Jump to content


Photo
- - - - -

Film i kuhinja


  • Please log in to reply
63 replies to this topic

#16 Kinik

Kinik
  • Members
  • 40,198 posts

Posted 02 May 2015 - 19:35

...

 

...  Greenaway-evom "Kuharu, lopovu, njegovoj ženi i njezinom ljubavniku", malo kasnije. Petera Greenawaya neki čak ni ne smatraju klasičnim filmašem, jer izbjegava filmsku naraciju. "The Cook, the Thief, his Wife and her Lover" sam gledao nekoliko puta i smatram ga revolucionarnim djelom.

 

:thumbs:

 

Film je apsolutno po svemu, jedna raskosna filmska freska, velicanstveno, visoko estetizirano delo, skoro renesansna tapiserija, sa izvrsnim zapletom, odlicnim glumcina i sjajnom muzikom Michaela Nymana (widi wiki / youtubeta)!

:+1:

Ta vrsta muzike ima svoje ime i izvanredne predstavnike.

Nije za one koji su rasviravali Bagatelle No. 25 in A minor.

:lol+:

 

To se moze gledati i gledati.

Iznenadjuje me da neko govori o 'brutalnosti', uz sekspirijansko umetnicko nasledje, koje nije nista manje 'brutalno'.

;)

Tim pre mi nije jasna umisljena 'pretnja hecklerom', posto je to, ocigledno, balkanski vukojebinski twist.

:ajme:

Pre mnogo godina u nekom filmskom casopisu (nije nas) sam procitao nekoliko zamisljenih buducih Greenaway-ovih scenarija, pa sam se bio zblanuo od lepote.

Kasnije sam video dva filma.

 

Smejao sam se dok sam citao jedan intervju M. Nymana, gde je na pitanje - a zasto vise ne saradjuje sa P.Greenaway-om rekao kako je gopsodin Greenaway u jednoj kasnijoj fazi njihove saradnje 'hteo i da komponuje'!

 

Jednostavno, previse individualaca i prejakih stvaralackih likova. 

 

...


  • 1

#17 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,140 posts

Posted 02 May 2015 - 21:30

Shakespeare je to, ipak, radio bolje......i Babette.

Greenaway - onako, bash na vukoj......nacin.


Edited by highlanderka, 02 May 2015 - 21:34.

  • 0

#18 Kinik

Kinik
  • Members
  • 40,198 posts

Posted 02 May 2015 - 21:37

...

 

 

Samo da mi o Sekspiru ne govore vanabi 'babete' koje gledaju 'crtice & vikinge'.

:lol+:

 

...


Edited by Kinik, 02 May 2015 - 21:38.

  • 0

#19 ironside

ironside
  • Members
  • 3,509 posts

Posted 05 May 2015 - 16:00

Umjesto "Eat Drink Man Woman", odgledao sam "Tortilla Soup" s izvrsnim Hectorom Elizondom, a manju rolu ima i Raquel Welch :wub:.

Za one koji ne znaju - film je svojevrsni loose remake Ang Lee-jevog klasika, no drukčiji, a drži ga odlična glumačka ekipa. Iako je film studija zamršenih obiteljskih odnosa i ženske (samo)realizacije, Elizondo je karizmatičan, neka vrsta kuharskog Beethovena, koji gubi osjet mirisa i okusa, a obitelj nastoji održati na okupu spravljanjem složenih kulinarskih simfonija.

Naravno, ima puno kuhinje i recepata, a scenu improvizacije bi trebalo uvesti kao obaveznu materiju u sve kuharske škole, da ju đaci znaju napamet "kad ih se probudi usred noći".

 

 

Da ne bi pao u amok zbog tortilla soup, odlučio sam se za Flädlesuppe, iliti 'po naški' juhu Celestina. U mojoj, modificiranoj verziji, u smjesu za palačinke sam naribao pecorina, uz dodatak muškatnog oraščića, a u bujon je, po dobrom francuskom običaju išao luk naboden klinčićima/karanfilićima. Obavezno staviti što više sjeckanog peršina, jednako kao što u originalnu sopa de tortilla ide puno korijandera.


Edited by ironside, 05 May 2015 - 18:54.

