Jump to content


Photo
- - - - -

Globalni reset - Bretton Woods 3.0


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
67 replies to this topic

#61 daljinac

daljinac
  • Banned
  • 783 posts

Posted 25 May 2015 - 16:56

Nova pravila igre. Reset

 

http://lonestarwhite...k-says-imf.html



#62 sreta-steta

sreta-steta
  • Members
  • 291 posts

Posted 27 May 2015 - 11:11

Nije losa tema, nadam se samo da nece preci u prepucavanje kao maltene sve slicne koje su pokrenute.

Elem, mislim da se slazem sa Blafom I Alexom. I ja sam radio za Americku MNC sa sedistem u Cirihu. Kompanija I sam biznis model se za tri godine promenio do neprepoznatljivosti. Od manje vise stabilne firme sa perspektivom rasta, preslo se na model gde je svaka poslovna funkcija koja nije usko vezana za core biznisa biva outsourceovana. To je dovelo do novog nivoa nesigurnosti... mislim da u Srbiji kada se pomene sigurnost posla odmah se misli na 20 god u istom preduzecu bez velikih promena. Ja mislim na nesto drugo: posle treceg prisustvovanja town hallu gde se saopstilo da 300 ljudi napusta firmu, ja sam se okrenuo contracting poslu. Poenta je da je sto se tice sigurnosti isto biti contractor ili full time employee, bar iz moje perspektive. E sad... poceo sam s tim u vezi I drugacije da se ponasam: odustao sam od investicionih nekretnina, focus mi je na rent/lease a ne na kupovinu. Dakle moje ponasanje kao potrosaca mi je slicno Blafovom: prepoznao sam nestabilnost I redukovao potrosnju.

Sa druge strane, termin investiranje u zlato mi nije bas najjasniji? Kako se to radi? Mislim, jedna stvar je ako ocekujem da cena bude 1200 ili 1500 umesto 1000, ali potpuno drugacije ako ocekujem 5000. U tom slucaju, verujem da ce lomovi biti mnogo veci I da je tom zlatu mesto pored puske I konzervi u zemlji. A to ipak nije investicija.

Po meni trenutni biznis model je iscrpljen. Ne vidim rast baziran na inovacijama, vec na rezanju troskova I na ukrupnjavanju kapitala. Opet, po meni, to nije suistainable growth. Moze biti trenutno I na kratak rok da pokazuje nesto, ali ne I na duzi rok da kreira radna mesta I na kraju krajeva povecava potrosnju. Da li ce korekcija biti umerena ili radikalna, god only knows. A svako treba da se kladi (jer ulaganje jeste jedna velika kladionica) onako kako najbolje misli I oseca.



#63 mrblaf

mrblaf
  • Members
  • 476 posts

Posted 27 May 2015 - 15:20

Spominjali smo na drugoj temi da je americki termin "investicija" dosta opsiran i da je mozda bolje koristiti termin stednja. Po americkom shvatanja sve sto kupis danas i sutra mozes da prodas skuplje je investicija, mada ocigledno da se onda tesko moze napraviti razlika izmedju investicije i spekulacije.  

 

Zlato je u sustini polisa osiguranja od nepredvidjenih situacija poput ratova, inflacije itd., i treba ga imati u odredjenom procentu od celokupne stednje (izbjegavacu pojam investicije). Ono ne donosi prinos i imas troskove njegovog cuvanja (priznajem samo fizicko zlato kao investiciju, ostalo je sve papirologija), cena moze da mu raste ili pada, no s druge strane njegova vrednost nikad nije bila nula. Kao i bilo koji drugi vid stednje, ima svoje prednosti i mane.

 

Na drugoj temi o "investicionom" (opet mozda je bolje reci stednom) portfoliju smo dosta vise raspravljali o mogucim opcijama u okviru portfolija, i neki moj zakljucak je da bi mi odgovarao portfolio sastavljen od nekretnina, zlata, deonica i kesha. U skladu sa ciljevima koje tvoj portfolio treba da ostvari tako treba da ga izgradis. Moj cilj je pre svega stabilnost, da sacuvam neku plateznu moc onog sto sad ostavljam po strani te je moj portfolio pre svega usmeren na "cvrste" oblike imovine poput nekretnina i zlata.

