Jump to content


Photo
- - - - -

Vikings


 • Please log in to reply
379 replies to this topic

#376 A sad

A sad
 • Members
 • 2,249 posts

Posted 18 January 2018 - 23:13

Dobri Vikinzi. Rasplet u sledecoj epizodi, pa pauza.

Otisli su dosta od istorijskog konteksta i bas zakomplikovali situaciju dolaskom Rolove vojske i Franaka. Taj deo je prilicno nepotreban, a i takav scenatio je naucna fantastika. Da se Franacka vojska umesa u medjusobne borbe Vikinga oko prestola, i to bez Rola, to je stvarno neverovatan scenario. Malo su se tu zapetljali sa scenarijom, napravili su medjusobni sukob medju bracom kojeg nije bili, i u njega ubacili bitnu istorijsku licnost iz dosta kasnijeg perioda, sad su ubacili jos i Rola. Bas me zanima kako ce to da raspetljaju, a da bude na nivou dosadasnje serije. Harald, Ivarov kompanjon, je bio prvi kralj Norveske, ziveo je najmanje jednu generaciju posle Ragnarovih sinova. Laponka koja se smuvala sa Bjornom, je zapravo bila Haraldova peta zena. Rola koji je isto ziveo dosta kasnije od Ragnara su odlicno uklopili u pricu i kasnije vratili u istorijski kontekst, ovo sad je potpuno bespotrebno. Videcemo kako ce ovo da rese.

Sa Alfredom su lepo odradili pricu, iako je istorijski gledano potpuno netacna. Alfred je na presto dosao tek posle svoje brace, njih trojica su se izredjala na prestolu pre njega.

Prica na Islandu je odlicno smisljena i bas se lepo odvija.
 • 2

#377 Ne sam Safete

Ne sam Safete
 • Members
 • 26,901 posts

Posted 19 January 2018 - 10:20

Dobri Vikinzi. Rasplet u sledecoj epizodi, pa pauza.

Otisli su dosta od istorijskog konteksta i bas zakomplikovali situaciju dolaskom Rolove vojske i Franaka. Taj deo je prilicno nepotreban, a i takav scenatio je naucna fantastika. 
 

Bas su nasli bezveze rjesenje, prvi ozbiljniji minus kod mene.


 • 0

#378 A sad

A sad
 • Members
 • 2,249 posts

Posted 19 January 2018 - 18:25

Bas su nasli bezveze rjesenje, prvi ozbiljniji minus kod mene.


Da, potpuni promasaj. Plus je Rolo u seriji stariji od Ragnara, a Ragnara su vec stigle godine kada je poginuo.

Jedva cekam da vidim rasplet sledece nedelje, nadam se da nece napraviti neku brljotinu. Vec ima previse likova i treba smanjiti njihov broj, a oni su na to sve dodali, makar i posredno, Rola. Istorijski gledano, sledeci pohod na Englesku vodili su Ube i Gutrum, koji se polako uvodi u pricu. Iako, mnogi gledaoci ocekuju da odlucijuci sukob izmedju Saksonaca i Vikinga predvode Alfred i Ivar, istorijski ipak nije bilo tako jer je Ivar umro pre toga u Irskoj gde je napravio svoje kraljevstvo.
Bjorn nije jos uvek obradjen kako treba i ostali smo uskraceni za njegove velicanstvene uspehe. Mozda, planiraju da on preuzme istorijsku ulogu Roberta i Rodzera Gviskara, koji su ziveli nekoliko vekova kasnije, a stvorili su normansku drzavu na Siciliji i kasnije je prosirili na jug Italije. Iluzorno je ocekivati da serija prati dogadjaje toliko dugo, pa bi Bjorn mogao da preuzme njihovu istorijsku ulogu, njegovi pohodi su vezani za Mediteran, a takodje je postao kralj, doduse Svedske, ali to je najlogicnija varijanta, zato su verovatno i ubacili Arape u pricu. Bilo bi lose da je ovo sto smo do sada videli sve sto se tice Bjornovih pohoda po mediteranu.

