Jump to content


Photo
- - - - -

Skolovanje u Austriji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
16 replies to this topic

#1 stafstaf

stafstaf
  • Members
  • 5 posts

Posted 31 May 2013 - 18:58

Pozdrav svim forumašima, hteo bi da pitam nešto na šta dugo tražim odgovor. Planiram da studiram u Austriji, završio sam 2. god. ekonomske škole, a po završetku četvrte godine planiram otići tamo na studije, još se nisam odlučio šta ću studirati ali se pitam koliko je tamo uopšte teško studirati, da li su njihovi fakulteti teži od naših ili ne, da li je gradivo obimnije ili ne. Čuo sam razne priče na tu temu, ali ništa konkretno, pa stoga molim vas ako imate iskustva ili poznajete nekog ko je studirao tamo, da mi odgovorite bio bih veoma zahvalan. :)


Edited by DJ_Vasa, 01 June 2013 - 10:31.
uklonjen bold


#2 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 31 May 2013 - 19:18

Vrlo je verovatno da bi Austriji mogao da steknes bolje obrazovanje u oblasti Ekonomije (sto mi deluje kao logican nastavak posle ekonomske skole) ali i u drugim oblastima nego Srbiji. Nemoj gledati to kroz prizmu "tezine" vec kroz prizmu odnosa ulozenog i dobijenog.

 

Medjutim ako zelis da studiras u Austriji treba da znas da moras da ispunis odredjene kriterijume poznavanja Nemackog jezika. Cak i ako ga ucis u skoli nemoj se zavaravati da je to dovoljno, vec potrazi skole jezika koje pripremaju za dobijanje potrebnih sertifikata

 

Inace makni taj bold sa teksta. Na nekim forumima bi ti obrisali tu poruku zbog nepotrebnog bolda celog teksta.


Edited by tomas.hokenberi, 31 May 2013 - 19:32.


#3 stafstaf

stafstaf
  • Members
  • 5 posts

Posted 01 June 2013 - 10:25

Nemački ne učim u školi, učim engleski, stoga nemački ne znam ni da 'beknem' ali mislim da bih ga naučio jer nisam glup. Interesuje me da li tamošnji profesori ili nastavnici (kako već) imaju neke predrasude prema studentima koji dolaze iz drugih zemalja? I da li je bitan prosek iz moje srednje škole?

P.S. Za smajli se izvinjavam nov sam na ovom forumu.


Edited by DJ_Vasa, 01 June 2013 - 10:31.
uklonjen bold


#4 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 01 June 2013 - 10:51

Ako si zaista zainteresovan za studiranje u Austriji onda je krajnji trenutak da počneš učiš jezik. Ne uzdaj se previše u pamet već se baci na učenje. Za početak upiši bilo gde pocetni kurs, posle ispitaj ko sprema za polaganje za potrebne sertifikate. Što se tiče proseka u školi i on je bitan. Za detalje idi na sajt nekog od austrijskih univerziteta i vidi uslove upisa. Što se tiče predrasuda nisam čuo da je neko imao takvih problema.

#5 Negazirani

Negazirani
  • Members
  • 1,989 posts

Posted 01 June 2013 - 11:48

Koliko ja znam, upisivanje na Ekonomski fakultet u Beču funkcioniše tako što upišeš Ekonomski fakultet u Beogradu i prebaciš se na njihov faks. Ne znam šta je potrebno od papira, uslova i slično, verovatno bi morao da upadneš na budžet kod nas. (nije preterano teško)

 

I da, obavezno počni da ideš na časove Nemačkog. Fakulteti daju mogućnost polaganja na engleskom jeziku, ali ne svih ispita. Dosta njih moraš na nemačkom da polažeš.



#6 GordanaZ

GordanaZ
  • Members
  • 5,533 posts

Posted 05 June 2013 - 11:50

Pre nego ti dam ostale savete, najpre moras da naucis nemacki.

I moras da imas najmanje diplomu o polozenom B2 nivou.

Dosta ti mogu pomoci savetima, ali bez ove diplome ne vredi dalje pricati jer je to uslov No1.

Mozes polagati na Geteovom institutu ili na njihovom, austrijskom institutu.

I da, prica od ove godine, tacnije od skolske 2013/2014 vise nije tako jednostavna kao sto je bila. Menjaju se pravila.

Dakle, vise ne mozes da upises faks ovde, ekonomski na primer, i da se samo sa prevedenim dokumentima prebacis tamo, vec moras na njihovom fakultetu da polazes prijemni. Moja cerka je prosle godine upisala WU, ekonomiju i najpre se ovde upisala na faks (cak joj je bilo mrsko da polaze prijemni na ekonomskom, vec je se upisala na Singi i samo prebacila :), s tim sto sam morala da platim bar prvu ratu za skolovanje na Singiju, nekih 150E), a zatim samo sa upisanim faksom prebacila tamo. No, kao sto rekoh, ta mogucnost vise ne postoji. Resili su ipak da revidiraju studente iz bivsih YU, posebno iz Srbije i Bosne jer ih je bilo bas puno.

