Jump to content


Photo
- - - - -

Istorija tenisa okom kamere


  • Please log in to reply
127 replies to this topic

#106 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 19 January 2018 - 17:15

Australijan Open 1989 - teniseri

 

Turnir je poceo velikim sokom kada je Rames Krisnan u drugoj rundi u tri seta savladao branioca titule i prvog igraca sveta Matsa Vilandera. Svedjanin je posle meca na konferenciji za stampu "otvorio" dusu i rekao kako je nakon osvajanja US Opena i dolaska na broja 1 jednostavno ostao bez motiva i da vise ne uziva u igri i da zeli da se odmori od svega. Dzon Mekinro je prvi put igrao u Melburnu od cuvenog poraza od Bobe Zivojinovica i stigao je do 1/4 finala u kome je u tri seta porazen od svog velikog rivala Ivana Lendla koji je ovom pobedom poveo u medjusobnom skoru. To je bio i njihov poslednji duel na GS turnirima. Goran Ivnisevic, tada 300 teniser sveta, je iz kvalifikacija stigao do 1/4 finala u kome je porazen od Miloslava Mecira u tri seta.

 

U finalu se nasla dva Cehoslovaka, Lendl i Mecir. Bila je to repriza finala US Opena iz 1986., a i ishod je bio isti. Duel je igran u nemogucim uslovima, temperatura na terenu je bila cak 57 stepeni. Mecir je odlicno zapoceo mec, napravio brejk za 2-1 ali to je bilo sve od njega. Do kraja meca Lendl je dominirao terenom i ubedljivo slavio prepustivsi rivalu po 2 gema u svakom setu i po prvi put postao sampion AO. To je bila njegova 7 GS titula, a ujedno se vratio i na prvo mesto rang liste.

 

article-2080991-0F50A82700000578-305_468


  • 4

#107 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 21 January 2018 - 08:11

Australijan Open 1990 - teniserke

 

Jos jednom je Stefi Graf dosla kao veliki favorit u Melburn. Prethodne sezone je osvojila 3 GS turnira (izgubila samo na RG od Arance Sancez), bila je ubedljivo prva igracica sveta i vec je imala neverovatan niz od 11 uzastopnih GS finala. Slager turnira je bila repriza proslogodisnjeg finala izmedju Grafove i Helene Sukove. Ovog puta su se sastale u polufinalu i mec je bio daleko uzbudljiviji nego prethodne godine, mada ne preterano kvalitetan jer su obe dosta gresile. Prvi set je dobila Graf, a drugi Sukova, koja je uspela da na pocetku treceg seta napravi brejk. Medjutim Nemica je ubrzo uzvartila i posto je prva servirala dosla do 5-4. Sukova je imala 40-30 u narednom gemu, ali je tada napravila 3 neiznudjene greske i tako izgubila mec. Skoro polovinu neiznudjenih gresaka Cehinja je napravila u trecem setu, posle meca je rekla da je pobedu imala u rukama ali ju je ispustila. Graf je trijumfovala 6-3 3-6 6-4 i izgubila prvi set na novim terenima u Melburnu, tek u 20 mecu.

 

Njena protivnica u finalu je bila Meri Dzo Fernandez. Amerikanka koja je imala 18 godina je na putu do finala u vrlo uzbudljivom mecu 1/4 finala porazila svoju zemljakinju Zinu Garison 1-6 6-2 8-6, a u polufinalu zemljakinju Grafove, Klaudiju Porvik 6-2 6-1. Iako se ocekivala sigurna pobeda Grafove, do nje je dosla posle dosta muka. U drugom setu je Fernandez imala brejk viska i vodjstvo 4-1, ali je Graf osvojila 5 gemova u nizu i treci put uzastopno osvojila titulu pobedom 6-3 6-4. Ujedno to je bila njena 48. uzastopna pobeda na WTA turnirima i 9 GS trofej.

 

90aoopen.jpg


  • 2

#108 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 21 January 2018 - 08:21

Australijan Open 1990 - teniseri

 

Turnir ce ostati upamcen po dva bizarna detalja. U mecu 1/8 finala protiv Mikaela Pernorsa, Dzon Mekinro je diskvalifikovan zbog tri opomene, sto je bio prvi takav slucaj u Open eri. Finalni mec je zavrsen predajom Stefana Edberga zbog problema sa trbusnim misicima, sto je takodje prvi slucaj u Open eri da finalni mec nije zavrsen (poslednji put se to desilo na nekom GS turniru jos 1911 na Vimbldonu).

