pa ne moraju banane, mogu i jabuke. ili rajcice. u biti moze svako klimaktericno voce i povrce. a mozda mogu i klimaktericni bastovani (dezurat uz nezrele papricice 24/7), vrag ce ga znat.
...
za kiseljenje su dobre i nezrele, nije to zacinska paprika pa da mora na stabljici docekati fiziolosku zrelost.
http://www.gospodars...63#.WbAxbcZT2pQ
Feferoni, ovisno o količini alkaloida kapsaicina u plodu mogu biti slatki ili ljuti. Plodovi su najčešće krupnoće od 10 do 20 g, u tehnološkoj zrelosti od svijetložute do zelene boje, a u fiziološkoj od žute do crvene boje. Najčešće se prerađuju (konzerviraju) kiseljenjem, te se stoga uzgajaju na otvorenom.
Začinske paprike imaju tanki perikarp (meso), što omogućava sušenje na biljci u fiziološkoj zrelosti. Poželjno je da se crvena boja ne gubi sušenjem. Ljutina ovisi o sadržaju kapsaicina. U proizvodnji se uglavnom koriste lokalne populacije. Uzgajaju se na otvorenome.
Plodovi paprike mogu se brati u tehnološkoj ili fiziološkoj zrelosti, ovisno o zahtjevima tržišta i namjeni. Berba za potrošnju u svježem stanju (kultivari paprike zvonolikog ploda) se najčešće obavlja u tehnološkoj zrelosti, dok se u fiziološkoj zrelosti beru kultivari čiji se plodovi prerađuju (kultivari tipa kapije). Za preradu kiseljenjem (“paradajz” paprike i feferoni) mogu se koristiti plodovi u oba stupnja zrelosti, dok se kultivari začinske paprike beru isključivo u fiziološkoj zrelosti.
Zbog kasnijeg dozrijevanja, važno je za pojedina proizvodna područja izabrati kultivare koji će dužinom vegetacije i u klimatski lošijim godinama prijeći u fiziološku zrelost. Feferoni za preradu beru se jednokratno. Na većim površinama mogu se brati adaptiranim kombajnom za berbu mahuna, dok je na manjim površinama berba ručna, kada oko 10 % plodova pocrveni. Začinska paprika također se bere jednokratno, ali se berba odgađa što je više moguće, kako bi što veći udio plodova fiziološki dozrio, a oni koji su prvi dozreli što više dehidrirali. Time se skraćuje razdoblje sušenja poslije berbe.
Edited by Vjekoslav, 06 September 2017 - 19:09.