Jump to content


Photo
- - - - -

"Peščana hronika" - roman strave o radnim akcijama


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
9 replies to this topic

#1 Pavle Z.

Pavle Z.
  • Members
  • 6 posts

Posted 09 June 2013 - 11:46

Voleo bih da čujem utiske, mišljenja i stavove oko mog prvog romana "Peščana hronika". Ljubiteljima fantastike a naročito Stivena Kinga i Dena Simonsa bi ovako nešto moglo biti zanimljivo, radnja počinje na radnim akcijama izgradnje Novog Beograda 1948, gde grupa pionira koji su uspeli da se umuvaju na akciju otkrivaju jednu jezivu sakrivenu pretnju iz bliske prošlosti. Zatim se selimo pedeset godina kasnije, gde na tom istom mestu jedan samohrani otac, u lavirintu blokova, mora da pobedi prokletstvo i duhove prošlosti koji zaposedaju naizgled sasvim obično dečje igralište na kojem se igra njegov šestogodišnji sin.

 

Koga intersuje da sazna nešto više, kačićemo sve informacije o knjizi na:

https://www.facebook...531773186870606

 

a nije zgoreg da najavim i prve dve promocije, jedna je u Domu Omladine sutra, 10.06. u 19, učestvuju pisac i muzičar Marko Šelić - Marčelo i pisac i kritičar Đorđe Bajić, a druga u četvrtak, 13.06. u Domu kulture Studentski grad sa istoričarem Predragom J. Markovićem i urednikom knjige Dejanom Mihailovićem.

 

 

U prilogu su i odlomak romana i korice sa malo detaljnijim sinopsisom...

Attached Files


Edited by Pavle Z., 09 June 2013 - 11:48.


#2 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 09 June 2013 - 13:26

Sve, sve, ali gde nadje DS-istoricara Pedju Markovica, citam-istoriju-kako-vetar-dune-samo-dok-sam-clan-upravnih-odbora... Added value tu sigurno nece biti velika.



#3 Pavle Z.

Pavle Z.
  • Members
  • 6 posts

Posted 13 June 2013 - 09:37

Samo da podsetim da je promocija romana "Peščana hronika" večeras u 20h u Domu kulture Studntski grad, i na njoj će umesto najavljenog istoričara Predraga J. Markovića učestvovati književnik Vladimir Kecmanović.

 

Dobrodošli!



#4 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 13 June 2013 - 10:44

Samo da podsetim da je promocija romana "Peščana hronika" večeras u 20h u Domu kulture Studntski grad, i na njoj će umesto najavljenog istoričara Predraga J. Markovića učestvovati književnik Vladimir Kecmanović.

 

Dobrodošli!

 

Nemoj da bude kao sa Kusturicom na otvaranju Sterijinog pozorja.



#5 Pavle Z.

Pavle Z.
  • Members
  • 6 posts

Posted 14 June 2013 - 12:03

Samo da prenesem deo utisaka sa sinoćne promocije, možete pogledati slike na:

 

https://www.facebook...k=photos_stream

 

a i izveštaj se takođe može naći na istoj facebook stranici o romanu...

 

PS: zaista bih želeo da čujem ovde i neke reakcije na sam roman ako ga budete čitali...



#6 Pavle Z.

Pavle Z.
  • Members
  • 6 posts

Posted 12 July 2013 - 07:31

Ulična promocija stripova "Družina Dardaneli" i "Konstantinovo raskršće" kao i romana "Peščana hronika"

 

u nastavku prenosim saopštenje organizatora:
 
U okviru projekta Nomad, u petak, 12. jula 2013. godine, u 18 časova, na uglu ulica Knez Mihailove i Vuka Karadžića, održaće se tribina pod nazivom „Strip i književnost“. Domaćini prve tribine su Pavle Zelić, književnik i strip scenarista i Dragan Paunović, strip autor.
 
Kao neposredna ilustracija za razumevanje prožimanja stripa i književnosti poslužiće predstavljanje izdanja „Družina Dardaneli“, čiji su autori Paunović i Zelić, u izdanju System comicsa kao i knjiga Pavla Zelića „Peščana hronika“, koja je nedavno izašla u izdanju Lagune.
 
Projekat Nomad okuplja izdavačke kuće, kulturne centre, pisce, profesore i najširu publiku sa ciljem podizanja čitalačke svesti kod nas. Osnovno pitanje koje Nomad postavlja je: Kako nastaje knjiga? Odgovor na ovo naizgled lako pitanje svi zainteresovani mogu dobiti  prisustvom na nekoj od mnogobrojnih radionica i tribina koje se organizuju svakodnevno, u centru grada, preko puta zgrade SANU-a.
 
Vikend je rezerisan za najmlađe, kojima su namenjene radionice ilustracije i škole stripa, dok se radnim danima predstavljaju izdavačke kuće i održavaju tribine („Novinarstvo i književnost“, „Osnovi dramaturgije“, „Prevođenje kao umetnička kategorija“, „Knjiga u nastajanju“, „Predlog za prevod“...).
Sve radionice su besplatne i namenjene su svima.
 
Come one, come all!  cheers.gif

 

 

 



#7 Pavle Z.

Pavle Z.
  • Members
  • 6 posts

Posted 20 December 2013 - 09:37

"Peščana hronika" u širem izboru za NIN-ovu nagradu za roman godine! :+1:

 

http://www.nin.co.rs...le.php?id=83626



#8 Pavle Z.

Pavle Z.
  • Members
  • 6 posts

Posted 26 December 2013 - 07:57

Nažalost, "Peščana hronika" nije prošla u uži izbor za NIN-ovu nagradu, ali mi je drago da je predsednik žirija Vasa Pavković u svojoj rekapitulaciji književne 2013. godine istakao vrednost žanrovskih romana koji su se našli u širem izboru, tj. kako on kaže: "Књиге Скробоње, Зелића, Бајића боље су од већине конкурената из тзв. озбиљних „уметничких“ жанрова."

 

http://www.nin.co.rs...le.php?id=83833



#9 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 27 December 2013 - 02:31

Vec sama cinjenica da diskutuju o zanrovima na tom principu "ozbiljan/neozbiljan", "umetnicki/neumetnicki" pokazuje kolike su dileje i budale u pitanju. Pa sto taj predsednik zirija, kao Kum i Don ovdasnje knjizevne mafije nije umesto laprdanja i uradio nesto na tom pitanju i omogucio da se prevazidju taj konzervativizam i zatucanost koja odlikuje nasu, kako ju je Danilo Kis lepo zvao, knjizevnu carsiju?

 

Inace, svaka cast i za ovaj rezultat. Knjiga je dobra i ima izgleda da zazivi u nasem malom getu, a njihovi "ozbiljni" laureati ce biti vrlo brzo zaboravljeni. Kad se samo setim da su oni davali ninovu nagradu kojekakvoj "Semolj zemlji" i slicnim idiotizmima...


Edited by Schrodinger, 27 December 2013 - 02:33.


#10 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 17 January 2014 - 12:21

Kada će e-book? Stvarno nemam više gde da skladištim štampane knjige, a i nije ekološki, knjige se baš ne recikliraju :)


Edited by namcor, 17 January 2014 - 12:21.