Jump to content


Photo
- - - - -

Zacinsko bilje


  • Please log in to reply
1777 replies to this topic

#1276 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 03 September 2017 - 09:44

...

 

attachicon.gifoerlikon yugo 20mm.JPG

 

:thumbs:

 

...

 

Što je ovo? Genetski modificirana kosilica/minobacač/hamper Ili Oerlikonov 20 mm koji je vidio i bolje dane.

Samo fali brodska štiva (što je Oerlikon nekoć proizvodio).

 

Možda je ovo dobro rješenje za vjeverice, ali vrijedi razmotriti i 20 milimetarsku sijačicu začinskog sjemenja.

Toga se ni Tesla ne bi sjetio.


  • 0

#1277 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 03 September 2017 - 10:21

Adio brarte, ne vidiš me više!

Gotovo je.

Zadnji post.

 

 

Što je ovo? Genetski modificirana kosilica/minobacač/hamper Ili Oerlikonov 20 mm koji je vidio i bolje dane.

Samo fali brodska štiva (što je Oerlikon nekoć proizvodio).

 

Možda je ovo dobro rješenje za vjeverice, ali vrijedi razmotriti i 20 milimetarsku sijačicu začinskog sjemenja.

Toga se ni Tesla ne bi sjetio.

 

 

E dobro je što si nedosledan!

 

Šta bismo bez tebe. :)


  • 1

#1278 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 03 September 2017 - 11:33

E dobro je što si nedosledan!

 

Šta bismo bez tebe. :)

 

Doista, šta biste bez mene?

I nisam nedosljedan, samo su okolnosti drugačije.


  • 1

#1279 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 03 September 2017 - 11:38

Doista, šta biste bez mene?

I nisam nedosljedan, samo su okolnosti drugačije.

 

 

E dobro je onda. :)


  • 1

#1280 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 03 September 2017 - 13:08

Doista, šta biste bez mene?

I nisam nedosljedan, samo su okolnosti drugačije.

 

Ne znam ni ja. 

 

Welcome back! :)

