Jump to content


Photo
- - - - -

Stepan Bandera/UPA - Fašista ili Heroj?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
73 replies to this topic

#16 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 23 February 2014 - 16:09

Istini za volju, i Rusi su u svoje službe primili veliki broj zarobljenih nacističkih

 

220px-Stamp_Croatian_Legion.jpg

 



http://ru.wikipedia....я_бригада_(СССР)

 

 

...

 

 

obaveštajaca

 

Svi su bili pod sumnjom jugoslavenskih vlasti da su zavrbovani od ruskih obavještajnih službi kao NKVD špijuni i agitatori dok im je po svemu sudeći nacistička prošlost uglavnom oproštena.

 

 

...

 

 

edit: ispravan link


Edited by Vjekoslav, 23 February 2014 - 16:27.


#17 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 23 February 2014 - 16:39

Brani se i pravda zato što to nije istina. Svoboda nije fašistička stranka. 

Svoboda=Naša Ukrajina,   Tjahnibok=Juščenko

Jedine informacije koje imaju o Svobodi ljudi iz Srbije su one sa Vikipedije i nekih politički obojenih članaka. Svoboda je imala problematičnu prošlost, ali od 2004 i prelaska Tjahniboka i promene imena oni su skroz promenili svoju politiku. Da su desničari jesu, ali nisu fašisti i neonacisti. Za razliku od partija iz Alijanse Evropskih nacionalnih Pokreta Svoboda je za Evropsku Uniju. 

 

Je se ne informisem ni na wikipediji, ni u srpskim medijima, vec u medijima zemlje u kojoj zivim, dakle Svedske. Tu nalazim da su prosle godine predstavnici Svobode ucestvovali na skupu paradoksalno nazvanom Vision Europa, organizovanom od strane Svenskarnas parti, vanparlamentarne stranke koja uopste ne pokusava da se predstavi kao nesto drugo nego neonacisticka.

Na istom skupu gosti su bili i predstavnici nemacke NPD, koja u svom sastavu ima skinhedse i stalno je na granici zabrane, deklarisani nacisti Jonas De Geer i Roberto Fiori, predstavnici spanske Democracia Nacional i ostalo nacisticko djubre.

 

Ilustracije radi, ovdasnja ekstremnodesnicarska parlamentarna stranka Sverigedemokraterna iskljucila je iz svog clanstva nekolicinu clanova zbog prisustva ovom skupu, jer je na njemu propagiran rasizam :lol+: .

 

A evo i podrske Svobodi od strane organizatora skupa, Svenskarnas parti. Nikome takva podrska ne bi trebalo da sluzi na cast.

 

Sto se tice privrzenosti evropskoj ideji, sve nabrojane stranke su joj na neki nacin privrzene. Uglavnom kroz white power ideologiju. Hvala lepo na takvom evropejstvu.



#18 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 23 February 2014 - 16:53

Sto se tice privrzenosti evropskoj ideji,

 

vidjeti program HDZ-a iz 1990.

 

 

Uglavnom kroz white power ideologiju. Hvala lepo na takvom evropejstvu.

 

a cuj, ako je malecna Srbija bila dovoljna za rvacko europejstvo (a na toj pocetnoj inerciji i za konacan ulazak u EU), zamisli samo kakav ucinak ima onolika Rusija na Ukrajince? sve to ide u paketu, Vili, i jedan Franjo Tudjman i jedna Vesna Terselic. sta da mu sad radimo, kad je to, u realnosti, tako.



#19 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 23 February 2014 - 17:26

vidjeti program HDZ-a iz 1990.

 

 

a cuj, ako je malecna Srbija bila dovoljna za rvacko europejstvo (a na toj pocetnoj inerciji i za konacan ulazak u EU), zamisli samo kakav ucinak ima onolika Rusija na Ukrajince? sve to ide u paketu, Vili, i jedan Franjo Tudjman i jedna Vesna Terselic. sta da mu sad radimo, kad je to, u realnosti, tako.

 

To je bio najbolji dogovor na gos´n Rajzicevo pitanje iz pocetnog posta. Znaci, ako Obraz i Dveri ne uvedu Srbiju u EU, niko nece. Samo da im nadjemo nekoga da im ozbiljno ugrozi prava (na otvoreno ispoljavanje rasizma i nacizma).



