Jump to content


Photo
- - - - -

Grcka - izbori 2015. - Nova nada za Evropu?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2975 replies to this topic

#16 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 05 January 2015 - 10:59

Da bi "kupili" neko ostrvo potrebno je da dobijete nekih 50 dozvola. Posle toga po nekom Grčkom zakonu ste ograničeni koliko uopšte možete da gradite na ostrvima. Po jednoj takvoj računici je jedan arapin došao do gorkog saznanja da na svom ostrvu može da sagradi samo jedan objekat veličine 250 kvadrata. Ko je lud da gradi infrastrukturu za tako mali objekat. Na stranu to što taj arapin želi da mu samo kupatilo bude 100 kvadrata :) . Zatim tu je zakon po kome su sve plaže javne što znači da ti kupiš ostrvo a ja imam prava da dođem brodom i koristim tvoju plažu.

 

To je više kritika Merkelove za propuštenom šansom. Grci su zamrsili svoje zakone do te mere da sami sebi ne daju da napreduju. Inače oni imaju 6000 nenastanjenih ostrva od kojih 3000 može da se iskoristi za ovaj vid investicija. Ali problem je u njihovim zakonima. Cene ostrva su različite, idu od par miliona do par stotina miliona evra, zavisno od lokacije i veličine. Ali niko neće kupovati ostrvo da bi se hvalio da ima ostrvo, nego hoće da gradi na njemu tako da bi korist Grčke bila mnogo veća od same cene koštanja ostrva.

Prodaja ostrva bi bila samo deo resenja. I ne samo ostrva vec mozda jos nekih drugih nacionalnih bogatstava : recimo davanje koncesije za Partenon na 20-30 ili 50 godina i ts. Drugi deo bi bio pokretanje privrednog rasta, da se onaj "kolac" koji se oporezuje poveca : jer merama stednje drzava uzima sve veci deo kolaca, koji , medjutim, postaje sve manji! Treci deo bi bio reprogramiranje dugova - kako bi se omogucio nesmetan razvoj onog drugog ( tj. pokretanje privrednog razvoja). Eto, igrao sam se malo ekonomskog eksperta , ali ovi predlozi mi izgledaju logicni, razumni i realni.



#17 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 05 January 2015 - 14:16

Nemačka pojačava pritisak da Grčka napusti monetarnu uniju. Kancelarka Merkel je naglasila da monetarna unija može i bez Grčke. Prevedeno na običan jezik, Grčka će najverovatnije biti izbačena.

 

http://www.t-online....-und-feind.html

 

Hoce l' i Spaniju izbaciti iz evrozone:

 

 Da se danas održe španjolski parlamentarni izbori, premijerom te zemlje postao bi Pablo Iglesias Turrion, mladi profesor s Fakulteta političkih znanosti u Madridu, najpoznatiji po dugoj kosi svezanoj u rep i radikalnim idejama za rješavanje ekonomske krize u Španjolskoj i šire. Tako barem kažu prognoze relevantnih anketa.

(...)

Samo četiri mjeseca od osnivanja Podemosa, što u prijevodu znači Mi možemo, predstavnici nove ljevice osvojili su osam posto, ili pet od 54 zastupnika na izborima za Europarlament u svibnju i natjerali u paniku stari establišment koji Iglesias naziva “kastom”. Podemos je, naime, zaokružilo 1,25 milijuna ljudi. Uoči parlamentarnih izbora u Španjolskoj, krajem prosinca, ankete im predviđaju pobjedu ili drugo mjesto, iza socijalista. Iglesias pritom tvrdi da više nije riječ o borbi između ljevice i desnice, nego između demokracije i diktature. Podršku mu daju brojni intelektualci i aktivisti.

(...)

Nemoguće je ne primijetiti koliko Iglesias fizički odudara od španjolskih i ostalih političara, no platforma njegova Podemosa još je radikalnija u odnosu na programe svih ostalih stranki u političkoj areni te zemlje. To ni najmanje ne smeta Španjolcima i Podemos je najbrže rastuća stranka u toj zemlji - možda i na svijetu - koja je sa 300.000 članova trenutno druga najveća stranka u zemlji. Iglesias se pozicionira parafrazirajući Marxa, ali i najavljujući suradnju s grčkom Syrizom, navodeći kako će Podemos surađivati sa strankama na jugu Europe i zajedno pokazati kako jug Europe ne namjerava biti njemačka kolonija.