 

Pit Samapras, koji je svetsku slavu stekao krajem avgusta prethodne godine na US Openu kada je u drugom kolu savladao Matsa Vilandera, je stigao do 1/8 finala gde je porazen od Janika Noe. U prvom kolu je odigrao najduzi mec u istoriji AO protiv Tima Mejota, koji je trajao 4 sata i 59 minuta, a u petom setu je bilo 12-10. Posle tog meca na konferenciji za stampu je najavio da njegovo vreme tek dolazi, i da ce uskoro biti bolji od svojih zemljaka i prakticki vrsnjaka Agasija i Cenga koji su tada vec bili u samom svetskom vrhu. Boris Beker je posle osvojenih Vimbldona i US Opena zaustavljen u 1/4 finalu od Matsa Vilandera u tri seta. U polufinalu je opet vidjen duel dva najbolja svedska igraca, ali ovog puta Stefan Edberg je odneo ubedljivu pobedu prepustvisi Vilanderu samo 4 gema. U drugom polufinalu Lendl je savldao Nou takodje u 3 lagana seta.

 

U finalni duel Edberg je usao sa problemima jer je u poslednjem gemu polufinala osetio bol u trbusnim misicima, pa je morao da se stedi na servisu i da uglavnom koristi kik. Ipak I pored toga vodio je 1-0 u setovima, spasao 3 set lopte u desetom gemu drugog seta, a zatim napravio brejk i servirao za drugi set. Ipak Lendl je uspeo da uzvarti I izbori TB koji je dobio, a time je fakticki I prelomio mec. Edberg je odigao jos 7 gemova I kod vodjstva Lendla od 5-2 predao mec. Zanimljivo je da je i prethodne godine na AO, takodje morao da preda mec, tada u 1/4 zbog povrede koju je doziveo u prethodnom mecu. Mozda nacin na koji je dosao do titule nije bi bas zadovoljavajuci za Lendla, ali je osvojio svoj 8 GS trofej, svoj poslednji.

 

Interesantan podatak je da je tokom devete decenije proslog veka odigrano 9 AO i da su svi osvajaci bili visestruki sampioni. Vilander je osvojio 3 titule, a po 2 su osvojili Johan Krisk, Stefan Edberg i Ivan Lendl. Sva cetvorica su osvajali uzastopne titule.

 

lendl_australianopen_1990.jpg


  • 3

#109 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 23 January 2018 - 07:44

Australijan Open 1991 - teniserke

 

Prvi put u Melburnu je zaigrala Monika Seles, tada druga teniserka sveta. Stefi Graf je dosla u Melburn da brani jedini GS turnir koji joj je preostao jer je prethodne godine izgubila finale Rolan Garosa od Selesove, a na US Openu od Gabrijele Sabatini. Na Vimbldonu je porazena od Zine Garison u polufinalu. Monika Seles, koja je dosla na turnir kao pobednica Hopman kupa zajedno sa Goranom Prpicem, je lako stigla do polufinala, izgubivsi samo 12 gemova u 5 meceva. Njena protivnica u polufinalu je bila Meri Dzo Fernandez, finalistikinja prethodne godine, koja je takodje bez problema stigla medju 4 najbolje. U drugoj polovini zreba Aranca Sancez je u mecu 1/4 finala lako savladala Gabrijelu Sabatini 6-1 6-3.

 

