Jump to content


Photo
- - - - -

Zar opet o Kisu


  • Please log in to reply
86 replies to this topic

#76 letri

letri
  • Banned
  • 1,212 posts

Posted 09 February 2016 - 18:14

:ajme:

Gde li samo pronalaziš ove ćiriličare. Probao pročitati prva tri reda kolofona pa odustao zbog dosade.

 

Nikad nisam našao shodan odgovor na pitanje zašto je svet ponekad toliko okrutan. Zar stvarno niko, barem neko od rodbine, nema toliko srca i empatije da mu otvoreno kaže da mu je bolje da napravi ispit za grtal'cu nego da ovako muči reči?! To ne da je mučenje reči, to je pravi pravcati sistematski rečicid. Pa nije ni čudo što je ćirilica toliki demode da se neko može jedino pendrekom naterati da je piše i čita kada se ovakve protuve nakače na nju. Kao Jašari na afganera. :lol+:

 

Nadam se da mu je barem paloma bila sponzor za papir, da knjiga ima neku simboličku vrednost.

Ne znam da li cu biti okrutan ili milostiv, ali nesto ovako glupo i grozno nisam ocekivao.

 

Bolje se ti vrati u svoj hitlerjugend, tamo te nece terati da citas ni ta tri reda, narocito ne na nepopularnoj cirilici. 


  • 0

#77 letri

letri
  • Banned
  • 1,212 posts

Posted 09 February 2016 - 18:49

Vidim, ne razumes. My bad.

 

Nije se ”zakacio” Schrodinger. Nisam se ”zakacila” ja. Zakacio se Vasovic. Upecao sebe samog. 

 

'Gresis', ne moze se reci ' nisam se zakacila ja, nije se zakacio Sredinger, zakacio se Vasovic', jer  brkas nivoe, on je  autor, a mi se trudimo da ga protumacimo. Ne mozes svoje ' kacenje' , negirati navodnim njegovim. Ako ti ja preporucim cinizam i ironiju za razumevanje aforizama o Hamsunu i policijskom cuvanju Ruzdija, ti brze bolje trcis da to prvo i jedino primenis na samom Vasovicu. Uopste, nastup ti je tipican za nekoga ko ima negativno predubedjenje, podsvesno ga se drzi, ali naravno na svesnom nivou se trudi da bude objektivan. Tako ti se desava da citiras veoma uspelo mesto  ' Udaviti pauna znači domoći se pera', sa krajnje pogresnim zakljuckom nekog policijskog inspektora. Ili '”Sve naše neuroze potiču otuda što smo sebi zabranili da jedemo ono što najviše volimo da jedemo: druge ljude.” Ovo je komotno moglo da se nadje u nekoj Sioranovoj knjizi, ali ko je Siorana kockasto tumacio kao kanibala u velikoj francuskoj kulturi?

Sto se tice Laznog cara, tema je opsirna, zahteva dosta citanja, ima dosta u arhivi, treba procitati i Cas anatomije i Narcis bez lica. Vasovic je bez sumnje malo agresivan, sam to objasnjava potrebom za provociranjem dijaloga. Mozda i nije najbolji nacin 'ulazenja u Vasovica' kroz njegovu ' negativno kriticku ' fazu. Njegova prva knjiga je sjajnai  ' pozitivna', radi se o revalorizaciji jednog zaboravljenog pesnika iz 19. veka. Cak i najveci oponenti joj priznaju znacaj. Koristi se kao pomocna literatura na nekim fakultetskim studijama. U 'Polemikama i portretima' se moze saznati da je cak i Radomir Konstantinovic imao lepo misljenje o toj knjizi.

Jos je bolji nacin da se upozna sa Vasovicevim stvaralastvom, naravno, da se cita njegova poezija, on ima vec 15ak zbirki razlicitih stilova. Ima dosta po staroj  arhivi, moze da se nadje i na netu. Ja ti, dzentlmenski, dajem mali podsticaj jednom od najnovijih objavljenih, sjajnom pesmom Granica.

 

ГРАНИЦА

 

Није ми дато да зарадим новац

(једва за светло стоне лампе

и покоји ‘лебац)

ал’ ми је дато слободно време

да читам највеће мислиоце

и писце света (чаробна булумента)

 

Није ми дато да ме неко воли

можда покоја путница

у мраку споро-клацкајућег купеа

који застаје на граници двеју држава

док она иза завесице доводи

мене и себе до врхунца

 

Сада смо већ у једној другој земљи

познатој по чистоћи и музејима

у којој ни орах са гране

не би могао да падне а да га истог

тренутка не пронађу васпитана деца

или добро обучена полиција

 

Која управо куца на врата нашег купеа

с намером да у нашим торбама

пронађе пола кила хашиша

ил макар лобању византијског цара


  • 0

#78 dhx

dhx
  • Members
  • 7,032 posts

Posted 09 February 2016 - 22:40

Bolje se ti vrati u svoj hitlerjugend, tamo te nece terati da citas ni ta tri reda, narocito ne na nepopularnoj cirilici. 