(...)

"Ako želiš izgraditi brod, nemoj govoriti ljudima da prikupe drvo, podijeliti im zadatke i izdavati naredbe. Umjesto toga, nauči ih da žude za velikim, beskrajnim morem.” Ovim citatom francuskog književnika Antoinea de Saint-Exupéryja, autora “Malog princa”, opisao je dosadašnji način rada Podemosa Iglesiasov kolega sa Sveučilišta Juan Carlos Monedero. Stranka je izrasla na pokretu Indignadosa, prosvjednika koji su uzburkali Španjolsku i na ulice izveli desetke, pa i stotine tisuća ljudi koji su marširali protiv mjera štednje i diktata lidera Europske unije te daljnjih zaduživanja i općenito protiv kapitalizma, smatrajući nepravednim sustav u kojem se mala, odabrana elita bogati, dok sve više “običnih” građana kopa po smeću. Podemos funkcionira pomoću labavo organiziranih vijeća na kojima se glasa o rezolucijama i tako potiče alternativno sudjelovanje naroda u vlasti, koji smatraju jedinom pravom demokracijom.

 

Projekt koji Iglesias gura traži drastične promjene, što automatski znači velik rizik, i na tu kartu najviše igraju njegovi suparnici, koji upozoravaju da je Iglesias potencijalno opasan. Okrenut će Španjolsku naglavačke! Neka, kažu pristaše. S tim da Španjolska nije jedina EU zemlja gdje jača radikalna ljevica. Ona je uspjela ući u nekoliko parlamenata, ali nije bila blizu osvajanju vlasti. Trenutno za to šansu ima grčka Syriza, a Iglesias vjeruje da će Grčka otvoriti put kojim će nastaviti španjolski Podemos.

 

http://www.jutarnji....lizam-/1267400/

 

Merkelova ce se vrlo brzo susresti sa opstom pobunom u Evropi ciji talas i nju vrlo lako moze oduvati sa mjesta kancelara Njemacke. Podsjetit cu da je u Njemacakoj Die Linke trenutno treca stranka (ispred zelenih).

 

Nije ona ni u kakvoj poziciji da odlucuje da l' ce Grcka izaci iz evrozone ili nece. To mogu samo da odluce gradjani Grcke, i oni ce to i da urade.


Edited by Atreid, 05 January 2015 - 14:17.


#18 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 05 January 2015 - 14:21

Hoce l' i Spaniju izbaciti iz evrozone:

 

 

Merkelova ce se vrlo brzo susresti sa opstom pobunom u Evropi ciji talas i nju vrlo lako moze oduvati sa mjesta kancelara Njemacke. Podsjetit cu da je u Njemacakoj Die Linke trenutno treca stranka (ispred zelenih).

 

Nije ona ni u kakvoj poziciji da odlucuje da l' ce Grcka izaci iz evrozone ili nece. To mogu samo da odluce gradjani Grcke, i oni ce to i da urade.

A sta ako Syriza "pukne" ( s oprostenjem) a onda usledi nagli uspon The Golden Down -a ?!??!?!?


Edited by darth bane, 05 January 2015 - 14:21.


#19 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 05 January 2015 - 14:34

A sta ako Syriza "pukne" ( s oprostenjem) a onda usledi nagli uspon The Golden Down -a ?!??!?!?

 

Onda smo ga svi najebali, jer ces imati isti ovakav talas po Evropi samo sto ce ga voditi fasisti. Pazi, ti imas ogromne ekonomske i socijalne probleme u nizu zemalja i njihova trenutna politicka elita se pokazala nesposobnim da ih rijesi. Neko mora rijesavati te probleme, ili ova nova ljevica, ili ce to raditi fasisti.