Poslednji duel 1/4 finala je postao i mec turnira. Sastale su se Graf i Jana Novtona, koju je tada trenirala Hana Mandlikova, dvostruka sampionka AO (dok se igrao na travi). Mec je bio zaista fantastican, duel ofanzivne Novotne koja je svaku priliku koristila da izadnje na mrezu i Grafove koja je svojom igrom sa osnovne linije pokusavala da obuzda svoju protivnicu. Cehoslovakinja je imala 4-1 u prvom i 4-0 u drugom setu, ali je oba puta Graf uzvracala. U prvom setu je uspela da preokrene i dobije ga sa 7-5. U drugom je bila na korak od toga, Novotna je servirala za set na 5-4 i suocila se sa dve brejk lopte koje je uspela da spase, a zatim je iskoristila svoju set loptu za izjenacenje u setovima. Treci set je bio egal do 5-5, a onda pocinje drama. Novotna sa dva sjajna bekhenda pravi brejk. U narednom gemu Nemica dolazi do brejk lopte, a Novotna pravi duplu servis gresku i rezultat je 6-6. Naredni gem na servis Nemice donosi novu dramu i cak 5 brejk prilika za Novotnu koja ipak na kraju dolazi do novog brejka. Sledeci gem, Novotna odlicno servira i bez izgubljenog poena dobija mec 5-7 6-4 8-6. Bio je to njen prvi trijumf u duelima sa Grafovom, koja je prvi put porazena na terenima Flinders parka posle 25 uzastopnih pobeda i vise nije bila vlasnik nijedne velike titule.

 

U polufinalnom duelu, Novotna je nastavila sa odlicnom igrom i lako savladala Arancu Sancez Vikario 6-2 6-4. Medjutim drugo polufinale je donelo novu dramu. Seles je relativno lako dobila prvi set protiv Fernandez, ali u drugom je totalno pala i Amerikanka uzima set sa nulom. U tecem setu se vodila velika borba, a Fernadez prva dolazi do mec lopte na servis Selesove kod 6-5, ali je ne koristi posle svoje greske. Seles pravi brejk u 15 gemu i osvaja lagano svoj servis za veliki trijumf 6-3 0-6 9-7 i svoje prvo finale na otvorenom prvenstvu Australije.

 

Finalni duel je doneo mec koji je stilom licio na reprizu meca izmedju Novotne i Grafove. Novotna je uspela da napravi kljucni brejk u prvom setu za 6-5 i sigurno odservira za set. Ali kako je mec odmicao Seles je namestala ruku i sve lakse probijala Novotnu na mrezi, ili je odlicno plasiranim udarcima drzala prikovanu za liniju. Od 3-3 u drugom setu, na terenu je postojala samo jedna igracica. Seles je uzela 9 od narednih deset gemova i ubedljivo dobila treci set i mec 5-7 6-3 6-1. Koliko je dobro igrala govori da je imala samo jednu neiznudjenu gresku u trecem setu. Monika Seles je postala najmladja sampionka u istoriji Otvorenog prvenstva Australije sa 17 godina i dva meseca. Ovim trijumfom Seles je prisla i na korak od samog vrhu rang liste, a do smene ce doci vec u martu te godine.

 

0fz88x7cty.jpg


  • 7

#110 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 23 January 2018 - 20:45

Australijan Open 1991 - teniseri

 

Prvu nedelju turnira je obelezio neverovatan mec izmedju Borisa Bekera i Omara Kamporezea, koji je trajo 5 sati i 11 minuta i postao najduzi u istorji ovog GS. Prva dva seta je dobio Beker posle TB, a Italijan je furiozno uzvratio u trecem uzevsi set s nulom. U cetvrtom setu je Beker cak u tri gema na servis Italijana imao 30-0, a u devetom gemu i 40-0, ali je Komporeze svaki put uspeo da se izvuce sjajnim servisima i odlicnim forhendima. Spasao je ukupno 6 brejk lopti, ali je vec u desetom gemu realizovao svoju prvu i izjednacio u setovima. U petom setu, koji je trajao vise od dva sata, nije bilo brejka u prvih 20 gemova. Beker je cak 6 puta servirao za ostanak u mecu, ali nijednom nije dozvolio Italijanu da bude blizu trijumfa. A onda krece jos veca drama. Beker konacno pravi brejk za 11-10 (nije brejknuo Italijana jos od kraja prvog seta), i dolazi do 40-0 na svoj servis. Kamporeze uzvraca sa neverovatnim riternima i uzima 5 poena u nizu za brejk. No Beker se ne predaje i pravi novi brejk sa nulom. Ali Kamporeze opet uzvraca, a iznervirani Beker pravi duplu na brejk lopti i dolazi se do 12-12. Italijan ima 40-0 na svoj servis, ali Beker uspeva da se vrati i napravi novi brejk. U svom sledecem servis gemu nije dozvolio iznenadjenje, a mec zavrsava as udarcem i konacno trijumfuje 7-6 (7-4) 7-6 (7-5) 0-6 4-6 14-12.

