Ali Kiniče, rujnicama je vrijeme tek sredinom i krajem ljeta.
Upravo sada se skupljaju smrčci, jedina gljiva koja okusom, aromom i cijenom može parirati tartufu.
Jezivo su skupe; kad se pojave na belgijskim štandovima, cijena im nije manja od 50 €/kg, u dućanima idu i d0 100 €.
.....................................................................................................................................................
Nikako ih se ne smije zamijeniti sa vrlo sličnim hrčcima koji također rastu u ovo doba godine, ali:
"Osušeni, hrčci su neotrovni, a svježe većina uživa bez posljedica, dok su za pojedince smrtonosni. Mogućnost trovanja je 1:10 000. Ipak su do sada krivi za stotine smrtnih slučajeva."
Bilo, kako bilo, super ukusni ili potencijalno letalni, i smrčci i hrčci su manje kontroverzni od rujnica. Samo smutnju unose, te darn rujnice.
Na slikama su smrčkovice (Verpa bohemica), manje ukusni rođaci smrčaka. Glavna razlika između smrčaka i smrčkovica je da se klobuk kod smrčaka ne može odvojiti dok je kod smrčkovica spojen samo na vrhu i lako se skida,