Jump to content


Photo
- - - - -

Biznis forum Kopaonik - srpski Davos


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
20 replies to this topic

#1 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 04 March 2014 - 12:39

Ovaj skup koji drzavu kosta ogromne pare godinama nije dalo nijedan rezultat. Samo se pricalo u prazno.

Koliko je njima tamo dobar provod i zabava govore sledece fotografije.

Zbog predstojecih izbora koji su negde u jeku skijaske sezone tamo ce boraviti skoro svi politicari, kazu da ce cak i Ceda govoriti o ekonomiji. Mislim da zasluzuje posebnu temu.

Za pocetak da pogledamo raspolozenje, kasnije cemo videti sta je ko rekao.

 

Attached File  davos1.jpg   28.25KB   1 downloads

 

Attached File  davos2.jpg   39.58KB   2 downloads

 

Attached File  davos3.jpg   38.71KB   3 downloads

 

Attached File  davos4.jpg   48.45KB   1 downloads

 

http://www.b92.net/b...4&nav_id=819245



#2 jesenja

jesenja
  • Members
  • 1,428 posts

Posted 04 March 2014 - 13:25

Eh... napune Mikijev hotel, Miki ima izlaganje kao uspešan privrednik, Miki ima i predloge kao uspešan privrednik, Miki se slika sa političarima kao uspešan privrenik...

Zašto je Miki uspešan privrednik, a ostali su tajkuni i lopovi? Zaboravih Toplicu, izvinjavam se.



#3 rkomi

rkomi
  • Members
  • 206 posts

Posted 04 March 2014 - 14:30

Izgleda kao da se fenomenalno zabavljaju :) Mozda dodele i neke ekonomsko-menadzerske oskare. Vesa Jevrosimovic, Miki Kostic, te face, Simpo Tomic, sto da ne. Nesto kao Grand parada nasih ekonomskih eksperata. Bekuta na uvce.



#4 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 04 March 2014 - 16:53

"Postoji problem sa Južnim tokom koji nije političke prirode, već kako ćemo sada da garantujemo za srpski deo Južnog toka, odnosno da se obezbede državne garanije da bi se napravio", kazao je Dačić na Kopanik biznis forumu.

"Međutim, nisu potrebne garancije za sve to, ali smo razgovarali o garancijama koje su neophodne za osnivački ulog za to zajedničko preduzeće i uopšte o garancijama kako će Rusija sada biti sigurna da će Srbija to vraćati", naveo je Dačić.

http://www.b92.net/b...4&nav_id=819282

 

Rusi traze garanciju za manje od milijardu evra koja treba da se uloze u nekom periodu, a onaj seik kaze za projekat BG na vodi:

"Bez ikakve sumnje je jasno da ce projekat biti fenomenalan kada pogledate osnov srpske ekonomije."

 

Ja mislim da je seik bas rekao ono sto je u njegovom interesu posmatrajuci ekonomsku situaciju kod nas onako kako je svi ostali vide.

 

Kao da je to i bitno, shvatio sam zasto se smeju, bice im ekstra za skijanje i bice snega. A i Ceda ce doci jer je znao prognozu.

 

Attached File  skijanje.jpg   49.25KB   2 downloads


Edited by Gant, 04 March 2014 - 16:57.


#5 rkomi

rkomi
  • Members
  • 206 posts

Posted 04 March 2014 - 18:15

http://www.b92.net/b...4&nav_id=819282

 

Rusi traze garanciju za manje od milijardu evra koja treba da se uloze u nekom periodu, a onaj seik kaze za projekat BG na vodi:

"Bez ikakve sumnje je jasno da ce projekat biti fenomenalan kada pogledate osnov srpske ekonomije."

 

Ja mislim da je seik bas rekao ono sto je u njegovom interesu posmatrajuci ekonomsku situaciju kod nas onako kako je svi ostali vide.

Ideja za novi potpis: Oj Srbijo, medju sheicima...



#6 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 04 March 2014 - 18:25

Ideja za novi potpis: Oj Srbijo, medju sheicima...

 

A ne, ne, oni se jos nisu doselili, a sadnice lesnika su stigle. Jos ako ne budemo imali plasman, slogan ce biti bas pravi. :)



#7 jesenja

jesenja
  • Members
  • 1,428 posts

Posted 04 March 2014 - 18:39

Šta će nam plasman, veverice smo!



#8 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 05 March 2014 - 01:41

Kakav je covek podatak izneo o demografskoj slici Srbije, pa ovo je jezivo.

Ja nisam znao da ovoliko padamo.

 

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je danas da odlaganje reformi više nije opcija za Srbiju.

 

On kaže država više nema fiskalnog manevarskog prostora za delovanje.

"Iz prespektive Svetske banke Srbija bi trebalo da bude regionalni lider u refomama, a ne da hvata poslednji voz", rekao je Verheijen na panelu u okviru Kopaonik biznis foruma.

On je rekao da bi nova vlada trebalo da sprovede reforme da bi Srbija povratila lidersku ulogu i dodao da će od izbora koji se budu napravili zavisiti i kako će Srbija ući u EU.

