Jump to content


Photo
- - - - -

Plasticna hirurgija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
21 replies to this topic

#1 Didahos123

Didahos123
  • Members
  • 2 posts

Posted 04 September 2014 - 22:36

Ja sad zavrsavam osnovnu skolu,i imam nekoliko pitanja.

1.Da li moram da idem u medicinsku srednju skolu da bi nastavio skolovanje za medicinu i koji smer bi trebao da izaberem u medicinskoj?

2.Da li se uspesi u srednjoj vaze za univerzitet,i kad zavrsim srednju sta dalje da radim?

 

Molim vas mi pomozite,Hvala puno!



#2 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 04 September 2014 - 23:07

da uzmemo da stvarno nista o tome ne znas. odgovor je prost. ne, ne treba ni da pomislis da ides u srednju med. skolu ,ni jedan smer. ta skola prosto ne priprema djake za medicine nego za srednji med. kadar ,med. sestre,terapeute,babice...

 

treba ti dobra gimnazija prirodni smer sa dovoljno casova biologije,fizike,hemije I latinskog. svega toga nema u med. skoli.

 

ovo je dobronamerni savet medicinara koji je zavrsio zamisli I srenju medicinsku-ima nas I takvih al smo mnooogooo retki,sluzimo samo za iscudjavanje drugim studentima.



#3 Eddard

Eddard
  • Members
  • 4,278 posts

Posted 04 September 2014 - 23:12

1. Ne moraš, ali možeš, ako baš hoćeš, a možeš i u gimnaziju. To su jedine dve srednje škole iz kojih možeš posle na medicinu. Što se smera tiče, bilo koji četvorogodišnji može (valjda, nisam siguran, pogledaj na sajtu medicinskog fakulteta u sekciji Upis 2014, ima sigurno nešto o tome). 2. Uspesi u srednjoj su bitni samo za upis na fakultet, posle ne. To znači, budeš u srednjoj odličan učenik, imaš sve (ili bar sve) petice, razbiješ biologiju i hemiju pogotovo jer se one polažu na prijemnom i posle položenog prijemnog sa velikim brojem bodova upišeš se na medicinu, ako ti je to želja. A ako ti u međuvremenu nešto drugo postane želja, što je verovatno, onda opet primeniš savet broj 2 i budeš odličan učenik, ne samo zato što ćeš lakše upisati željeni fakultet, već zato što je dobro obrazovanje i znanje veliko (da ne kažem najveće) bogatstvo, iako to možda u ovoj zemlji ne izgleda tako. Što se izbora fakulteta tiče, ja sam negde pred kraj osnovne škole hteo da studiram engleski jezik, pa na kraju završih na medicini. Tako da, polako sa tim izborom, još si mlad, ima vremena da odabereš čime ćeš se u životu baviti. A ako to na kraju i bude medicina, želim ti da uspeš u tome. Do tada, uživaj u školskim danima... ;) Edit. Oslo, ne zezaj, ima medicinara iz medicinske škole koliko hoćeš, istina daleko manje nego gimnazijalaca, ali nisu takav raritet. S druge strane, potpuno je tačno da gimnazija daleko bolje priprema za fakultet od srednje stručne škole. Da ne govorim sad o tome što ja smatram da srednje stručne škole generalno ne bi ni trebalo da imaju prohodnost na fakultet.

Edited by Eddard, 04 September 2014 - 23:15.


#4 :~))

:~))
  • Members
  • 571 posts

Posted 04 September 2014 - 23:18

da uzmemo da stvarno nista o tome ne znas. odgovor je prost. ne, ne treba ni da pomislis da ides u srednju med. skolu ,ni jedan smer. ta skola prosto ne priprema djake za medicine nego za srednji med. kadar ,med. sestre,terapeute,babice...

 

treba ti dobra gimnazija prirodni smer sa dovoljno casova biologije,fizike,hemije I latinskog. svega toga nema u med. skoli.

 

ovo je dobronamerni savet medicinara koji je zavrsio zamisli I srenju medicinsku-ima nas I takvih al smo mnoo

 

 

 

Apsolutno se slažem sa vama! 

