Jump to content


Photo
- - - - -

Zacinsko bilje


  • Please log in to reply
1293 replies to this topic

#1 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 01 March 2013 - 14:42

Hm, gledam ovo vreme napolju, a i dugorocnu vremensku prognozu - valjalo bi zasaditi zacinsko bilje za ovu sezonu :D


  • 0

#2 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,120 posts

Posted 01 March 2013 - 16:35

Hm, gledam ovo vreme napolju, a i dugorocnu vremensku prognozu - valjalo bi zasaditi zacinsko bilje za ovu sezonu :D

 

Kod mene uveliko. Bosiljak, borage, fennel, dvije vrste paradajza, karfiol i ljubicasta keleraba cekaju da malo otopli i idu u bastu.

 

20130301_151957_zpseccbb440.jpg

 

Jesenas sam kupio mlade biljke ruzmarina, lorbera, zalfija i nekoliko vrsta thyme (lemon, orange scented, obicni, verigated) i sve su prezivjele zimu. Ovaj verigated thyme ne izgleda najsretniji ali dacu mu mjesec dana da se oporavi.

 

20130301_152017_zpsb1b23234.jpg

 

Niknuo mi je bijeli luk, danas vidio prve izdanke. U toj lijehi imam jos shallots, a luk sijem za 10ak dana.

 

Imam jos sjemena ali nije im jos vrijeme sjetve. Uglavnom su neke tikvice, krastavci, cvekla, blitva i jos kojesta.

 

Prvi put se bavim bastovanstvom i ne vjerujem da cu imati prevelikog uspjeha ali se trudim. 


  • 5

#3 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,121 posts

Posted 01 March 2013 - 16:42

Kod mene uveliko. Bosiljak, borage, fennel, dvije vrste paradajza, karfiol i ljubicasta keleraba cekaju da malo otopli i idu u bastu.

 

20130301_151957_zpseccbb440.jpg

 

Jesenas sam kupio mlade biljke ruzmarina, lorbera, zalfija i nekoliko vrsta thyme (lemon, orange scented, obicni, verigated) i sve su prezivjele zimu. Ovaj verigated thyme ne izgleda najsretniji ali dacu mu mjesec dana da se oporavi.

 

20130301_152017_zpsb1b23234.jpg

 

Niknuo mi je bijeli luk, danas vidio prve izdanke. U toj lijehi imam jos shallots, a luk sijem za 10ak dana.

 

Imam jos sjemena ali nije im jos vrijeme sjetve. Uglavnom su neke tikvice, krastavci, cvekla, blitva i jos kojesta.

 

Prvi put se bavim bastovanstvom i ne vjerujem da cu imati prevelikog uspjeha ali se trudim. 

Divno i bravo za nameru i trud! Blago vama, ja sam osudjena na saksije, ove godine planiram samo mentu i italijanski bosiljak ali mooogo. odustajem od korijandera, imala sam ga ranije i ne dopada mi se svez a u semenkama ga obozavamo. 

Sta je "borage"?


Edited by highlanderka, 01 March 2013 - 16:42.

  • 0

#4 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,120 posts

Posted 01 March 2013 - 16:55

Divno i bravo za nameru i trud! Blago vama, ja sam osudjena na saksije, ove godine planiram samo mentu i italijanski bosiljak ali mooogo. odustajem od korijandera, imala sam ga ranije i ne dopada mi se svez a u semenkama ga obozavamo. 

Sta je "borage"?

 

Moze svasta i u saksijama na prozoru da uspije. Ako ima prostora za dvije dugacke saksije, tu moze da uspije sve sto ti moze trebati, ne samo menta i bosiljak. Korijander je jako tezak za uzgajanje, ja ca necu ove godine. Imam previse posla i sa ovim sada. Danas sam mislio iscijepati ono granje koje se vidi na dnu baste (2. slika) ali je hladno i pomalo prokisnjava, pa necu moci. Korova vec sada ima, a kad jos malo ugrije, ima da pobudalim. Nisam vise siguran koliko mi je uzgoj povrca uopste dobra ideja.