 

Medjutim, mislim da je ta bitka dobijena protiv fasista u prethodne dvije godine. SYRIZA ima otvoren put za preuzimanje vlasti. Zato sam vec napisao da je reakcija Grckih gradjana zrela i ispravna (za razliku od Ukrajinskih, gdje je klatno prevagnulo na stranu fasista).


Edited by Atreid, 05 January 2015 - 14:36.


#20 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 05 January 2015 - 14:41

...

 

Ja mislim da bi ta tzv. 'levica' u Gr. i Sp. - proizvod uspaljenog uma nekolicine fakultetskih ficfirica i sirkuzantskih pajaca, trebala 'da izgradi brodove', i za razliku of africkih imigranata - otisne se u suprotnom smeru i oslobodi nas te mizerije levackog uma.

 

A ako brodovi ne pomognu, moze i ovo:

 

 

:lol+:

 

...



#21 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 05 January 2015 - 14:49

Grcima je diplomatski jezikom preporučeno da se sami povuku iz monetarne unije, nego li da bude na to prisiljena i izbačenaa. Kriviti EU zato što im je davala kredite je samo opravdanje ovih neofašista iz Syrize i Zlatne Zore. Možda je nelogično reći, ali bolje je da ovi ipak dođu na vlast. Razlog je što će se sa njima brzo postićni dno dna. A dok se do dna ne dođe , Grčka će samo odlagati svoju  ekonomsku egzekuciju. Pare im iz EU više davati neće, pogotovu što je Nemačka kategorički protiv, kao i Francuska. Uostalom što bi neko i dalej krvario za te neradnike i lezilebaroviće.  Neka i dalje oni kukaju kako su izmislili demokratiju, a svet im ovako uzvraća. Kao što neko ovde reče:

"Sami pali, sami se ubili"

 

http://www.t-online....ntscheiden.html


Edited by Pristevac, 05 January 2015 - 14:51.


#22 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 05 January 2015 - 15:05

Grcima je diplomatski jezikom preporučeno da se sami povuku iz monetarne unije, nego li da bude na to prisiljena i izbačenaa.

 

Nema od tog nista.

 

Kriviti EU zato što im je davala kredite je samo opravdanje ovih neofašista iz Syrize i Zlatne Zore.

 

Misli da u ovako slozenoj situaciji pokusaj diskreditacije Syrice preko fasista iz Zlatne zore moze biti opasan jer legitimise fasiste iz Zlatne zore. Zlatna zora je neofasisticka stranka i ona ne moze biti legitiman igrac, kao sto to ne mogu biti ni Desni sektor ili Svoboda u Ukrajini. Legitimacija takvih stranaka znaci pozivanje na politiku mrznje i zlocina. Sto bi kapitalistima i odgovaralo. Odgovaralo im je 30godina proslog vijeka. Medjutim, kome je drugom odgovaralo?

 

Možda je nelogično reći, ali bolje je da ovi ipak dođu na vlast. Razlog je što će se sa njima brzo postićni dno dna. A dok se do dna ne dođe , Grčka će samo odlagati svoju  ekonomsku egzekuciju.

 

Grcka nema sta da izgubi. Zato ce Syriza i doci na vlast.

 

Pare im iz EU više davati neće, pogotovu što je Nemačka kategorički protiv, kao i Francuska.

 

Pare iz EU fondova Grcka moze da koristi kao i svaka druga clanica EU i te pare nisu sporne. Sporne su pare PRIVATNIH banaka iz Njemacke (i Francuske), medjutim, to su privatne pare koje su privatni investitori investitari nadajuci se da ce ih uvecati. Posto im je investicija propala sad preko korumpirane politicke elite u EU, raznim muljazama, gledaju da izvuku sto vise. Pa, znas, sta? Koga zabole za njihove pare. Nema vise, propala investicija, sto nisi pazio gdje investiras, ajmo razlaz.

 

Uostalom što bi neko i dalej krvario za te neradnike i lezilebaroviće.  Neka i dalje oni kukaju kako su izmislili demokratiju, a svet im ovako uzvraća. Kao što neko ovde reče:

"Sami pali, sami se ubili"

 

Mislim da smo demantovali da su Grci neradnici, i da to predstavlja najprimitivniju propagandu na tragu rasizma.