 

90 % medicinara (srednjoškolaca) ne samo da nisu završili medicinski fakultet  :blink: , nego nisu završili nikakav fakultet  :wacko:

 

Neki upišu tamo neke farmacije i bio-hemije , studiraju godinama, ako već nemaju vezu pa da završe kako-tako  :ph34r:

 

Srednjoškolci medicinari obično : dobiju posao preko veze u nekoj bolnici, domu zdravlja, kako god  :wacko: ,

rade trange-frange poslove, trgovina, klasika  :unsure:

ili , odu oni na fax, u BG ili NS , nije to sporno ali, ostanu tamo i da žive, te posliće obavljaju tamo, uglavnom žive sa cimerima /cimerkama ili sa momcima/ devojkama u iznajmljenim stanovima. Retki su oni kojima keva i ćale mogu da kupe stan tamo.  :whistle:


Edited by šušumiga, 04 September 2014 - 23:23.


#5 :~))

:~))
  • Members
  • 571 posts

Posted 04 September 2014 - 23:43

I još nešto dijete da ti kažem  ;)

Tek ćeš na desetogodišnjici mature videti kako u stvari stoje stvari  <_<

Većina tvojih drugova i drugarica sa završenom samo srednjom podobijali poslove u ''državi''  <_< , a fakultetlije , ili još uvek studiraju (ima i toga)  :huh: , ili su završili fakultete ali ''vise na birou'' ili rade privatne poslove, uglavnom preko omladinskih i radničkih zadruga, koji naravno, nemaju mnogo ( ili uopšte ) veze sa strukom  :wacko:

Da se razumemo, nemam ništa protiv dobijanja posla preko veze  :whistle: , stvarno, ko je meni i mojim roditeljima (bio) kriv što nismo našli vezu  :whistle:



#6 :~))

:~))
  • Members
  • 571 posts

Posted 04 September 2014 - 23:47

Najžešće su mi moje drugarice koje npr. nisam dugo videla, pa mi se one, nakon što mi kažu da su dobile posao i gde, krste i kunu, da nisu preko veze nego preko konkursa  :lol+: Ma, kaži brate mili slobodno, imala sam vezu, tu i tu, tako i tako i gotovo, šta se tu ustručavaš  :lol+:  :whistle:


Edited by šušumiga, 04 September 2014 - 23:48.


#7 Didahos123

Didahos123
  • Members
  • 2 posts

Posted 05 September 2014 - 00:56

Hvala vam,sto vise informacije o tome to bolje,ali hvala puno!



#8 Upekkha

Upekkha
  • Members
  • 3,058 posts

Posted 05 September 2014 - 10:04

ovo je dobronamerni savet medicinara koji je zavrsio zamisli I srenju medicinsku-ima nas I takvih al smo mnooogooo retki,sluzimo samo za iscudjavanje drugim studentima.

 

I ja sam od tih retkih i cudnih ptica. ;)

 

Da, kuburili smo sa integralima na prvoj godini studija na sveopste iscudjavanje pametnijih od nas, ali svaki iskren sud bi primetio da smo takodje bili u prednosti sto se nekih drugih stvari tice u odnosu na cenjene kolege gimnazijalce. Neko ko se sa bolesnikom prvi put u zivotu susreo tek posle svoje dvadesete godine cesto ume da kuburi sa medicinom bas kao sto smo mi kuburili sa njom zbog svog svoje prethodne neizlozenosti diferencijalnim jednacinama. 

 

 

 

Edit:

 

PS ne znam kako je danas ali mi smo u srednoj medicinskoj imali i fiziku i biologiju i hemiju i latinski - naravno na znatno skromnijem nivou od gimnazijalaca, ali nije da toga nije bilo. 


Edited by Upekkha, 05 September 2014 - 10:13.


#9 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 05 September 2014 - 14:31

ma ima nas naravno.... ali dete ja sam jako ,jako racionalna. za prijemni ispit treba da polozis fiziku,hemiju,biologiju I latinski. fond casova tih predmeta je duplo manji u medicinskoj  nego u bilo kojoj dobroj gimnaziji prirodnjackog smera. tako da nije pitanje sta posle ,kako ces se snaci na studijama no kako ces UCI na studije. prosta matematika,svi su naucili u te 4 godine mnogo vise iz predmeta koji su u TOM TRENUTKU najbitniji od tebe,ergo bice ispred tebe u trci upisa,ergo  daj sebi vetar u ledja uceci ono sto ti treba za prijemni..

 

kad se docepas medicine I klinike onda si dva koplja ispred njih,jer si anatomiju ucio vec dve godine u medicinskoj a oni prvi put cuju  za claviculu. ali dzabe sve to...treba stici do anatomije I histopatologije ,pre toga ima neki zez koji se zove PRIJEMNI, a tamo tvoje znanje patologije  nic ne vredi.