 

Borage je jednogodisnja biljka, koriste se cvjetovi i listovi za salatu. Ima blagi ukus krastavca.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Borage


Edited by Honey Badger, 01 March 2013 - 16:56.

  • 0

#5 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,375 posts

Posted 01 March 2013 - 22:40

...

Boražina, Borač Borago officinalis L

http://zacini.wordpr...-officinalis-l/

...


  • 0

#6 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,121 posts

Posted 02 March 2013 - 06:21

Da, pogledala sam kod Tucakova, borazina je u pitanju, ima jako dobre performanse, bilo bi dobro nabaviti je.


  • 0

#7 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 09 March 2013 - 11:22

Pribavio zemlju, semenje i djubrivo - odoh sadit` zacine  :s_d:

BTW, od sinoc marinjam pola laneta u vinu, ruzmarinu, kleki i ostalim zacinskim travama :D

Ode sutra u kotlic :s_d:

PS. Imam i suve sljive, just for the One whose name shall not be spoken :wicked:


Edited by kronostime, 09 March 2013 - 11:24.

  • 0

#8 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,121 posts

Posted 09 March 2013 - 17:20

Pribavio zemlju, semenje i djubrivo - odoh sadit` zacine  :s_d:

BTW, od sinoc marinjam pola laneta u vinu, ruzmarinu, kleki i ostalim zacinskim travama :D

Ode sutra u kotlic :s_d:

PS. Imam i suve sljive, just for the One whose name shall not be spoken :wicked:

Bambi preminuo prirodnom smrcu ili da krecem na put da vas upljeskam nacisto?!


  • 1

#9 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,120 posts

Posted 09 March 2013 - 19:17

Pribavio zemlju, semenje i djubrivo - odoh sadit` zacine  :s_d:

BTW, od sinoc marinjam pola laneta u vinu, ruzmarinu, kleki i ostalim zacinskim travama :D

Ode sutra u kotlic :s_d:

PS. Imam i suve sljive, just for the One whose name shall not be spoken :wicked:

 

Koje sjemenje imas?

 

Moj bijeli luk je skroz izdzikljo, a i shallots su pocele da klijaju. Ovih dana predvidjaju minuse preko noci, pa cu sacekati malo da  premjestim zalfiju malo blize ruzmarinu, a na njenom mjestu cu staviti tikvice u maju. 

 

Danas narucio sjeme divljeg bijelog luka, kod nas poznat kao srijemoz. On ce da ide pod drvece ali cu ga morati obuzdati jer zna zauzeti cijelu bastu i tesko se kontrolise.

 

edit: Niknuo mi je paradajz na prozoru. Ima 10ak malih biljcica. Moracu ih rasaditi cim izbacim karfiol i kelerabu. Krastavac bi trebalo da nikne za dan-dva, a posijah i ljutu papricicu danas.


Edited by Honey Badger, 09 March 2013 - 19:21.

  • 0

#10 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 09 March 2013 - 19:17

Bambi preminuo prirodnom smrcu ili da krecem na put da vas upljeskam nacisto?!

Magistriro (spizdili ga kolima na magistrali). Ozezi :( 


  • 0

#11 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 09 March 2013 - 19:24

Koje sjemenje imas?

 

Moj bijeli luk je skroz izdzikljo, a i shallots su pocele da klijaju. Ovih dana predvidjaju minuse preko noci, pa cu sacekati malo da  premjestim zalfiju malo blize ruzmarinu, a na njenom mjestu cu staviti tikvice u maju. 

 

Danas narucio sjeme divljeg bijelog luka, kod nas poznat kao srijemoz. On ce da ide pod drvece ali cu ga morati obuzdati jer zna zauzeti cijelu bastu i tesko se kontrolise.

Vlasac, estragon, mirodjija, persun, korijandar, sirokolisni bosiljak, cherry paradajz, ukrasne papricice (sitne, ali dinamitne - jedna zaljuti ceo lonac od 10L :rolleyes:).

