Jump to content


Photo
- - - - -

Tragedije na ekskurzijama


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
26 replies to this topic

#1 pixel

pixel
  • Members
  • 2,487 posts

Posted 29 April 2013 - 13:08

Hronologija tragičnih ekskurzija

 

Najveća nesreća na đačkim ekskurzijama na ovim prostorima dogodila se 5. aprila 2004. godine, kada je poginulo 12 dece, nakon što je autobus sa učenicima iz Bugarske survao u reku Lim, u blizini granice Srbije i Crne Gore. Sledi hronologija nesreća na ekskurzijama:

 

- april 2013. - u Vrnjačkoj Banji poginuo učenik 8. razreda iz Bele Crkve

 

- oktobar 2011. - Učenik srednje škole iz Sremske Mitrovice poginuo prilikom pada s prozora hotela u Budimpešti, u kojem je bio smešten sa školskim drugovima.

 

- avgust 2010. - Devojčica (15) iz Jagodine preminula u letovalištu Buljarice, u Crnoj Gori, gde je boravila sa grupom učenika iz Jagodine, koji su završili osmi razred.

 

- maj 2009. - Trinestogodišnja devojčica poginula, a najmanje 12 osoba povredjeno u sudaru dva đačka autobusa u blizini sela Balajnac, na putu Merošina-Niš. Uzrok nesreće neodgovarajuće odstojanje između autobusa.

 

- oktobar 2008. - Učenica četvrtog razreda Gimnazije u Petrovcu na Mlavi (18) preminula je u bolnici u Barseloni od posledica izliva krvi u mozak dok se nalazila na ekskurziji. Učenica je preminula nakon višečasovne operacije.

 

- maj 2007. - U jezeru na Jastrepcu kod Kruševca utopio se učenik Srednje šumarske škole iz Kraljeva. On je, bez znanja nastavnika, otišao do prodavnice koja je oko dva kilometra udaljena od odmarališta u kojem su učenici bili smešteni i od tada se nije znalo šta je s njim.

 

- jun 2006. - Učenika iz Čačka (17) udarila je struja od 25.000 volti, kada se na ekskurziji u blizini manastira Kumanica popeo na teretni voz da bi se slikao sa drugom. Učenik Tehničke škole je pao s visine od pet metara.

 

- oktobar 2005. - Na ekskurziji u Bečićima utopio se učenik (14) osmog razreda osnovne škole iz Smedereva, neplivač. Posle tri godine sud je njegovog razrednog starešinu osudio za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, na dve godine zatvora.

 

- septembar 2004. - Učenik iz Novog Pazara utopio se u moru na ekskurziji u Budvi. Na plažu je otišao sa drugarima iz škole "Meša Selimović", a zbog velike temperaturne razlike vazduha i mora, doživeo je srčani udar.

 

- maj 2004 - Na ekskurziji u Nišu stradao trinaestogodišnji učenik iz Štrpca, sa Kosova i Metohije.

 

- septembar 2001. - Kod Svetog Stefana stradalo četvoro učenika Osnovne škole iz Banjaluke i nastavnica. Oni su se utopili prilikom prevrtanja brodića koji je bio registrovan na 42 putnika i dva člana posade, a u trenutku nesreće na njemu je bilo 142 putnika. Vlasnik brodića je osudjen na 13 godina zatvora.

 

Dokle?

 

Da li ćemo ikada saznati ko je sve odgovoran? Može li se ovome i kako stati na put?


Edited by pixel, 29 April 2013 - 14:48.


#2 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 29 April 2013 - 15:03

Lista je ocigledno vrlo heterogena: sadrzi akcidente koji se sasvim ocigledno ne mogu spreciti, kao i one koji su rezultat nebrige ili kriminala. Unutar ove potonje podgrupe ima nekih koji su proizvod tragicnog stanja u kome se prosveta kod nas nalazi, ali nije ocigledno iz ove liste da su takvi u vecini.

 

Ali svakako da poboljsanje statusa prosvete, i na planu finansijskog, kao i ljudskog i moralnog kapitala ne bi naskodilo, naprotiv...



