Jump to content


Photo
- - - - -

Prelom 4. metakarpalne kosti, lose zarastao u gipsu - sta sad?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
4 replies to this topic

#1 4MC

4MC
  • Banned
  • 59 posts

Posted 02 October 2014 - 15:38

Prvi post na forumu. Imao sam neke neprilike sa kostima i zdravstvenim ustanovama u zemlji, pa bih da podelim to sa vama i pitam da li ima koga da nesto moze da preporuci ako ima bilo kakvo iskustvo sa ovakvim ili slicnim slucajem?

 

 

Krajem avgusta padnem pri izlasku iz busa i slomim vrat metakarpalne kosti na 4. prstu leve ruke (to je tamo gde pocinje prst). Posto nisam imao knjizicu odem do jedne privatne bolnice na Senjaku  gde mi nameste gips i kazu mi da ga nosim 4 nedelje, pri cemu da posle prve nedelje dodjem na kontrolu. Nakon prve nedelje dodjem na kontrolu, uradim rendgen preko gipsa i kost izgleda da pravilno zarasta. Prodje jos 3 nedelje, skinem gips, i odmah vidim da zglob izgleda isto kao posle pada, ali doktor rece da je sve u redu, da radim vezbe u toploj vodi, i da ce za 2 nedelje sve biti kul.

 

Posto sam od starta bio sumnjicav, otisao sam na VMA i posle do ortopedije na Banjici, i na oba mesta mi je receno da je kost pogresno zarasla, da je glavica pomerena skoro 90 stepeni napred, i da je gips verovatno trebao drugacije da bude namesten. :)

 

Na VMA su mi jos rekli da ce se funkcionalnost verovatno vratiti nakon fizikalne terapije, dok je na Banjici hirurg pomenuo i osteotomiju nakon mesec dana.

 

Btw, gips je skinut pre nedelju dana.

Sve ovo sto sam do sad pomenuo sam normalno morao da platim iz dzepa.

 

 

a) Sto se tice ruke, stvar je ovakva. Ja sad skoro da mogu da stegnem saku, iako zateze kod zgloba, ali jeste dosta bolje nego nakon skidanja gipsa. Kad probam da ispruzim prst, tu je situacija dosta gora; vec osecam jak blok na 45 stepeni. Glavica kosti je blize dlanu i malo je neugodno kad se drzim u busu. Koliko to moze biti bolje?

 

(Izgleda slicno prvoj slici ovde http://emedicine.med...243899-overview ali bez ispupcenja i prelom je blize prstu, znaci sama glavica.)

 

b) Da li ici na tu operacije osteotomije? Citao sam na netu da se na tu operaciju treba odluciti samo ako ima ociglednih funkcionalnih poremecaja. Takodje, ja jos 3 meseca necu imati puno zdravstveno osiguranje, nego neko koje samo pokriva hitne slucajeve, posto sam knjizicu uzeo tek pre par dana (zato sto nisam ziveo u zemlji nekoliko godina ili koji je vec razlog bio...).

 

c) Sta sa "privatnikom"? Ima li sanse za minimalno obestecenje?

 

d) Da li je ta kost uopste zarasla???  Kostima u ruci treba do 4 nedelje imobilizacije da zarastu, a ona je skliznula nakon te prve nedelje i ni u jednom polozaju nije bila dovoljno dugo.

 

 

Svi saveti su dobrodosli. :)

Attached Files


Edited by 4MC, 02 October 2014 - 15:45.


#2 4MC

4MC
  • Banned
  • 59 posts

Posted 03 October 2014 - 21:53

Vezano za ovo, zna li neko dobrog fizioterapeuta za ruku/saku?



#3 Vlax

Vlax
  • Members
  • 3,869 posts

Posted 04 October 2014 - 23:55

a) koliko moze bolje to najbolje da ti neki ortoped kaze, ali ono sto je sigurno da prst sigurno nikad nece biti funkcionalan kao sto je bio. E sad, upravo od te funkcionalnosti i bola zavisi i odgovor na tvoje pitanje pod b)  Ako se ne bavis necim sto zahteva sto posto funkcionalne sve prste i nemas bolove verovatno ce te vecina savetovati da se ne bakces sa tim. Naravno, zasto ne bi imao zdrav prst kakav je i bio, ali i sam vidis kakve si iskustvo imao, pa nije iskljuceno da ti opet nesto urade pogresno. Ortopedi se uglavno susrecu sa svakakvim prelomima opasnim po zivot, stravicnim prizorima itd... tako da za njih kriv prst ili ograniceno pokretan zglob nije nista, i oni to ne shvataju toliko ozbijlno.

 

c) u teoriji mzoes, ali u praksi tesko da ti tu ista mozes da dokazes a kamoli da 'docekas' obestecenje

 

d) kost mozda nije skroz zarasla, ali je zarasla svakako u tolikom obimu da vise ne moze da menja polozaj niti pravac gipsom ili bilo cime drugim bez hirurske intervencije



#4 4MC

4MC
  • Banned
  • 59 posts

Posted 06 October 2014 - 21:38

Hvala za odgovor.

 

To sam i mislio. Nije vredno operacije i dodatnog mucenja, narocito posto nisam siguran ni da li ce biti pokriveno...

Doduse, brinem se malcice za kasnije, verovatno ce tu da nikne neki rani artritis?

 

 

Izgleda da su te kosti ruke vrlo osetljive i da je trebalo ici cesce na kontrolu i rendgen dok je u gipsu, mozda i jednom nedeljno.



#5 vulicke

vulicke
  • Members
  • 1 posts

Posted 29 August 2015 - 14:38

I sta si na kraju uradio po ovom pitanju? Da li si operisao ili ostavio tako i sta se desilo sa rukom?