Aslug je trudna. Harald je imao mnogo sinova. Istorijski najpoznatiji je bio Erik Krvava Sekira, jedan od najvecih Vikinga. Mozda je on to dete koje ce doci, bice i seste sezone. Mada moze biti i jos jedan veliki Norveski vladar Knut Veliki, ziveo je nesto kasnije, ali bi na taj nacin preskocili dosta godina i lakse ga uklopili u pricu. Posto ce biti i seste sezone, a prica o Ragnarovim sinovima je maltene iscrpljena.
Posto je glavna prica sukob Vikinga i Saksonaca, tu se otvara mali prostor za ponovni povratak Rola u igri, sad mi je to palo na pamet, dok kucam ovo. Rolov potmak je Viljem Osvajac, koji je osvojio Englesku. Mogli bi da ga prikazu kao Rolovog najmladjeg ili vanbracnog sina. Onda bi i ovo ukljucivanje Rola imalo nekog smisla. Na taj nacin bi uspeli da zavrse pricu u sest sezona, naravno ako ne zele da obradjuju pohode na istok, osnivanje Novgoroda i Kievske Rusi, Rjurika i Varangijansku gardu...

Uloga Ivara, Lagerte, Hvitsarka, Halfdana, Harolda, Svestenika, pa i Flokija je iscrpljena. Jedino ako nekog ne planiraju da preuzme ulogu Erika Crvenog i njegovog sina Lajfa Eriksona koji su otkrili i naselili Grenladnd i Ameriku, ali to bi trebalo da bude neko od "Islandjana", a cini mi se da prica tamo i ide u tom pravcu. U svakom slucaju sve ce biti mnogo jasnije za nedelju dana.
 • 2

#379 dali_man

dali_man
 • Members
 • 3,340 posts

Posted Yesterday, 00:13

Meni je malo ova saksonska igra prestola zbrzana i nedorecena. Takodje, mi nekako zadnje scene deluju kao najavu pocetka kraja vikingske imperije, tako da nisam siguran da ce mnogo dalje da sire pricu. Mada sve zavisi od dalje gledanosti.


 • 0

#380 A sad

A sad
 • Members
 • 2,249 posts

Posted Yesterday, 15:48

Meni je malo ova saksonska igra prestola zbrzana i nedorecena. Takodje, mi nekako zadnje scene deluju kao najavu pocetka kraja vikingske imperije, tako da nisam siguran da ce mnogo dalje da sire pricu. Mada sve zavisi od dalje gledanosti.


Verovatno planiraju da prave neki plot i zavere oko Etelreda. To je nesto sto prati seriju od samog pocetka. Sporedna radnja je uvek neka zavera da se srusi vikinski lider, a u ovoj sezoni to je postala glavna radnja. Verovatno planiraju da teziste radnje u nastavku sezone, prolecnih 10 epizoda, teziste radnje bude oko Alfreda, a ne oko Vikinga, pa im je potreban takav plot. Moguce da su ideju za tako nesto nasli u seriji Poslednje Kraljevstvo, koja obradjuje Alfredovu vladavinu i njegovu borbu sa Vikinzima. BBCijeva serija. Bojim se da bi u nastavku moglo da dodje do uticaja te serije na radnju u Vikinzima, a to bi bilo jako lose, jer se radi o intresantnoj seriji ali mnogo ispod nivoa Vikinga i maltene bez ikakvog istorijskog uporista za razliku od Vikinga.
Pa najavljena je i sesta sezona. Dakle to je jos 30 epizoda. U 10. epizodi bi trebalo da se zavrsi sa ratom oko vikingskog prestola i da u sledecih deset epizoda pete sezone imamo Alfredovu borbu sa Vikinzima i njegovu pobedu na kraju, a sporedna radnja da bude eventualno Bjornov pohod na Siciliju, i/ili naseljavanje Grenlanda i Amerike. U sestoj sezonu koja bi mogla da bude i poslednja, ostaje da obrade Erika, Knuta i Viljema, sve zajedno, ili samo nekog od njih. Logican zavrsetak serije bi bio Viljemovo osvajanje Engleske, kojim se i zavrsio visevekovni rat Vikinga/Normana/Skandinavaca i Anglosaksonaca.

Istorijski gledano posle Ivarove smrti i dolazi do pada vikinske imperije i poraz od Alfreda. Zatim ide primanje hriscanstva, konsolidacija, pojava pod novim imenom i stvaranje nove imperije.
 • 0