#20 Atlantista

Atlantista
  • Banned
  • 826 posts

Posted 23 February 2014 - 19:31

Isto ko i Pavelića i desetine ustaških zločinaca. Da li se i Pavelić samo borio za slobodu i interese hrvatskog naroda a protiv velikosrpske i velikoruske hegemonije?

 

Uz malenu razliku sto je Bandera bio u Nemackoj, okupiranoj od strane zapadnih saveznika, a Pavelic u fasistickom utocistu Argentini, a potom u Frankovoj Spaniji. 

 

 

 

Bestidno ponavljanje laži da se Bandera borio protiv Nemaca.

 

Kad vec volis Vikipediju, procitaj i ovo.

 

 

Anti-German actions were limited to situations where the Germans attacked the Ukrainian population or UPA units.[46] Indeed, according to German Eastern Front General Ernst Kostring, UPA fighters "fought almost exclusively against German administrative agencies, the German police and the SS in their quest to establish an independent Ukraine controlled by neither Moscow nor Germany."[47]

 

During the German occupation, the UPA conducted hundreds of raids on police stations and military convoys. In the region of Zhytomyrinsurgents were estimated by the German General-Kommissar Leyser to be in control of 80% of the forests and 60% of the farmland.[48]The UPA was able to send small groups of raiders deep into eastern Ukraine. According to the OUN/UPA, on May 12, 1943 Germans attacked the town of Kolki using several SS-Divisions (SS units operated alongside the German Army who were responsible for intelligence, central security, policing action, and mass extermination), where both sides suffered heavy losses.[49] Soviet partisans reported the reinforcement of German auxiliary forces at Kolki for the end of April until the middle of May, 1943 [50]

 

Dakle ne samo da su izvrsili na stotine napada na Nemce, u regionu Zitomira, vec su upadali i u istocne oblasti.

 

A Nemci su, kao sto vidimo, u akcijama protiv OUN/UPA koristili i SS formacije! I trpeli znacajne gubitke.

To cak ni komunisticki izvori ne spore.

 

In June 1943 German SS and police forces under the command of General von dem Bach-Zelewski, chosen by Himmler and seen as an expert in anti-guerrilla warfare, attempted to destroy UPA-North in Volyn during Operation "BB" (Bandenbekämpfung).[51] According to Ukrainian accounts, the initial stage of Operation “BB” (Bandenbekämpfung) against the UPA had produced no results whatsoever. This development was the subject of several discussions by Himmler's staff that resulted in General von dem Bach-Zelewski being sent to Ukraine.[52] He failed to eliminate the UPA, which grew steadily, and the Germans, apart from terrorizing the civilian population, were virtually limited to defensive actions.[53]

 

From July through September 1943, as a result of an estimated 74 clashes between German forces and the UPA, the Germans lost over 3,000 men killed or wounded while the UPA lost 1,237 killed or wounded.[54][55][56][57] In the fall of 1943, clashes between the UPA and the Germans declined, so that Erich Koch in his November 1943 report and New Year 1944 speech could mention that “nationalistic bands in forests do not pose any major threat” for the Germans.[58]

 

Dakle, citave ofanzive su organizovane protiv OUN/UPA, i to ih je ni manje ni vise, nadgledao i naredjivao Himler licno. 

Kao sto vidimo OUN/UPA su pruzale zestok otpor SS-ovcima i uspevale da slome ofanzive, pa cak i da postave nemacku vojsku u defanzivan polozaj.

 

74 bitaka su vodili sa Nemcima. 74 okrsaja za samo 3 meseca.

 

74 okrsaja OUN/UPA protiv Nemaca za svega 3 meseca!

 

Toliko ih cetnici nisu imali za 4 godine rata, a skupstina Srbije ih je izjednacila sa partizanima i okarakterisala kao antifasisticki pokret, dala pravo na penzije, negovanje tradicije i sl.

 

Nemci su u tom periodu izgubili preko 3000 ljudi. 

 

 

https://en.wikipedia...my#Soviet_Union

 

 

Pogledaj ko vazi za prvog neprijatelja OUN/UPA.

 

 

Da, da... nacisti. 

 

 

Pa sad jos jednom priredi tiradu o "bestidnom ponavljanju lazi" i debljini obraza. 

 

 

Attached File  435px-UPA.jpg   114.56KB   9 downloads

 

 

Ne vidim dobro, koju to zastavu gazi vojnik UPA? Onu sa svastikom?



