Jump to content


Photo
- - - - -

Peciva (razna)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
11 replies to this topic

#1 4MC

4MC
  • Banned
  • 59 posts

Posted 08 October 2014 - 20:41

Ne vidim slican topik na forumu, pa reko...

 

 

Jel probao neko da pravi bejgle ovde? Probavam vec par nedelja koristeci razne recepte ili razne varijante jednog istog recepta, i ne dobijam onu punocu i "chewiness" kakvu trebaju imati, i cini mi se da je osnovni problemchich u brasnu....

 

Recepti preporucuju da se koristi izvesno "strong bread flour" ili "high gluten flour". Sta bi to moglo biti kod nas? Ja koristim tip 500 i ne dobijam rezultate. Ima li neko jos glutenastije kupovno brasno kod nas??? Koje brasno koriste pekare za kuvane djevreke, zna li neko?


Edited by 4MC, 08 October 2014 - 20:43.


#2 r2d3

r2d3
  • Members
  • 153 posts

Posted 09 October 2014 - 01:22

Čuo sam da postoji neka autohtona sorta domaće pšenice, po svim drugim parametrima je nekonkurentna, ali ima ekstremno visok nivo lepka, tj, glutena, možda još nečega, i koriste je za mešanje sa brašnom od ovih hibridnih da bi se dobilo na kvalitetu, ali ne znam ništa više...mislim da ti to treba.



#3 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 09 October 2014 - 07:47

...

 

Spelta.

 

Krupnik, krupnica ili pir (lat. triticum spelta).

 

...



#4 Helmut Dukadam

Helmut Dukadam
  • Banned
  • 288 posts

Posted 09 October 2014 - 10:09

Ma ne, treba ti visokoproteinsko belo brasno, a to se ne pravi u Srbiji. Oni koji to koriste u proizvodnji hleba ovde su prinudjeni da uvoze, npr iz Francuske. Poslednjih par meseci se pojavio neki mlin u Cacku (mislim) koji ima neku svoju verziju takvog brasna koje opet nije ni blizu ovog uvoznog pa se moze koristiti da se malo smanji procenat skupog uvoznog ali se samo tesko moze koristiti za vrhunska peciva.



#5 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 09 October 2014 - 10:57

Probaj sa meksim brasnom tip-400  ;)



#6 4MC

4MC
  • Banned
  • 59 posts

Posted 09 October 2014 - 23:45

...

 

Spelta.

 

Krupnik, krupnica ili pir (lat. triticum spelta).

 

...

Zar ono nema manje glutena nego obicno?Treba vise.

 

Probaj sa meksim brasnom tip-400  ;)

Ne razumem?

 

 

helmut

na PM


Edited by 4MC, 10 October 2014 - 00:34.


#7 4MC

4MC
  • Banned
  • 59 posts

Posted 10 October 2014 - 00:26

Za sada je sigurno da ni tip 400 ni tip 500 nije idealan za ovo. Zapravo nije ni blizu. 

 

Tip 400 je na engleskom nesto kao cake flour, a tip 500 je all-purpose.  Ali potrebno je to sto zovu "bread flour". Znaci belo psenicno brasno, ali sa glutenom blizu 15%.

 

Pitanje je koji je to tip brasna kod nas, i da li ga uopste ima. Cini mi se da to moze biti 812 ili 1050, po shvapski.


Edited by 4MC, 10 October 2014 - 00:35.


#8 Helmut Dukadam

Helmut Dukadam
  • Banned
  • 288 posts

Posted 10 October 2014 - 00:35

Naravno, sto visi broj. Na dobrom si putu...



#9 4MC

4MC
  • Banned
  • 59 posts

Posted 10 October 2014 - 00:39

Nakon tolike muke lol

 

Da, nego sam bio ubedjen da je 500 malo jace... ;)


Edited by 4MC, 10 October 2014 - 00:59.


#10 4MC

4MC
  • Banned
  • 59 posts

Posted 14 October 2014 - 15:02

Ma ne, treba ti visokoproteinsko belo brasno, a to se ne pravi u Srbiji. Oni koji to koriste u proizvodnji hleba ovde su prinudjeni da uvoze, npr iz Francuske. Poslednjih par meseci se pojavio neki mlin u Cacku (mislim) koji ima neku svoju verziju takvog brasna koje opet nije ni blizu ovog uvoznog pa se moze koristiti da se malo smanji procenat skupog uvoznog ali se samo tesko moze koristiti za vrhunska peciva.

U pitanju je mlin iz Valjeva, iako je brasno obelezeno kao tip 500.

 

Cini mi se da primecujem razliku. Okacicu neki dan i recept koji radi za mene.


Edited by 4MC, 14 October 2014 - 15:11.


#11 4MC

4MC
  • Banned
  • 59 posts

Posted 17 October 2014 - 17:41

Jel se prodaje gde cist gluten, kojim se moze "pojacati" testo?



#12 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 01 November 2014 - 10:08

...

 

Bruno's kitchen - Focaccia

 

 

...