A što se tvoja protuva ne vrati u svoj pravoslavni džamahirijski 'itlerjungend, pa barem to je zaslužio sa svim titranjem mošti. I vaskolikom pravoslavnom ćiriličarstvu i jeftinom zavičajstvu!

 

Vidiš kako ste nacionski radenici laki na obaraču. Taman posla da ćeš ti, ili ovi zagovornici jeftinog plemensko primordijalnog kolektivizma, da mi određujete gde ću, i kakvo pismo ću da čitam. Ja u dve tri stilske figure kažem da je dosadio i bogu i narodu sa svojim guslarskim pesničarenjem a ti odmah k'o uvređena mlada, ad hominem na drugog forumaša, i đonom i kramponom.

 

Mislim, pa celokupna 'kriktika' Kiša od ovog guslara se svodi na to da je 'uvideo neke stranputice' pa vergla li vergla, ne bi li mu svanulo da svaki put ima svoje stranputice, no nisu one toliko bitne što postoje, ako se tamo ne skreče svesno i traži cilj svog bitisanja.

 

Pa šta ti misliš, ko će da čita ove isprdke o vozovima i 'apotekarnoj čistoći'?! A kakav je tiraž tih 'remekdela', četiri obavezna izdanja za narodnu biblioteku i par komada za rodbinu?

 

Taj njegov 'voz' je toliko plitka implikacija da ne prevazilazi ni visinu spuštene čarape osnovne Vilkine teze o 'iskonskom svejskom fašizmu' i 'dobroćudnom pravoslavnom srbizmu'. A vidi čuda, svi srbovi besno 'vataju voz i vezu za Zapad, a sanjaju o dobroćudnom zavičajskom srbovanju i jeftinom ćiriličarstvu u domaju!

 

Po tom su pitanju Kiš i ovaj tvoj, što je krajem 80-ih verglao 'noćni program trećeg radia,' kojeg nisu ni vladike iz ANUS-a slušale, na sasvim suprotnim civilizacijskim bregovima. Dok je jedan tražio bolju civilizaciju, ovaj tvoj je inače fizički pronašao civilizacijsko društvo, ali licemerno traži put nazad, u plemensko srbovsko blato!

 

Zamisli samo što je morao preći granicu par sto kilometara istočnije no što je planirao - i prebrzo došao do 'vrhunca'! Izem ti takvog pesnika. :lol+:

 

Pa i jači i bolji srbovi su pali na tom putu. I onom pravom, a i onom pesničkom. Jer, što se pesništva tiče, svaki je Bajagin razmak u 'Ruskom vozu' pesničko remekdelo naspram ovom verglanju o 'našim torbama' i jeftinim kolektivističkim dogmama o 'trulom Zapadu'!

 

PS. Da ga nije ražalostilo što 'Milutin nije zapucao' dok ga je prolazila neka njegova 'muza', ona, što po kolenima voli da puza?! :lol+:

 

Pitaću Voju Blagojevića u prilici, samo ako je matori drkadžija još uvek živ i zdrav! Da samo znaš kako stari lisac istračari sve o 'prošlovečnom čaršijanstvu', samo da ga voziš jedan krug avionom! ;)

 

Mislim, meni ni iz džepa ni u džep - meni je samo žao nečijeg uzaludnog rada 'uz petrolejku i budžav lebac'. Bolje bi mu bilo da je glančao kanadsko ulično putešestvije, metlom ili motikom. Jer za njegovu žbuku & azbuku ni najgora četnička dijaspora u Kanadu ne da dva pišljiva centa.

 

Šteta što nema više Aleka uz nas, on bi ti to sigurno potvrdio!


Edited by dhx, 10 February 2016 - 10:36.

  • 2

#79 letri

letri
  • Banned
  • 1,212 posts

Posted 10 February 2016 - 21:52

Ti si bas resio preko reda da udjes u sledecu knjigu.


  • 0

#80 dhx

dhx
  • Members
  • 7,032 posts

Posted 11 February 2016 - 00:53

Ti si bas resio preko reda da udjes u sledecu knjigu.

Mah, slobodno. Čatim bozu i baklavu u Pelivanu i jedno malo pivce u Parizu.


  • 1

#81 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 11 February 2016 - 12:38


Jos je bolji nacin da se upozna sa Vasovicevim stvaralastvom, naravno,

da se cita njegova poezija, on ima vec 15ak zbirki razlicitih stilova

 

obzirom da g.vasovic cita forum, predlozila bih mu licno a ne preko medijuma letrija, da prestane da isprobava razlicite stilove

vec da krene da gradi sopstveni


  • 1

#82 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 11 February 2016 - 14:23

Ti si bas resio preko reda da udjes u sledecu knjigu.

