Jump to content


Photo
- - - - -

Cottage cheese iliti Huettenkaese


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
27 replies to this topic

#16 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 09 February 2013 - 20:04

Pogledala sam sastav ovdasnjeg (svedskog) Keso cottage sira. U 100 gr ima 12 gr proteina, 2,1 gr ugljenih hidrata, 4 gr masti, 80,4 gr vode i 1,5 gr pepela. Uz to gomila vitamina (posebno B2 i B12) i minerala (najvise forsfor).

Zakljucak: nije ni svaki cottage cheese isti :) .



#17 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 10 February 2013 - 12:59

Nije me mrzelo da pogledam na internetu podatke i evo sta sam nasao:

 

 

#1 Parmesan Cheese 456 calories Protein:42% Carb: 4% Fat: 28% Other (water):26% #2 Romano Cheese 387 calories Protein:32% Carb: 4% Fat: 26% Other (water):38% #3 Non-Fat Mozzarella Cheese 149 calories Protein:32% Carb: 4% Fat: 0% Other (water):64% #4 Goat Cheese(Hard Type) 452 calories Protein:31% Carb: 2% Fat: 34% Other (water):33% #5 Gruyere Cheese 413 calories Protein:30% Carb: 0% Fat: 31% Other (water):39% #6 Swiss Cheese 376 calories Protein:28% Carb: 3% Fat: 26% Other (water):43% #7 Low Fat Monterey Cheese 313 calories Protein:28% Carb: 1% Fat: 21% Other (water):50% #8 Mozzarella Cheese 280 calories Protein:28% Carb: 3% Fat: 16% Other (water):53% #9 Cheddar Cheese 282 calories Protein:27% Carb: 2% Fat: 17% Other (water):54% #10 Fontina Cheese 389 calories Protein:26% Carb: 2% Fat: 30% Other (water):42% #11 Provolone Cheese 351 calories Protein:26% Carb: 2% Fat: 25% Other (water):47% #12 Caraway Cheese 376 calories Protein:25% Carb: 3% Fat: 28% Other (water):44% #13 Edam Cheese 357 calories Protein:25% Carb: 1% Fat: 26% Other (water):48% #14 Gouda Cheese 356 calories Protein:25% Carb: 2% Fat: 26% Other (water):47% #15 Low Fat Muenster Cheese 274 calories Protein:25% Carb: 4% Fat: 17% Other (water):54% #16 Reduced Fat Mexican Blend Cheese 282 calories Protein:25% Carb: 3% Fat: 17% Other (water):55% #17 Monterey Cheese 373 calories Protein:24% Carb: 1% Fat: 29% Other (water):46% #18 Tilsit Cheese 340 calories Protein:24% Carb: 2% Fat: 25% Other (water):49% #19 Low Fat Cheddar Or Colby Cheese 173 calories Protein:24% Carb: 2% Fat: 7% Other (water):67% #20 Port De Salut Cheese 352 calories Protein:24% Carb: 1% Fat: 27% Other (water):48% #21 Colby Cheese 394 calories Protein:24% Carb: 3% Fat: 30% Other (water):43% #22 Muenster Cheese 368 calories Protein:23% Carb: 1% Fat: 28% Other (water):48% #23 Cheshire Cheese 387 calories Protein:23% Carb: 5% Fat: 29% Other (water):43% #24 Brick Cheese 371 calories Protein:23% Carb: 3% Fat: 28% Other (water):46% #25 Kraft Free Singles 148 calories Protein:23% Carb: 12% Fat: 0% Other (water):65% #26 Mexican Queso Asadero 356 calories Protein:23% Carb: 3% Fat: 27% Other (water):47% #27 Pimento Cheese 375 calories Protein:22% Carb: 2% Fat: 30% Other (water):46% #28 Semisoft Goat Cheese 364 calories Protein:22% Carb: 3% Fat: 28% Other (water):47% #29 Mexican Queso Chihuahua 374 calories Protein:22% Carb: 6% Fat: 28% Other (water):44% #30 Roquefort Cheese 369 calories Protein:22% Carb: 2% Fat: 29% Other (water):47% #31 Mexican Queso Anejo 373 calories Protein:21% Carb: 5% Fat: 28% Other (water):46% #32 Blue Cheese 353 calories Protein:21% Carb: 2% Fat: 27% Other (water):50% #33 Brie 334 calories Protein:21% Carb: 0% Fat: 26% Other (water):53% #34 Limburger 327 calories Protein:20% Carb: 0% Fat: 26% Other (water):54% #35 Camembert 300 calories Protein:20% Carb: 0% Fat: 23% Other (water):57% #36 Nonfat Cottage Cheese 85 calories Protein:17% Carb: 2% Fat: 0% Other (water):81%


Read more at http://www.healthali...lyYOucTTSTlW.99

 

Sada moj komentar:

Teziti siru s vrlo visokim sadrzajem belancevina, a vrlo niskim sadrzajem ugljenih hidrata i masti je besmislica sa svake tacke gledista;

Nutricionisticki, takvi sirevi su uglavnom besmislene "gume za zvakanje", jer se sir sastoji od odgovarajucih odnosa belancevina, masti, ugljenih hidrata i vode. Ako to ne zelite da prihvatite, nemojte jesti sitr; postoje proteinski dodaci ishrani.

