Jump to content


Photo
- - - - -

Istorija tenisa okom kamere


  • Please log in to reply
127 replies to this topic

#121 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 27 January 2018 - 05:07

Australijan Open 1994 - teniserke

 

30. april 1993. je totalno promenio poredak stvari u zenskom tenisu. Ranjavanje Monike Seles od strane opsesivnog navijaca Stefi Graf je ironicno ispunilo svoj cilj. Graf se vratila na vrh liste i u odsustvu najvece rivalke osvojila 3 uzastopna GS turnira u nastavku sezone kao i WTA zavrsni turnir. Dosla je i u Austaliju kao apsolutni favorit u pokusaju da posle cetiri godine podigne pobednicki pehar i ostvari nekalendarski Grend Slem i ponovi podvig Martine Navratilove iz 1983-84. Turnir nije doneo previse uzbudjenja, vredi pomenuti da je mlada Lindzi Devenport stigla do svog prvog 1/4 finala na GS turnirama i da se nekadasnja dvostruka sampionka US Opena i broj 1, Trejsi Ostin vratila na veliku scenu pobedom nad Juznoafrikankom Rejnah, da bi zatim ispala od Nemice Hak.

 

Graf je u polufinalu rutinski dobila Kimiko Date, a u drugom duelu su se sastale igracice koje su do tada uvek ostale uskracene za finalni mec. Gabrijeli Sabatini je to bilo cetvrto polufinale, trece uzastopno, a Aranci Sancez Vikario takodje cetvrto i to uzastopno. Mec je Spanjolka ubedljivo dobila 6-1 6-2 i tako konacno usla u svoje prvo finale, a Sabatini je i cetvrti put u polufinalnom mecu razbijena od svoje protivnice (u cetiri polufinala je uzela ukupno 14 gemova). Osokoljena odlicnom igrom u polufinalu Spanjolka je “pripretila”  Nemici pred finale, sto je ocito imalo uticaja na pravo ponizenje  koja je dozivela u tom mecu. U najkracem finalu u istoriji (57 minuta) uspela je da uzme samo dva gema, a prvi je upisala tek posle 31 minuta igre. Graf je osvojila svoju cetvrtu titulu pobedom 6-0 6-2, na putu do titule nije izgubila ni set, a protivnicama je prepustila samo 28 gemova. To je bila 80. titula u karijeri Nemice, 15 GS trofej i 4. na AO, a uspela je i da ostvari nekalendarski Grend Slem.

 

c1487b72355d576a84f85ff6d7dd2c30.jpg


Edited by Milutinov Tata, 27 January 2018 - 05:07.

  • 1

#122 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 27 January 2018 - 06:43

Do pojave Mareja.

 

Mada je Kurijer bio potpuno kompletan igrac i ni blizu dosadan kao potonji.

 

I od mene pohvala za Tatu ;)

 

Trebalo je da pokrenes svoj blog, bar za svoju dusu.

 

Majkl Ceng pa svi ostali. Kako sam ga "zamrzeo" na onom RG kada je dobio Lendla, jos onaj servis ispod ruke. Stigla ga moja kletva posle toga :D. Kurijer je bio "anti" teniser za to vreme, moj utisak je da bas nije bio voljen, ali meni je bio simpatican, jos kada je preokrenuo proitv Agasija i uzeo RG zadobio je moje postovanje. Trijumfi u Melburnu pokazuju da nije bio bas jednodimenzionalni igrac, narocito ovaj trijumf iz '93. Sto je "propao" nakon '93 je za analizu neki drugi put.

 

Ovo ovde je bas onako za moju dusu, kad mi naidje inspiracija. Blog iziskuje previse obaveza.

 

Sećam se da je ubio/udavio tenis, sa sve kačketom. Srećom, kratko je trajao...

 

On je u sustini uveo kackete u tenis, do tada su se eventualno nosili sporadicno (Lendl je imao svoj izum za AO, "legionarski"),a sa njim je krenulo konstantno i kad treba i kad ne treba.


  • 0

#123 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 27 January 2018 - 09:11

Gilbert je bio mnogo gori, mozds moze i sa svojim ucenikom da se meri :D ali nije osvajao slemove...
  • 0

#124 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 27 January 2018 - 15:46

Australijan Open 1991 - teniserke

 

Prvi put u Melburnu je zaigrala Monika Seles, tada druga teniserka sveta. Stefi Graf je dosla u Melburn da brani jedini GS turnir koji joj je preostao jer je prethodne godine izgubila finale Rolan Garosa od Selesove, a na US Openu od Gabrijele Sabatini. Na Vimbldonu je porazena od Zine Garison u polufinalu. Monika Seles, koja je dosla na turnir kao pobednica Hopman kupa zajedno sa Goranom Prpicem, je lako stigla do polufinala, izgubivsi samo 12 gemova u 5 meceva. Njena protivnica u polufinalu je bila Meri Dzo Fernandez, finalistikinja prethodne godine, koja je takodje bez problema stigla medju 4 najbolje. U drugoj polovini zreba Aranca Sancez je u mecu 1/4 finala lako savladala Gabrijelu Sabatini 6-1 6-3.