  • 2

#20 ControlFreak

ControlFreak
  • Members
  • 3,063 posts

Posted 05 May 2015 - 17:02

Pravo vreme za sopa de tortilla, Ironside

 

:)

 

WU0305H_mango-margaritas_s4x3.jpg.rend.s


  • 1

#21 ControlFreak

ControlFreak
  • Members
  • 3,063 posts

Posted 05 May 2015 - 17:07

Da li mogu da dam mali doprinos? 

 

Kings of Pastry

 

Sta mogu, slatkisi su mi slabost....


  • 1

#22 ironside

ironside
  • Members
  • 3,509 posts

Posted 05 May 2015 - 17:58

Pravo vreme za sopa de tortilla, Ironside

...

 

Zaista, promaklo mi. Uzgred, godinu dana nakon Pueble dogodio se Camarón, (s jednakim ishodom - French suck), a za razliku od Cinco de Mayo, spomen na Bataille de Camerone se održao jedino među anciens combattants, koji svakog 30/4 u ritmu od 88 koraka/min nosaju po Aubagne mošti kapetana Danjoua.

 

Da li mogu da dam mali doprinos? 

 

Kings of Pastry

 

Sta mogu, slatkisi su mi slabost....

 

Avaj, meni slatkiši nisu neka slabost, a čokoladu koristim najviše kao dodatak bogatim sosevima za meso, tipa mole poblano (vidi Cinco de Mayo), o čemu sam, mislim. već pisao.

No, istom sam vidio tvoj post, bookmarkirao sam si "Kings of Pastry" i jedva čekam da ga pogledam, pa da podijelimo dojmove. Već mi zazubice rastu.

Doprinos je zlata vrijedan i na njemu ti zahvaljujem.


Edited by ironside, 05 May 2015 - 18:09.

  • 1

#23 ironside

ironside
  • Members
  • 3,509 posts

Posted 17 July 2015 - 11:15

Odgledao sam "Chef" Jona Favreaua (2014) i ostao pomalo zatečen. Moram reći da sam očekivao više. Da se razumijemo - film nije loš: Favreau je uvjerljiv kao chef Carl Casper, ostatak glumačke liste (John Leguizamo, Scarlett Johansson, Sofia Vergara, Robert Downey Jr) je vrlo dobro odradio posao, jedino mi se po ne znam koji put čini da Dustin Hoffman reciklira vlastitu glumu iz "Parfema", tj da 'šmira'.

"Chefu" zamjeram, plošnost i predvidivost: gledalac može nakon 15 minuta gotovo u potpunosti predvidjeti razvoj situacije u ostatku filma, do u detalje. Nema tu nekog razvoja likova niti dramskih obrata. Usto me cijelo vrijeme mučio osjećaj da je "Chef" skrpljen kao nekakav pastiš "No Reservations", "Ratatouille" i "Tortilla Soup" - sve je tu: i neprilagođenost ulozi oca, ogromna ambicija, tiranski poslodavac, svemogući food critic - sadist, te puno latino kuhinje i glazbe.

Meni je osvježenje bila uloga Casperovog sina Percyja. Jedna od rijetkih dječjih uloga u kojima klinac nije nepodnošljivo iritantan.

 

U svakom slučaju, sasvim solidna razbibriga i pomaže otvaranju apetita, ali ja jedva čekam da konačno odgledam "Kings of Pastry".

 

 

P.S. Kakve su vam to subsaharske temperature u regionu, ljudi? Došao sam neki dan sa +19, a tu je toplije nego u Indiji. Što je još gore, tome se kraja ne vidi.


  • 0

#24 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 17 July 2015 - 15:21

@ Ironside

Temperature su samo da se covek napase salate. :D


  • 0

#25 Georgia

Georgia
  • Members
  • 475 posts

Posted 17 July 2015 - 16:03

Kao voda za cokoladu
  • 0

#26 ironside

ironside
  • Members
  • 3,509 posts

Posted 18 July 2015 - 08:22

@ Ironside

Temperature su samo da se covek napase salate. :D

 

Izbjegavaj salatu. Na ovim vrućinama ne preporučuje se jesti termički neobrađenu hranu. Koliko god isprao, ostaje leglo bakterija, koje se onda množe...