 

 iz moje generacije srednje medicinske skole koja mora da je brojala bar 350 a mozda I vise djaka/stvarno nemam ideju bese li 10 tak ili vise odeljenja raznih smerova/ u prvu godinu nas se upisalo 3 ,devojke sve, I zavrsismo  fax uspesno koliko I gimnazijalci. tako da problem je prijemni,a ako mozes problem da eliminises ili umanjis sto bi radio suprotno...

 

ako bi radio bilo sta u zdravstvu,bio terapeut,med sestra,babica... idi u med. skolu,pa na visu... ja sam uzivala I mislim da je med. skola u deligradskoj savrseno mesto za buduce med. radnike.nemam ni jednu zamerku daleko bilo.al ne moras sebi unapred da komplikujes zivot ako vec imas za cilj studije.



#10 jesenja

jesenja
  • Members
  • 1,428 posts

Posted 05 September 2014 - 16:58

... imamo dete u porodici, upisala je srednju medicinsku da bi imala "zanat" što ona kaže, a pošto želi da studira medicinu, od početka treće godine (sad je četvrta) ide na dopunsku nastavu iz gorepomenutih predmeta. Kad sam je pitala zašto nije upisala gimnaziju, kaže da je htela da bude sigurna da će imati posao posle srednje škole ako ne bude mogla da studira, a pošto joj je želja ogromna, nije joj teško da uči "jednu i po" školu.
Ovo se malo hvalim da ima i takve dece 0:)



#11 Upekkha

Upekkha
  • Members
  • 3,058 posts

Posted 05 September 2014 - 17:27

@Oslo

 

Naravno da gimnazijalci imaju proporcionalno vise sanse na prijemnom. Ne slazem se medjutim da imaju proporcionalno iste sanse i da studije privedu kraju, jer se studije medicine mahom napustaju zbog predmeta poput anatomije i patologije, gde su medicinari u znacajnoj prednosti u odnosu na gimnazijalce. Bez poredjenja malih beznacajnih uzoraka zasnovanih na licnim iskustavima, bilo bi zanimljivo videti statistiku o tome. Pri tom ne treba smetnuti sa uma ni to da gimnazijalcima sledi tvrdje prizemljenje ako se veliki snovi ne ostvare - kako je to dobro primetila Jesenja. 



#12 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 05 September 2014 - 19:01

Naravno da gimnazijalci imaju proporcionalno vise sanse na prijemnom. Ne slazem se medjutim da imaju proporcionalno iste sanse i da studije privedu kraju, jer se studije medicine mahom napustaju zbog predmeta poput anatomije i patologije, gde su medicinari u znacajnoj prednosti u odnosu na gimnazijalce. Bez poredjenja malih beznacajnih uzoraka zasnovanih na licnim iskustavima, bilo bi zanimljivo videti statistiku o tome. Pri tom ne treba smetnuti sa uma ni to da gimnazijalcima sledi tvrdje prizemljenje ako se veliki snovi ne ostvare - kako je to dobro primetila Jesenja. 

 

Ne bih kategoricno tvrdio nista, posto, kao sto kazes, nemamo pristup takvoj statistici (ako uopste postoji).

 

Medjutim, kao gimnazijalcu koji je prvo upisao ETF (nisam zavrsio, odustao sam - ali sam dao prvu i pola druge...), znanje matematike i fizike mi je silno pomoglo kad sam se docnije, u zdravstvu, opredelio za MRI. Dospeo sam dotle da pisem protokole i radim eksperimentalne procedure kakve moji kolege bez takvog predznanja nisu mogli. '90-ih, osvojio sam prvo mesto za najkvalitetnije MRI images na RSNA (Radiologic Society of North America) annual meeting u Chicagu.

Mada, to iskustvo je ovde najverovatnije totalno irelevantno.

 

Jer, pricamo o obrazovanju, a tema je naslovljena Plasticna hirurgija. Ako forumas vec zna da hoce da se bavi plastikom, interakcija sa pacijentima, anatomija, postoperativna nega itd. su puno bitnije od fizike...

Sto se tice prijemnog - postoje intenzivni kursevi za polaganje istog, tokom 4. godine srednje. Nisam upoznat sa situacijom u Srbiji, ali pretpostavljam da toga ima i tamo.

 

Tokom prosle godine, bio sam u situaciji da ovakve rasprave vodim sa cerkom, koja je letos maturirala. Uporno sam naglasavao: ne biraj sta hoces da studiras, nego sta hoces da radis. Pa kad izaberes pozeljan posao, biraj studij koji tome najvise odgovara.

Mislim da isto vredi i za odabir srednje skole.