 

Poslednji duel 1/4 finala je postao i mec turnira. Sastale su se Graf i Jana Novtona, koju je tada trenirala Hana Mandlikova, dvostruka sampionka AO (dok se igrao na travi). Mec je bio zaista fantastican, duel ofanzivne Novotne koja je svaku priliku koristila da izadnje na mrezu i Grafove koja je svojom igrom sa osnovne linije pokusavala da obuzda svoju protivnicu. Cehoslovakinja je imala 4-1 u prvom i 4-0 u drugom setu, ali je oba puta Graf uzvracala. U prvom setu je uspela da preokrene i dobije ga sa 7-5. U drugom je bila na korak od toga, Novotna je servirala za set na 5-4 i suocila se sa dve brejk lopte koje je uspela da spase, a zatim je iskoristila svoju set loptu za izjenacenje u setovima. Treci set je bio egal do 5-5, a onda pocinje drama. Novotna sa dva sjajna bekhenda pravi brejk. U narednom gemu Nemica dolazi do brejk lopte, a Novotna pravi duplu servis gresku i rezultat je 6-6. Naredni gem na servis Nemice donosi novu dramu i cak 5 brejk prilika za Novotnu koja ipak na kraju dolazi do novog brejka. Sledeci gem, Novotna odlicno servira i bez izgubljenog poena dobija mec 5-7 6-4 8-6. Bio je to njen prvi trijumf u duelima sa Grafovom, koja je prvi put porazena na terenima Flinders parka posle 25 uzastopnih pobeda i vise nije bila vlasnik nijedne velike titule.

 

U polufinalnom duelu, Novotna je nastavila sa odlicnom igrom i lako savladala Arancu Sancez Vikario 6-2 6-4. Medjutim drugo polufinale je donelo novu dramu. Seles je relativno lako dobila prvi set protiv Fernandez, ali u drugom je totalno pala i Amerikanka uzima set sa nulom. U tecem setu se vodila velika borba, a Fernadez prva dolazi do mec lopte na servis Selesove kod 6-5, ali je ne koristi posle svoje greske. Seles pravi brejk u 15 gemu i osvaja lagano svoj servis za veliki trijumf 6-3 0-6 9-7 i svoje prvo finale na otvorenom prvenstvu Australije.

 

Finalni duel je doneo mec koji je stilom licio na reprizu meca izmedju Novotne i Grafove. Novotna je uspela da napravi kljucni brejk u prvom setu za 6-5 i sigurno odservira za set. Ali kako je mec odmicao Seles je namestala ruku i sve lakse probijala Novotnu na mrezi, ili je odlicno plasiranim udarcima drzala prikovanu za liniju. Od 3-3 u drugom setu, na terenu je postojala samo jedna igracica. Seles je uzela 9 od narednih deset gemova i ubedljivo dobila treci set i mec 5-7 6-3 6-1. Koliko je dobro igrala govori da je imala samo jednu neiznudjenu gresku u trecem setu. Monika Seles je postala najmladja sampionka u istoriji Otvorenog prvenstva Australije sa 17 godina i dva meseca. Ovim trijumfom Seles je prisla i na korak od samog vrhu rang liste, a do smene ce doci vec u martu te godine.

 

0fz88x7cty.jpg

 

 

 

AusOpen

On this day: 1991 Monica Seles wins the #AusOpenAusOpen2018v2.png on debut, defeating Jana Novotna 5-7 6-3 6-1. At 17 years, one month, the Yugoslav-born Seles succeeds Margaret Court as the youngest champion. #50YearsOpen

DUhpGRbVwAASeiz.jpg

  • 0

#125 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 28 January 2018 - 08:33

 

Rod LaverVerified account @rodlaver 9h9 hours ago

On this day in 1969 I won the first Open-era Australian Open against Andres Gimeno in Brisbane. Well I remember the semifinal against Tony Roche, No tiebreaks, 40 degree heat, a 5 setter with the fourth set going to 22-24.

http://www.smh.com.a...721-gqahbz.html

1469083616354.jpg


  • 1

#126 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 31 January 2018 - 06:27

Australijan Open 1994 - teniseri

 