"Brz završetak zakasnele reforme javnih i društvenih preduzeća nameće se kao jedini realan izbor. Mali broj onih u Srbiji koji plaćaju porez suviše dugo nosi teret tog veoma skupog dela privrede koji je samo u 2012. koštao gotovo milijardu evra", rekao je on.

Verheijen je rekao da umesto da doprinose ekonomskom rastu i zapošljavanju mnoga od gotovo 1.000 preduzeća iz tog dela privrede "isisavaju krv iz srpskog budžeta, bankarskog sektora i šire privrede".

On je istakao da je još gore što se neka od tih preduzeća nalaze nanajboljoj zemlji i imaju najoblje nekretnine koje se ne koriste produktivno i predstavljau za privredu dodatni trošak za neiskorišćenu šansu.

Šef Kancelarije Svetske banke je rekao da su Srbiji potrebni i strateški kompromisi po pitanju zapošljavanja u javnom sektoru u kojem sada radi oko 800.000 ljudi, odnosno 26 odsto radno aktivnog stanovišstva, od kojih više od 600.000 u segmentu opšte uprave.

"U našem zajedničkom radu sa vladom indetifikovane su brojne anomalije u sistemu plata i zapošljavanja u javnom sektoru dok je istovremeno efikasnost slaba", rekao je on.

Verheijen je naveo da je Srbija među najgorima u Evropi po pitanju efikasnosti zdravstva i da se i dalje zapošljavaja nastavnici u prosveti, iako se smanjuje broj dece školskog uzrasta.

 

Prema njegovim rečima, broj đaka u osnovnom obrazovanju u Srbiji opao je za 22 odsto od 2002. dok je u istom periodu za 15 odsto povećan broj nastavnika.

 

Verheijen je rekao da ima prostora i za smanjenje broja zaposlenih u sektoru bezbednosti i da se u Srbiji plaćaju neprimereno velike plate u regulatornim agencijama i preduzećima u državnom vlasništvu.

On je istakao da je najkritičniji element reformske agende veliko fiktivno zapošljanje u javnom sektoru i kako da se apsorubuje radna snaga koja će ostati višak.

Prema rečima Verheijena, jedno od kratkoročih rešenja koje treba razmotriti jer potencijal Srbije za velike javne radove čija realizacija čeka aktivnosti predviđene u još nepovucenim zajmovima ukupne vrednosti od skoro tri miljarde evra.

On je ocenio da bi aktiviranje tih zajmova i pokretanje radova apsorbovalo deo viška radne snage, barem privremeno.

Verheijen je rekao i da nije zagonetka šta će omogućiti otvaranje novih radnih mesta pošto će oslobađanje sredstava koja koriste javna i društvena preduzeća obezbediti novac za investicije.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji ponovio je da je potrebno ubrzati izdavanje građevinskih dozvola i olakšati regulatorni okvir za zapošljavanje da bi se privukle investicije i povećalo zapošljavanje.

"Ako srpski lideri imaju hrabrosti i viziju da se prihvate teške agende reformi Srbija ima velike šanse da bude uspešna kada uđe u EU", rekao je Verheijen.

http://www.gdeinvest...ise-nije-opcija



#9 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 05 March 2014 - 15:48

Dodje stranac i da sve detalje, objasni, a onda izadju na binu nasi da se zajebavaju.

Kakav narod - takva vlast i drzava.

 

Neće se ljutiti nemački ambasador i ambasadori EU što ću podsetiti da Srbija sada obeležava 900 godina od rođenja Stefana Nemanje, koji je potpisao prvi međunarodni dokument sa tadašnjim vladarom Barbarosom u Nišu. Stefan Nemanja se potpisao, a Barbarosa je stavio palac - naglasio je premijer.

 

Meni bi bilo mnogo lakše i lepše u predizbornoj kampanji da ošamarim Tačija, nego da pregovaram sa njim, što sam mu i rekao u Briselu. Da bi bilo lepo da se sada pobijemo pred izbore... Ali Eštonova hoće da pregovaramo... Hteli su da 13. marta bude nastavak pregovora, što je poslednji dan kampanje - požalio se premijer. On je priznao da je bio naivan kada je podržao projekat brze pruge Budimpešta - Beograd i najavio da će ti vozovi ići brzinom od 200 kilometara na sat.

 

A onda su me stavili na naslovnu stranu da sam poludeo... Potom sam imao sastanak u Bukureštu sa kineskim premijerom, koji me je pitao kolika je prosečna brzina voza u Srbiji. I to sam bio pitao, 42 kilometara na sat, kažem ja. A kineski premijer na to kaže: „Pa dobro, malo je bolje nego u Severnoj Koreji, tamo je 40“. Možda je to smešno, ali je realnost - ispričao je Dačić.

http://www.alo.rs/ve...s-na-kopu/48216


Edited by Gant, 05 March 2014 - 15:52.


#10 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 05 March 2014 - 20:44

Ne znam ni gde ovo da postavim, ovo ipak ispade najsmesnija tema, pa da nastavimo...