#3 Trafalgar

Trafalgar
  • Members
  • 86 posts

Posted 29 April 2013 - 16:07

 
Ali svakako da poboljsanje statusa prosvete, i na planu finansijskog, kao i ljudskog i moralnog kapitala ne bi naskodilo, naprotiv...


Secam se moje ekskurzije na jahorini u drugoj srednje... Nestali svi profesori na 3 sata... Svi se popakovali u autobus i pravac kafana sa soferom. mrtvi pijani dosli u hotel...

#4 Trafalgar

Trafalgar
  • Members
  • 86 posts

Posted 29 April 2013 - 16:11

 
Ali svakako da poboljsanje statusa prosvete, i na planu finansijskog, kao i ljudskog i moralnog kapitala ne bi naskodilo, naprotiv...


Secam se moje ekskurzije na jahorini u drugoj srednje... Nestali svi profesori na 3 sata... Svi se popakovali u autobus i pravac kafana sa soferom. Mrtvi pijani dosli u hotel... Postoje deca koja ne mogu da se kontrolisu, posebno kada su u srednjoj skoli, sto je posledica godina u kojim se nalaze, ali kada cujem neku tregediju vezanu za osnovce, ne mogu da opsem bes koji osetim zbog nebrige nastavnika...

#5 Constantin

Constantin
  • Members
  • 21,867 posts

Posted 29 April 2013 - 16:25

Dokle?

 

Da li ćemo ikada saznati ko je sve odgovoran? Može li se ovome i kako stati na put?

U ovom nabrajanju nedostaju incidenti i tragični dogadjaji na ekskurzijama u inostranstvu,a može se samo naslutiti koliko toga od incidenata je zataškano zbog "očuvanja ugleda škole" i sl. Na žalost,alavost na "dnevnice" je jača od svega....



#6 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 29 April 2013 - 19:41

Neki od ovih incidenata su naravno rezultat generalne nebrige u Srbiji (simptom otvorenih sahtova, ringispila bez dozvole itd.) ali neki su rezultat simptoma "lude dece" (znam da zvuci uzasno, ali ne znam koji epitet da stavim) - na mojoj maturskoj ekskurziji u Grckoj je ucenik pokusavao da predje sa terase svoje sobe na terasu necije tudje. U dva nocu. Na trecem spratu. I pao. Nema tog nastavnika niti radnika hotela koji je tako nesto mogao da spreci (mislim, mogli su da recimo vezuju decu za radijator, ali mislim da to ne bi bilo bas prihvatljivo). Generalna kultura u kojoj je prihvatvljivo piti i sesti za volan, nevezan, se odslikava i na te 13-14-15-16ogodisnjake, sto kombinovano sa idolizovanjem "tough guys" u detetovom mozgu (a da se ne lazemo, uprkos hormonima, oni su svi i dalje deca mentalno), lepo stvori sliku da je sasvim prihvatljivo preskakati terase itd. 

 

Posto profesori po gimnazijama znaju da ce ucenici piti, a ne mogu nikako da ih sankcionisu  (jer je maltene nemoguce uraditi bilo sta osim smanjenja ocene iz vladanja, koja ne ulazi u proske te je irelevantna), onda pokusavaju da stvore neki dogovor, u kome se tolerise alkohol ali se trazi od dece da se sami kontrolisu. Koliko ta samokontrola radi moze se videti iz prilozenog. 

 

Ovo nesrecno dete koje je palo na gradilistu - naravno da treba ispitati odgovornost obezbedjenja gradilista, ali STA DETE UOPSTE IMA DA TRAZI NA GRADILISTU? Kako ostaloj deci nije palo na pamet da se penju po nezavrsenoj zgradi? 



#7 pixel

pixel
  • Members
  • 2,487 posts

Posted 29 April 2013 - 20:03

Meni, recimo, nije jasno kakvom se mentalnom gimnastikom došlo do zaključka da nekoliko nastavnika/profesora može uspešno da nadzire npr. stotinak usijanih učeničkih glava? To nikada nije funkcionisalo efikasno i samo je splet veoma srećnih okolnosti što tragičan bilans nije veći.