#21 byja

byja
  • Members
  • 190 posts

Posted 23 February 2014 - 20:20

Najveći doprinos svetskom miru bi bio da Srbija gleda svoja posla, a ne da ratuje protiv svake sile koja je konkurent Rusiji u nekom kritičnom istorijskom trenutku.

 

A možda je upravo obrnuto, možda sve te sile u Srbiji vide "malu Rusiju" protiv koje mogu da vode otvoren sukob, kad već ne mogu protiv "prave"?

 

Po mom mišljenju, jedan od najvažnijih istorijskih trenutaka za nas desio se par hiljada km daleko od naše teritorije. To je bio Krimski rat, gde su se evropske države ujedinile i napale Rusiju, koja je pokušala da iskoristi značajnu slabost Otomanske imperije i da proširi svoj uticaj na teritorije koje su bile pod Otomanskom okupacijom.

Dakle u trenutku kada Srbija i nije postojala kao neki entitet, bez ikakve istorije savezništva sa Rusijom a protiv evropskih zemalja, pre svega Velike Britanije, isti ti evropljani su, realno, vodili antisrpsku politiku, podržavajući Otomansku imperiju uz definisane granice po liniji Sava - Dunav.

Što se mene tiče, stvar je prilično jednostavna: dok god Englezi i Nemci budu u Rusiji gledali pretnju po svoje interese (a tako rade zadnjih 200 godina, pa ne verujem da će se uskoro promeniti), i dok god na nas budu gledali kao na Ruse na Balkanu, neće nas ostaviti na miru.



#22 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 23 February 2014 - 21:44

A možda je upravo obrnuto, možda sve te sile u Srbiji vide "malu Rusiju" protiv koje mogu da vode otvoren sukob, kad već ne mogu protiv "prave"?

Vidi, milsim da to nema veze, ali je savršeno svejedno: dokle god je "nas i Rusa 200 miliona" mi ćemo nagrabusiti zbog te svoje gluposti, a mitomanskih "200" miliona Rusa zbog nekih sopstvenih. Ili neće, što opet sa nama nema nikakve veze. Endemska rusofilija u Srba nema nikakve veze čak ni sa Rusima, kamoli drugima. Ono s čim ima veze to je širokopojasno pogubni uticaj SPC, a u političkom spektru današnje Srbije i direktno srazmerno mentalnoj kontaminaciji crkve. Rusofilija i pravoslavlje idu uvek u paketu tako da ne možeš odrediti ni uzrok ni posledicu, početak ni kraj, to je uvek jedno. To jedno zovemo srpstvo i tako dođeš do apsurda da se praktično izdajništvom meri patriotizam.



#23 ManicMiner

ManicMiner
  • Members
  • 1,278 posts

Posted 23 February 2014 - 23:27

.....

 

Da, da... nacisti. 

 

 

Pobogu kakva gomila isfiltriranih s*anja... 

 

Da sad ne detaljisem, evo direktno pitanje - kako bi ti okarakterisao pokret koji je vrsio stravicne masakre Poljaka i Jevreja? 

 

ps. inace brojku od 3000 ubijenih Nemaca nije dostigla ni NOVJ sve do sremskog fronta.

 

pps. UPA upadljivo lici na JVuO na toliko nivoa da to vise nije ni smesno.



#24 Atlantista

Atlantista
  • Banned
  • 826 posts

Posted 23 February 2014 - 23:44

Da sad ne detaljisem, evo direktno pitanje - kako bi ti okarakterisao pokret koji je vrsio stravicne masakre Poljaka i Jevreja? 

 

Bas tako. Kao pokret koji je, izmedju ostalog, cinio i zlocine nad Poljacima i Jevrejima.

 

Ne kao naciste, jer oni to nisu bili.

 

 

pps. UPA upadljivo lici na JVuO na toliko nivoa da to vise nije ni smesno.

 

Pa bas i ne. Dok su se ovi klali sa Nemcima, JVuO je pribegavala politici nezameranja, uz faze otvorene kolaboracije. 

I sukobljavanja na samom pocetku rata (Loznica, Misita, operacija Svarc i slicno).



#25 ManicMiner

ManicMiner
  • Members
  • 1,278 posts

Posted 24 February 2014 - 00:26

Bas tako. Kao pokret koji je, izmedju ostalog, cinio i zlocine nad Poljacima i Jevrejima.