  • 0

#27 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,911 posts

Posted 18 July 2015 - 10:09

Kome je vruce, neka izvoli kod mene. Trenutno 14 stepeni, a do kraja sledece nedelje nece preci 20. Dakle, nikakvih ogranicenja sto se tice klope -  od laganih letnjih djakonija, do pecenog praseta, po zelji i preferencijama.

 

Inace, moja preporuka za letnje vucine je pasta sa salsom od pomidori. Vrucina iscrpljuje, pa se lako ostane bez energije, bas onda kad je najpotrebnije. Recimo na odmoru, kad bi covek zeleo da nesto vidi i dozivi, a ne da prespava (i to u moru znoja). Ugljeni hidrati iz paste odrzavaju energiju bar do uvece, dok malo ne zahladi, a dobra salsa zadovoljava culo ukusa i daje osecaj da se dobro jelo, iako se organizam nije opteretio. Sa salatama meni to ne polazi za rukom. Sve pitam kad ce rucak  :) .

Inace, ovo s pastom i salsom isprobano mnogo puta, i radi. Bar u mom slucaju.

 

Ups, sad vidim da smo na filmu, a ne na "sta se danas kuvali". Htela sam i tu da dam svoj doprinos, ali vidim da je vec bio The Hundred-Foot Journey. Odgledala ga pre neku vece. Malo naivan, ali inace odlican. Pravo osvezenje za jedan obican letnji radni dan.

 


  • 1

#28 ironside

ironside
  • Members
  • 3,509 posts

Posted 18 July 2015 - 15:50

Kome je vruce, neka izvoli kod mene. Trenutno 14 stepeni, a do kraja sledece nedelje nece preci 20. Dakle, nikakvih ogranicenja sto se tice klope -  od laganih letnjih djakonija, do pecenog praseta, po zelji i preferencijama.

 

Inace, moja preporuka za letnje vucine je pasta sa salsom od pomidori. Vrucina iscrpljuje, pa se lako ostane bez energije, bas onda kad je najpotrebnije. Recimo na odmoru, kad bi covek zeleo da nesto vidi i dozivi, a ne da prespava (i to u moru znoja). Ugljeni hidrati iz paste odrzavaju energiju bar do uvece, dok malo ne zahladi, a dobra salsa zadovoljava culo ukusa i daje osecaj da se dobro jelo, iako se organizam nije opteretio. Sa salatama meni to ne polazi za rukom. Sve pitam kad ce rucak  :) .

Inace, ovo s pastom i salsom isprobano mnogo puta, i radi. Bar u mom slucaju.

 

Ups, sad vidim da smo na filmu, a ne na "sta se danas kuvali". Htela sam i tu da dam svoj doprinos, ali vidim da je vec bio The Hundred-Foot Journey. Odgledala ga pre neku vece. Malo naivan, ali inace odlican. Pravo osvezenje za jedan obican letnji radni dan.

 

I 'kod mene' do pred neki dan temperatura nije prelazila 20-22, danas čujem da je već 28, a očekuje se uskoro i preko 30.

Ovo za šalšu mi je dobro poznato, jedini problem je kako izdržati uz vrelu ringlu min pola sata dok se šalša spešta kako treba.

 

No, da ne trolamo na filmu i kuhinji, ako ti se svidio "The Hundred-Foot Journey" (a meni se baš svidio), možda ti se svidi "The Lunchbox". Glavnu ulogu nosi Irrfan Khan, koji je glumio odraslog Pija u Ang Lee-jevom "Life of Pi", ovog puta je još bolji. Khan ima veliki talent za te bittersweet uloge i ja "The Lunchbox" ozbiljno preporučujem.

 

 


Edited by ironside, 18 July 2015 - 16:00.

  • 0

#29 ironside

ironside
  • Members
  • 3,509 posts

Posted 20 July 2015 - 11:37

Kao voda za cokoladu

 

Stavio na wishlist. Taj film mi je uvijek nekako promicao, valjda stoga što u imenu ima čokoladu, a slatkiši su mi generalno odbojni.

 

Uostalom "Chocolat" sa Juliette Binoche i Johnnyjem Deppom je takav nepodnošljivi smor da dobijem jaku alergijsku reakciju već kad vidim plakat za film.


  • 1

#30 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,066 posts

Posted 15 September 2015 - 18:53

http://www.foodfilmfestivalzagreb.hr/


  • 2