 

I ja smatram da je trenutni ekonomski model neodrziv i u sustini on se zadnjih 30 godina odrzavao putem dodatnih zaduzivanja drzava i potrosaca, dok se zarada koncentrise u sve manjem broju ruku. Kako sam vec prosao jedan kolaps sistema 90-tih u ovim krajevima mozda mnogo vucem na stranu "koga je zmija ujela...", no na kraju krajeva svako ima pravo na svoje misljenje i da u skladu s njim ulaze svoje para. 



#64 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 27 May 2015 - 16:09

 Mislim, jedna stvar je ako ocekujem da cena bude 1200 ili 1500 umesto 1000, ali potpuno drugacije ako ocekujem 5000. U tom slucaju, verujem da ce lomovi biti mnogo veci I da je tom zlatu mesto pored puske I konzervi u zemlji. A to ipak nije investicija.

 

Ovo je zanimljivo, ali pomalo paradoksalno. Potpuno je legitimno predvidjati situaciju u kojoj su ti puske i konzerve prioritet (jasno je da su globalni kataklizmicni rizici verovatniji u narednom veku nego ikad ranije) -- ali u tom slucaju ce vrednost zlata ODMAH postati ako ne nula, ono nesto jako blizu nuli. Ako istorija ista pokazuje, to je da je zlato korisceno kao direktno ili indirektno platezno sredstvo samo u sofisticiranim kulturama. U "Mad Max" scenariju buducnosti, zlato ce sasvim izvesno biti bezvredno (i to stanje ce najverovatnije trajati jako, jako dugo, ako ne i zauvek), te je mozda bolje ta sredstva preusmeriti recimo na rezervoare pijace vode, solarne celije i sl. U oruzje svakako primarno. 

 

Dakle, ili zlato u zemlji ili puske/konzerve i ostalo u zemlji, ali ne i jedno i drugo  ;)

 

(BTW, ako pak ne bude skorasnje apokalipse, logicno je ocekivati da ce cena zlata dugorocno padati, iz vise razloga, od kojih se neki ticu geoloskih metoda, a drugi cinjenice da se onih 10% ne-frivolne upotrebe zlata, dakle konektori, boje i slicno, smanjuju u poslednje vreme usled razvoja novih materijala, ponajvise metaloorganskih.)



#65 jessie

jessie
  • Members
  • 1 posts

Posted 16 September 2015 - 08:04

Kerry: Rejection of Iran Deal Will Lead to U.S. Dollar Not Being the World's Reserve Currency


 

 

dollar-losing-status-res.png

 

Na listi nema evropskih zemalja i severnoamerickih, koje su takodje iskljucile dolar u trgovini sa trecom stranom, evrozona https://www.ecb.euro...r131010.en.html i drzave van evrozone http://www.wsj.com/a...462971751348440 Svajcarske http://www.bloomberg...-in-switzerland Kanade http://www.theglobea...rticle23588644/ itd. itd.


Edited by jessie, 16 September 2015 - 09:11.


#66 Lily of the Valley

Lily of the Valley
  • Members
  • 372 posts

Posted 16 September 2015 - 15:03

Kerry: Rejection of Iran Deal Will Lead to U.S. Dollar Not Being the World's Reserve Currency

Ovo ima smisla jer je petrodollar recikliranje viska kapitala od prodaje nafte kroz americke hartije vec puklo (Saudija na putu da uvozi kapital a ne suprotno)

Kamatne stope FED-a su predugo na nuli cime SAD nema dovoljno privlacnosti za priliv kapitala koji joj omogucava da vodi dupli trgovinski i budzetski deficit. 

Ako ih podignu usledice masovni bankroti prezaduzenih ekonomija sirom sveta...

Iran je izuzetno bitan... Ali cini mi se da je to vec sada zavrsen posao?



#67 sarplaninac

sarplaninac
  • Banned
  • 164 posts

Posted 25 October 2015 - 08:36

Izgleda deo reseta u pripremi

 

http://www.bloomberg...rrency-blessing



#68 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 25 October 2015 - 08:43

Ni hao! Ja sam vec krenuo da ucim kineski, a vi vidite sta cete i kako. Ni hao!