 

~~~

 

Imam problem, trebam savjet:

 

Ocigledno da sezona nece biti dovoljno duga da mi sazriju sve papricice i trebam nesto smisliti da iznesem barem ovu jednu koja je odlicno rodila:

 

Attached File  1.jpg   313.52KB   0 downloads

 

Do ove u velikoj saksiji je ista vrsta (TMS), iz istog paketica sjemena, posijana u isto vrijeme. 

 

 

Attached File  2.jpg   83.95KB   0 downloads

 

Ovo je super-ljuta, Trinidad Moruga Scorpion i na njoj je 20ak malih plodova i blizu 100 cvjetova koji bi trebali postati plodovi. U velikoj je saksiji i zato je i ovako krenula, osim sto je sve jako sporo.Razmisljam da je unesem u kucu i da je stavim pod onu lampu koju sam koristio proljetos dok je sve ovo bilo na prozoru i onda ima sanse da nekako uzrije sve to do Bozica. Ostale cu morati prepustiti sudbini i ako dozriju, dobro i jeste, a ako ne, obracu sta bude, pa cu biljke podsisati, umorati saksije u karton i novine i smjestiti pored kuce u ovaj greenhouse i nadati se da ce prezivjeti zimu.

 

Ima li neko bolju ideju kako ubrzati papricice da prije uzriju? Neka bajalica ili molitva? Ista?


Edited by Honey Badger, 03 September 2017 - 13:10.

  • 1

#1281 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 04 September 2017 - 17:27

Ima li neko bolju ideju kako ubrzati papricice da prije uzriju? Neka bajalica ili molitva? Ista?

 
obzirom da si papricice zasadio u zemlju kolijevku suvremenog sporta, ja bih tu isao na legendarnu englesku kompetitivnost. dakle, sa (njihove) zapadne strane postavis vjernu repliku reljefa lorda Nelsona i The Battle of Cape St Vincent (by Musgrave Watson and William F. Woodington),

pap2.jpg

a sa istocne okacis u celofan umotane fotografije zrelih papricica iz nekog "spanskog sela". recimo, iz sela Laskó (Condado de Eszék-Baranya al Este de Madrid).

pap3.jpg

sa sjeverne pak strane instaliras garden speakers preko kojih bi nezrelim engleskim papricicama pustao Aubrey-Maturin series audio-books (read by Robert Hardy),

pap4.jpg

a sa juzne instaliras / pustis u pogon staru, dobru etilensku svjetiljku iz Viktorijanskog Londona.

pap1.jpg


  • 2

#1282 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 04 September 2017 - 17:30

Bravo Vjeko! Ovo je dovoljno ludo da bi moglo i da upali.

 

:lol+:


  • 0

#1283 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 04 September 2017 - 18:15

ovo s etilenom bi uistinu i moglo. na koncu, ako već uvodimo u priču fitohormone, uvijek se možeš ispišat po nezrelim paprikama (auxina ima u ljudskom urinu).

 

:lol+:


  • 0

#1284 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 04 September 2017 - 19:23

ovo s etilenom bi uistinu i moglo. na koncu, ako već uvodimo u priču fitohormone, uvijek se možeš ispišat po nezrelim paprikama (auxina ima u ljudskom urinu).

 

:lol+:

 

To je onaj fazon sa bananama? Banane zrace taj gas, zar ne?

 

Hmmm.

 

Mozda sameljem kore pa poredam oko stabljike? 


  • 0

#1285 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 06 September 2017 - 11:25

Izgleda da je i papricicama doslo iz dupeta i da se ne moze cijeli zivot biti mlad te suodlucile da sazriju:

 

Attached File  21392599_10212133540365981_1791383913_o.jpg   709.17KB   0 downloads

 

I Lemondrops su tu negdje, ocekujem da se pocnu preobracati iz zelene u zutu za dan-dva. Trinidad Moruga je na zalost jos daleko i vjerovatno ce morati unutra do novembra.


Edited by Honey Badger, 06 September 2017 - 11:27.

  • 0

#1286 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 06 September 2017 - 11:47

Izgleda da je i papricicama doslo iz dupeta i da se ne moze cijeli zivot biti mlad te suodlucile da sazriju:

 

attachicon.gif21392599_10212133540365981_1791383913_o.jpg

 

I Lemondrops su tu negdje, ocekujem da se pocnu preobracati iz zelene u zutu za dan-dva. Trinidad Moruga je na zalost jos daleko i vjerovatno ce morati unutra do novembra.

Znači vredela je Vjekoslavljeva ideja.


  • 0

#1287 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 06 September 2017 - 11:53

Znači vredela je Vjekoslavljeva ideja.

 

Nisam to jos probao. Trik sa bananama radi ako se (ubrano) zeleno voce i povrce drzi pored banana, pa etilen koji banane zrace ubrza zrenje. Tako nekako. Nisam siguran hoce li raditi sa korama oko stabljike. Ovo sto je krenulo da mijenja bolju je samo od sebe, najvjerovatnije sto i biljke 'mirisu' da se vrijeme mijenja, da dolazi jesen pa pozurile. 


  • 0

#1288 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 06 September 2017 - 19:06

pa ne moraju banane, mogu i jabuke. ili rajcice. u biti moze svako klimaktericno voce i povrce. a mozda mogu i klimaktericni bastovani (dezurat uz nezrele papricice 24/7), vrag ce ga znat. 

 

...

 

za kiseljenje su dobre i nezrele, nije to zacinska paprika pa da mora na stabljici docekati fiziolosku zrelost. 

 

http://www.gospodars...63#.WbAxbcZT2pQ

 

Feferoni, ovisno o količini alkaloida kapsaicina u plodu mogu biti slatki ili ljuti. Plodovi su najčešće krupnoće od 10 do 20 g, u tehnološkoj zrelosti od svijetložute do zelene boje, a u fiziološkoj od žute do crvene boje. Najčešće se prerađuju (konzerviraju) kiseljenjem, te se stoga uzgajaju na otvorenom.

 

