Jump to content


Photo
- - - - -

Jnfekcija? Ozbiljna bolest? Nesto trece?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
13 replies to this topic

#1 aca_mcfc

aca_mcfc
  • Members
  • 34 posts

Posted 11 April 2015 - 01:53

Pozdrav svima, pisem 3 temu slicnu kao prva i druga, o Tularemiji. Za prvi acc znam zasto sam dobio ban i opravdavam admina, za drugi nemam pojma ali nije bitno sada imam treci.
MOLIM SVE OSOBE KOJE SU IMALE ISKUSTVA SA OVIM, ILI ONE KOJI BAR ISTA ZNAJU OD OVOGA DA MI KAZU BILO KAKVU INFORMACIJU, SVE MI JE OD KORISTI JER SAM U NEZGODNOJ SITUACIJI VEC DUZE VREME I HVATA ME STRAH I PANIKA.
Oko 15 novembra sam se razboleo i imao povisenu temperaturu, gnojnj anginu u grlu i pojavila mi se limfna zlezda na vratu sa leve strane. Primao sam Penicilin i Longaceph i primao neke injekcije druge, pio lekove i to, od svega toga meni se povuce gnojna angina, ali ostane zlezda. Doktor mi prepise Gentamicin od 240 10 dana, medjutim u mom domu zdravlja u selu mi nisu dali toliku dozu pa su mi podelili na 12 sati po 120. Nije imalo pomaka, kada sam otisao kod doktora ponovo on mi je dao da pijem Ciprocinal i sa tim nisam imao pomaka, onda mi je ponovo prepisao Gentamicin od 240 i primao sam kako treba i ponovo nije imalo pomaka. Tu sam psihicki prso i onda sam poceo da pusim cigarete, i rekao da necu kod lekara vise da idem, onda je posle nekih 20ak dana zlezda pocela da se smanjuje i sam ne znam od cega. Onda sam odlucio da odem lekaru i da pregleda ponovo situaciju. Prepisao mi je Citeral od 500mg 10 dana na 12 sati. Kada sam se vratio od lekara osetio sam da su mi izasle zlezde u preponama, i pojavile su se dve manje zlezdice jedna bas ispod jezika kao nzm bas da opisem to, i jedna sa leve strane skoro zakacena na kost brade. Ona prva zlezda je i dalje tu ali za dve trecine manja, dve male zlezdice u vratu i na obe strane u preponama. Ni jedna zlezda me ne boli to moram da napomenem, za ove male sumnjam da su pljuvacne. Pomoc koju vam trazim jeste:
- Da li sam ja veoma ozbiljno bolestan?
- Kako izleciti pljuvacne zlezde prirodnim putem?
- Da li cigarete smetaju zlezdama?
- Da li smem da radim zgibove,propadanja,sklekove,da dizem tegove?

- Da li stvarno lovorovo ulje pomaze zlezdama?
Jos samo da napomenem : Mogu ako vam treba da vam dam zadnje nalaze krvne slike, i rengenskog snimka zlezde od pre par meseci.. Dijagnoza je bila Tularemija i testkvi krvi su pokazali da sam pozitivan na pomenutu bolest.
Unapred se zahvaljujem administraciji i svima koji bi hteli da mi pruze pomoc.

#2 aca_mcfc

aca_mcfc
  • Members
  • 34 posts

Posted 11 April 2015 - 01:57

Izvinjavam se za naslov nenamerno pogresio ne znam kako ispraviti na mobu sam.

#3 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 11 April 2015 - 07:07

Odaberi jednog lekara u kojeg imas dovoljno poverenja i sledi njegove upute sto se tice lecenja.

Ako se posle infekcija neka limfna zlezda ne povlaci, nego se javljaju i druge, moze biti indikovana dijagnosticka biopsija.



#4 aca_mcfc

aca_mcfc
  • Members
  • 34 posts

Posted 13 April 2015 - 20:34

Pa lecim se kod jedinog infektologa u mom gradu, kazu da je najbolji doktorr na infektivnoj klinici u Nisu. A sta ovo oko biopsije nisam razumeo...

Odaberi jednog lekara u kojeg imas dovoljno poverenja i sledi njegove upute sto se tice lecenja.
Ako se posle infekcija neka limfna zlezda ne povlaci, nego se javljaju i druge, moze biti indikovana dijagnosticka biopsija.



#5 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 14 April 2015 - 09:10

Ukoliko ne postoje drugi znaci infekcije, a odrzavaju se uvecane limfne zlezde, potrebno je jednu od njih izvaditi i poslati na patohistoloski pregled da bi se tacno videlo o cemu se radi.



#6 aca_mcfc

aca_mcfc
  • Members
  • 34 posts

Posted 14 April 2015 - 13:12

Ukoliko ne postoje drugi znaci infekcije, a odrzavaju se uvecane limfne zlezde, potrebno je jednu od njih izvaditi i poslati na patohistoloski pregled da bi se tacno videlo o cemu se radi.

A sta je sa operacijom? 
Mislim cudno mi je da mora da me operisu na 4 mesta ili 5 da mi izvade zlede?
Mora da postoji neko drugo resenje.. Valjda je tako?



#7 aca_mcfc

aca_mcfc
  • Members
  • 34 posts

Posted 15 April 2015 - 12:15

Ne mogu da verujem da su 2242 coveka videla temu i da je tesko da se odgovori a garantujem da bar 50 njih zna nesto vise...