 

 

I Srbi i Grci rade više od Nemaca


Izvor: Press

 

Beograd -- Iako vlada mit da su lenjivci koji su navikli da im pomaže Evropa, radnici u Grčkoj rade koliko i njihove kolege iz razvijenih zemalja, pokazuju istraživanja

http://www.jutarnji....lizam-/1267400/

 

 

 

 

Nego sam htjeo jos nesto, na temu akumulacije politicko-ekonomsko-socijalnih problema:

 

Primjer jedne zemlje je interesantan: - Jugoslavije.

 

U Jugoslaviji imas krizu, recimo od smrti druga Tita. Nesto je pokusala Milka Planinc, i to bas mjere stednje, ona je tada govorila kao 'stezanje kaisa'. Stariji se sjecaju par - nepar za tocenje goriva, nestasica kafe, mesa,... itd. I, uspjela je ona donekle, smanjila je spoljnji dug Jugoslavije. Poslje nje, niko se vise nije bavio nagomilanim ekonomskim i socijalnim problemima sve do Ante Markovica. Medjutim, Ante Markovic nije ni imao shansu jer su fasisti vec po republikama krenuli da preuzimaju vlast i kasnije su fasisti i rijesavali te probleme. A, kako su ih rijesili vidimo kako zivimo i danas.



#23 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 05 January 2015 - 15:17

...

 

 

Pre mnogo godine je spanski liberalni filozof Ortega i Gaset (J. Ortega y Gasset) napisao 'Pobunu masa' koju je kod nas izdao 'Gradac' 2003.

 

Tu bi knjigu trebali da procitaju ovi levacki ljubitelji 'narodnih pokreta' pa da vide kakav drustveni talog i mulj je opisao Gaset.

Ima ga u prevodu i na Net-u.

 

A ova plitka leftisticka smaracina - pa to je, upravo, zderilo za masu koja nema sposobnost da razmislja. Niti zeli.

Ni o sebi, ni o uzrocima, a taman posla - posledicama. 

 

...



#24 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 05 January 2015 - 15:18

Posto vidim da si upucen, voleo bih da mi das neki dobar link gde je moguce na engleskom procitati nesto o programu i ekonomskim merama Syrize i Podemosa, posto ovo na sta sam naletao su uglavnom populisticke price za malu decu.



#25 Triceratops

Triceratops
  • Banned
  • 992 posts

Posted 05 January 2015 - 15:20

...

 

 

Pre mnogo godine je spanski liberalni filozof Ortega i Gaset (J. Ortega y Gasset) napisao 'Pobunu masa' koju je kod nas izdao 'Gradac' 2003.

 

Tu bi knjigu trebali da procitaju ovi levacki ljubitelji 'narodnih pokreta' pa da vide kakav drustveni talog i mulj je opisao Gaset.

Ima ga u prevodu i na Net-u.

 

A ova plitka leftisticka smaracina - pa to je, upravo, zderilo za masu koja nema sposobnost da razmislja. Niti zeli.

Ni o sebi, ni o uzrocima, a taman posla - posledicama. 

 

...

 

Odlična knjiga. U njoj je opisao i ljude poput tebe, uključene u kreštavi hor mržnje koji ne može da toleriše nikakav apartan stav.

 

 

Liberalizam proklamuje odlučnost da se živi u zajednici s protivnikom; štaviše, da se živi u zajednici sa slabijim protivnikom. Beše neverovatno da se ljudski soj mogao vinuti do nečeg tako lepog, tako paradoksalnog, tako elegantnog, tako akrobatskog i protivprirodnog; stoga nije čudo što je taj isti ljudski soj najednom rešio da to načelo napusti. Previše je teško i previše složeno ispunjavati dužnosti liberalizma u toj meri da uhvati korena na zemlji.



#26 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 05 January 2015 - 15:40

...

 

 

Ne interesuju me gusterske fantazije i neuka podmetanja.