Edited by pixel, 29 April 2013 - 20:05.


#8 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 29 April 2013 - 23:03

Poznajem dosta prosvetnih radnika i znam da mnogi od njih izbegavaju da vode ekskurzije, jer ili nemaju mehanizme da spreče učenike u svakoj gluposti, npr. ne smeju da ih pretresaju zbog zaštite privatnosti, pa tako ne mogu da saznaju nose li alkohol, ili ne žele da budu stavljeni na stub srama zbog nečega što objektivno ne mogu da spreče. Kao primeri za ovo drugo mogu da posluže prevrtanje brodića ili saobraćajna nesreća iz citiranog članka, ili npr. kada neko prelazi na susednu terasu. Sve navedene slučajeve je nemoguće staviti u isti koš, jer ne postoji sistemsko rešenje da se sve ovo spreči. Isto tako, nemoguće je držati decu pod staklenim zvonom, pri čemu ne mislim na ukidanje ekskurzija, već na sve ono što se može desiti kod kuće, u školi ili na ulici. U citiranom članku nije navedeno ni šta je bilo posle svakog pojedinačnog slučaja, tj. da li je neko odgovarao, osim u dva primera.



#9 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 29 April 2013 - 23:10

Koliko je meni poznato, nastavnici na ekskurzijama kafenišu dok "deca" rade šta hoće. Kada dođe do ovakvih tragedija nastavnici i direktori negiraju sopstvenu odgovornost međusobno se podržavajući.



#10 Constantin

Constantin
  • Members
  • 21,867 posts

Posted 29 April 2013 - 23:23

I uprkos svemu,čemu insistiranje na eksurzijama.Kao i Vasa i ja znam mnoge prosvetne radnike kojima se kosa diže na glavi pri pomenu ekskurzije.

Bio sam u jednoj srednjoj školi 7 godina u Savetu roditelja.Da ne opisujem nadugačko i naširoku kakvim smo spinovima bili izlagani i do kakve je komercijalizacije dovedeno izvodjenje ekskurzije.Bez obzira na roditeljsko neslaganje,eksurzija je bila izvedena a krajnja destinacija je bila Kušadasi-Turska.Bilo je to u vremenu kad su po Dolmušima eksplodirale bombe.Uzalud smo tražili da se promeni destinacija.

Da ne spominjem da na tom putu nije se čak ni Troja obišla i na jedvite jade Efes i to na brzaka.Kažu,bilo je loše vreme...

Druga opcija je bila Budimpešta ali je po objašnjenju zam.direktora to "kratka eksurzija" i na brzinu se "pretrči". Možda je izlišno ali da napomenem  da je "turska varijanta" predvidjala maltene 4 dana neizlaženja iz BUS-a.

Verovatno je broj dana na eksurziji = broj dnevnica * broj učenika...



#11 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 29 April 2013 - 23:24

@ melankolic

 

Tačno, toga svakako ima. A da li su mogli da urade nešto u ovim slučajevima?

 

- maj 2009. - Trinestogodišnja devojčica poginula, a najmanje 12 osoba povredjeno u sudaru dva đačka autobusa u blizini sela Balajnac, na putu Merošina-Niš. Uzrok nesreće neodgovarajuće odstojanje između autobusa.

- oktobar 2008. - Učenica četvrtog razreda Gimnazije u Petrovcu na Mlavi (18) preminula je u bolnici u Barseloni od posledica izliva krvi u mozak dok se nalazila na ekskurziji. Učenica je preminula nakon višečasovne operacije.

- septembar 2001. - Kod Svetog Stefana stradalo četvoro učenika Osnovne škole iz Banjaluke i nastavnica. Oni su se utopili prilikom prevrtanja brodića koji je bio registrovan na 42 putnika i dva člana posade, a u trenutku nesreće na njemu je bilo 142 putnika. Vlasnik brodića je osudjen na 13 godina zatvora.