Ovo je tema o kulinarstvu i tu sam vrlo zainteresovan da procitam preporuku za bilo sta sto je zdravo i ukusno. Medjutim, gume za zvakanje ne "kupujem" kao sir.



#18 harmony

harmony
  • Members
  • 2,223 posts

Posted 11 February 2013 - 02:56

Pogledala sam sastav ovdasnjeg (svedskog) Keso cottage sira. U 100 gr ima 12 gr proteina, 2,1 gr ugljenih hidrata, 4 gr masti, 80,4 gr vode i 1,5 gr pepela. Uz to gomila vitamina (posebno B2 i B12) i minerala (najvise forsfor).

Zakljucak: nije ni svaki cottage cheese isti :) .

 

To je otprilike kao ovaj sto sam nasao kod nas u Merkatoru, Meggle... malo previse masti i carbs za moje potrebe ako bi se konzumirao (za neke "zvakao") na veliko :)

 

Znaci i dalje trazimo neki gde su carbs i masti jos nize. Kakvi li su nutrition facts za ove sa pijace sto preporucuje Vesna :)



#19 veïna

veïna
  • Members
  • 258 posts

Posted 11 February 2013 - 10:41

Postoji jos jedna vrsta, na etiketi pise "umuceni bezmasni sir, namenjen proteinskim dijetama". Postotak mastí %. Gustina kao grcki jogurt, ukus blag (nema ni trunku kiseline, dakle jogurt nije). Gladak je a ne u grudvicama kao svapski sir.

 

Jedino sto ne znam da li i gde ima u Srbiji.

 

Za sir sa pijace ne znam kakav je, ni sa nutricionisticke ni sa higijenske strane.



#20 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 11 February 2013 - 12:34

To je otprilike kao ovaj sto sam nasao kod nas u Merkatoru, Meggle... malo previse masti i carbs za moje potrebe ako bi se konzumirao (za neke "zvakao") na veliko :)

 

Znaci i dalje trazimo neki gde su carbs i masti jos nize. Kakvi li su nutrition facts za ove sa pijace sto preporucuje Vesna :)

 

Na tvom mestu ne bih bila bas 100% uverena da je ono sto pise na pakovanju uvek tacno. 0% ugljenih hidrata verovatno znaci da su uklonjeni u najvecoj mogucoj meri, ali ne verujem da moze bas svaka molekula da se prosto izvadi :) . Ako se neki proizvod vec pravi od mleka, sva je prilika da ce nesto uvek ostati.

Pogledala sam na jednom sajtu koji daje sastav za uobicajene proizvode koji se mogu kupiti ovde u Svedskoj, i stvar stoji ovako: Od svezih sireva, osim pomenutog cottage cheese, tu su i filadelfija i kesela. Za prvi znam da ga ima u Srbiji, a i drugi se pominje na nekim kulinarskim sajtovima, pa se valjda i on moze naci.

Za ova dva pravilo je sledece - manje ugljenih hidrata - vise masti; i obrnuto. Uglavnom ih ima vec od nekih 2% ugljenih hidrata, ali u tom slucaju 10-15% masti. Bolju kombinaciju nisam uspela da nadjem.

 

Btw, racunaj da oko polovinu ugljenih hidrata u svakom mlecnom proizvodu cini mlecni secer, laktoza. Ako kupujes proizvode bez nje, vec si nesto postigao :) .



#21 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 11 February 2013 - 13:07

Btw, Evropa se upravo trese nakon otkrica da su ovece isporuke navodno govedjeg mesa raznim preradjivacima hrane, ustvari sadrzavale znatnu kolicinu konjetine. Nakon tog otkrica, ovde kod mene su iz prodaje povucene velike kolicine gotove hrane, ali niko se jos ni ne usudjuje da zapita koliko je to uopste trajalo, pre nego sto je otkriveno. Verovatno godinama.

To po pitanju onog koliko se moze verovati onom sto pise na pakovanju :) .



#22 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 11 February 2013 - 13:19

Gde su nashli tolike konje?



#23 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 11 February 2013 - 14:12

Gde su nashli tolike konje?

 

Izgleda iz Rumunije; prica se o "konjskoj mafiji", te o "rashodovanim" konjima za vucu, kao i onim divljim. Meso je u Svedsku doslo iz Luksemburga, iz fabrike u vlasnistvu nekih Francuza, a o svemu saznajemo preko skotskog Daily Record-a :unsure: .