Sremus ili medvedji luk, divlja vrsta luka, po ukusu najpriblizniji belom luku - samo sto, kao i kod vlasca, nema problema sa prejakim mirisom (zadahom). Good choice, old one, good choice :+1:


  • 0

#12 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,120 posts

Posted 09 March 2013 - 19:35

Korijander moze biti zajeban za uzgoj. Cim mu se nesto ne svidja, poludi i ode u sjeme. Ovo sto zoves mirodjija, nisam siguran da znam sta je - mozda dill? Ja cu da uzgajam fennel herb, pa ne mogu i dill jer se poliniraju i onda ne valja ni jedna biljka. Fennel ce da mi pokrije jedan otvoreni cosak baste, a odlican je sa bijelim mesom i ribom. Mogu se umotati komadi piletine ili ribe u lisce i baciti na rostilj. Opuse se pepeo sa pecenog mesa, a miris ostane na mesu. Mmmm. 

 

Jos jedno mjesec-dva i moci cu slobodnije da berem ovo sto do sad imam, a nici ce i ovo sto je u pripremi.  Borage sam vec izbacio van pod plasticna zvona, samo da izdrzi ovaj mraz u sljedecih par dana i bice zmaj.


Edited by Honey Badger, 09 March 2013 - 19:36.

  • 0

#13 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 09 March 2013 - 19:42

mirodjija.jpg

Mirođija ili Kopar je svima dobro poznata kao mirisna začinska biljka koja se gaji, a i sama se razmnožava po baštama.Poreklo Mirođije je iz jugoistočne Azije, ali se uzgaja i u južnim delovima Evrope.
To je jednogodišnja biljka sa tanikm, vretenastim korenom. Stabljika je uspravna, okrugla, izbrazdana, šuplja, visine i do 120 centimetara. Na vrhu stabljike nalaze se sitni cvetovi, izrazito žute boje. Najveća koncentracija lekovitih i aromaticnih materija nalazi se u plodovima biljke, ali ima ih i u listovima i cvetovima. Sve delotvorne i lekovite materije u biljci nisu još uvek u potpunosti istražene. Do sada je poznato delovanje eteričnih ulja. Domaćice stavljaju lišce mirođije u turšiju, sosove i druga jela, a plod se, na žalost, vrlo malo koristi, iako je plod lekovitiji od lišća. Cela biljka i plod imaju svojstven prijatan začinski aromatični miris i začinski ukus.
Lekoviti deo biljke je zreo plod, ređe vrhovi grančica u cvetu.
Mirođija je, pre svega, dobar, neškodljiv, jeftin i zbog toga svakome pristupačan začin. To je istovremeno i lek koji se vekovima uspešno koristio protiv gasova, nadimanja i teškoća u organima za varenje. Od nje se pripremaju i čajevi, eterična ulja, čaj za spavanje i lečenje hemoroida (šuljeva), a pomaže i kod štucanja.


  • 0

#14 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,120 posts

Posted 09 March 2013 - 19:53

Da, to je dill ili po naski - kopar. Draga biljcica i cesto je koristim, uglavnom kad kuham grah. Taj estragon sto imas je ruski estragon koji je kao inferiorniji od francuskog ali francuski ne baca sjeme, mogu se samo kupiti mlade sadnice. Juce sam kupio jedan strucak i pravio sam neki risotto sa gljivama. Odlicna stvar.

 

Jos ne znam koje cu od tih mekanih biljcica (soft herbs, anuals) ali estragon je nesto sto bih volio, radije nego korijander ili persun.

 

Neki dan sam posijao broad beans, neka vrsta bliskoistocnog graha. Sije se u zimu, pa prezimi u zemlji ili sada, pred proljece. Taj dio baste mi je pod drvecem (tresnja i 3 jabuke) i blage veze nemam hoce li ista izrasti jer nece biti dovoljno sunca kad drvece ozeleni. Tu sam stavio i nekoliko keleraba, posijao cveklu, swiss chard i neke salate. Za to bilje sam procitao da ne vole puno sunce i da im sjenovito mjesto ne smeta, pa drzim fige.


  • 0

#15 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 09 March 2013 - 20:06

Nista lepse nego korististi sveze zacine pri kuvanju, a prvi put kad budem isao do Zlatibora - donosim ceo grm Kleke


  • 0