 

Ne kao naciste, jer oni to nisu bili.

 

Izmedju ostalog? To zvuci kao da su se desavali minorni ekscesi, eto, vojska je to, desi se po neko ubistvo, dok je u stvarnosti vodjenja kampanja potpunog fizickog unistenja poljskog civilnog stanovnistva; masakri su bili planirani, koordinisani i brutalno izvodjeni gde god se za to ukazala prilika.

 

Uostalom, u programu OUN-a cije je UPA cedo jasno stoji da se problem nacionalnih manjina mora resavati uklanjanem Poljaka, Jevreja i Rusa deportacijom i unistenjem njihove inteligencije.

 

Zaista, ako ovo nije nacizam, ja ne znam sta jeste.

 

Pa bas i ne. Dok su se ovi klali sa Nemcima, JVuO je pribegavala politici nezameranja, uz faze otvorene kolaboracije. 

I sukobljavanja na samom pocetku rata (Loznica, Misita, operacija Svarc i slicno).

 

Vidis, i ovi su se i klali i nisu se klali, zavisno od toga sta im je islo u prilog. Recimo, za vreme napada nacista na Poljsku i SSSR oni su veoma srdacno saradjivali sa Nemcima. Saradjivali su lepo i kada su esesovci istrebljivali Jevreje, a poceli su da ih napadaju od '43 godine (godina formiranja UPA-e) kada je vec postalo jasno da od nemacke pobede na istoku nema nista. Pa i tada su Nemce napadali uglavnom u samoodbrani, a interesantno je da su bez milosti ubijali i same Ukrajince koji su bili komunisti ili simpatizeri istih.

 

Ista govna kao cetnici.

 

po ko zna koji edit - evo ti link pa citaj i sam http://www.cpsa-acsp...atchanovski.pdf


Edited by ManicMiner, 24 February 2014 - 00:41.


#26 puž

puž
  • Banned
  • 951 posts

Posted 24 February 2014 - 00:45

Izmedju ostalog? To zvuci kao da su se desavali minorni ekscesi, eto, vojska je to, desi se po neko ubistvo, dok je u stvarnosti vodjenja kampanja potpunog fizickog unistenja poljskog civilnog stanovnistva; masakri su bili planirani, koordinisani i brutalno izvodjeni gde god se za to ukazala prilika.

 

Uostalom, u programu OUN-a cije je UPA cedo jasno stoji da se problem nacionalnih manjina mora resavati uklanjanem Poljaka, Jevreja i Rusa deportacijom i unistenjem njihove inteligencije.

 

Zaista, ako ovo nije nacizam, ja ne znam sta jeste.

 

 

Vidis, i ovi su se i klali i nisu se klali, zavisno od toga sta im je islo u prilog. Recimo, za vreme napada nacista na Poljsku i SSSR oni su veoma srdacno saradjivali sa Nemcima. Saradjivali su lepo i kada su esesovci istrebljivali Jevreje, a poceli su da ih napadaju od '43 godine kada je vec postalo jasno da od nemacke pobede na istoku nema nista.

 

Ista govna kao cetnici.

Deluješ mi kao korektan sagovornik koji dosta zna o Ukrajini, ali imaš neku potrebu da pišeš neistine o UPA. To o uklanjanju i uništavanju nekih naroda ne piše u programu OUN-a. Pogotovo ne Rusa kojih nije ni bilo na teritoriji gde je delovala UPA. Dejstvo UPA prema Poljacima je bilo pre svega samoodbrana, jer upravo su Poljaci bili ti koji su vršili etničko čišćenje Ukrajinaca iz Galicije i Volinije. OUN je i nastao kao odgovor na politiku Poljske prema Ukrajincima. U trenutku napada na Poljsku nisu saradjivali sa Nemcima, šta više pružili su otpor okupaciji tog dela tada Poljske od strane SSSR-a. 

Saradjivali su sa Nemcima prilikom njihovog napada na SSSR, što je i normalno jer je SSSR imao politiku istrebljenja Ukrajinaca, ali su se posle pet dana razišli, pa su ratovali medjusobno do pred kraj rata. Veće akcije UPA počinju 1942, a ne 1943 godine. Nemci su ih u avgustu 1941 satrli i nisu bili sposobni odma da krenu u borbu. Ratovali su sa svima i sa Nemcima i sa Poljacima i sa Sovjetima i sa Jevrejima (mada su sa Jevrejima bile faze saradnje i sukoba, smenjivalo se). To je bio prljavi gerilski rat u kome su sve strane činile stravične zločine, i zločini UPA su sigurno najmanji od svih aktera tog rata. 



