Jump to content


Photo
- - - - -

Miroslav Krleza - dar Balkanu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
6 replies to this topic

#1 Sultan_Stjepan_Bosanski

Sultan_Stjepan_Bosanski
  • Members
  • 481 posts

Posted 15 April 2015 - 14:55

Miroslav Krleza, koji je iza sebe ostavio literarni opus od neprocjenjive duhovne vrijednosti, po mom licnom poimanju, bio je Boziji/sudbinski (ovisno o tacki stajalista) dar nasim balkanskim prostorima. U svim njegovim romanima, politickim esejima i dramama, prozima se sudbina balkanskog covjeka u njegovu odnosu spram vladajucih ekonomskih i politickih struktura odnosno pojedinaca ili klanova. Ono sto mene licno fascinira na Krlezi, jeste njegova moc izrazavanja. On je kristalno jasan u svakoj recenici, pri cemu je imao izuzetnu moc da kompleksna zbivanja i stanja narativno pojednostavi, bez da to  stanje ili zbivanje kao cjelinu izgubi iz vidokruga. A "Deset krvavih godina" odlicno nam dokazuju da je jos uvijek aktuelan na ovim prostorima!

 

Ovdje bih htio podijeliti s vama misljenja o Krlezi, bilo da se radi o njegovim djelima, citatima ili njemu kao covjeku i umjetniku u vremenu u kojemu je zivio i djelovao.

 

Meni najdrazea njegova djela su drame "Galicija" (u kojoj fantasticno predstavlja apsurdnost rata te pojedinca u njemu), "Vucjak" (gdje odlicno odslikava prosjecno balkansko drustvo i jos mnogo toga), te "Gospoda Glembayevi" (o skorojevicima, koji i danas vladaju Balkanom, te fantasticnom Leonu, koji pokusava plivati protiv strujanja oko njega).

 

Omiljeni citat: "Manite se dobrotvora kojima se pristupa vizit kartama!"


Edited by Sultan_Stjepan_Bosanski, 15 April 2015 - 14:56.


#2 Sultan_Stjepan_Bosanski

Sultan_Stjepan_Bosanski
  • Members
  • 481 posts

Posted 20 April 2015 - 14:34

Ne mogu vjerovati da do sada uopce niko nije dao komentar na ovu temu. Citaju li ljudi danas uopce nesto od Miroslava Krleze? :blush:



#3 ObiW

ObiW
  • Members
  • 5,684 posts

Posted 21 April 2015 - 06:13

Ne, ali ga Vjekoslav cesto spominje. Omiljeno Vjekino pitanje je "znate li na koliko svetskih jezika je preveden Krleza"? Ako mu odgovoris sa "na daleko manje nego Miodrag Bulatovic", imas pivo od mene.



#4 Sultan_Stjepan_Bosanski

Sultan_Stjepan_Bosanski
  • Members
  • 481 posts

Posted 23 April 2015 - 09:45

O Bulatovicu nemam bas visoko misljenje, tako da cu ipak sam sebi morati platiti pivu ;)

 

Cuo sam od mnogo ljudi, koji su Krlezina djela morali citati u skoli, da zaziru od njega. Cesto su njegova stiva opisivana kao "teska". Ja samo mislim da covjeku treba odredjeno zivotno iskustvo da bi ga razumio. Sumnjam da neko sa 18 godina moze razumjeti srz Krlezina djela. Ali odrasle osobe bi ga u svakom slucaju trebale recipirati. Krleza je klasika. Stvari o kojima je pisao i danas su jezivo aktuelna.



#5 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 23 April 2015 - 12:00

Meni je bio smor kad sam bio klinac i morao sam da ga čitam kao obaveznu lektiru, ali nedavno smo bili u pozorištu na Glembajevima (premijera bila ove sezone, u oktobru) i bilo je izuzetno.

 

 

http://www.divadlona...ra/Rod_Glembayu



#6 Nezajaz

Nezajaz
  • Members
  • 25 posts

Posted 30 April 2015 - 22:13

O Krležinoj pojavi bi se moglo reći štošta, ali interesantno je to što je njegovom delu i delovanju posvećeno obilje literature, a među autorima koji su se Krležom bavili najbolji su Lasić i Žmegač. Svojim delovanjem - kritičkim, polemičkim, političkim, poetičkim, esejističkim - Krleža je potakao najrazličitije teme. Svaka rasprava o tzv. angažovanoj književnosti na ovim prostorima, bez osvrta na književni sukob iz tridesetih, bespredmetna je. Kada čovek čita "Eppur si muove" susreće se sa stilom toliko ubedljivim, da čitalac zaboravlja na evidentno pogrešne procene. To je jedan vatromet od eseja, sa fenomenalnim poređenjima. Ali ono što čini Krležu vrhunskim piscem (ako uklonimo levu oblandu o kojoj piše Pekić) jeste brižljiva konstrukcija. U "Dijalektici prosvetiteljstva" (Horkhajmer/Adorno) piše kako je umetničkom delu i čaroliji zajedničko postavljanje vlastitog, u sebi zaključenog područja, u kojem vladaju posebne zakonitosti. Nema proizvoljnosti (za razliku od npr. Šćepanovića, kada se od šestorice uglednih varošana pojave petorica, zapravo četvorica, zbog neprecizne interpunkcije, kako je Kiš pokazao u svojoj nemilosrednoj dekortizaciji) u tome što Benediktinci kucaju na vrata stana u kojem se Nielsen krije na Promenadi. Pažljiv čitalac zna da je samostan svega dve ulice dalje. Zbog toga je Nabokov predavao o "Uliksu" koristeći kartu Dablina.



#7 Sultan_Stjepan_Bosanski

Sultan_Stjepan_Bosanski
  • Members
  • 481 posts

Posted 04 May 2015 - 14:55

Nisam se nikada pozabavio sekundarnom literaturom o Krlezi. Nezajazovo izlaganje bilo mi je jako interesantno. Mozda bi uskoro mogao sebi uzeti malo vise vremena i napisati nam par komentara od autora koji su studirali Krlezino djelo.

 

Brizljiva konstrukcija u literaturi je nesto, sto svakog pisca cini vrhunskim. Bez konstrukcije cjelokupnog narativa i likova nema literarnog djela. Tako da se ne bih slozio da je to nesto sto je imanentno za Miroslava Krlezu. Henrik Ibsen je na primjer takodjer jedan dramski pisac koji je bio poznat po svojim preciznim konstrukcijama.

 

Volio bih takodjer znati, koja su vasa omiljena djela Miroslava Krleze i zasto. Koji likovi, i zasto?!