Začinske paprike imaju tanki perikarp (meso), što omogućava sušenje na biljci u fiziološkoj zrelosti. Poželjno je da se crvena boja ne gubi sušenjem. Ljutina ovisi o sadržaju kapsaicina. U proizvodnji se uglavnom koriste lokalne populacije. Uzgajaju se na otvorenome.

 

Plodovi paprike mogu se brati u tehnološkoj ili fiziološkoj zrelosti, ovisno o zahtjevima tržišta i namjeni. Berba za potrošnju u svježem stanju (kultivari paprike zvonolikog ploda) se najčešće obavlja u tehnološkoj zrelosti, dok se u fiziološkoj zrelosti beru kultivari čiji se plodovi prerađuju (kultivari tipa kapije). Za preradu kiseljenjem (“paradajz” paprike i feferoni) mogu se koristiti plodovi u oba stupnja zrelosti, dok se kultivari začinske paprike beru isključivo u fiziološkoj zrelosti.

 

Zbog kasnijeg dozrijevanja, važno je za pojedina proizvodna područja izabrati kultivare koji će dužinom vegetacije i u klimatski lošijim godinama prijeći u fiziološku zrelost. Feferoni za preradu beru se jednokratno. Na većim površinama mogu se brati adaptiranim kombajnom za berbu mahuna, dok je na manjim površinama berba ručna, kada oko 10 % plodova pocrveni. Začinska paprika također se bere jednokratno, ali se berba odgađa što je više moguće, kako bi što veći udio plodova fiziološki dozrio, a oni koji su prvi dozreli što više dehidrirali. Time se skraćuje razdoblje sušenja poslije berbe.


Edited by Vjekoslav, 06 September 2017 - 19:09.

  • 1

#1289 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 07 September 2017 - 10:37

pa ne moraju banane, mogu i jabuke. ili rajcice. u biti moze svako klimaktericno voce i povrce. a mozda mogu i klimaktericni bastovani (dezurat uz nezrele papricice 24/7), vrag ce ga znat. 

 

...

 

za kiseljenje su dobre i nezrele, nije to zacinska paprika pa da mora na stabljici docekati fiziolosku zrelost. 

 

http://www.gospodars...63#.WbAxbcZT2pQ

 

Feferoni, ovisno o količini alkaloida kapsaicina u plodu mogu biti slatki ili ljuti. Plodovi su najčešće krupnoće od 10 do 20 g, u tehnološkoj zrelosti od svijetložute do zelene boje, a u fiziološkoj od žute do crvene boje. Najčešće se prerađuju (konzerviraju) kiseljenjem, te se stoga uzgajaju na otvorenom.

 

Začinske paprike imaju tanki perikarp (meso), što omogućava sušenje na biljci u fiziološkoj zrelosti. Poželjno je da se crvena boja ne gubi sušenjem. Ljutina ovisi o sadržaju kapsaicina. U proizvodnji se uglavnom koriste lokalne populacije. Uzgajaju se na otvorenome.

 

Plodovi paprike mogu se brati u tehnološkoj ili fiziološkoj zrelosti, ovisno o zahtjevima tržišta i namjeni. Berba za potrošnju u svježem stanju (kultivari paprike zvonolikog ploda) se najčešće obavlja u tehnološkoj zrelosti, dok se u fiziološkoj zrelosti beru kultivari čiji se plodovi prerađuju (kultivari tipa kapije). Za preradu kiseljenjem (“paradajz” paprike i feferoni) mogu se koristiti plodovi u oba stupnja zrelosti, dok se kultivari začinske paprike beru isključivo u fiziološkoj zrelosti.

 

Zbog kasnijeg dozrijevanja, važno je za pojedina proizvodna područja izabrati kultivare koji će dužinom vegetacije i u klimatski lošijim godinama prijeći u fiziološku zrelost. Feferoni za preradu beru se jednokratno. Na većim površinama mogu se brati adaptiranim kombajnom za berbu mahuna, dok je na manjim površinama berba ručna, kada oko 10 % plodova pocrveni. Začinska paprika također se bere jednokratno, ali se berba odgađa što je više moguće, kako bi što veći udio plodova fiziološki dozrio, a oni koji su prvi dozreli što više dehidrirali. Time se skraćuje razdoblje sušenja poslije berbe.

 

Nista od ovoga mi ne pomaze, ja kao da ne pricam isti jezik kao i ti (bosanski), a kao da nisam ni jednu sliku postavio pa da nemas uvida u situaciju. Kakvo dezuranje, kakve jabuke te spopadose? 

 

Kod mene su sve papricice u saksijama vani. Zelim da sazriju na stabljici i to sto ranije jer dolazi hladnije vrijeme. 

 

Trenutno su nocne temperature i dalje u dvocifrenim brojevima pa neke ce i sazreti, lemondrops cu obrati iduce sedmice, one su skoro gotove. Vec su pocele da prelaze iz zelene u zutu koja im je konacna boja. Problematicna mi je Trinidad Moruga super-ljuta, koja je tek izbacila plodove i trebace joj mozda jos dva pa i tri mjeseca da izraste i sazrije, a to vec nemam. Ta biljka je u ogromnoj saksiji od 30L i jedva da moze uci u kucu, na prozor gdje je svjetlo, nema sanse. Ostavicu je vani koliko god bude moglo, a onda cu je unijeti i postaviti ispod one lampe sto sam kupio proljetos za mlade sadnice i nadati se da je to dovoljno za uspjeh. Nema druge.

 

Iduce godine samo vutru uzgajam. Neku patuljastu sortu i to striktno kao zacin.


Edited by Honey Badger, 07 September 2017 - 10:42.

  • 0

#1290 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 07 September 2017 - 10:51

 

 

Iduce godine samo vutru uzgajam. Neku patuljastu sortu i to striktno kao zacin.

 

 

Konačno pametna odluka.

 

Da niste izašli iz EU mogao si da tražiš dotacije za poljoprivredu, ovako ništa...


  • 1