#8 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 15 April 2015 - 20:46

Postoje dve opcije:

1. Ili se debljom iglom udje u sam cvor i uzme mali isecak tkiva za pregled

2. Ili se ceo jedan cvor izvadi i posalje na pregled.

 

Ne salju se na pregled sve uvecane limfne zlezde.

Osim toga, pozitivan rezultat potvrda je postojanja odredjene bolesti, ali negativan rezultat nije apsolutno garancija da neke bolesti nema.

U medicini, u celini, prihvatljiv je i stav da se saceka i prati dalji razvoj simptoma, ako postoje.


Edited by vladan, 15 April 2015 - 20:47.


#9 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 15 April 2015 - 21:17

nemoj se iscudjavati. vladan ti je dao potpuno I detaljno objasnjenje. jedino ako mislis da nije napisao ono sto si ti zeleo da napise....ali tu vec nema pomoci.

opcija jedan.: infekcija koja se leci antibioticima

opcija dva.: nije infekcija, ne znamo sta je ,ide da se vidi pod mikroskopom kako te zlezde izgledaju.

 

ako tvoj infektolog ima jasnu sliku da je opcija jedan, nema drugo do pijenje AB dok ne prodje.

ako nije siguran,tj sumnja na nesto drugo poslace te na biopsiju/ to nije operacija u klasicnom smislu reci,tako da ne znam kakvu su ti operaciju predlagali/.

 

ti stojis na tacki jedan jos uvek. znaci sledece ti je razmisljati o opciji dva ako tvoj lekar misli da treba.

 

vrlo, vrlo jasna trenutna situacija sta treba ciniti. naravno nije u medicini 2 plus 2 uvek 4, ali postoji jasna uzrocno posledicna veza I redosled radnji. I recimo da sam sigurna da si sve ovo vec cuo od svog infektologa. ako nisi,njemu na cast.



#10 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 16 April 2015 - 00:53

Osnovno je ovo sto su Vladan i Oslo napisali.

 

Medicina nije matematika. U matematici, 2 je uvek i samo 2. U medicini, ne postoje dva ista pacijenta. Jedan je mrsav, drugi debeo. Kod jednoga lek deluje, a drugi je na taj lek alergican i uzrokuje mu vise problema nego resava. Jedan je dete a drugi starac, taman i da imaju istu dijagnozu.

 

Utoliko je topik promasen.

U redu je ako laici pitaju za tehnologiju, principe, zakone, ... sta ja znam sta. Naci ce se neko strucniji da odgovori.

 

Ali za bilo koji konkretni slucaj, forum je promaseno mesto. Nemoguce je internetski odredjivati dijagnozu i terapiju.

 

Nije svaki lekar savrsen i svemoguc, ali treba verovati onome ko te je pregledao. Ako ne njemu, onda jos jednom. Ali ako dvojica kazu isto, najverovatnije su u pravu.

 

Aca, zao mi je sto imas problem - ali resenje nije ovde.



#11 aca_mcfc

aca_mcfc
  • Members
  • 34 posts

Posted 16 April 2015 - 01:38

Pa znam da resenje nije ovde, ali ovakvi odgovori mi znace, znam delimicno na cemu sam, mogu da vidim kako je sta i dalje sta da radim. Da li cigarete uticu na neke zlezde? I da li postoji mogucnost da se te zlezde same povuku od sebe ( posto su mi ranije same od sebe nestale u preponama). Hvala nq ovim odgovorima i unapred hvala na iducim.

#12 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 16 April 2015 - 06:02

Zlezde se mogu i povuci same od sebe; zato i jesam napisao da je profesionalno po nekad sasvim ispravno sacekati i pratiti dalji tok.

Sto se pusenja tice, ono ima bezbroj stetnih posledica, ali ga je tesko direktno dovesti u vezu sa difuznim uvecanjem limfnih zlezda, osim ako se ne radi o metastatskim depozitima. Zato i jeste potreban patohistoloski pregled, ako se zlezde ne povlace.



#13 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 16 April 2015 - 06:09

. Primao sam Penicilin i Longaceph i primao neke injekcije druge, pio lekove i to, od svega toga meni se povuce gnojna angina, ali ostane zlezda. Doktor mi prepise Gentamicin od 240 10 dana, medjutim u mom domu zdravlja u selu mi nisu dali toliku dozu pa su mi podelili na 12 sati po 120. Nije imalo pomaka, kada sam otisao kod doktora ponovo on mi je dao da pijem Ciprocinal i sa tim nisam imao pomaka, onda mi je ponovo prepisao Gentamicin od 240 i primao sam kako treba i ponovo nije imalo pomaka. Tu sam psihicki prso i onda sam poceo da pusim cigarete, i rekao da necu kod lekara vise da idem, onda je posle nekih 20ak dana zlezda pocela da se smanjuje i sam ne znam od cega. Onda sam odlucio da odem lekaru i da pregleda ponovo situaciju. Prepisao mi je Citeral od 500mg 10 dana na 12 sati. 

U primeni antibiotika postoji sveto trojstvo (tamo gde su antibiotici indikovani):

1. Antibiotike treba davati dovoljno dugo

2. Antibiotike treba davati dovoljno cesto

3. Atibiotike treba davati u dovoljno visokim dozama



#14 aca_mcfc

aca_mcfc
  • Members
  • 34 posts

Posted 16 April 2015 - 11:32

Hvala vam puno na odgovorima.