Govori se o silnom mitu, koji rumunski veterinari dobijaju da zazmure i stambiljaju meso kao govedje. Takodje i o nedavnom rumunskom zakonu, kojim su zabranjene konjske zaprege na putevima, sto je dovelo do "viska" konja...



#24 harmony

harmony
  • Members
  • 2,223 posts

Posted 11 February 2013 - 16:34

Postoji jos jedna vrsta, na etiketi pise "umuceni bezmasni sir, namenjen proteinskim dijetama". Postotak mastí %. Gustina kao grcki jogurt, ukus blag (nema ni trunku kiseline, dakle jogurt nije). Gladak je a ne u grudvicama kao svapski sir.

 

Jedino sto ne znam da li i gde ima u Srbiji.

 

Za sir sa pijace ne znam kakav je, ni sa nutricionisticke ni sa higijenske strane.

 

Bas sam s Vesnom pricao o tome kako saznati koji su pravi nutritivni podaci za te sireve sa pijace. Nisam bas toliki expert da mogu provaliti da li taj svapski sir s tezge ima 2 ili 4 ili 14g masti... ali mogu da probam, ko zna, mozda imaju etiketu tamo :D

 

Ta vrsta sira sto si napomenula me bas zanima. Ne mora ni da bude u grudvicama, boli me uvo, ne trazim ga ja zbog toga... 

 

Nasao sam kao sto napisah na prethodnoj strani jedan sir koji ima vise proteina od Meggle-ovog cottage cheese-a, 14 na 100g, taj od mlekare Sabac (roze-bela plasticna kutija), mladi od 0,5% masti. Mozda bih mogao taj i Meggle da kombinujem ali ne mogu da verujem da kod nas nema neki bolji cottage. 

 

Otici cu i do Bajlonija, pa cemo videti sta kazu.



#25 GordanaZ

GordanaZ
  • Members
  • 5,533 posts

Posted 12 February 2013 - 05:20

 

Nasao sam kao sto napisah na prethodnoj strani jedan sir koji ima vise proteina od Meggle-ovog cottage cheese-a, 14 na 100g, taj od mlekare Sabac (roze-bela plasticna kutija), mladi od 0,5% masti. Mozda bih mogao taj i Meggle da kombinujem ali ne mogu da verujem da kod nas nema neki bolji cottage.  

 

Moje iskustvo sa ovim sirom mlekare Sabac je lose. U jednom periodu je moja cera utripovala da je "debela" i bila je na nekakvom rezimu ishrane koji joj je prepisao nutricionista, a koji je podrazumevao upravo mladi sir niskih kalorijskih vrednosti.

Necu da ulazim u to koliko je neukusan (moje misljenje koje je krajnje irelevantno jer ga nisam ja ni jela vec ona), samo zelim da naglasim da mi se u vise navrata desilo da sir bude, iako uredno u predvidjenom roku trajanja, jako gorak i neupotrebljiv. Ne znam da li sam ja maler te mi se to desavala u nekoliko navrata, ili je prosto nesto u nacinu proizvodnje pogresno. 

Uostalom, svi kravlji sirevi imaju tendenciju da dobiju tu gorkastu notu, ali sam ja, ocigledno pogresno mislila da se to desava samo sa prevrelim, masnim i starim sirevima. Radije bih ti preporucila maldi sir koji je od skora kod nas u prodaji, mislim da je Imlekov i zove se nesto kao "Bakin mladi sir" ili tako nesto slicno...



#26 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 12 February 2013 - 07:33

Ako se ne varam, novosadska mlekara pravi "Ella" sir sa 0% masti. Ima kremastu strukturu, blago kiselkast ukus i neslan je, kod nas je izlozen u delu konzole sa jogurtima i pavlakama, ne u delu sa sirevima.  



#27 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 12 February 2013 - 09:01

Izgleda iz Rumunije; prica se o "konjskoj mafiji", te o "rashodovanim" konjima za vucu, kao i onim divljim. Meso je u Svedsku doslo iz Luksemburga, iz fabrike u vlasnistvu nekih Francuza, a o svemu saznajemo preko skotskog Daily Record-a :unsure: .

Govori se o silnom mitu, koji rumunski veterinari dobijaju da zazmure i stambiljaju meso kao govedje. Takodje i o nedavnom rumunskom zakonu, kojim su zabranjene konjske zaprege na putevima, sto je dovelo do "viska" konja...


Edited by highlanderka, 12 February 2013 - 09:01.


#28 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 12 February 2013 - 09:23

Moje iskustvo sa ovim sirom mlekare Sabac je lose. U jednom periodu je moja cera utripovala da je "debela" i bila je na nekakvom rezimu ishrane koji joj je prepisao nutricionista, a koji je podrazumevao upravo mladi sir niskih kalorijskih vrednosti.

 

Negde procitah da je pravi efekat vecine dijeta u kojima se jede neukusno i jednolicno, ustvari u tome sto se tako pojede manje. Zvuci prilicno logicno :) .