Jump to content


Photo
- - - - -

Tesla & Ajnstajn


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 veciti putnik 2

veciti putnik 2
  • Members
  • 628 posts

Posted 18 October 2013 - 16:15

   Pitam se zbog cega je nas najveci naucnik bio protivnik Ajnstajna i njegove teorije?



#2 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 18 October 2013 - 16:32

   Pitam se zbog cega je nas najveci naucnik bio protivnik Ajnstajna i njegove teorije?

 

Zato sto je nije skapirao :P



#3 veciti putnik 2

veciti putnik 2
  • Members
  • 628 posts

Posted 18 October 2013 - 16:36

Da li je samo to sto je Tesla tvrdio da se Ajnstajn ogresio o Pitagoru i matematiku, a naucnici se o to dvoje nesmeju ogresiti.



#4 st.maurice

st.maurice
  • Banned
  • 14,181 posts

Posted 18 October 2013 - 16:56

Ajde sto je bio protivnik teorije relativiteta, vec nije verovao u subatomske cestice cak ni elektrone, vec u "etar" (mislio je da etar prenosi elektricnu energiju).



#5 Borderline

Borderline
  • Members
  • 176 posts

Posted 18 October 2013 - 17:00

Da li je samo to sto je Tesla tvrdio da se Ajnstajn ogresio o Pitagoru i matematiku, a naucnici se o to dvoje nesmeju ogresiti.

 

Nije se Ajnstajn "ogresio" o matematiku, vec jednu predstavu o fizickom prostoru koja se matematicki opisuje euklidskom geometrijom, a koja se negovala vekovima unazad, odnosno Njutnovu mehaniku.


Edited by Borderline, 18 October 2013 - 17:12.


#6 veciti putnik 2

veciti putnik 2
  • Members
  • 628 posts

Posted 18 October 2013 - 17:09

Ajde sto je bio protivnik teorije relativiteta, vec nije verovao u subatomske cestice cak ni elektrone, vec u "etar" (mislio je da etar prenosi elektricnu energiju).

 

zar se atom nije prvi put podelio upravo u Teslinoj labaratoriji?



#7 ObiW

ObiW
  • Members
  • 5,684 posts

Posted 18 October 2013 - 17:49

 

Pitam se zbog cega je nas najveci naucnik bio protivnik Ajnstajna i njegove teorije?


Zato što naš najveći naučnik nije bio naučnik. Tesla je bio pronalazač. Ajnštajn je bio naučnik.

Kako to? Lepo, evo pogledaj ovde šta je Tesla objavljivao:

http://www.tfcbooks....la/contents.htm

Kreni redom da čitaš, i videćeš da u njegovim radovima uopšte nema matematike. Ima dosta crteža, u formatu koji su karakteristični za patente. Zato kažem da je Tesla prevashodno bio pronalazač koji je imao jaku intuiciju.

Ajnštajnovi radovi su, pak, veoma abstraktnii i prepuni matematike. Njegova teorija tvrdi da vreme nije nepromenljivo već zavisi od brzine kretanja. Taj koncept je interesantan ne samo fizičarima, već i filozofima i matematičarima. Primer: Ajnštajnov najbolji prijatelj na Prinstonu, nemački izbeglica i matematičar Kurt Godel.

http://en.wikipedia....wiki/Kurt_Gödel

Kurt Godel je, inspirisan Ajnštajnovom teorijom, dokazao da bi, teoretski, mogao da postoji Univerzum u kome pojam vremena nema smisla, to jest prošlost, sadašnost i budućnost postoje istovremeno. Posledica ovog njegovog dokaza je da je sasvim moguće da vreme objektivno ne postoji i u ovom našem univerzumu, ali da mi toga nismo svesni.

Koga je Tesla inspirisao? Petoricu Amerikanaca je inspirisao da naprave rokenrol bend:

 

http://en.wikipedia....ki/Tesla_(band)


Dobro, inspirisao je i Srbe da daju aerodromu ime Nikola Tesla prevashodno zato što je bio naš čovek koji je uspeo u dalekom svtu. Ali što se tiče Teslinog uticaja na savremene naučnike i filozofe... mrka kapa.

U tom smislu, ne treba da se iznenađuješ što se dva velika uma XX veka nisu razumela. Oni jednostavno nisu igrali u istoj ligi.


Edited by ObiW, 18 October 2013 - 17:53.