 

Ovo su slučajevi gde nastavnik ni na koji način nije mogao da svojim nečinjenjem doprinese nesreći. Postoji i druga grupa slučajeva:

- oktobar 2011. - Učenik srednje škole iz Sremske Mitrovice poginuo prilikom pada s prozora hotela u Budimpešti, u kojem je bio smešten sa školskim drugovima.

- avgust 2010. - Devojčica (15) iz Jagodine preminula u letovalištu Buljarice, u Crnoj Gori, gde je boravila sa grupom učenika iz Jagodine, koji su završili osmi razred. LINK

 

Nemam vremena da tražim ostale slučajeve, ali nije mi jasno šta je u ova dva poslednja nastavnik realno mogao da uradi.


Edited by DJ_Vasa, 29 April 2013 - 23:25.


#12 Constantin

Constantin
  • Members
  • 21,867 posts

Posted 29 April 2013 - 23:32

Kakva su iskustva "preko" u Evropi??? Da li se i tamo kroz školovanje svake godine organizuju djačke ekskurzije i koliko se putuje od mesta gde se deca školuju??



#13 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 29 April 2013 - 23:34

Meni nije jasno kako je moguće da se takvi slučajevi dešavaju najčešće na srpskim ekskurzijama?

Da li misliš da bi neko odgovarao kada bi se, nadam se da neće nikada, desila nekakva katastrofa u tim zemljama pa da budu prepušteni sami sebi kao onomad srpski turisti u Egiptu koji su bili prepušteni sami sebi i merama konzulata Srbije?

U Srbiji ne postoji ni poštovanje zakonske regulative po pitanju dobijanja licence za rad turističkih agencija a da ne spominjem da nastavnici te ekskurzije koriste kao dopunski godišnji odmor (u dogovorima sa tur. agencijama) a ne obaveza da budu odgovorna lica koja vode maloletnike u inostranstvo. Kada bi se tako postavile stvari, misliš li da bi nastavnici u Srbiji preuzeli odgovornost da vode svoj ili više razreda na ekskurziju?

 

Gledam danas kako roditelji tog deteta krive isključivo nastavnike koji su, opravdano, bili odgovorni za njihovu bezbednost. Nije, valjda, kriva zgrada što je nedovršena? Ali to je već uobičajeno odsustvo odgovornosti u Srbiji u kojoj će i ovaj slučaj (kao i mnogi prethodni) biti zaboravljeni posle nedelju ili dve dana.


Edited by melankolic, 29 April 2013 - 23:35.


#14 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 29 April 2013 - 23:40

Kakva su iskustva "preko" u Evropi??? Da li se i tamo kroz školovanje svake godine organizuju djačke ekskurzije i koliko se putuje od mesta gde se deca školuju??

Koliko znam, u mnogim zemljama postoje ekskurzije. Poslednji put sam video inostranu ekskurziju u Pragu, a deca su bila iz Italije. Ograđujem se da ne znam ništa o toj grupi, ali u pitanju su bila italijanska deca sa nekoliko nastavnika ili vodiča. U prolazu sam načuo da govore o istoriji Češke i to je jedino što znam.



#15 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 29 April 2013 - 23:42

...

U Srbiji ne postoji ni poštovanje zakonske regulative po pitanju dobijanja licence za rad turističkih agencija a da ne spominjem da nastavnici te ekskurzije koriste kao dopunski godišnji odmor (u dogovorima sa tur. agencijama) a ne obaveza da budu odgovorna lica koja vode maloletnike u inostranstvo. Kada bi se tako postavile stvari, misliš li da bi nastavnici u Srbiji preuzeli odgovornost da vode svoj ili više razreda na ekskurziju?

 

...

 

Ali nastavnici i jesu odgovorni, osim u slučajevima kao npr. saobraćajna nesreća, za koju je kriv vozač, ili prevrtanej brodića, za šta je osuđen vlasnik, premda bi trebalo osuditi i onoga ko je upravljao brodom.