Pit Sampras je dosao kao veliki favorit u Melburn. Iza sebe je imao titule sa Vimbldona i US Opena, a uoci turnira je osvojio titulu u Sidneju (savladao Ivana Lendla, kome je to bilo poslednje finale nekog ATP turnira u karijeri). Vec prvo kolo mu je sirom otvorilo vrata ka tituli. Osvajac zavrsnog Mastersa (savladao upravo Samprasa u finalu) i sampion Dejvis Kupa sa Nemackom, drugi igrac sveta Mihael Stih je izgubio u 4 seta od Malivaja Vasingtona, dok je sampion Gren Slem Kupa, Petr Korda izgubio od mladog Svedjanina Tomasa Enkvista u 3 seta. Branilac titule Dzim Kurijer je bio u velikoj krizi, pred pocetak turnira je imao 5 vezanih poraza i vec u prvom mecu je igrao 5 setova protiv zemljaka Brajana Seltona i gubio 1-3 u odlucujucem setu kada je spasao 3 brejk lopte i uspeo da preokrene rezultat i dobije mec koji je trajao 4 sata i 42 minuta. Interesantno je da je Selton tokom meca izasao na mrezu cak 153 puta. No ni Samprasu nije bilo lako. Vec u drugoj rundi je naleteo je na mladog Rusa, Jevgeni Kafeljnikova i preziveo pravi pakao. Kafeljnikov ga je drzao u defanzivi sjanim forhendima i dvorucnim bekhendom (23+17 direktnih poena), koje je Sampras neutralisao boljim servisom, ali u polju nije imao resenje za Rusa. U prva cetiri seta nije bilo drame, a Kafeljnikov je ubedljivije dobio svoje setove. Ipak u petom setu Sampras prvi dolazi do brejka i na 3-1 propusta brejk priliku (smec Kafeljnikova) kojom bi mozda resio mec. Rus ostaje u igri i u osmom gemu uzvraca brejkom za 4-4, a zatim osvaja i svoj servis gem. U narednom gemu dolazi se do 30-30, kada Kafeljnikov na drugi servis Samprasa, promasuje bekhend paralelu koja pogadja mrezu. Sampras pravi novi brejk za 7-6, ali Kafeljnikov uzvrca uzevsi sve poene u narednom gemu na servis Samprasa. Ipak Kafeljnkov koga su mucili grcevi ponovo popusta i Sampras dolazi do nove prilke da resi mec. Ovog puta sigurnim servisima uz 2 asa dobija gem i peti set 9-7 i prolazi dalje posle 3 sata i 23 minuta igre. Kafeljnikov je mec zavrsio sa vise ukupno osvojenih poena i vise direktnih poena (72/67, 21/42 direktni poeni iz servisa).

 

1/8 finala je bio poslednji mec za Ivana Lendla u Melburnu. Dvostruki sampion i jos 2 puta finalista je svoj poslednji duel na terenima Flinders Parka odigrao protiv svog nekadasnjeg sticenika Pita Samprasa. Porazen je u 3 seta (prvi i treci u TB), iako je u trecem imao brejk prednosti i 4-1. Jos jedan velikan je zaustavljen u ovom kolu. Mats Vilander se posle 3 godine vratio u Melburn i dobio 3 meca, ali je i za njega kraj bio u ovoj rundi (poslednji put da je ovako daleko stigao na nekom GS turniru). Izgubio je u 5 setova od Malivaja Vasingtona u mecu koji je trajao 4 sata. U 1/4 finalu Kurijer je delovao najubedljivije. Posle tesnog prvog seta u TB, gde je spasao 2 set lopte, lagano je dobio Ivanisevica. Edberg je bio bolji od Mustera, a Sampras je uz dosta muka po vrelom i vetrovitom danu dobio Gustafsona, iako je napravio cak 17 duplih servis gresaka.

 

Prvo polufinale je donelo veliki sok. Tod Martin je iznenadio Edberga i posle gubitka prvog seta, naredna tri dobio u TB u kojima nije dozvolio Svedjaninu nijednu set loptu. Martin se pomucio u svakom setu, u drugom je imao 5-3, pa je servirao da ostane u setu kod 5-6. U trecem setu je jurio 3-5 (brejk napravio sa 4 apsinga), a u TB je iskoristio tek 4. set loptu. U cetvrtom setu nije uspeo da odservira za mec kod 5-4, a u zavrsnom TB je asom realizovao tek 4. mec loptu. Njegov dvorucni bekhend je bio odlican, a pasinzima sa obe strane je razbijo servis volej igru Edberga. Mec je zavrsio sa neverovatna 93 direktna poena. Bio je ovo jos jedan tezak udarac za Edberga posle poraza u polufinalu Vimbldona od Kurijera i ispadanja vec u drugom kolu u Nju Jorku od Novaceka. Da su znaci pada bili jasni govori da je Edbergu ovo bilo poslednje polufinale na nekom GS. U drugom polufinalu Sampras je odigrao jedan od najboljih meceva u zivotu i pocistio Kurijera u tri seta za nesto vise od 2 sata. Servirao je fantasticno, nije pretrpeo nijedan brejk, Kurijer je tek u trecem setu dosao do prvih brejk lopti, a ukupno je prepustio samo 20 poena na servis svom rivalu. Koliko je bio dominantan i u razmenama pokazuje da je Kurijer imao samo 4 direktna poena iz forhenda.