#8 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 18 October 2013 - 17:53

zar se atom nije prvi put podelio upravo u Teslinoj labaratoriji?

 

To sto se neki grese o srpski jezik nije bitno. Elem, ne, atom se nije podelio (spontano, sta li?) u Teslinoj laboratoriji, Tesla nije nikada radio na fizici cestica, niti je "delio" atome. Elektron je otkrio Tomson, Radeford je kasnije radio na modelu jezgra i objasnio protone/neutrone itd. Kao sto neko spomenu, Tesla nije verovao u subatomske cestice.



#9 veciti putnik 2

veciti putnik 2
  • Members
  • 628 posts

Posted 18 October 2013 - 18:24

У чланку „Повећање људске енергије“ Тесла експлицитно пише да је могуће материју, односно атоме и молекуле, синтетисати директно из светлости, луминоферозног етра, за који је по њему нека врста флуида који се разређује и згушњава. Он има мерења, конкретне мерне резултате суперлуминалних брзина, односно брзина већих од светлосне за нехерцијанске таласе који се распростиру кроз земљу или обухватају земљину површину.



#10 ObiW

ObiW
  • Members
  • 5,684 posts

Posted 18 October 2013 - 19:02

Ne treba da veruješ baš svim člancima koje pročitaš u Trećem oku. U stvari, ne treba to uopšte da čitaš, samo zaluđuju narod.



#11 jasamja32

jasamja32
  • Banned
  • 676 posts

Posted 18 October 2013 - 22:33

Tesla je bio genije, olaksao je zivot svim stanovnicima ove bedne planete, ali niko i ponavljam NIKO I NIKAD nije bio niti ce biti nepogresiv i sveznajuci, ajnstajn je umro ne verujuci u osnovne principe kvantne mehanike, njegova cuvena recenica je bila da "Bog ne baca kockice" na sta mu je Bor odgovorio "da on ne moze da kaze bogu sta ce da radi" pokusao je da je obori ali nije uspeo jer je tacna i kasnije dokazana. nauka zna za 4 osnovne sile u prirodi ali zna da ne zna za jos bar 3 (nisu jos otkrivene) misli se da je antigravitaciona jedna od njih ali naravno ne moze se dokazati jer je jos niko nije otkrio, tamna materija i tamna energija, paralelni univerzumi, teorija svega (koja bi povezala sve zakone fizike u jednu celinu) sve su to nepoznanice danasnje fizike a u ostale nauke da i ne ulazimo... (to nije trece oko samo da se zna, ozbiljni fizicari se bave dokazivanjem/obaranjem ovih ideja ako biste doprineli odgovorima naucna javnost bi vam priznala doprinos nauci)

 

medjutim to sto su oni bili ograniceni napretkom nauke i znanjem u svome vremenu ne znaci da mi danas imamo pravo da im seremo po grobovima. ostavili su nam svoja otkrica, pronalaske i dostignuca da ih koristimo i  dalje da unapredimo svoje i zivote ljudi oko nas, kao sto su se oni koristili pronalascima generacija pre njih, ko ume i ko moze ko ne moze bar neka ih ne uzima u usta, neka odgleda svoj omiljeni sitcom - pa na spavanje.



#12 Bite my shiny metal ass

Bite my shiny metal ass
  • Banned
  • 5,781 posts

Posted 18 October 2013 - 22:35

Tesla je bio "primenjeni umetnik" a Ajnstajn samo "umetnik".

 

Recimo kao Pikaso i Gaudi.

 

:kece:

I naravno da Tesla nije bio naucnik :)



#13 ObiW

ObiW
  • Members
  • 5,684 posts

Posted 19 October 2013 - 01:40

 (to nije trece oko samo da se zna, ozbiljni fizicari se bave dokazivanjem/obaranjem ovih ideja ako biste doprineli odgovorima naucna javnost bi vam priznala doprinos nauci)\


jel tako? e onda evo ti ozbiljan, naučni odgovor zašto je ta priča o nehercijanskim talasima koju si spomenuo šuplja priča, i zašto se time niko nije ozbiljno bavio, čak ni na elektrotehničkim fakultetima u Srbiji koja bi po prirodi stvari trebala da bude najzaintersovanija za tu Teslinu tajnu

http://www.capturedl...zian_Waves.html

Dva poslednja pasusa su posebno interesantna: 

By proceeding as an inventor rather than as a scientist, he appeared unwilling to face sound criticism, and by doing so avoided the error-correcting mechanism inherent in the scientific process. By pitching his faulty ideas to the patent office and to the popular media and society, he was bypassing the process which would have prevented him from making such an embarrassing and career destroying mistake.