 

Goran Prpic je u trecem kolu u "jugo" derbiju u tri seta savladao indisponiranog Gorana Ivanisevica. Prpic je stigao do 1/4 finala u kome je porazen od Ivana Lendla. Iznenadjenje turnira je bio Mekinro, ali ne Dzon vec njegov mladji brat Patrik, koji je zahvaljuci povoljnom zrebu stigao do polufinala u kome je porazen posle dobijenog prvog seta u TB, od Bekera. Drugo polufinale je bila repriza finalnog duela iz prethodne godine izmedju Lendla i Edberga. U duelu kojij trajao vise od 4 sata, Svedjanin, tada prvi igrac sveta, je bio blizi pobedi jer je u cetvrtom setu servirao za mec, ali je propustio 2 mec lopte (jednom odservirao duplu). Lendl je uspeo da dobije set u TB, a u petom je napravio odlucujuci brejk za 3-2 i sigurno ga zadrzao do kraja meca.

 

Beker i Lendl su vec igrali 4 puta na GS turnirima, i Nemac je svaki put bio bolji. Ovaj mec je imao i dodatnu tezinu, jer bi trijumfom Beker stigao i do pozicijie broj 1 na rang listi. Lendl je bio resen da konacno prekine los niz i vec na startu je poveo 5-0 i lako uzeo prvi set. Mozda kljucni detalj dolazi u prvom gemu drugog seta, kada Beker spasava brejk loptu. U finisu seta u desetom gemu pravi brejk za set i ijednacenje u mecu. U trecem je Beker bio bolji igrac i sevirao kod 5-3 za set, ali Lendl spasva cak 5 set lopti i vraca brejk. Ipak u sledecem gemu Beker koristi prvu brejk sansu i osvaja treci set. Cetvrti set je bio egal do samog kraja, Beker je spasao nekoliko brejk lopti, i opet u desetom gemu napravio brejk forhend riternom i dobio mec. Nemac je proslavio pobedu na neobican nacin tako sto je odmah nakon meca istracao jedan krug u obliznjem parku. Prvo mesto, koje je jurio pet godina je bilo konacno njegovo. Lendl je doziveo poraz na AO posle 20 uzastopnih pobeda, i odigrao je svoje poslednje, 19. GS finale. Beker je osvojio 5 GS titulu, a na prvom mestu ce ostati samo 3 nedelje (bice jos 9 nedelja prvi tokom leta iste godine).

 

DT6NCQiWkAAszV1.jpg


  • 4

#111 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 24 January 2018 - 06:25

Australijan Open 1992 - teniserke

 

Monika Seles je dosla kao prva igacica sveta na turnir i u odsustvu najvece rivalke (Graf je propustila turnir te godine zbog boginja) je bila veliki favorit. Prethodne godine nije izgubila nijedan mec na GS turnirima (propustila je Vimbldon zbog povrede), a usla je u finale svih turnira na kojima je nastupala. Najtezi posao na celom turniru je imala u 1/8 finala kada je izgubila set od Lejle Meski. Mec turnira je bio susret 1/4 finala izmedju Gabrijele Sabatini i Dzenifer Kaprijati. Amerikanki je to bio debi u Australiji i vrlo lako je stigla do 1/4 finala. U vrlo uzbudljivom mecu trijumfovala je Argentinka 6-4 7-6. U TB drugog seta Kaprijati je na startu napravila 6 uzastopnih neiznudjenih gresaka. Na konferenciji za stampu se rasplakala i rekla da vise ne uziva u tenisu. Seles se u polufinalu susrela sa Arancom Sancez Vikario i vrlo lako dobila mec sa  6-2 6-2. U drugom polufinalu Sabatini je opet ostala kratkih rukava i jos jednom dozivela katastrofu, ovog puta od Meri Dzo Fernandez koja je odigrala izuzteno ofanzivno citav mec i trijumfovala 6-1 6-4.

