Jump to content


Photo
- - - - -

Lažni geniji i pronalazači == heroji srpskih medija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
52 replies to this topic

#31 Anonimni Pojedinac

Anonimni Pojedinac
  • Members
  • 196 posts

Posted 13 December 2014 - 11:24

Jutros je Milos Stankovic bio gost na Pinku, opet se hvalisao pronalascima i diplomama - ovaj put je koliko ukacih nastupio sa novim izumom - nesto sto eliminise ambroziju i bice od "pomoci svima".  :ajme:  Koliko vidim cilja na neki projekat (citaj pare) grada. Vidim da pominje i da je put u Hong Kong placen od strane grada, znaci ima neki prikljucak kod gradskih vlasti i sprema se teren za nova lapanja.

Ubicu se majke mi. :unsure:

Daj nek neko uradi nesto.



#32 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 15 December 2014 - 08:20

Jutros je Milos Stankovic bio gost na Pinku, opet se hvalisao pronalascima i diplomama - ovaj put je koliko ukacih nastupio sa novim izumom - nesto sto eliminise ambroziju i bice od "pomoci svima".  :ajme:  Koliko vidim cilja na neki projekat (citaj pare) grada. Vidim da pominje i da je put u Hong Kong placen od strane grada, znaci ima neki prikljucak kod gradskih vlasti i sprema se teren za nova lapanja.

Ubicu se majke mi. :unsure:

Daj nek neko uradi nesto.

Osim da mu se opali par shamara, jedino sto se moze uciniti jeste da se polako, postepeno i vredno radi na prosvecivanju i opamecivanju naucno nepismene publike i novinara. Na cemu neki od nas rade, mada nas na Pinku svakako nema... ;)



#33 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 15 December 2014 - 09:47

http://www.b92.net/b...4&nav_id=876577

 

"Šumadijski izum za spas Srbije"

 

U centru Šumadije, selu Badnjevcu, u jednom dvorištu nalazi se, za laike, čudna sprava. Tanjir prečnika 13 metara okrenut ka suncu i ogromno bure povezano cevima.

 

 

U Srbiji koja godišnje ima 2.000 sunčanih sati, za profesora mašinstva Vladana Petrovića to je rešenje – solarna toplana, kojoj osim sunca, za rad nisu potrebni drugi energenti. Koncentrator skuplja, a akumulator čuva toplotu.

 

 

"Mi danas ovim postrojenjem možemo 1.500–1.600 stepeni da razvijemo temperaturu, a ovim akumulatorom možemo da postignemo 450 kilovat-časova po kubiku. Znači, mi možemo da čuvamo energiju mesecima, znači preko cele zime", objašnjava Petrović.

 

 

Objašnjava da su toplotni gubici manji od pet-šest odsto. To danas, ma koliko to neskromno zvučalo, ne može niko u svetu, kaže Petrović. Prema rečima profesora Petrovića, u svetu za sada postoje tehnologije koje sunčevu toplotu čuvaju najviše 10 sati.

 

 

Meni je ovo ultimativno, kraljevski!  :rotflmao:

 

Jebote, profesor mašinstva, ludilo...

 

Niko nema što Srbin imade :krsta:



#34 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 25 December 2014 - 23:28

...

 

 

Uvek se setim nekog lika pre vise godina, iz ulice 26. Juli (sada je Kr. Petra)

 

Onako, u sredini ulice, zapustena krojacka radnja - klasika: u izlogu stare ogromne makaze i neki restlovi stofa.

 

Kad, jednog dana vidim neke 'sapirografirane' liflete.

 

Lik je tzv. 'pronalazac' !

 

Izmislio i hteo da patentira bicikl na 'vazdusnu sintezu'!

:lol+:

 

Steta sto to nisam slikao.

 

Kad je siromasak premro, naslednici uklonili delo snajderskog genija, a kasnije prodali lokal.

 

Sic transit gloria mundi!

 

...



#35 alexns011

alexns011
  • Banned
  • 106 posts

Posted 06 January 2015 - 00:05

Nisam detaljno proucavao lik i delo ovde navedenih genija, ali moj favorit je definitivno Zarko Radosavljevic. Car, kralj i prvak u skoku u dalj. Nauci engleski za cetiri dana, postani programer za sest dana. Genijalno.


Edited by alexns011, 06 January 2015 - 00:05.


#36 Anonimni Pojedinac

Anonimni Pojedinac
  • Members
  • 196 posts

Posted 27 January 2015 - 21:40

U vecerasnjem dnevniku na Prvoj bio je segment o Veljku Milkovicu i njegovom pronalasku koji pobija zakon odrzanja energije :ph34r: .