#27 ravnicar

ravnicar
  • Members
  • 2,743 posts

Posted 24 February 2014 - 00:52

Ratovali su sa svima i sa Nemcima i sa Poljacima i sa Sovjetima i sa Jevrejima (mada su sa Jevrejima bile faze saradnje i sukoba, smenjivalo se). To je bio prljavi gerilski rat u kome su sve strane činile stravične zločine, i zločini UPA su sigurno najmanji od svih aktera tog rata. 

 

Kako su izgledale te borbe protiv Jevreja?


Edited by ravnicar, 24 February 2014 - 00:55.


#28 ManicMiner

ManicMiner
  • Members
  • 1,278 posts

Posted 24 February 2014 - 00:53

@puz

 

Nista od ovoga sto sam naveo nije neistina ali se, naravno, ne nalazi u memoarima prezivelih boraca UPA-e niti u narodnim mitovima i predanjima sa zapada Ukrajine. I tebi preporucujem da pogledas dokument koga sam sa zakasnjenjem linkovao.

 

Moje pisanje nemoj da shvatis kao anti-ukrajinski iliti pro-ruski stav, naprotiv - moj stav je u vecini situacija izrazito anti-ruski, ako je to uopste i bitno.

 

Kada se za to otvori odgovarajuca tema imacu sto-sta da dodam i o ruskim nacistickim saradnicima koji su, pomalo paradoksalno, cinili milionsku armiju.


Edited by ManicMiner, 24 February 2014 - 00:54.


#29 Atlantista

Atlantista
  • Banned
  • 826 posts

Posted 24 February 2014 - 00:55

Izmedju ostalog? To zvuci kao da su se desavali minorni ekscesi, eto, vojska je to, desi se po neko ubistvo, dok je u stvarnosti vodjenja kampanja potpunog fizickog unistenja poljskog civilnog stanovnistva; masakri su bili planirani, koordinisani i brutalno izvodjeni gde god se za to ukazala prilika.

 

Uostalom, u programu OUN-a cije je UPA cedo jasno stoji da se problem nacionalnih manjina mora resavati uklanjanem Poljaka, Jevreja i Rusa deportacijom i unistenjem njihove inteligencije.

 

Zaista, ako ovo nije nacizam, ja ne znam sta jeste.

 

 

Vidis, i ovi su se i klali i nisu se klali, zavisno od toga sta im je islo u prilog. Recimo, za vreme napada nacista na Poljsku i SSSR oni su veoma srdacno saradjivali sa Nemcima. Saradjivali su lepo i kada su esesovci istrebljivali Jevreje, a poceli su da ih napadaju od '43 godine (godina formiranja UPA-e) kada je vec postalo jasno da od nemacke pobede na istoku nema nista. Pa i tada su Nemce napadali uglavnom u samoodbrani, a interesantno je da su bez milosti ubijali i same Ukrajince koji su bili komunisti ili simpatizeri istih.

 

Ista govna kao cetnici.

 

po ko zna koji edit - evo ti link pa citaj i sam http://www.cpsa-acsp...atchanovski.pdf

 

Izmedju ostalog, je jedan od pojmova, kako bih ih okarakterisao. Oni su bili nacionalisti i borci za ukrajinsku samostalnost. Jednako su se borili protiv svih okupatora, bez obzira da li su nosili petokraku ili svastiku. A saradjivali bi sa njima, kada bi im pretila opasnost od potpunog unistenja, kao sto u svakom ratu imas krajnje cudne i neprincipijelne koalicije.

 

Oni su svakako cinili zlocine nad pripadnicima drugih naroda. No ratni zlocin, iako bitna posledica delovanja nacizma, nije i njegova kljucna ili jedina karakteristika. Pogresno je nazivati ih nacistima, jer oni to nisu bili. 



#30 Atlantista

Atlantista
  • Banned
  • 826 posts

Posted 24 February 2014 - 00:56

Kada se za to otvori odgovarajuca tema imacu sto-sta da dodam i o ruskim nacistickim saradnicima koji su, pomalo paradoksalno, cinili milionsku armiju.

 

Otvorena je.

 

http://forum.b92.net...cizam-u-rusiji/