Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

"Region"


  • Please log in to reply
11554 replies to this topic

#10546 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 21 July 2017 - 23:32

Stoka.

Uvek bila i biće. Treba ponovo uvesti vize i zatvoriti goveda u obor.
  • 3

#10547 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 31 July 2017 - 07:09

...
 
>> ... Istoričar: Srbiju će "prožderati" sopstveni nacionalizam
Podgorica -- Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da je filozof Radomir Konstantinović bio u pravu kada je rekao da će Srbiju "prožderati" sopstveni nacionalizam.
Izvor: Beta, ponedeljak, 31.07.2017.
 
 
Bešlin je takođe ocenio i da srpski nacionalisti i dalje sanjaju da će se desiti "drugo poluvreme" ratova na prostoru bivše Jugoslavije.
 
"Srbija je u ratovima poražena, srpski nacionalizam je poražen, i to je jedan od razloga zašto je u Srbiji dominantna kultura poricanja, kultura zaborava", rekao je Bešlin sinoć za podgoričku Televiziju Atlas. 
 
On je ocenio da se srpski nacionalizam danas odnosi kvislinški i podanički prema Rusiji, iako su se devedesetih godina u Srbiji smejali Hrvatskoj u kojoj se pevalo "Danke, Dojčland". 
 
"A Rusija srpskom nacionalizmu daje iluziju da granice na Balkanu nisu konačne, da njihov poraz nije konačan i da je revanš moguć. I zbog toga se srpski nacionalisti, više mentalno nego oružano i materijalno, pripremaju za neku vrstu drugog poluvremena. Da sam na mestu suseda, ne bih uzimao zdravo za gotovo nekakve poruke iz Srbije o dobrosusedstvu i stabilnosti. Bio bih vrlo obazriv i pažljivo bih posmatrao kako će dominantna Srbija narednih godina da se ponaša", kazao je Bešlin. 
 
On je ocenio da nominalna orijentacija Srbije ka Evropskoj uniji nije iskrena. 
 
"Srbija u osnovi neće na Zapad. Njoj je poteban novac sa Zapada, jer ga sa Istoka neće dobiti. Zato je odnos prema NATO-u danas u Srbiji odnos prema čitavom političkom Zapadu, jer je jedino NATO garancija orijentisanosti ka Zapadu. Zbog toga je Srbija bila toliko nervozna zbog ulaska Crne Gore u NATO. Nezavisnošću Crne Gore, a ne nezavisnošću Kosova, zakovan je poslednji ekser u kovčeg u velikodržavnih pretenzija u Srbiji", rekao je Milivoj Bešlin. 
 
On je ocenio da se u Srbiji podiže stepen nacionalizma, a društvo se rusifikuje. 
 
"To znači da se dugoročno Crna Gora neće ostavljati na miru. Dakle, Srbija oslonjena na Rusiju, sukobljena sa Evropom i regionom, jeste Srbija koja će opet najpre posegnuti za Bosnom i Crnom Gorom", kazao je Bešlin. ... <<
 
...

  • 4

#10548 Lannister

Lannister
  • Banned
  • 38 posts

Posted 04 August 2017 - 23:20

Nema nikoga(čitaj Svbija) ko može ili sme da crnu Goru ostavlja ili ne ostavlja na miru. Oni su sada u NATO, a biće u EU pre svih ostalih u regionu(Bih, Kosovo, Makedonija, Albanija), tako da ovaj istoričar pronalazi probleme tamo gde ih nema.


  • 0

#10549 bounty hunter

bounty hunter
  • Members
  • 8,298 posts

Posted 14 August 2017 - 17:54

Za matore prdonje i ostale bandoglavce zadojene mržnjom koji su još uvek zarobljeni u 1991. i koji su izgubili kontakt s realnošću...

 

Lekcija broj 1 

 

 

 

Ove devojčice su u Šopronu pokazale svu lepotu sporta. Najpre su savladale Hrvatsku (82:66). Tog 5. avgusta izdržale su, mada nisam siguran da su i razumele, povike “Oluja, oluja“, koji su dopirali sa dela tribina na kom su se nalazili Hrvati. Namerno ne kažem navijači. Jer, iz iskustva, a gledao sam uživo mnoga takmičenja mlađih kategorija, znam da su u publici, menadžeri, skauti, koji jure novi plen, treneri i roditelji. Ovi poslednji su verovatni krivci što se tada u dvorani čulo nešto, što svedoči o 1995. godini, kada se nijedna od devojčica koje su bile na terenu nije ni rodila!