Radi se o nekom  modifikovanom klatnu. On je zapravo jedini koji je provalio da su oscilacije efikasnije od rotacija i zato je klatno bolji pronalazak od tocka.

Receno je kako ima nekakvu podrsku grada Novog Sada i ne bi imalo smisla da  grad Novi Sad ne prepozna jednog takvog pronalazaca. Kako od Nikole Tesle nijedan nas pronalazac nije pobudio ovakvo interesovanje i kako bi uz podrsku institucija ovaj put on mogao i do Nobelove nagrade (ima podrsku cak dva "akademika" za kandidaturu :wacko: ).

Nadam se da je ovo samo za domacu upotrebu, jer ako ga stvarno kandiduju za Nobelovu nagradu :unsure:...Ima da misle da smo totalni idioti.

Blago onom ko cita sve te kandidature, mora da se valja od smeha :rotflmao: 

Kakav idiotizam je zavladao ovom zemljom, nema nam spasa.



#37 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 27 January 2015 - 22:34

Covek izmislio perpetuum mobile, a ti mu se podsmevas, stvarno nema smisla :D



#38 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 30 January 2015 - 19:12

Samo cu da se prekrstim i postujem sliku sa sajta doticnog: 

 

Capture.jpg



#39 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 03 February 2015 - 08:12

Kretenizam nasih "pronalazaca" je postao uzasno iritantan. Onaj Veljko Miljkovic je sada postao i masovni spamer. Dobio sam tri spam email poruke tipa "Pogledaj ovo, haos je" sa PDF attachmentom u kome se promovisu njegova "dostignuca"  i tekstom:

 

Sad i grad Novi Sad zvanično podržava Milkovića za Nobelovu nagradu, imaš u

atačmentu opširnije,pozz

 

stojanmoracaveljkomiljko.png


Edited by tomas.hokenberi, 03 February 2015 - 08:17.


#40 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 09 February 2015 - 18:58

Evo još šarlatana, u "ja tebi serdaru, ti meni vojvodo" akciji:

http://www.danas.rs/...?news_id=297003

O cemu se radi:
Velimir Abramović daje prikaz knjige "Unification of Gravitation and Electromagnetism", autora Jovana Đurića, a čiji recenzent niko drugi do "perpetuum mobile klatno" Veljko Miljković !?!?

Daklem prikaz knjige izlapelog autora koji misli da ga proganjaju ljudi u crnom koji neće da mu objave delo (http://jovandjuric.t...SEPONAVLJA5.pdf), daje samoproklamovani "najveći poznavalac lika i dela Nikole Tesle" (inače bez ikakvog fromalnog obrazovanja u oblasti fizike ili elektrotehnike), a knjigu je recenzirao čovek najpoznatiji po tome što potura svoje "perpeetuum mobile izume".



#41 Anonimni Pojedinac

Anonimni Pojedinac
  • Members
  • 196 posts

Posted 23 February 2015 - 15:07


Pa ovo je strasno. Danas ovo objavio? Zar nije Danas ozbiljnija novina ipak ?
Ja ne mogu da verujem koliko je rasprostranjena ova epidemija sarlatanstva, i koliko niko u medijima ne zna da se postavi prema ovome. Pa jebo te postoje nacini, i kad covek ne zna sam moze da se konsulutuje, ili neka honorarno zaposle nekog (ili nekoliko) strucnih konsultanata - neke priznate naucnike, ili neka pita par njih sa instituta i fakulteta ako vec ne znaju koga.

Pazi ovo:


Definicija elementarnih čestica sa dve tačke objašnjava postojanje magnetnog momenta, stvarno suštinskog masenog momenta neutrona, i to dalje vodi do logičnog
modela jake interakcije i vrlo verovatno moguće efikasne kontrole fuzije kao izvora neograničene čiste energije. Ali vladari-moćnici današnje svetske nauke verovatno su posramljeni da više od 300 godina centar gravitacije nije otkriven i definisan, i oni ne žele ni da razmatraju te mogućnosti, pogotovu što to predlaže jedan Sloven, još gore, jedan Srbin, a ne Germanski Uebermensch ili pripadnik izabranog naroda, jer oni dogmatski ne žele da padnu do sada jako hvaljene “naučne” teorije, kao što su teorija relativiteta (specijalna i opšta), dinamo teorija porekla konvencionalnog Zemljinog magnetnog polja, koja teorija krši osnovni drugi zakon termodinamike, kao i odbacivanje hipoteze tamne materije, uz detaljnu reviziju teorije čestica i kvantne mehanike. Oni su u stanju da bezobzirno raspu milijarde i milijarde dolara na izgradnju nepotrebnog velikog sudarača hadrona (Large Hadron Collider), čije samo održavanje košta više milijardi dollara godišnje, a ja ne mogu da dobijem desetak miliona dolara za ubrzanje elektrona preko brzine svetlosti i eksperimente za moguću efikasnu kontrolu fuzije, a svi moji naučni radovi ostaju nepublikovani skoro 50 godina. Svi dosadašnji eksperimenti za efikasnu kontrolu fuzije za poslednjih 60 godina ostali su bezuspešni, ali moje naučne ideje su neprihvatljive za vlastodršce današnjih “prihvaćenih”teorija!


