Jump to content


Photo
- - - - -

spontani pneumatoraks MOLIM POMOĆ


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
4 replies to this topic

#1 tricky2840

tricky2840
  • Members
  • 4 posts

Posted 07 January 2015 - 22:49

Doživio sam sponatni pneumotoraks prije par tjedana.. ležao sam u krevetu i jednostavno se dogodilo. Bio sam u bolnici oko desetak dana i sad je stanje mnogo bolje.

Mogu li nakon nekog vremena opet normalo sve raditi kao sto sam i prije, fizičko naprezanje, teretana i ostalo...?

Molim vas na odgovoru, hvala unaprijed


Edited by tricky2840, 07 January 2015 - 23:02.


#2 ivanrjk

ivanrjk
  • Members
  • 1 posts

Posted 08 January 2015 - 01:02

Pre 15 godina i ja sam imao spontani pneumatoraks. Lekari su mi zabranili bilo kakav sport na neko vreme, a posle toga su mi dopustili uz napomenu da ne preterujem sa fizichkim naprezanjem. Nisu mi preporuchili skijanje i teretanu. U pochetku kad sam igrao fudbal  dosta sam pazio ali posle 3-4 godina nisam obrachao pazhnju, a pocheo sam da idem i u teretanu shto je trajalo nekih 4 meseca.Za sada je sve u redu. Rekreativno se bavim fudbalom, a i nazhalost pushim shto mi je najstrozhe bilo zabranjeno :) . Moja preporuka je da se bavish sportom ali da ne dajesh svoj maksumum fizichke snage. Interesuje me dali su ti radili drenazhu sa lokalnom anestezijom ili su te uspavali? Meni su radili lokalnom i mislim da je to bio najuzhasnii dan u mom zhivotu (kao i naredna 4-5 dok sam lezhao u bolnici ) :) Pozdrav

 

PS Kao narodni lek posle povratka iz bolnice koristio sam napitak koi je bio napravljen od ljuske od jajeta koja su stajale u soku od limuna. Ako si zainteresovan mogu ti poslati tachan recept.



#3 Jovan Jovanović

Jovan Jovanović
  • Members
  • 2 posts

Posted 09 January 2015 - 16:55

Zar lekari nisu dali svoj savet? Ako je bio, a sad nije, ko da nije ni bio i valjda se i ponašamo na taj način. ja sam ga imao 1. septembra, izdrenirali ga i na snimcima dokazali da ga više nemam. u decembru sam imao ozbiljna fizička naprezanja i nikom ništa... a da, meni nije bio spontani, već posledica operacije što je gora varijacija. Srećno dalje. A za "Ivanrjk"...bravo za cigare...baš pametno i terajte i dalje...iza krivine čekaju i druge nevolje, ne samo pneumotoraks i tu sreća ne pomaže....



#4 Upekkha

Upekkha
  • Members
  • 3,058 posts

Posted 10 January 2015 - 11:42

..., meni nije bio spontani, već posledica operacije što je gora varijacija. ...

 

Pneumotoraks, ili u prevodu vazduh u grudnom kosu, tacnije pleuralnoj duplji, koji je nastao usled operacije (traumatski pneumotoraks) nije obavezno, kako kazes, gora varijacija - barem ne sa aspekta mogucnosti recidiva. Razlog za to je sledeci. Spontani pneumotoraks nastaje na temelju izmenjenog plucnog tkiva u kojem se javljaju 'mehuri' koji pucanjem i praznjenjem u pleuralni prostor dovode do pneumotoraksa. Pluca stoga cesto imaju tendenciju da ponovo kolabiraju i po izlecenju pneumotoraksa jer su takve gradje da cesto sadrze jos takvih 'mehura'. Traumatski pneumotoraks pak nastaje ozledom uz otvaranje pleuralnog prostora i plucno tkivo moze biti posve neizmenjeno pa samim tim i bez povecanog rizika za recidiv koji postoji kod spontanog pneumotoraksa. 



#5 Jovan Jovanović

Jovan Jovanović
  • Members
  • 2 posts

Posted 10 January 2015 - 15:17

Pneumotoraks,

 

Upekkha, po svojoj prilici ste u pravu, mada mi je akcenat bio na  "A za "Ivanrjk"...bravo za cigare...baš pametno i terajte i dalje...iza krivine čekaju i druge nevolje, ne samo pneumotoraks i tu sreća ne pomaže...."tj, možda možemo sebi da više pomognemo, ako se trudimo da sebi više pomognemo. :)