Jump to content


Photo
- - - - -

Fakultet Drzavne bezbednosti


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
12 replies to this topic

#1 kapL0

kapL0
  • Members
  • 1 posts

Posted 25 January 2013 - 23:59

Cetvrta sam godina i uveliko razmisljam sta da upisem , ma da do sad sam vec trebao i da spremam za prijemni ali dobro . Interesuje me Fakultet Drzavne bezbednosti , koliko treba poena da se upadne na budzet , kakva je perspektiva itd ... Trazio sam na netu i nasao sam njihov sajt ali tamo se nisam bas najbolje snasao pa ako moze neko malo da mi pomogne , da neki savet i tako ...



#2 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 26 January 2013 - 12:06


Cetvrta sam godina i uveliko razmisljam sta da upisem , ma da do sad sam vec trebao i da spremam za prijemni ali dobro . Interesuje me Fakultet Drzavne bezbednosti , koliko treba poena da se upadne na budzet , kakva je perspektiva itd ... Trazio sam na netu i nasao sam njihov sajt ali tamo se nisam bas najbolje snasao pa ako moze neko malo da mi pomogne , da neki savet i tako ...

 

 

Sta je to fakultet drzavne bezbednosti?  Skola za buduce pripadnike BIA-e? ;) Ja znam samo za fakultet bezbednosti, sto je bivsi fakultet za ONO i DSZ.



#3 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 27 January 2013 - 13:50

Kakav bre fakultet drzavne bezbednosti?????

 

Mada, nista me ne bi cudilo u zemlji koja cuva i neguje tradicije milosheskuovog nacional-socijalizma - evo da ponovim nesto sto je postalo zlomisao cak i na forumu - pa ni da se napravi takav fakultet. Da se polazu ispiti iz predmeta kao sto su: Likvidacija novinara, Tortura i egzekucija politickih protivnika (jedan semestar tortura, drugi egzekucije, sa sve prikrivanjem tragova istih), Razbijanje opozicionih stranaka, Subverzija NVO sektora, Dezinformisanje, Ratno huskanje/Ratno profiterstvo, Sirenje nacionalne i verske mrznje, Ispiranje mozga, Osnivanje paravojnih i parapolicijskih formacija, itd. 

 

"Jel izlazis na masovne zlocine u junu?" "Ma to sam ostavio za jesen, sad spremam torturu..." "Eh, kad si bezveze ponistio osmicu iz ispiranja mozga..."



#4 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 28 January 2013 - 00:40

Interesuje me Fakultet Drzavne bezbednosti , koliko treba poena da se upadne na budzet , kakva je perspektiva itd ... 

 

Perspektiva je nikad bolja.



#5 Trafalgar

Trafalgar
  • Members
  • 86 posts

Posted 28 April 2013 - 13:41

Covek, taj smer postoji kod mene na pravima, ali kao "Nacionalna bezbednost ." Kako vidim, plabiraju da ga ukinu kroz godinu, dve, tako da je to prvi razlog da ne upises... Drugi razlog je - nemas perspektivu sutra jer jedino mozes u mup da upadnes (valjda neces tako nesto za sebe) uz debelu vezu. Sto tice stava prema smeru - predmet je sprdacine, kako studenata prava, tako i profesora... Ne treba ti to...

#6 zorex

zorex
  • Members
  • 4,662 posts

Posted 26 May 2013 - 22:12

Kada sam prvi put pročitao vest, pomislio sam da je u pitanju neka šala sa njuza. 

 

Основана Академија за националну безбедност, упис бруцоша од септембра

 

Влада Србије основала је Академију за националну безбедност, високу струковну школу која ће школовати кадрове за рад у Безбедносно-информативној агенцији (БИА) и првих 30 студената треба да започне студије већ на јесен и неће плаћати школарину.

 

Одлуку у оснивању академије влада је донела 30. априла, “полазећи од друштвених потреба и неминовне потребе подизања нивоа знања оних који раде или тек треба да раде на специфичним безбедносним пословима”, наведено је у образложењу.

 

Према речима вршиоца дужности директора академије проф. др Драгана Симеуновића, студије ће трајати три године, по чијем ће завршетку студент добити звање струковни инжењер националне безбедности.

 

- На овој високој стуковној школи академци ће стицати специфична знања и то кроз 43 предмета, колико обухвата програм студија. Од тог броја, 29 је обавезних, а 14 изборних предмета из три поља: природно-математичких, техничко-технолошких и друштвено-хуманистичких наука. Стручно-апликативни предмети чине чак 48 одсто студијског програма, стручни предмети 39 одсто, а академски 13 процената програма - рекао је проф. Симеуновић.

 

Седиште ове високе школе биће у згради БИА у Улици краљице Ане бб у Београду, а највећи део наставног кадра биће из редова припадника БИА.

 

Академија тренутно пролази кроз процес акредитације и провере квалитета, а право да конкуришу имају сви који испуњавају услове, а који нису баш лаки.