 

Iako je prethodne godine bila samo na poen od pobede u polufinalnom duelu protiv Monike, ovog puta za Fernandez nije bilo spasa. Veoma preciznom i agresivnom igrom Seles je dominirala terenom. Napravila je brejk u prvih 6 servis gemova za Amerikanku, koja je u mecu ostajala zahvaljujuci slabijem servisu Selesove. Na kraju sigurna trijumf za Moniku Seles 6-2 6-3 i odbrana trofeja osvojenog prethodne godine. To je bila njena 5. GS titula.

 

m8va4k0w7t.jpg

 


  • 5

#112 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 24 January 2018 - 19:09

Australijan Open 1992 - teniseri

 

Turnir su obelezile nove snage i jedan veteran. Dzon Mekinro je odigrao jedan od najboljih AO u svojoj karijeri. U trecem kolu je u tri seta savladao vladajuceg sampiona Borisa Bekera. U sva tri seta vidjene su razmene brejkova na startu, ali je Mekinro u finisu svakog seta bio odlucniji i precizniji. Prvi set je dobio brejkom u desetom gemu, u drugom je kod 4-3 napravio brejk posle dva sjajna riterna. U trecem setu odlucujuci brejk pravi na 5-5, u narednom gemu odservirao dva asa i dobio mec 6-4 6-3 7-5. Za razliku od meca sa Bekerom, koji je igrao u vecernjem terminu, u vrlo prijatnom ambijentu, duel 1/8 finala proitv Emilija Sanceza je odigran u popodnevnom terminu kada je na terenu bio cak 51 stepen. Mekinro je dobio prva dva seta, ali je onda Sancez, koji bio poznat kao igac osnovne linije, poceo da izlazi napred I igra jako agresivno. Uspeo je da preokrene mec i dobije naredna dva seta. U petom prava drama. Na servis Sanceza kod 5-4, Mekinro propusta 3 mec lopte. Vec u narednom gemu Sancez pravi brejk i servira za mec. Dolazi do 40-15 i pravi jedinu duplu servis gresku u mecu, ukupno propusta 3 mec lopte, a Mekinro pravi brejk. Posto je lagano dobio naredni servis gem, Amerikanac dolazi do 2 vezena mec lopte na servis Sanceza, ali Spanac spasava obe. Ipak Mekinro koristi 6. mec loptu sjanim forhendom u ugao terena za veliki trijumf 7-5 7-6 (7-4) 4-6 2-6 8-6 posle 4 sata i 41 minuta igre.

 

Ali kraj bajke je stigao u 1/4 finalu protiv mladog Juznoafrikanca Vejna Fereire koji ga je dobio 3-0. Fereira je odigrao odlican meci nije dozvolio nijedan brejk Amerikancu. Holandjanin Ricard Krajicek, vrsnjak Juznoafrikanca, je impresionirao sve svojim ubitacnim servisima, koji su bili brzi od 200 km/h. Uz pomoc njih je savladao Majkla Cenga u trecem kolu u duelu koji je trajao pet setova (Krajicek servirao za mec u trecem setu), a u 1/4 finalu vimbldonskog sampiona Mihaela Stiha, posto je preokrenuo rezultata posle 2-1 u setovima za Nemca. Krajicek je odservirao 22 asa, ali sto je mec bio blize kraju, njegovi servis su bili sve neprecizniji i sporiji, ali je ipak uspeo dobio mec. Preostala dvojica polufinalista su bila poznata lica, Stefan Edberg i Dzim Kurijer. Edberg je u 1/4 finalu savladao Ivana Lendla, u pet setova, u mecu koji je pomalo licio na njihov proslogodisnji duel u polufinalu. Ipak drame nije bilo u petom setu, koji je Edberg ubedljivo dobio.

 

U prvom polufinalu Edberg je igrao sa Fererirom i mec je bio vrlo neizvestan u prvom setu. Na servis Edberga kod 6-5, Juznoafrikanac je imao dve set lopte, ali je obe propustio zbog svojih gresaka. Posle toga je usledio raspad Fereire i do kraja je uzeo samo 3 gema uz veliki broj gresaka. Drugi polufinalni mec nije ni odigran. Zbog problema sa ramenom Krajicek je morao pre pocetka da preda mec Kurijeru, pa se Amerikanac tako nasao u finalu bez "ispaljenog" metka.

