Ovo je jelo koje ja jako volim I koje sam danas skuvao za rucak.
Inace, skembice ljudi ili jako vole, ili jako ne vole.
Pre svega, skembe mora da bude jako, ali zaista jako dobro oprano. Mislim da danas mesari dodaju hlor u vodu kojom peru skembice, jer su neverovatno beli.
Kad kupujete, birajte tzv. rubove, jer su to najmesnatiji delovi skembica.
Sve mere su primerene kolicini od 1 kg skembica:
Ocisceni I oprani skembici iseku se na siroke (1-2 cm) rezance.
Na ulju se proprzi 200 - 300 gr dimljene (ne kuvane) slanine sa krupno isecene dve srednje glavice crnog luka. Kad se luk "zastakli" (ali ne pozuti) u posudu ubacite pripremljene skembice I nalijete sa ne previse vode. Ovome ja dodajem saku bibera u zrnu i vise listova lovora. Kuvam u ekspres loncu 1 sat od trenutka kad provri; moze se kuvati I u obicnom loncu, ali je to tada znatno duze.
Nakon toga, pripremam zaprsku, jer skembici moraju imati zaprsku (ako se kuvaju na nacin, kako se to radi u Srbiji).
Zaprska se sastoji od ulja, 2-3 cena (zavisno od velicine) belog luka I dosta brasna I slatke aleve paprika. Zaprsku ne treba dugo prziti, jer beli luk I aleva paprika znaju da postanu gorki.
Ovom zaprskom zaprze se skembici, a u istom trenutku doda se I nekoliko kasika pirea od paradajza.
Da li cete dodati nesto ljuto, bilo svezu ili susenu paprika, zavisi od vaseg ukusa. Ja volim da skembici budu ljuti.
Ostavim ih da se istiha krckaju jos najmanje 1/2 sata, da bi se tecnost delom zgusnula, a delom isparila.
Kafanski fazon je da se na kraju pospu seckanim listovima persuna ili celera.
Potpuno isti recept, ali bez zaprske je, da se na kraju kuvanja skembici obilno pospu struganim parmezanom ili nekim drugim struganim tvrdim I aromaticnim sirom.
Na potpuno isti nacin pripremaju se I papci "u saftu", s napomenom da ja papcima, kad su kuvani, izvadim sve kosti, a potom ih isecem na krupnije komade.
Neko voli da ovom jelu doda malo sirceta na kraju - ja to ne radim, ali nije neukusno.
Edited by vladan, 12 October 2013 - 12:45.