 

Finale je donelo uzbudljiv prvi set u kome je Martin propustio cak 6 brejk prilika (3 vezane sanse kod 3-3), a kada je Sampras dobio set u TB potpuno je preuzeo inicijativu i dominirao terenom. Ipak u oba preostala seta u kojima je Sampras imao po 2 brejka vise, Martin nije lako pao. U drugom setu je Sampras imao gem loptu za 5-1, ali je Martin uspeo da vrati jedan brejk i ucini set malo uzbudljivijim. Slicno se desilo i u trecem setu kada je Sampras vodio 5-1 i bio na 2 poena od titule. Ipak za preokret Martin nije imao ni snage a ni umeca. Sampras je osvojio svoju 4. GS titulu i postao prvi igrac u Open eri koji je vezao titule na Vimbldonu, US Openu i AO.

 

pete_sampras_australian_open_1994.jpg


Edited by Milutinov Tata, 31 January 2018 - 06:35.

  • 2

#127 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 31 January 2018 - 15:53

Australijan Open 1995 - teniserke

 

Tokom  1994. Stefi Graf je opet zapala u krizu rezultata, a to je iskoristila Aranca Sancez koja je u Melburn dosla kao sampionka RG i US Opena. Zbog povrede, Stefi Graf nije nastupala na turniru. Nakon trijumfa na zavrsnom Mastersu prethodne godine i titule na turniru u Sidneju, Gabrijela Sabatini je vazila za prvog favorita turnira ali je porazena vec na startu od Amerikanke Merijan Verdl Vitmejer koja je kasnije stigla cak do polufinala. Sem ispadanja Argentinke iznenadjenje je bilo i ispadanje Jane Novotne u 1/8 finala od Meksikanke Andjelike Gavaldon. Najzanimljiviji mec 1/4 finalu su odigrale Koncita Martinez, tada sampionka Vimbldona i mlada Lindzi Devenport, finalistkinja Mastersa. Iskusnija Spanjolka je trijumfovala u tri seta 6-3 4-6 6-3. Aranca Sancez Vikario je stigla do svog drugog uzastopnog finala pobedivsi Verdl Vitmajer u prvom polufinalu, a spansko finale je sprecila Meri Pirs savladavsi vrlo ubedljivo Martinez u drugom polufinalu 6-3 6-1.

 

Finalni mec je bio repriza finala Rolan Garosa iz prethodne godine, u kome je Spanjolka trijumfovala. Pirsova je bila poznata kao neko ko ne moze da izdrzi pritisak velikog meca, tako da je Spanjolka usla kao favorit u ovaj duel. Pocetak je obelezilo lose serviranje obe teniserke, pa su u prva cetiri gema vidjeni brejkovi. Cetvrti gem se ispostavio kao mozda i presudni. Serije dugih poena (cak i po 30 razmena), 5 izjednacenja, 4 brejk sanse za Pirsovu, koja je sjajnom forhend dijagonalom u sam ugao terena izjednacila na 2-2. Posle toga je usledila dominacija Pirsove, Spanjolka je do kraja osvojila samo jos 3 gema, a koliko je lose igrala svedoce samo 2 osvojena servis gema i cak 9 neiznudjenih greska vise od svoje protivnice (sto je bilo nekarakteristicno za nju i njen stil igre). Pirs je bekhend vinerom okancala mec i osvojila svoj prvi GS trofej, bez izgubljenog seta, i sa samo 30 gemova prepustenih rivalkama na turniru. Postala je prva Francuskinja sa titulom na Otvorenom prvenstvu Australije i prva Francuskinja sa peharom nekog GS turnira posle 28 godina (Fransoa Dur je bila sampionka RG 1967.). Za utehu Sancezovoj je ostalo to sto je bilo izvesno da uskoro preuzima prvo mesto na listi.

 

r0_0_2043_3048_w1200_h678_fmax.jpg

 

pierce-sanchez-australian-open-1995.gif


Edited by Milutinov Tata, 31 January 2018 - 17:11.

  • 2

#128 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 26 February 2018 - 14:04

http://variety.com/2...018-1202696477/
  • 0