Jump to content


Photo
- - - - -

Biznis forum Kopaonik - srpski Davos


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
20 replies to this topic

#16 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 07 March 2014 - 02:07

Менаџери банака кредите делили неодговорно

 

Удео ненаплативих кредита привреди достигао је близу 40 одсто и прети да смањи на минимум кредитну активност у Србији, речено је на „Копаоник бизнис-форуму 2014”.
 

Председник Управног одбора Сосијете женерал банке Горан Питић рекао је да је ситуација у банкарском сектору у 2014. тежа него прошле године и део проблема је неефикасност државе. Он је казао да је једно од решења чишћење негативних биланса, односно ненаплативих потраживања, из портфолија банака, за шта је највише крив менаyмент банака који одобрава кредите правним лицима и при том не води рачуна о томе да ли су она кредитно ризична.

– Треба учинити много напора да се у Србији створи амбијент извесности пословања, а држава може да учини много тако што ће да контролише ко управља у јавним предузећима и да повећа ефикасност правосуђа, односно извршног поступка – рекао је Питић.

http://www.dnevnik.r...ili-neodgovorno

 

 

Што се тиче пословања банака у Србији, Костић је изрази бозајан да ће на крају 2014. све банке морати да прикажу своја ненаплатива потраживања, а резултати неће бити добри.

http://www.ses.org.r...vest.php?id=122

 

"malo" - hajde da joj verujemo

Шеф преговарачког тима за приступање Србије ЕУ Тања Мишчевић поновила је да пред Србијом нема нових услова на путу ка ЕУ.

Она је казала да се Србија мора припремити за улазак у ЕУ 2020. године или можда мало касније и да треба радити на плану усклађивања са економском политиком ЕУ, али и у другим областима.

http://www.ses.org.r...vest.php?id=121


Edited by Gant, 07 March 2014 - 02:23.


#17 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 07 March 2014 - 02:28

A evo ih i neki zaboravljeni

 

Професор Мирољуб Лабус, бивши потпредседник владе, рекао је да је Србији потребна стопа раста од пет одсто и објаснио да је до 2008. године стопа раста БДП-а била већа од камата.

"Данас су камате веће од стопе раста и сви знамо да је то неодрживо на дуги рок. Прошле године просечна каматна стопа на јавни дуг била је 4,1 одсто, ове године ће се повећати и вероватно ће бити негде око пет одсто", прецизирао је Лабус.

Он је додао да проблем тржишта рада није у недостатку флексибилности, већ у структури незапослености јер, како је навео, добре фирме не могу да нађу добре раднике, а да оне лоше имају проблем са отпуштањем. "Проблем је и како да направимо нове таленте, да их школујемо и употребимо у професионалном менаџменту", рекао је Лабус.

 

Бивши министар финансија и премијер Србије Мирко Цветковић говорио је на панелу о структури дефицита односно његовом квалитету.

Ако се у расходима у дефициту, у највећој мери налазе текући расходи, то значи да ми остављамо будућим генерацијама дуг за оно што смо више трошили него што смо могли, објаснио је Цветковић и додао је да је у 2013. већи део дефицита финансирао текуће расходе. Додао је да се тиме може објаснити смањење дефицита које је настало контракцијом капиталних расхода.

"Шта је то што остављамо будућим генерацијама? Укупно за пет година ми им остављамо 2,7 милијарди евра који су настали на основу текућих расхода" , рекао је он.

http://www.ses.org.r...vest.php?id=119



#18 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 07 March 2014 - 03:48

Neocekivana najava katastrofe koju nisu predvidjali ni najveci pesimisti.

Budzet je pao vec u startu.

 

http://www.politika....-izbora.lt.html

Samo polako - ima da bude i vece katastrofe ako se ispostavi da nova vlada ni ne moze brzo da se formira (cemu se sad malo ko nada, ali posto je to po ekonomiju losiji scenario, a losiji scenariji se ovde po pravilu obistine, cak i kad ih niko ne ocekuje)...



#19 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 07 March 2014 - 07:59

Srpsko selo ima veliki ekonomski potencijal



#20 Minimax

Minimax
  • Banned
  • 187 posts

Posted 09 March 2014 - 11:58

Srpsko selo ima veliki ekonomski potencijal

Srpsko selo odumire mrtvo je, sposobni za rad otisli su u vece gradove jer su uvideli da je rad na selu obezvredjen.

I u cemu vidis potencijal sela ako nema ko da radi?



#21 Minimax

Minimax
  • Banned
  • 187 posts

Posted 09 March 2014 - 13:41

Izgleda kao da se fenomenalno zabavljaju :) Mozda dodele i neke ekonomsko-menadzerske oskare. Vesa Jevrosimovic, Miki Kostic, te face, Simpo Tomic, sto da ne. Nesto kao Grand parada nasih ekonomskih eksperata. Bekuta na uvce.

Dacic ih uveseljava svojim bajkama,mogli su da snime i nastavak filma ,,Beogradski davitelj".