 

Sto mi je trebalo - to sam i izvukao iz te knjige, a sto mi nije trebalo - nekom drugom prilikom.

 

Doduse, kad je rulja u pitanju, uvek sam pristalica pendrecenja do ljubicanstvenog plavetnila i ledenih smrkova.

 

Nema demokratrije za protivnike demokratije.

;)

 

...



#27 vinho verde

vinho verde
  • Members
  • 104 posts

Posted 05 January 2015 - 16:13

...

 

 

Ne interesuju me gusterske fantazije i neuka podmetanja.

 

Sto mi je trebalo - to sam i izvukao iz te knjige, a sto mi nije trebalo - nekom drugom prilikom.

 

Doduse, kad je rulja u pitanju, uvek sam pristalica pendrecenja do ljubicanstvenog plavetnila i ledenih smrkova.

 

Nema demokratrije za protivnike demokratije.

;)

 

...

 Tako je mislio i SM, pa se ispostavilo drugačije.

 

Ne znam šta će biti u Grčkoj, ali znam da je pedrek najlošije rešenje.



#28 mladenvzz

mladenvzz
  • Members
  • 1,397 posts

Posted 05 January 2015 - 16:34

...Atreid,čitam se i čudim onome što pišeš.Koliko plaća ili penzija je Grčka

sposobna isplatiti bez inozemne infuzije?Ako i dođe do toga da kako ti pišeš

Siriza/Grčka kaže bankama,otpišite to,zajebali ste se sa investicijom,kada će

se ponovno Grčka moći uopće pojaviti na,kako se to voli reći,svjetskim

financijskim tržeštima.Zar ti ne shvačaš da je taj novac posuđen Grčkoj nečija

štednja,penzija itd.

Vlada Milke Planinc je dobro krenula i sve je bilo onako kako si napisao.Ali,kad je

trebalo krenuti korak dalje,implementirati tržišne mehanizme,što je značillo 

zatvoriti jedno 1000 nerentabilnih tvornica,podijeliti oko 100000 otkaza,pobunili

su se svemočni i sveznajući gurui iz Predsjedništva CK i sve stopirali.Vlada je 

zadnju godinu mandata samo čekala kraj mandata.Vlada Markovića je došla

desetak godina prekasno.



#29 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 05 January 2015 - 16:49

Ali,kad je

trebalo krenuti korak dalje,implementirati tržišne mehanizme,što je značillo 

zatvoriti jedno 1000 nerentabilnih tvornica,podijeliti oko 100000 otkaza,pobunili

su se svemočni i sveznajući gurui iz Predsjedništva CK i sve stopirali.

Hebiga, i danas identicna prica, na svim nivoima, ukljucujuci i forum, gde leftisticki gurui ponavljaju iste ideoloske nebuloze, jedino sto se malo promenio zargon, pa su onda staljinisticki gurui pricali o Zlim "tehnokratskim elitama", a danasnji forumski staljinisti o Zlim neoliberalima i Zlim privatnim bankama. 



#30 Klotzen

Klotzen
  • Members
  • 1,405 posts

Posted 05 January 2015 - 17:21

Hoce l' i Spaniju izbaciti iz evrozone:

 

 

Merkelova ce se vrlo brzo susresti sa opstom pobunom u Evropi ciji talas i nju vrlo lako moze oduvati sa mjesta kancelara Njemacke. Podsjetit cu da je u Njemacakoj Die Linke trenutno treca stranka (ispred zelenih).

 

Nije ona ni u kakvoj poziciji da odlucuje da l' ce Grcka izaci iz evrozone ili nece. To mogu samo da odluce gradjani Grcke, i oni ce to i da urade.

 

Pa ne odlučuje ona. Ona kulturno kaže da ako neće da poštuju dogovore (odnosno ako glasaju za Sirizu i ona skrene sa puta na kom je sada Grčka) leteće iz monetarne unije. Dakle na Grcima je da odluče. 

 

Moje je mišljenje da ako Siriza i pobedi otići će prvo da poljube ruku Merkelovoj pre nego što im padne na pamet da išta od tog populizma što u preizborne svhre najavljuju odrade.