Sto se tice obrazovanja, nemoj da sumnjas, dobices sjajno obrazovanje, studiranje je odlicno koncipirano. Mozes da studiras 156 godina ako zelis i imas novaca da to i finansiras, s tim da samo polazes one ispite koji su ti potrebni, tj. koji su uslov da bi obnovio vizu koja se izdaje na godisnjem nivou. Sto se tice placanja semestra, i tu se promenilo dosta toga. Semestar vise ne kosta 350E, vec 720E. Sve ovo govorim za WU, o onom drugom, kakosebesezvase faksu, gde je skolarina bila 20-30E po semestru, ne znam puno jer me nije nikada zanimalo mnogo, obzirom da taj fakultet (pitacu cerku kako se tacno zove) nema bas neku reputaciju. Ali, svejedno, cinjenica je da taj ipak lakse mozes da zavrsis, ali i nije puno na ceni, sto bi se reklo, dok ti je WU fakultet sa zaista zavidnim renomeom, ne samo na nivou Austrije, vec i sire, Evrope.

Ok, dosta sam ti napisala za pocetak, za detalje me pitaj slobodno, ali sve ce to piti vodu samo uz uslov da naucis nemacki i polozis nivo B2. A, to nece biti nimalo lako ako ti je nemacki totalna nepoznanica. Dobra stvar je da imas jos dve godine vremena da ga sasvim solidno pripremis i polozis :).

 

Što se tiče proseka u školi i on je bitan. Za detalje idi na sajt nekog od austrijskih univerziteta i vidi uslove upisa. Što se tiče predrasuda nisam čuo da je neko imao takvih problema.

 

Samo da repliciram na ovo...

Prosek nije posebno bitan...  doduse, ne znam bas precizno jer je moje dete bilo dve godine u gimnaziji odlicna i dve godine jako vrlo dobra, ali mislim da ipak prosek ne igra neku posebnu ulogu.

Sto se tice izlaska na sajt nekog od fakulteta, tu je mrka kapa. Toliko su sturi s informacijama da prosto ne poverujes. Mnogo vise ces saznati na forumima studenata koji studiraju tamo nego na zvanicnim sajtovima. Moja preporuka ti je forum studenata iz BiH, jer tamo mozes najvise informacija da "pokupis" i vrlo su deca predusretljiva glede toga.


Edited by GordanaZ, 05 June 2013 - 12:01.


#7 stafstaf

stafstaf
  • Members
  • 5 posts

Posted 05 June 2013 - 23:10

Hvala vam svima na informacijama dobro su mi došle! Kao što sam već napomenuo, ne planiram da ovde upišem fekultet pa da se samo prebacim, već da tamo upišem prvu godinu i završim ga do poslednje. Sa nemačkim bih izašao nekako na kraj jer idem tamo skoro svako leto kod rodbine (gastarbajteri koji imaju jedva osnovnu školu, i plate od 4000evra) i malo bi naučio i iz prakse, jedini su mi problem tih 720evra, koji se plaćaju na godišnjem ili mesečnom nivou pošto to baš i ne znam najbolje kako ide? 



#8 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 06 June 2013 - 05:19

Stafstaf, nije dovoljno samo da se "izađeš na kraj sa nemačkim". Moraš položiti B2 stepen a to podrazumeva ozbiljno učenje i poznavanje gramatike.

Što se tiče školarine nije mi jasno šta ti tačno nije jasno? Ako položiš prijemni i upišeš se onda plaćaš školarinu svakog semestra.

Nego šta rade ti gastarbajteri sa osnovom školom pa imaju platu od po 4000 evra? Prosečna (neto) inženjerska plata u Austriji je oko 3600 eur mesecno.

Edited by tomas.hokenberi, 06 June 2013 - 05:26.


#9 stafstaf

stafstaf
  • Members
  • 5 posts

Posted 06 June 2013 - 09:11

Semestar šta je i kad se plaća to ne znam. Svi su zanatlije, ujak postavlja plafone one kao spuštene valjda, a ujna je završila neki medicinski kurs (ako je to kurs uopšte ne znam ni sam) i radi za neku privatnu ambulatnu koja je šalje na teren da pruži pomoć kome je potrebna, ona ima 4 hiljadarke okruglo, a ujak je je tu blizu. Mada oni su otišli još pre 25god. kada se moglo lako otići, sad je totalno druga priča.



#10 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 06 June 2013 - 09:30

Semestar je jedno polugodiste. Placas, najverovatnije pri upisu godine/semestra.

#11 stafstaf

stafstaf
  • Members
  • 5 posts

Posted 06 June 2013 - 23:25

Aha, hvala onda.