Nisu se košarkašice oba tima na to obazirale. Briga ih za rat, sukob u kom su zbog političkih i nekih drugih interesa stradali Srbi, Hrvati, ljudi pre svega. Nije im važno ni šta viču roditelji. Verovatno vrlo površno znaju ko su Tuđman, Milošević, Izetbegović, tek tu i tamo kao eho koji nosi vetar oslušnu šta kažu Vučić, Grabar Kitarović, Brnabićeva ili Plenković. Šta ih briga, svet tek počinje da bude njihov.

One su se sedam dana kasnije izdigle iznad svega. Objasnile nam kako se ponašaju, sportisti, a zašto da ne kažem i zreli ljudi. Kao što već rekoh, Srbija je u polufinalu savladala Francusku, a po povratku u hotel srpske košarkašice su doživele veliko iznenađenje.

Hrvatice su ih dočekale pesmom “Svijet voli pobjednike”!

Daleko od bilo čega zlog, ove devojčice su pokazale da u novom svetu koji grade nema granica i caruje drugarstvo. Nema mesta mržnji, ni politici.

To smo videli i u finalu. Kada je devojka u majici Hrvatske na licu ispisala “Srbija“. I to na engleskom, da je razume svako u dvorani. Nije je niko primorao. Uradila je to za drugarice. Baš kao što bi, siguran sam, i one za nju, da je kojim slučajem na terenu bilo drugačije.

Zato bez obzira kako se njihove karijere dalje budu razvijale zapamtite imena dece koja su nam, iako vrlo mlada, održala velike životne lekcije: Marijana Zukanović, Ivana Katanić, Nevena Naumčev, Mina Đorđević, Teodora Turudić, Marta Vulović, Jelena Novković, Lena Radulović, Ana Perić, Ivana Raca, Ivana Curaković, Nevena Dimitrijevć, Anđela Katavić, Karla Erjavec, Aneta Mrdalj, Matea Tadić, Edita Poljac, Josipa Pavić, Ana Vojtulek, Martina Pandža – Brnić, Petra Rončević, Lucija Kostić, Mihaela Lazić, Karla Vres.

 

 

edit:

 

Lekcija broj 2

 

cClasI1.jpg?1


Edited by bounty hunter, 14 August 2017 - 17:57.

  • 8

#10550 BeIgrade

BeIgrade
  • Members
  • 1,776 posts

Posted 14 August 2017 - 19:19

Za matore prdonje i ostale bandoglavce zadojene mržnjom koji su još uvek zarobljeni u 1991. i koji su izgubili kontakt s realnošću...

 

Lekcija broj 1 

 

Lekcija broj 2

 

To je ta omladina koju ja spominjem I potenciram sve vreme. To je ta omladina koju ne zanimaju razna s*anja i price koje joj serviraju i kojom je guse iste one prdonje koje su joj ostavile silne ruine i banana drzavice u amanet. To je ta omladina neopterecena prosloscu koju ne zanima sta je bilo juce/prekjuce/pre hrista vec sta ce danas i kako ce sutra. To je ta omladina kojoj treba dati prostora i pomoci da dodje do izrazaja i pokusa izgraditi nesto lepse i bolje od onoga sto su nasledili.

 

Bravo devojke.


  • 7

#10551 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 14 August 2017 - 19:40

To je omladina koja bezi iz Hrvatska kao i iz Srbije :). Od koga? Pa ne znam, nisam tamo vec 20 godina. Samo ne razumem kakve to veze ima sa nekim Prangijom pa ga pominjete kao matorog prdonju. Jeste da insistira na koaliciji sa zverima i malim pozdercom - a velikim Srbinom, jeste da je bio na "ratishtu" jer je verovao da neke chike znaju zashto je to dobro i da tako treba .......
  • 1

#10552 Milenko Puzigaca

Milenko Puzigaca
  • Members
  • 1,427 posts

Posted 14 August 2017 - 20:24

Ja se bum vusral od ovoga. I sta kazete, pink naocare su do jaja. Vi kao da vi imate 15, 16 godina, koliko li, ne pratim sport pa ne znam ni ko igra i zbog cega. I ovaj gore sto je pisao ovo pa se raspekmezio o "carstvu u kome caruje drusrastvo, ta ta ta tira". Sta vi hocete od nekoga ko nema ni 20 godina? Lepo je to sto su ove normalne, ali vi da ste stvarno dobronamerni, ovakve normalne bi ucili da pobegnu iz tog sranja, a ne bi im zeleli da tu ostanu, pa da grade nesto lepse kenj kenj kenj. Zasto da grade bilo sta tu sa takvima? Nista tu nije moguce izgraditi lepse dok su tu ti koji su, svi komplet. Nista tu ne treba graditi, tu sve treba da se raspadne u svojoj prljavstini, sve komplet tu, i jos im treba pomoci da se raspadnu, pa onda graditi iz temelja novo, sa nekim drugima. A ove sve komplet na ropotarnicu povijesti, jer za drugo nisu. I normalni da stalno beze odatle, to je dobro.
  • 2

#10553 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 14 August 2017 - 20:39

...