 

To mi nesto poznato. :D

 

Znas kako je Strindberg pretio svojim ”neprijateljima” - You bastard, srescemo se u mojoj sledecoj knjizi! Nije bio narocito kadar da prepozna svoj sopstveni uticaj na i svoju sopstvenu ulogu u burnim dogadjajima a u cijem se centru cesto nalazio.

 

Ovde, pretpostavljam, prestaje svaka slicnost.


  • 1

#83 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 11 February 2016 - 14:25

 Ja ti, dzentlmenski, dajem mali podsticaj jednom od najnovijih objavljenih, sjajnom pesmom Granica.

 

Hvala ti. Videcu da li ce i kada da se desi. Taj dan - ta briga. 


  • 0

#84 Nezajaz

Nezajaz
  • Members
  • 25 posts

Posted 02 April 2016 - 18:20

 

На истом блогу где сте зацарили сво­јом памећу, могли сте приметити да сам, у осврту на један Ласићев текст, о „Злобрици“ писао негативно. За дивно чудо, Ви сте Ласића који „Злобрицу“ цени, бранили од моје критике?!

 

 

Nije bilo govora o Lasićevom stavu o Ćosiću, već o Vasovićevom objašnjenju razloga koji stoje iza tog stava.
 

 

 

 

Не вређам ја књижевност Бугарске или би­ло које мале земље, већ у мом одговору Станку Ла­сићу управо браним право малих култура на аутентичност.

 

 


Ovo je malo kompleksnije pitanje, o kom bi trebalo progovoriti sa poznavanjem teme. Lasićeve teze se mogu osporavati, ali ako ih banalizujemo nećemo daleko stići.

 

 

A mogao je i ovde, kad mu to [anonimusi] vec toliko znaci. 

 

 

Kako stvari stoje, znači mu jedino da prikaže svaku kritiku kao neargumentovanu i uvredljivu. Zbog toga je od Šredingerovih komentara sastavio ovakav kolaž. Interesantno je da Vasović sa podsmehom govori o Kišovom statusu emigranta, progonjenog pisca itd, samo da bi sebe proglasio progonjenim piscem koji ne nalazi izdavača, a komentare na internet forumu poredio sa denuncijacijama.


  • 0

#85 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 05 April 2016 - 15:57

Posebno pocastvuje kad dolazi od coveka koji pozdravlja ama bas svaku glupost, debilizam i patologiju na koju naidje na internetu, samo ako je antizapadno, antiprosvetiteljski, antimoderno i antianglosaksonski orijentisana. Iz njegovih "aforizama" se jasno vidi da mu nisu strani ni Homeini, ni ratnici dzihada, ni Anders Brejvik, ni africke ljudozderske vodje paravojski, ni ubice Thea van Gogha, ni ubice Ane Politkovskaje, ni sovjetski gulazi i nostalgija za njima, itd. isl. Anything goes! Samo da je protiv modernog sveta, protiv liberalizma, protiv Zapadne civilizacije, protiv Jevreja - i protiv Sase Ilica  :lol+:


  • 2

#86 letri

letri
  • Banned
  • 1,212 posts

Posted 16 April 2016 - 19:31

Samo kad nije tako napredan kao ti, vec je antisemita, antiliberalan, antimoderan... Ops, zar ovi pridevi nisu isli i uz Selina na pr.?


  • 0

#87 letri

letri
  • Banned
  • 1,212 posts

Posted 16 April 2016 - 19:37

 

 


 

На истом блогу где сте зацарили сво­јом памећу, могли сте приметити да сам, у осврту на један Ласићев текст, о „Злобрици“ писао негативно. За дивно чудо, Ви сте Ласића који „Злобрицу“ цени, бранили од моје критике?!

 

Nije bilo govora o Lasićevom stavu o Ćosiću, već o Vasovićevom objašnjenju razloga koji stoje iza tog stava.
 

 

 

Bilo je, ali nije bilo sa vase strane, dragi Nezajaze, jer ste to izbegavali iz nepoznatih razloga.

 

 

 

 


 

На истом блогу где сте зацарили сво­јом памећу, могли сте приметити да сам, у осврту на један Ласићев текст, о „Злобрици“ писао негативно. За дивно чудо, Ви сте Ласића који „Злобрицу“ цени, бранили од моје критике?!

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako stvari stoje, znači mu jedino da prikaže svaku kritiku kao neargumentovanu i uvredljivu. Zbog toga je od Šredingerovih komentara sastavio ovakav kolaž. Interesantno je da Vasović sa podsmehom govori o Kišovom statusu emigranta, progonjenog pisca itd, samo da bi sebe proglasio progonjenim piscem koji ne nalazi izdavača, a komentare na internet forumu poredio sa denuncijacijama.

 

 

Sa mnogo  prava bi se on mogao nazvati progonjenim piscem, narocito ako se uzmu u obzir kisovski kriterijumi, jer njemu progonjenom je predsednik komunista davao orden, sto je, je l tako, glavni dokaz da je bio progonjen.


  • 0