 

Finalni mec je bila repriza finala US Opena odigranog par meseci ranije, u kome je Edberg potpuno nadigrao Kurijera, prepustivsi mu samo 6 gemova (treci set dobio sa nulom). Svedjanin je bio favorit, ali na turnir je dosao posle dvomsecne pauze zbog povrede zgloba i kolena pa je sve bilo otvoreno. Tokom meca, Kurijer se pokazao kao konstantniji i bolji igrac. Manje je gresio, udarci su mu bili sigurni i uglavnom je diktirao poene. Dubokim loptama je Edberga drzao na liniji, a kada bi Svedjanini isao napred uglavnom je pronalazio nacin da ga probije. Prvi set je pripao Amerikancu koji je napravio brejk za 5-3, a zatim spasao i jednu brejk loptu kada je servirao set. Edberg je napravio rani brejk na startu drugog seta i sacuvao ga do kraja. U desetom gemu treceg seta, Edberg je servirao kod 4-5 i imao gem loptu, ali je odservirao cak 2 duple, izgubio gem i set. U cetvrtom setu, od 2-2 na terenu je postojao samo Kurijer koji je tako osvojio svoju 2. GS titulu (interesantno da mu je to bila tek 5. titula u karijeri). Pobedu je proslavio skokom u obliznju reku Jaru. Dve nedelje kasnije, Kurijer ce preuzeti vrh rang liste upravo od Edberga.

 

1992-oz-courier.jpg

 

 

tennis039_gallery__585x400.jpg


  • 3

#113 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 25 January 2018 - 21:36

Australijan Open 1993 - teniserke

 

Citav turnir stao je u jedan mec, finalni, u kome su se sastale dve najbolje igracice, Monika Seles i Stefi Graf. Seles je do 1/4 finala izgubila samo 8 gemova, a onda u duelu sa Francuskinjom Zili Alar gubi set, ali ipak ubedljivo dobija mec 6-2 6-7 6-0. U polufinalu vrlo lako dobija Gabrijelu Sabatini 6-1 6-2 i ulazi po treci put u finale. Stefi Graf je imala nesto tezi put, u 1/4 finalu je igrala protiv Dzenifer Kapriajti i posle teskog dobijenog prvog seta uspela da sigurno dobije mec 7-5 6-2. U polufinalu je igrala protiv Arance  Sancez Vikario, od koje je izgubila u 1/4 finalu US Opena i u vrlo napetom mecu uspela da slavi sa 7-5 6-4 i obezbedi finale.

 

Finalni mec je sigurno jedan od najboljih meceva AO u Open eri. Posle 2 finala na RG koja je dobila Seles, i finala Vimbldona koje je dobila Graf (u tom mecu Seles nije pustila "glasa" tokom meca), ovo je bio njihov prvi veliki duel na tvrdoj podlozi i pre meca mnogi su smatrali da je Graf blagi favorit. Nemica je bolje pocela mec i bila je sigurnija u prvom setu, napravila je brejk u desetom gemu i osvojila set. Ali u drugom setu situacija se polako menja, Seles ulazi u ritam i podize nivo igre, a Graf to ne moze da isprati. Seles u trecem gemu dolazi do brejk lopte, za nju neuobicajenim udarcem, jednorucnim forhendom po dijagonali iz trka. Posle duple greske Graf, Seles je povela 2-1. U osmom gemu Graf dolazi do brejk lopte za povratak u set, igra se duga razmena po dijagonali, a onda Seles iz zgloba odigrava fantasticnu paralelu tik uz liniju. U narednom gemu pravi brejk i osvaja drugi set. Prvih pet gemova treceg seta su prosli bez brejka. U narednom je Graf na svoj servis imala 30-0, ali Monika uzvraca prvo sjajnim bekhend riternom na liniju, a nesto kasnije jos jednom forhend dijagonalom i dolazi  do brejk lopte. Graf je prvu spasila, uskoro i drugu bekhend volejem, ali trecu Seles koristi, posle greske Graf iz forhenda. U narednom gemu Nemica je dosla do brejk lopte za povratak u mec, ali je Seles odservirala as na T liniju, njen cak 7. u mecu. Posle dve greske Graf nakon dugih razmena Seles je povela 5-2. Naredni gem je bio i poslednji, Graf je odigrala vrlo lose vec ocito pomirena sa porazom. Sa tri greske je dala tri mec lopte Moniki. Prvu je spasila, ali je Monika iskoristila narednu i mec zavrsila direktnim poenom iz forhend riterna za veliki trijumf 4-6 6-3 6-2.