#12 Joa18

Joa18
  • Members
  • 1 posts

Posted 10 February 2014 - 22:21

Ima li koga ovde da je zavrsio farmaciju u Becu a da se prebacio na fax tamo? pozz :)



#13 Johann

Johann
  • Members
  • 1 posts

Posted 06 April 2014 - 18:25

Na jesen upisujem master u Grazu na KF Uniju. Master je global studies- multidisciplinarna nauka spoj ekonomije,geografije, istorije, prava, ekologije. Interesantan smer koji hocu da zavrsim i da kazem nesto na tu temu. Smer je pola na engleskom, pola na nemackom. Rok za upis traje do 01.09 i 01.10 nakon dobijenog bescheida polazim na integracioni kurs nemackog jezika preko univerziteta. Imamo priliku da u roku 4 semestra dostignemo C1 nivo i nakon toga krecu predavanja i ispiti.

Kao master studenti koji idu na kurs nemackog jezika imamo pravo da radimo 20 sati nedeljno, legalno i u tom slucaju poslodavac placa jedan deo osiguranja. U slucaju da se zaradi ispod 386 eur, sami smo duzni da placamo zdravstveno a ako su primanja preko te sume poslodavac nam izmiruje osiguranje. Nadam se da sam dobro shvatio ? Sta se desava ako sam osiguran polisom privatnog osiguranja? Jel mogu normalno da radim?

Za studentsku vizu, za koju cu predati u Grazu, je pored potvrde da smo upisani na Uni, ugovora o stanovanju (bicu smesten u domu) i ostalih papira potrebno je priloziti jos i zdravstveno osiguranje. Obzirom da ja imam preko 26 god austrijanci su mi rekli da nemam pravo na studentsko zdravstveno osiguranje i stoga imam dve varijante. Prva je da placam njihovo redovno osiguranje od 370 eur koje se moze smanjiti upitom na oko 95 eur mesecno. Druga varijanta je privatno osiguranje u Austriji koje kosta u proseku 50 eur mesecno (jeftinija varijanta) kao sto je Uniqua, Delta, Merkur...

Zbog sveka ovoga ja se pitam dve stvari?!
Prva stvar je da li cu ako uzmem privatno osigranje (npr. Uniqua) imati eventualno problema kod prudizavanja studentske vize nakon godinu ? Produzetak vize na jos godinu dana se dobija na osnovu davanja ispita na kursu nemackog jezika i pitam se da li se moze produziti viza ako imam polisu privatnog zdravstvenog osiguranja?

Drugo pitnje je sto se tice posla. Da bih plivao u Grazu, pored ustedjevine koju nosim sa sobom za pocetnih nekoliko meseci, potrebno je da radim dok ucim jezik i samostalno se izdrzavam. Da li poslodavac za poslove koje mogu da radim kao master-student (20 sati nedeljno) trazi da imam austrijsko redovno osiguranje ili ce me primiti iako imam privatno austrijsko Uniqua osiguranje?

U Graz stizem u septembru mesecu i volio bih popiti kafu sa nekim ko je tamo i razume ovu studentsku frku smile.gif
Hvala svima na paznji i izdvojenom vremenu r2d2freq2@gmail.com

Svako dobro !



#14 Smmmmmm

Smmmmmm
  • Members
  • 1 posts

Posted 13 December 2015 - 19:35

Pozdrav svima!

 

Volela bih da studiram muzicku produkciju u Becu i imam nekoliko pitanja.

 

Kako funkcionisu studenti koji rade i studiraju? Sa jedne strane sam cula da je u Becu nemoguce preziveti mesec bez 1000 evra ( i to skromno) a da studenti ne mogu zaraditi tolko novca dok rade (zbog dozvoljenih 8 radnih dana mesecno) i da roditelji moraju slati jos novca, dok sam na forumima procitala da se zaradi sasvim dovoljno novca za zivot i da pored toga moze da se ustedi koji dinar.  I da li je moguce biti solidan student dok se radi, s obzirom na to da posao oduzima dosta slobodnog vremena?

 

Drugo pitanje je, koliko je sigurno otici sam u inostranstvo? Moji se boje za moju bezbednost, da me neko ne kidnapuje, siluje itd. Da li je neko cuo da se takve stvari desavaju inostranim studentima?



#15 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 14 December 2015 - 19:49

 

Drugo pitanje je, koliko je sigurno otici sam u inostranstvo? Moji se boje za moju bezbednost, da me neko ne kidnapuje, siluje itd. Da li je neko cuo da se takve stvari desavaju inostranim studentima?

Ehm...inostranstvo = sve van Srbije? Malo sirok pojam zar ne? Mislim, u Afganistanu najverovatnije veca verovatnoca nego u Srbiji...Da li je Austrija sigurnija zemlja od Srbije? Po stopi nasilnog kriminala bih rekao da jeste. Da li postoji mogucnost da neka studentkinja bude kidnapovana, silovana itd? Sigurno da postoji. Da li je manja nego u Srbiji? Ne znam, ali nije tesko proveriti statistike. "Da li je neko cuo" nije bas proveren izbog na osnovu koga bih ja donosio odluke - ali ne vidim zasto je Austrija drugacija od studiranja u Srbiji odvojeno od roditelja - i tamo i ovde postoji rizik, i tamo i ovde postoji policija.