 

'Niko ne moze pobediti zemlju koja ima ovakvu omladinu'!

:rotflmao: 

Deja vu. 

 

Ovo je skaredno.

No, dobro je za tu 'omladinu' - taman je dorasla do godina da je prdonje tipa Prangyja, Sajko-kilera i 'malog od Pozderca' prevedu zedne preko vode, ako na vreme ne zbrisu odavde i posvete sebi ili svojoj sportskoj karijeri.

 

Niti sam isao u rat, niti se bavio politikom, niti nekom ostavljao rusevine, a to sto sad neko misli da ce pevanjem promeniti drustvo - pa nazdravlje mu.

 

Osvezenje i otreznjenje ceka.

 

Evo, i 4umskih 'ribara ljudskih dusa' vec krenuli da bacaju mreze za izlov glasacke mladji politickog demokratruskog olosa i sljama.

 

Ako, ako - ma super, samo neka pevaju!

 

Posebno ce biti delotvorne parole ispisane na celu.

 

I nekada se 'pevalo - 'e, moj druge beogradski / e, moj druze zagrebacki'!

So?

 

Sada, je ocigledno doslo vreme po nove 'pevace'

:ajme:

 

...


  • 0

#10554 Attolini

Attolini
  • Members
  • 275 posts

Posted 14 August 2017 - 20:51

.

 

Statler i Waldorf se makar smeju iskreno.

 

.


  • 2

#10555 bounty hunter

bounty hunter
  • Members
  • 8,298 posts

Posted 19 August 2017 - 13:38

 

Srbija i BiH izgubile svoj primerak Dejtonskog sporazuma

 

  • Jedino Hrvatska ima originalnu verziju Dejtonskog sporazuma. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pre nekoliko dana rekao je da su posle 5. oktobra 2000. godine u Beogradu izgubljeni brojni važni dokumenti, među kojima i originalna verzija ovog mirovnog sporazuma. A poznato je da ni BiH nema original, već overenu kopiju.
 

Izvor: N1

Gde, ko i kako čuva originalne verzije Dejtonskog mirovnog sporazuma, pitanje je koje je ponovo aktuelizovano pošto je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da Srbija takav dokument - nema. Tvrdi, nestao je tokom petooktobarske revolucije u Beogradu.

"Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Dejtonskog sporazuma. Nema ni tog papira, oni su sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo", rekao je Dačić za Srpski telegraf.

No, drugoj originalnoj verziji, onoj u Sarajevu, gubi se svaki trag, još otkako je avionom iz Pariza 1995. godine sletela na sarajevski aerodrom. Originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada zvanično nije dostavljen Predsedništvu BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, niti se zna gde je arhiviran.

Ono što ja vama mogu odgovorno reći je da Arhiv BiH, nikada u građi koju smo preuzimali '95. godine, nije preuzeo Dejtonski mirovni sporazum niti u originalu, niti u kopiji, rekao je Saša Klepić, direktor Arhiva BiH.

Misteriozni nestanci nisu slučajnost, smatra direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov. Odnos zvaničnika u regionu prema dokumentu zapravo simboliše neozbiljan odnos prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Njima zapravo odgovara ovakvo stanje. To je paradoks, nažalost, potraje što duže jer to daje mogućnost da Dejtonski sporazum tumači svako na svoj način, kao što se dešava u BiH, ali i kod suseda, objašnjava Popov.

Član delegacije BiH u Dejtonu Miro Lazović kaže da je nestankom dokumenta, koji je paralizovao sistem u BiH, idealna prilika za krupnije izmene uređenja.

Da Bosna i Hercegovina vrati Ustav Republike BiH, ili da se donese jedan novi ustav uz pomoć međunarodne zajednice i američke administracije, koja je bila i medijator Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne vidim drugo rešenje. Na ovakvim razvalinama, na kojima počiva BiH, što je i produkt Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma, BiH se ne može razvijati ravnopravno, ne može postati članica Evropske unije i NATO pakta, smatra Lazović.

Iz državnog arhiva u Zagrebu kopiju sporazuma čuvaju u fondu Ureda predsednika Franje Tuđmana. Jedan od četiri izvorna primerka Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, u skladu sa Zakonom o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, u Hrvatskoj verno čuvaju.

