Jump to content


Photo
- - - - -

"Update" Katoličke crkve? - papa Franjo I


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
18 replies to this topic

#16 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 12 December 2013 - 14:04

Zanimljiv clanak, otkrio mi je neke stvari koje ranije nisam "pohvatao"

 

Biti ce zanimljivo vidjeti koliko se tih stavova "primi" medju svecenicima nizeg ranga, pa onda medju vjernicima.



#17 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 15 December 2013 - 15:51

Ima jos razvoja:

 

... Asked about the accusations, which sparked a debate in the media and blogosphere last month, Francis, a member of the all-male Jesuit order associated with progressive social policies, said, "Marxist ideology is wrong. But in my life I have known many Marxists who are good people, so I don't feel offended."  ...

 

citav clanak:   http://www.reuters.c...E9BE08H20131215

 

 



#18 BasCelik

BasCelik
  • Members
  • 1,975 posts

Posted 16 December 2013 - 16:49

KC, na zalost, ima utjecaj - uglavnom negativan. U Poljskoj je mozda bio i pozitivan, kad se rusio proruski rezim, ali se nekog drugog primjera sad ne mogu sjetiti. 

 

KC je imala izuzetno pozitivan uticaj baš u Latinskoj Americi, gde se često direktno suprotstavljala neo-fašističkim ultra-desničarskim režimima, koje su USA vatreno podržavale. 

 

To je bilo doba uspona tzv. Liberation Theology, u kojem je deo crkve stao u zaštitu najsiromašnijih i obespravljenih. Svoj napor su skupo platili - desničari su pobili na veliki broj sveštenika, uključujući i hrabrog nadbiskupa Oskara Romera.

 

U bivšoj Jugi, recimo, imamo gornjo-bosanske franjevce na čelu sa fra Ivom Markovićem. Tom čoveku su Muslimani pobili čitavu porodicu, a on je odmah nakon toga otišao da se pomoli u zagrebačkoj džamiji. Njegovi franjevci su čitav rat propovedali zajedništvo među ljudima, podjednako pomagali i Srbima i Muslimanima i Hrvatima. U to vreme - i najobičnija propoved je spašavala glave. Danas, koliko znam, organizuju koncerte duhovne muzike na kojima se, bara ban sa katoličkim korialima, peva i Mokranjac... Posledično - mrze ih i srpski i hrvatski nacionalisti...

 

Ali to su sve izuzetci. Nemam ni najmanju sumnju da je papa iskren u nameri da reformiše KC, ali, s obzirom na konzervativizam organizovanih religija, istinske reforme bi pre dovele do cepkanja crkve na delove - nego bilo šta drugo.

 

Jedan njegov potez mi se, ipak, veoma svideo. Nakon krize sa imigrantima u Italiji, on je sve manastire stavio italijanskoj vladi na raspolaganje za smeštaj azilanata. Pitam se, da li su naši nazovi-popovi išta naučili iz ovoga... Sudeći po onome što se događa po Obrenovcu - nisu ništa.... Nijie da sam, baš, iznenađen.


Edited by BasCelik, 16 December 2013 - 17:07.


#19 zg76

zg76
  • Members
  • 526 posts

Posted 22 December 2013 - 15:27

http://www.dailymail...s-Opus-Dei.html

 

The PR genius who helped make the Pope popular: Francis's marketing mastermind, an ex US journalist who belongs to Opus Dei
Greg Burke