 

"Novac je neobojen, što je atipično, to znači da ne postoje nikakvi uslovi kako taj novac možemo da trošimo. To je bukvalno kao poklon, kao da je neko izvadio iz džepa i dao Srbiji taj novac", rekao je Krstić

http://www.b92.net/b...5&nav_id=819943


Attached File  rodjis.jpg   71.29KB   0 downloads



#11 Партибрејкер

Партибрејкер
  • Members
  • 254 posts

Posted 05 March 2014 - 21:13

"Zajam prihvaćen uz kamatnu stopu od dva odsto, rok dospeća je deset godina. Glavnica se ne otplaćuje do kraja perioda, što znači da postoji grejs period od deset godina na glavnicu", objasnio je Krstić. 

 

Мени је ово посебно занимљиво.

За десет година ће морати да се врати цела главница одједном. Тих пара неће бити јер је у међувремену све потрошено на плате у јавном сектору, а нико нам више не одобрава никакве кредите, па ће Арапи морати да се намире у натури.



#12 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 06 March 2014 - 04:37

- Naša kriza je toliko velika da je prestala da bude kriza - zaključio je biznismen Milan Beko na sinoćnom panelu na kome su učestvovali jedni od najuspešnijih domaćih privrednika.

 

- I kad pogledate oko sebe i kažete pa jer je ovo najbolje što mi možemo da uradimo? I onda se setim jedne jezive knjige, koja pravi odličnu analogiju sa situacijom u kojoj se i nalazimo. Reč je o osobi koja je ostala bez obe noge i ruke, ne čuje , ne vidi samo joj je ostallo čulo dodira. Tako smo i mi amputirali dosta toga što je činilo našu ekonomsku perspektivu, kao kod tog nesretnog čoveka. Sa svom svojom morbidnošću me ta sutuacija podseća na ono što se nama dešava – zaključio je Beko.

 

Kao i prošle godine, i ovoga puta ovaj panel je bio jedan od najposećenijih na srpskom Davosu a počeo je šaljivim tonom.

Po prvi put učesnik je bio bizmismen Vojin Lazarević vlasnik Rudnapa, a pored njega na bini su sedeli predsednik MK Grupe Miodrag Kostić i vlasnik PSP Farman Branislav Grujić. Vojina Lazarevića po prvi put, Grujića i Miodaga Kostića ponovo je bio jedan od najaznimljivijih.


Tako je nakon najave moderatora Toplice Spasojevića, predsednik Luke Beograd Milan Beko svoje izlaganje počeo rečima: "Hvala na estradnoj najavi, ali ja nisam kandidat za hapšenje, Vojin je debitant pa njemu ostavi važna pitanja za kasnije".

http://www.blic.rs/V...a-da-bude-kriza



#13 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 06 March 2014 - 11:36

http://www.njuz.net/...k-biznis-forum/



#14 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 06 March 2014 - 13:09

Kopaonik: Šeik i Novak kreću u maju

 

Kopaonik -- Na Kopaoniku bi u maju trebalo da hotele počnu da grade porodica Novaka Đokovića i jedan investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

"Saradnja sa Emiratima je rezultat dugogodišnjeg investiranja u infrastrukturu na Kopaoniku i oni su odlučili tu da investiraju i mislim da će od maja započeti izgradnju novog hotela na lokaciji Jugobanke", izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić.

 

"Imamo još jednog investitora, to je familija Đoković koja će, takođe, od 1. maja, kada se završi sezona, započeti izgradnju hotela", rekao je on.

http://www.b92.net/b...6&nav_id=820214



#15 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 06 March 2014 - 13:18

Neocekivana najava katastrofe koju nisu predvidjali ni najveci pesimisti.

Budzet je pao vec u startu.

 

Ministar finansija Lazar Krstić najavio je na „Biznis formu” na Kopaoniku da će posle parlamentarnih izbora uslediti rebalans budžeta za ovu godinu. Ovom izjavom prvi čovek srpskih javnih finansija demantovao je sam sebe. Jer je 9. decembra prošle godine, kada je branio predlog budžeta pred poslanicima, odbacivao takvu mogućnost. „Realno prikazani prihodi i rashodi omogućiće da se izbegne rebalans budžeta za 2014. godinu”. Samo tri meseca kasnije pravi se novi proračun javnih finansija. Zašto, kada su i najveći pesimisti rebalans predviđali za drugu polovinu godine.

 

Uveren sam da nisu trošili više nego što su planirali. Ne verujem da država može da poveća fiskalne prihode. PDV je već povećan, a i da uzme od najimućnijih, to nije dovoljno. Minus u kasi je nečuveno visok. U poseti je MMF, a njihov stalni zahtev je smanjenje rashoda. Taj zahtev nema alternativu, a problem je što je politički riskantan i društveno bolan. Uštede su moguće samo na širokom obuhvatu što znači da će se u još lošijem položaju naći sve više ljudi. Pogotovo oni koji pare dobijaju iz budžeta, a to su penzioneri i zaposleni u javnom sektoru. Smanjenje plata i penzija je sasvim izvesno, kao i otpuštanje u javnom sektoru. Nova vlada će imati horizont od četiri godine da to uradi što će za njih biti politički skupo. Perje će leteti na sve strane – kaže Madžar.

http://www.politika....-izbora.lt.html