"Izvornici međunarodnih ugovora Republike Hrvatske evidentiraju se i pohranjuju u Zbirci međunarodnih ugovora Republike Hrvatske u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. U tom smislu i primjerak izvornika Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini kojim raspolaže Republika Hrvatska pohranjen je i trajno se čuva, u skladu s mjerodavnim odredbama spomenutog Zakona", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske.

Da li se radi o teoriji zavere, ozbiljnom scenariju krimi serije ili još ozbiljnijem diplomatskom skandalu - dva od četiri primerka Dejtonskog mirovnog sporazuma zvanično nema.

Iako već godinama misterija, iako je vođena i istraga, gde bi mogla biti jedna od originalnih verzija u Sarajevu, u ovoj, ali i ostalim državnim institucijama i dalje ostaje misterija.

 

 

I komentar ispod vesti -

 

U cijeloj BiH ne postoji niti jedan primjerak originalnog Dejtonskog sporazuma. Nikada nije ni donijet na tlo BiH. Original je na engleskom i francuskom jeziku i deponiran je u Parizu. U Parizu je i potpisan 14.12.1995. Zove se Dejtonski jer je taj pravni akt sporazumnog karaktera, parafiran u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, a konferencija na kojoj je sastavljen trajala je od 1.11.1995. do 21.11.1995. godine. Dakle, ono što je nestalo u državnim institucijama Republike Srbije to je mogla biti samo službena i posebno diplomatski ovjerena, autentična kopija (ne fotokopija ili ovjerena fotokopija što običan građanin može napraviti, nego nešto puno autentičnije). Hrvatska nema neki primjerak koji Srbija ne bi imala. Ako se Dejtonski sporazuma u Srbiji (diplomatski ovjerena autentična kopija) trenutno ne može naći, ne znači da ne postoji u Srbiji ili da je uništen. Privremeno su ga sklonili neki ljudi bliski Dačiću i Vučiću jer im je ta priča o nestanku potrebna za njihove marifetluke. Tko ih ne zna skupo bi ih platio.

 

http://rs.n1info.com...-sporazuma.html


  • 0

#10556 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 August 2017 - 12:48

...
 
>> ... Poruka iz MKD: Kosovo i Unesko - u vidu nam je većina u EU
Skoplje -- Vlada Makedonije saopštila je da će u odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesko imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU,javila je Televizija Telma.
Izvor: Beta, ponedeljak, 21.08.2017.
 
 
Pojedini mediji javili su da je osoblje ambasade Srbije povučeno zbog eventualnog budućeg glasanja Makedonije o članstvu Kosova u Unesku.
 
Vlada Makedonije navela je da uvek sledi interese države bazirane na pricipima dobrosusedstva i unapređenja regionale saradnje, neutralnosti i nemešanja u sporove među državama. 
 
"Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susednm zemljama. Kada postoje otvorena osetljiva pitanja između dva naša suseda, Vlada Makedonije će uvek slediti interese države baziran na principima dobrosusedstva i unapređenja regionalne saradnje, neutralnosti i nemešanja u sporove među tim državama. U odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesko, Vlada Makedonije će imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU", navela je vlada. 
 
Makedonija još čeka zvanično objašnjene Beograda za povlačenje osoblja Ambasade Srbije u Skoplju. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su diplomate povuče zbog dobijenih dokaza o "veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije". ... <<
 
 
Zalud je kurobecanje protiv onoga sto je neminovno.
Na kraju krajeva to ceka i sVrBiju - sa bilo kojom politickom opcijom na vlasti.
No, krcag ide na vodu dok se ne razbije.
;)
 
...

  • 0

#10557 suptil

suptil
  • Members
  • 2,079 posts

Posted 21 August 2017 - 14:36

Prema mojim informacijama, Ambasada Srbije u Skoplju već duže vreme služi kao obaveštajni punkt jedne velike strane službe. Dobra odluka AV.

 

 

Nadam se je neko ozbiljan u Srbiji dobro obavio razgovor sa "velikim" obavestajcem BIA Gutom Zivaljevicem u vezi njegove uloge u Skoplju.


  • 0

#10558 bounty hunter

bounty hunter
  • Members
  • 8,298 posts

Posted 21 August 2017 - 15:16

Jedva čekam kada će Makedonija da uđe u NATO.

 

Da im se ovaj naš glibo glibavi skine s one stvari i pusti ljude da se o svojem jadu zabave. Bez mešanja, podmetanja, tupavih šatro obaveštajnih igrarija, smicalica, pretnji, uslovljavanja...


  • 4

#10559 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 August 2017 - 15:17

...

 

Orhan Dragas?

:ajme:

 

...


Edited by Kinik, 21 August 2017 - 15:17.

  • 0

#10560 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 21 August 2017 - 17:05

jos jedan igrokaz u reziji vučića i dačiča
  • 0