 

Na kraju Monika u svom prepoznatljivom stilu, nasmejana, sa zakopcanom FILA trenerkom podize srebrni trofej u Melburnu, treci put uzastopno, dok sevaju blicevi fotoreportera. To je bio 8 GS trofeja za devojku iz Novog Sada, cak 7. na poslednjih 8 GS turnira na kojima je igrala (jedini poraz dozivela je u finalu Vimbldona prethodne godine). Svoju najvecu rivalku je porazila na "njenoj" podlozi, pokazala da je trenutno mentalno i igracki jaca u direktnom duelu. U tom trenutku cinilo se da nema granice.

 

hqdefault.jpg

 

Monica-Seles-with-her-1993-Australian-Op


  • 5

#114 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 25 January 2018 - 22:23

Ogroman  :+1:  za sve tekstove.


  • 6

#115 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 26 January 2018 - 19:10

Australijan Open 1993 - teniseri

 

Boris Beker je na turnir dosao kao blagi favorit posle trijumfa u Parizu i na zavrsnom Mastersu krajem '92 i trijumfa na turniru u Dohi (odrzan prvi put) pocetkom godine. Medjutim vec u prvom kolu je eliminisan od Andresa Jarida, koji je kroz kvalifikacije morao do glavnog zreba. Beker je vodio 1-0 i 2-1 u setovima, ali je citav mec igrao neprepoznatljivo, los servis, slabi voleji, cak 10 duplih gresaka, nemocan da bilo sta promeni u poslednja dva seta koja je ubedljivo izgubio. Nakon meca je rekao da je imao problema sa misicem desne noge i da je malo nedostajalo da uopste i ne igra turnir.  Kurijer je u 1/8 finala pobedio Brugeru u tri seta, anuliravsi u trecem setu 3-5, kao i 0-40 na svoj servis kod 5-5 i set dobio u TB. Svi mecevi 1/4 finala su zavresni u tri seta sigurnim pobedam favorita, a porazeni nisu uspeli da osvoje nijednom 5 gemova u setu. Kurijer je u reprizi finala RG od prethodne godine ubedljivo savladao Petra Kordu prepustivsi mu samo 5 gemova.

 

U prvom polufinalu Kurijer je igrao protiv Mihaela Stiha pobednika Gren Slem Kupa iz decembra i zabelezio sigurnu pobedu. U kakvoj je formi bio govori podatak da je imao samo 10 neiznudjenih tokom meca i da je cak 30% poena na svoj servis osvajao odmah nakon servisa asom ili servis vinerom, dok je Nemac, koji je vazio za specijalistu za brze terene bio duplo slabiji. U drugom mecu sastali su se finalisti US Opena, Stefan Edberg i Pit Sampras. Ishod je kao i par meseci ranije bio isti, samo ovog puta Sampras nije dosao ni do seta. No Amerikanac je imao za cim da zali. U prvom setu je vodio cak sa 4-0, a prvi brejk je izgubio napravivsi 2 uzastopne duple greske. U TB je imao 5-3, ali je zatim izgubio naredna cetiri poena. U trecem setu je vodio 5-2, no ni to nije bilo dovoljno, pa je opet u TB Edberg bio bolji i plasirao se u finale.

 