#13 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 05 September 2014 - 23:30

ma svi se slazemo samo nam basic pristup razlicit.med. skola ne daje dobru osnovu za upis na med fax,slozismo se svi. kad se upise lakse se poloze strucni predmeti 2,3 I 4 semestra jer si ih vec imao u srednjoj. semestri  tj predmeti iza toga su egal jer niko u srednjoj nije imao hirurgiju niti ocne niti dermu niti....

 

tako da ja kazem posto ti PRVO treba upis onda prvo se fokusiraj na to, a to znaci skola koja daje vecu sansu a to je jopet gimnazija.

moze dete da ide I u drvno preradjivacku I da uporedo kao I jesenjino dete ima pola skole za pripremu za ispit I uredno upise medicinu.ne treba u medicinska ni malo.

 

inace jesenja podsetila si me na mene sa 14 godina. I ja posla u med. skolu sa istim ciljem ko I tvoje dete...samo kasno saznala da se niko ne zaposljava sa srednjom,cista laz koju sam olahko progutala sa 14 .da bi imala posao iza te srednje sam isla jos slovima I brojem 14 godina u skolu.... samo mi to niko nije rekao na vreme inace sumnjam da bi progutala udicu,jer cilj mi je bio da se ratosiljam skole sto pre pa mi se srednja med. ucinila savrsenom.daleko bilo da neko pomisli da sam lenja al sa 14 bas nisam bila voljna da se mnogo bavim skolom,a bila cak I neki djak generacije,pa opet isto I u srednjoj pa opet slicno I na faksu pa opet slicno I na post.dipl. pa na doktorskim pa na specijalizac., pa na subspec. pa nostrifikovala jednom, pa drugi put...... kad se nesto zalaufa ono ide. naravno mogla sam I da skratim I odem na visu al eto mene zalomilo ovo drugo/a I visu sam upisala naravno ,opet sa ciljem da imam posao ako.../,ko zna mozda I dete od jesenja isto misli kao I ja onomad.

ja samo pokusavam da detetu dam praktican savet kao sto bi mom dala, da je tako sigurno da zeli medicinu.prvi I najtezi korak je upis I tu otpada gro,od 2000 ili 2500 kandidata upise se 450.od 450 upisanih red velicine 400 zavrsi pre ili kasnije, tako da statisticki gledano upis je najveca prepreka ,tu te kolje statistika, te bi ja dete savetovala da se upise sa najboljom startnom pozicijom a anatomiju moz I da padne 6 puta ,polozice je na kraju.prijemni ne moze da pada bas svih 6 puta.mislim moze sve ali....brojeve gore sam dala odokativno ali je odnos tu negde nisam previse omasila.u moje doba je upisivano oko 450 plus stranci plus oni koji su pali godinu tako da godinu slusa oko 650 njih,zavrsi preko 500.od medicine se ne odustaje lako,samo kad uskocis unutra. ali jednom nepolozen ispit I mozda jos jednom sledece godine I kraj,ne pokusava se tako lako vise.

 

narvno ima I ono sto vi kazete nije dete proslo na medicinu uvek moze na visu. opet I ako je iz gimnazije a nije upisao medicinu uvek moze da oproba mikrobiologiju,stomatologiju,veterinu... I jos zillion drugih.a sa srednjom med. skolom ima taman identicne sanse da se zaposli kao I sa gimnazijom,nikakve.



#14 Eddard

Eddard
  • Members
  • 4,278 posts

Posted 06 September 2014 - 07:59

Moje je mišljenje da je ta prednost đaka iz medicinske u pogledu polaganja anatomije, fiziologije i sl. predmeta pomalo izvikana, tj. urbana legenda jer ja na studijama nisam primetio da đaci iz medicinske imaju iole prednost u odnosu na nas gimnazijalce, čak naprotiv. Mislim da je za polaganje takvih ispita mnogo bitnija radna navika i sposobnost tj. navika učenja velikih komada gradiva, a tu su gimnazijalci u globalu daleko više osposobljeni.

#15 jesenja

jesenja
  • Members
  • 1,428 posts

Posted 06 September 2014 - 09:35

 


Nije moje dete, rođačko je. Moje je, na žalost, bandoglavi društvenjak na materu svoju, pa ide u gimnaziju, a studiraće (za sad) psihologiju ili istoriju.
Ja se sve nadam da će joj odjednom pući pred očima da su informatika ili geologija fenomenalni fakulteti, u protivnom se vidim u grupnom smeštaju staračkog doma :)

odtrolovala