Jump to content


Photo
- - - - -

Branje voca Francuska,Italija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 RealMadridSrbija

RealMadridSrbija
  • Members
  • 1 posts

Posted 12 December 2014 - 23:33

Konkretno me zanima branje malina u Italiji ili grozdja u Francuskoj zbog klime,blizine i relativno dobre zarade.Ne bih isao u Finsku u branje jagoda(Citao sam blog "moja-finska" i ne odgovara mi).

Da li neko iz Srbije ili ex Yu ima neke veze za branje voca u EU konkretno navede poslove.

Skoro nigde nijedan "nas" oglas za ove poslove nisam nasao.

Zar je moguce da se nijedna nasa agencija ne bavi ovime?(najsigurnije je otici preko agencije)

Znam i sam da cete me odgovorite da idem na sajt neke Francuske ili Italijanske plantaze,vinarije i da apliciram na konkurs ali mislim da su mi sanse jako u tom slucaju male i ne bih da gubim vreme.

Ne znam ni francuski ni italijanski.

Ako neko o pre svega zivi u ovim zemljama ima neku vezu molim da mi se javi.Naravno ni od koga ne ocekujem besplatnu pomoc.Ako pak neko od forumasa ima informacije o nekom "nasem" oglasu za ove poslove nadam se da ce mi odgovoriti.Unapred hvala.Pozzzzzzzz



#2 gilindu

gilindu
  • Members
  • 1,105 posts

Posted 13 December 2014 - 21:02

U Italiji je berba grozdja (tal. vendemia) tradicionalno makedonski posao. (Toliko da su "Makedonac" i "radnik u berbi grozdja" gotovo postali sinonimi, kao sto kazu da su u Engleskoj postali "Poljak" i "vodoinstalater"; mogu se u berbi grozdja naci i Arapi, Rumuni, Albanci i drugi, ali, to je, pre svega, posao za Makedonce, koji, s druge strane, rade malo sta drugo.) Neki Makedonci rade u vinogradima tokom cele sezone, neki su nasli posao u vinarijama, pa su tu stalno, a neki dolaze samo za berbu. Da bi trazio vezu u Italiji, moras biti u Italiji, inace nema svrhe. Pokusaj preko nekih makedonskih agencija! Mozes se raspitati kad prolaze autobusi iz Italije (recimo iz Torina) za Skopje (ili, jos bolje, za Strumicu ili Gevgeliju, ako ima takvih), pa pitaj vozace. Mislim da idu dva put nedeljno. Paznja, Makedonci su *izvanredni* radnici, Srbijanac ne zna ni sta to znaci! Vojvodjanin zna, samo sto Vojvodjanin radi stalno i uporno, ali, u berbi treba potegnuti. (Koliko god ovo izgledalo kao opsta mesta i predrasude, to je iskustvo s terena.) Osim toga, ovi su vinogradi malo previse vrletni za Vojvodjane, takve strmine nisu za nenaviknute noge.



#3 gilindu

gilindu
  • Members
  • 1,105 posts

Posted 13 December 2014 - 21:10

 Paznja, Makedonci su *izvanredni* radnici,

P.S. Ako se slucajno prezivas na "ski", ili na "ov", vec to bi ti bilo preporuka kod ovdasnjih vinogradara :) . Cene Makedonce daleko iznad svih ostalih. (Nisam Makedonac, radio sam u berbi.)



#4 Kido from Junkovac

Kido from Junkovac
  • Members
  • 6,635 posts

Posted 15 December 2014 - 17:25

'Srbijanski opancari' bolje da ulove par pitomih i vrednih Vojvodjana i posalju ih da rade umesto njih.

To je proverena shema.

I da napomenem, nije ovo nikakva generalizacija, nego suve cinjenice sa terena of course...