Успех из средње школе носиће 40 бодова, а 60 бодова тест из познавања српског језика, историје и провере физичких способности. Поред тога предвиђени су и здравствени и психолошки тест, тест на психоактивне супстанце и безбедносна провера.


- Академија, као самостална високошколска институција, основана је од сопствених средстава БИА, а што се тиче школарине, студенти неће имати никакве трошкове - рекао је вршилац дужности директора ове установе.

 

Он је навео да постоји велики број институција у свету које се баве образовањем из домена безбедности. Неке од њих су, како каже, уклопљене и у систем безбедности појединих држава , па и одређених служби.

 

- Рецимо, ФБИ има своје сопствено образовање кадрова, као уосталом и све друге значајније и амбициозније безбедносне институције. Има га и БИА у оквиру такозваног Центра за образовање, и то скоро пет деценија, услед чега данас кад се оснива Академија за националну безбедност, БИА поседује и бројан предавачки кадар и велико искуство, а разуме се, и адекватне просторије и опрему - каже Симеуновић.

 

Ако се уопште може говорити о узорима који су постојали при оснивању ове Академије, онда су то, како наводи профешор, биле безбедоносне високошколске институције у Шефилду у Великој Британији и она која се налази у Марибору, у Словенији.

 

- Највише су, ипак, о профилу установе одлучивале друштвене потребе Србије и специфичне потребе БИА - рекао је проф. Симеуновић.

 

У Министарству просвете истичу да је оснивање академије у складу са законом, међутим, на Факултету безбедности наводе да је то за њих неочекивано.

 

- Нисмо били обавештени и нисмо упућени у сврху оснивања те институције - рекао је Тањугу декан факултета проф. др Радомир Милашиновић и навео да је одлука изазвала узнемирење, јер се дуплирају капацитети, а тиче се и око 2.200 студената овог факултета.

 

Професор Симеуновић, међутим, истиче да Факултет безбедности и Универзитет у Београду у целини немају никаквог разлога за бригу.

 

- Новооснована академија није ни намеравала да буде нити јесте конкурент ни овом ни ма ком другом факултету, из простог разлога што уписује веома мали број студената и што јој је, као врло специјализованој, изразито струковној, а не академској високошколској установи нагласак у образовању на струковном и струковно-апликативном сегменту - рекао је Симеуновић.

 

Академији су, како каже, потребни партнери и сарадња коју ће, сигуран је, врло брзо наћи управо у Факултету безбедности, Криминалистичко- полицијској академији и другим озбиљним институцијама.

 

- Академија за националну безбедност не угрожава никога, већ само омогућава да БИА има стручно оспособљенији кадар. Сваком је јасно да је то нешто од чега корист има друштво у целини - закључио је вршилац дужности директора академије.

 

 



#7 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 28 May 2013 - 20:28

Kada sam prvi put pročitao vest, pomislio sam da je u pitanju neka šala sa njuza. 

 

Dakle, potpuno shokantno - odista kao sa njuza! Kakvi debili...



#8 Pitbull

Pitbull
  • Banned
  • 617 posts

Posted 29 May 2013 - 11:26

Dakle, potpuno shokantno - odista kao sa njuza! Kakvi debili...

 А шта би ти ? Само ти да будеш обучен у шпијунско - терористичким центрима??? Е па не може.. :lol+:



#9 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 29 May 2013 - 16:42

 А шта би ти ? Само ти да будеш обучен у шпијунско - терористичким центрима??? Е па не може.. :lol+:

 

E da znas da si ovo dobro rekao - cela vest kao da je preslikana iz drama Dusana Kovacevica (kao i veci deo srpske stvarnosti), a narocito iz one drame iz koje je uzet pomenuti citat. :o 



#10 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 29 May 2013 - 17:03

... "Jel izlazis na masovne zlocine u junu?" "Ma to sam ostavio za jesen, sad spremam torturu..." "Eh, kad si bezveze ponistio osmicu iz ispiranja mozga..."

 

Ima u naucno-fantasticnom romanu 'Tesko je biti bog / Трудно быть богом' brace Strugacki sjajna scena ispita za dzelate u podrumu jednog zamka.

 

Pa izlazi jedan kandidat iz celije i zali se drugom - zamisli, pao sam!

II: kako si pao?

I: ma iznervirao se i odalamio ga gvozdenom palicom po rebrima!

II: hebote, pa stvarno nista nisi ucio! Trebao si pazljivo uzarenim klestima da mu cupas nokte, pa tek onda uzarenim klestima da mu lomis rebra!

I: e, jebiga ...

 

...



#11 Loup

Loup
  • Banned
  • 940 posts

Posted 29 May 2013 - 19:15

Akademija ima i studentski parlament :)

 

Spoiler


#12 Pitbull

Pitbull
  • Banned
  • 617 posts

Posted 29 May 2013 - 22:17



#13 lokarda

lokarda
  • Members
  • 2,255 posts

Posted 30 May 2013 - 07:22

uuuh, to je preteška riječ...prije sekJuriti

 

 

zvrn zvrn