incesta u jednom periodu na jednoj teritoriji. "Nije mu poreklo valjano, nije od naši" :twak: .

Pošto i sam koncept nacija i nije baš najzdraviji za društo, al ako pričamo o tome o zastavi i tim obeležjima, ja na to gledam tako što je neko pripadnik neke nacije i predstavlja neku zastavu ako je svojim životom stvarno vezan za tu zemlju. I kulturološki, i osećajem pripadnosti odredjenom području tj. da si pripadnik nekog odredjenog društva, da osećaš odredjenu odgovornost prema odredjenom društvu, ograničenom jebenim granicama.

Ljudi to gledaju isuviše crno-belo (ne to crno belo, niti ono drugo). Naravno da si stranac ako igraš za reprezentaciju neku a ne znaš jezik. I sam jezik bi trebalo da bude jedan od prvih uslova kad se neko i formalno i neformalno smatra domaćim/stranim igračem.
U odredjenim zemljama Evrope znanje jezika i polaganje istog je jedan od uslova da bi neko dobio državljansto, samim time i dozvolu za rad (ne mislim na basket).
I nezgodno je postavljati formalno kriterijum po koje mi bi se neko smatrao strancem ili ne. Ali treba imati u obzir i taj aspekt iako nije lako odrediti koji je to vremenski period koji neko mora da provede u toj zemlji.




Po čemu je to onaj Karadjordjević Srbin, ceo život srpski ne može da nauči, iznela njegova porodica (da i ne pričamo o tome kolko su njegovi preci zajebali našu zemlju, jer ne moze on da bude kriv u njihovo ime)  zlato iz zemlje, živi negde drugde i pojavljuje se kod nas samo kad treba da se priča šta mu uzeto ovde ?
A sa druge strane sećam se primer Amera koji je došao da obidje Srbiju, zasvidjalo mu se ovde, prodao je sve svoje u Americi i došao ovde da živi i privredjuje i jako je ponosan na ovu zemlju. Tu je već više godina, naučio jezik i regularni je deo društva svakodnevno.... Njegovo dete koje nije rodjeno u Americi, a nije ni njegov otac ne bi imalo pravo da igra za našu repku a imao bi onaj koji sa papira ne zna da pročita nešto na srpskom ?

 

Aman, cesce ce proci Halejeva kometa nego sto ce neko iz EU (npr.) da postane dovoljno dobar da bude reprezentativac zemlje kao sto je Srbija ... Takodje, kolike su sanse da neko ko je dosao u raspalu Srbiju sa 15 godina bude i odlican sportista? 

 

Navedi lepo primere sportista "stranaca" koji su prosli nasu skolu, a nisu rodjeni u nasoj zemlji nego su dosli nekad ... a da ne mogu da nastupaju za Srbiju ... 



#126 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 29 June 2015 - 22:55

Ne mora samo da prodje školu košarke kod nas (mada razumem ako je to nekom bitno).

Blutental je odličan primer i meni je to bilo sasvim ok i normalno. On je odličan primer, i npr Freddy House, Jenkins su mogli da budu na tom putu i ne bih imao problema da su i oni obukli dres repke kao što je Blutental Izraela.



#127 crveno - beli

crveno - beli
  • Members
  • 6,335 posts

Posted 29 June 2015 - 23:10

Ne mora samo da prodje školu košarke kod nas (mada razumem ako je to nekom bitno).

Blutental je odličan primer i meni je to bilo sasvim ok i normalno. On je odličan primer, i npr Freddy House, Jenkins su mogli da budu na tom putu i ne bih imao problema da su i oni obukli dres repke kao što je Blutental Izraela.

 

Blutenthal je sto godina u Izraelu + je pola Jevrej (sa majcine strane) ... House, Jenkins? I sta kad odu u neku Tursku ili Italiju, sto onda ne bi postali tamo reprezentativci?

Stvarno, zasto nekoga ogranicavati ako hoce i da promeni reprezentaciju ... logicnije je da neki Jenkins posle tri godine u (npr.) Nemackoj igra za Nemacku nego za Srbiju koju je poslednji put video pre 5 godina ... 



#128 nemanjaol

nemanjaol
  • Members
  • 4,835 posts

Posted 30 June 2015 - 19:15

 

25:25 Kajl Hajns ima veoma zanimljivu izjavu po pitanju ove teme :)



#129 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 30 June 2015 - 20:01

Podučio ga zalizani šta da kaže a da se dopadne narodu u Srbiji :D