This apparent irresponsibility has led to generations of enthusiasts trying to produce phenomena in support of Tesla's claims. The naive ideas that he presents find a receptive audience amongst those trained in electronics and electrical engineering, perhaps because those subjects make full use of the approximation which allows us to pretend that energy is flowing 'through the wires'. It is all too easy to carry this too far, and by stretching hydraulic analogies beyond their point of usefulness, electrical engineer and hobbyist alike can both find themselves drawn to a comfortable but wrong understanding of EM and charged particle behaviour.


Edited by ObiW, 19 October 2013 - 01:45.


#14 simovic

simovic
  • Members
  • 547 posts

Posted 19 October 2013 - 12:09

gledajuci iz ove perspektive obojica su bila u zabludi - ali to ne umanjuje njihovo delo 

 

ova rasprava je sustinski potpuno bespretmetna jer je poredjenje izvuceno iz vremenskog i prostornog konteksta: tesla je bio za generaciju stariji od ajnstajna - stasao je i svoja najveca dela stvorio u prakticnoj americi u epohi fizike etra - nije razumeo ne-njutnovsku mehaniku, anstajn je bio iz epohe deterministicke fizike, , stasao je i stvarao u strogo uredjenom nemackom carstvu i nije razumeo kvantnu mehaniku, kvantna ekipa (bor, sredinger, ...) su stvarali u haoticnom posleratnom periodu 

 

sasvim je ocekivano njihovo ponasanje i razumevanje fizike ...



#15 jasamja32

jasamja32
  • Banned
  • 676 posts

Posted 19 October 2013 - 13:25

jel tako? e onda evo ti ozbiljan, naučni odgovor zašto je ta priča o nehercijanskim talasima koju si spomenuo šuplja priča, i zašto se time niko nije ozbiljno bavio, čak ni na elektrotehničkim fakultetima u Srbiji koja bi po prirodi stvari trebala da bude najzaintersovanija za tu Teslinu tajnu http://www.capturedl...zian_Waves.html Dva poslednja pasusa su posebno interesantna: By proceeding as an inventor rather than as a scientist, he appeared unwilling to face sound criticism, and by doing so avoided the error-correcting mechanism inherent in the scientific process. By pitching his faulty ideas to the patent office and to the popular media and society, he was bypassing the process which would have prevented him from making such an embarrassing and career destroying mistake. This apparent irresponsibility has led to generations of enthusiasts trying to produce phenomena in support of Tesla's claims. The naive ideas that he presents find a receptive audience amongst those trained in electronics and electrical engineering, perhaps because those subjects make full use of the approximation which allows us to pretend that energy is flowing 'through the wires'. It is all too easy to carry this too far, and by stretching hydraulic analogies beyond their point of usefulness, electrical engineer and hobbyist alike can both find themselves drawn to a comfortable but wrong understanding of EM and charged particle behaviour.

 

pa sta covece. zajebo se za nesto - za nesto je bio u pravu. on nije mogao znati za dostignuca nauke koja ce doci posle njega. ko zna koliko njegovih eksperimenata nije upalilo, edison je ujebo hiljadu sijalica dok mu jedna nije proradila koja se btw danas sve manje koristi jer mnogo snage trosi na zagrevanje umesto na davanje svetlosti jel sad treba da kazemo da nije doprineo covecanstvu? kao sto ce buduce generacije prevazici pronalaske kojima se mi divimo, pc je skoro pa zastareo ali i dalje ostaje jedan od najvecih pronalazaka u istoriji, itd...

 

u svakom slucaju ko radi - taj i gresi, ukljucujuci i danasnje naucnike naveo sam ti neke stvari neobjasnjive danasnjoj nauci, ko god se ocesao o nauku (dovoljno da nije sve slepo prepisivao u osnovnoj skoli) zna da je to otvorena knjiga na kojoj smo napisali tek pocetnih par stranica i to u svim smerovima, ko se pre njom pre bavio i imao jos i dostignuca ja mislim da treba da mu se oda samo priznanje bez obzira ne greske (koje ocigledno prave i danasnji naucnici cim jos uvek ima toliko neobjasnjivih fenomena oko nas medjutim to po meni ne umanjuje njihov rad).


Edited by jasamja32, 19 October 2013 - 13:28.