Finale je odigranu po uzasno vrelom danu i malo je nedostajalo da bude odigrano u dvoranskim uslovima pod krovom. Kurijer se u takvim uslovima mnogo bolje snasao (Edberg je pored toga tokom turnira imao i problema sa ledjima). Prva dva seta Amerikanac je dominirao i dobio vrlo ubedljivo. Servis i forhend su ga odlicno sluzili, a riternima je stalno pritiskao Edbergov servis, Svedjanin je svoj prvi realizovani volej napravio tek u poslednjem gemu prvog seta, a do brejk lopti je stigao tek u poslednjem gemu drugog seta. Ipak u trecem setu Edberg konacno dolazi do daha, servis i bekhend su bili mnogo bolji kao i igra na mrezi, a Kurijer je napravio dosta gresaka i odigrao najslabiji set na turniru. Cetvrti set je konacno doneo pravu borbu, obojica su odlicno servirala i uglavnom brzo zavrsavala poene. U sedmom gemu sa nekoliko sjanih riterna Kurijer dolazi do brejka, ali u narednom gemu Edberg sa par karakteristicnih voleja vraca brejk. Edberg je vodio 5-4, ali je Kurijer odservirao gem bez izgubljenog poena, a zatim uz 2 odlicna riterna i 2 duple gresle Edberga dolazi do servisa za mec. Propusta 2 vezane mec lopte, ali naredna dva poena osvaja posle velikih gresaka Edberga koji druge servise salje u aut i mrezu i trijumfuje 6–2 6-1 2-6 7-5. Kakav je serverski dan imao Amerikanac govori podatak da je svaki treci poen na svoj servis osvojio servis vinerom, da je cak 7 gemova uzeo bez izgubljenog poena i da je imao  54% osvojenih poena na svoj drugi servis. Uz to je imao mnogo vise direktnih poena i manje gresaka od svog rivala. Titulu je opet proslavio skokom u obliznjoj reci Jari, iako je ovog puta bio upozoren da je ona jedna od najzagadjenijih u svetu.

 

Ovo je bio turnir dominacije Dzima Kurijera od pocetka do kraja i simbolicno predstavio vrhunac njegove karijere. Jedini set je izgubio upravo u finalu, a od 21 seta koji je osvojio, samo 2 je dobio u TB. Bila je ovo 4 GS titula za Kurijera, koji je tada imao 22 godine i 5 meseci. U tom trenutku na poslednjih 8 GS turnira osvojio je cak 4 titule i imao jos jedno finale. Medjutim ovo je bila njegova poslednja velika titula, prvo mesto na listi ce izgubiti dva meseca kasnije od Pita Samprasa (zbog vrlo cudnog sistema bodovanja, Kurijer, koji je imao 2 GS titule, je bio iza Samprasa koji nije imao nijedan pehar sa najvecih turnira),a zatim ce odigrati jos finale na Rolan Garosu i Vimbldonu par meseci kasnije (i postati najmladji igrac u istoriji koji je stigao do finala na sva 4 GS turnira). Ovo finale je bilo i poslednji nastup Edberg u mecu za titulu na nekom GS turniru, cak peti u Australiji, ali na novoj tvrdoj podlozi nije uspeo iz 3 finala da dodje do titule.

 

689c0cd33b47342b847a52f3541a638c--lawn-t

 

1993-oz.jpg


Edited by Milutinov Tata, 26 January 2018 - 20:00.

  • 1

#116 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 26 January 2018 - 20:01

Ogroman  :+1:  za sve tekstove.

 

Hvala, zadovoljstvo je moje :) 


  • 0

#117 romantik

romantik
  • Members
  • 7,759 posts

Posted 26 January 2018 - 21:29

Kako je memorija varljiva kategorija to je cudo. Super su ovi tekstovi za osvezavanje iste.Meni je Kurijer ostao upamcen kao totalno sporedni lik, covek koji ima jedan RG i mozda jos jedan Slam na betonu, nikad ne bih rekao da je bio ovako uspesan u Melburnu.


Edited by romantik, 26 January 2018 - 21:29.

  • 0

#118 Markov

Markov
  • Members
  • 10,561 posts

Posted 26 January 2018 - 23:14

Za Kurijera mi je moj dobar drug (koji je ceo zivot u tenisu) rekao ovo: Nikad prosecniji teniser nije uzeo slem, i to jos toliko slemova


  • 0

#119 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 26 January 2018 - 23:15

Za Kurijera mi je moj dobar drug (koji je ceo zivot u tenisu) rekao ovo: Nikad prosecniji teniser nije uzeo slem, i to jos toliko slemova

 

Do pojave Mareja.

 

Mada je Kurijer bio potpuno kompletan igrac i ni blizu dosadan kao potonji.

 

I od mene pohvala za Tatu ;)

 

Trebalo je da pokrenes svoj blog, bar za svoju dusu.


Edited by McLeod, 26 January 2018 - 23:16.

  • 0

#120 GlennGould

GlennGould
  • Members
  • 5,994 posts

Posted 27 January 2018 - 02:00

Sećam se da je ubio/udavio tenis, sa sve kačketom. Srećom, kratko je trajao...
  • 0