Žalosno je i sramota je da je cela svetska naučna zajednica, korumpirana tako mnogo politikom sile i trkom za prestižem, ta zajednica je tako iracionalno suprotstavljena protiv mojih fundamentalnih naučnih eksperimentalnih i teorijskih rezultata, koji rezultati stvarno samo ispravljaju i kompletiraju klasičnu fiziku, naročito kompletirajući eksperimentalni rad Galileo Galilei-a i kompletirajući Newron-obvu teoriju gravitacije, a bez kojih rezultata progres nauke neće biti moguć.



Izgleda mi da se istorija nauke zaista ponavlja, ali sa izvesnim manjim promenama, jer ja zaista nisam spaljen kao Giordano Bruno, nego samo nevoljno penzionisan, tj. eliminisan iz naučnih krugova, kao što je Galileo stavljen u doživotni kućni pritvor.



Loodilo. :rotflmao: :krsta: :ph34r: :wacko:

Mozda bi mi mogli da napravimo neku vrstu liste na osnovu koje se prepoznaju raznorazne lujke koje su umislile da revolucionizuju nauku, a ceo naucni svet ih izbegava i to im nista ne govori, vec to dozivljavaju samo kao dokaz svoje genijalnosti. Tako nesto vec postoji, napravio covek

Crackpot Index

The Crackpot Index John Baez
A simple method for rating potentially revolutionary contributions to physics:

  • A -5 point starting credit.

  • 1 point for every statement that is widely agreed on to be false.

  • 2 points for every statement that is clearly vacuous.

  • 3 points for every statement that is logically inconsistent.

  • 5 points for each such statement that is adhered to despite careful correction.

  • 5 points for using a thought experiment that contradicts the results of a widely accepted real experiment.

  • 5 points for each word in all capital letters (except for those with defective keyboards).

  • 5 points for each mention of "Einstien", "Hawkins" or "Feynmann".

  • 10 points for each claim that quantum mechanics is fundamentally misguided (without good evidence).

  • 10 points for pointing out that you have gone to school, as if this were evidence of sanity.

  • 10 points for beginning the description of your theory by saying how long you have been working on it. (10 more for emphasizing that you worked on your own.)

  • 10 points for mailing your theory to someone you don't know personally and asking them not to tell anyone else about it, for fear that your ideas will be stolen.

  • 10 points for offering prize money to anyone who proves and/or finds any flaws in your theory.

  • 10 points for each new term you invent and use without properly defining it.

  • 10 points for each statement along the lines of "I'm not good at math, but my theory is conceptually right, so all I need is for someone to express it in terms of equations".

  • 10 points for arguing that a current well-established theory is "only a theory", as if this were somehow a point against it.

  • 10 points for arguing that while a current well-established theory predicts phenomena correctly, it doesn't explain "why" they occur, or fails to provide a "mechanism".

  • 10 points for each favorable comparison of yourself to Einstein, or claim that special or general relativity are fundamentally misguided (without good evidence).

  • 10 points for claiming that your work is on the cutting edge of a "paradigm shift".

  • 20 points for emailing me and complaining about the crackpot index. (E.g., saying that it "suppresses original thinkers" or saying that I misspelled "Einstein" in item 8.)

  • 20 points for suggesting that you deserve a Nobel prize.

  • 20 points for each favorable comparison of yourself to Newton or claim that classical mechanics is fundamentally misguided (without good evidence).

  • 20 points for every use of science fiction works or myths as if they were fact.

  • 20 points for defending yourself by bringing up (real or imagined) ridicule accorded to your past theories.

  • 20 points for naming something after yourself. (E.g., talking about the "The Evans Field Equation" when your name happens to be Evans.)

  • 20 points for talking about how great your theory is, but never actually explaining it.

  • 20 points for each use of the phrase "hidebound reactionary".

  • 20 points for each use of the phrase "self-appointed defender of the orthodoxy".

  • 30 points for suggesting that a famous figure secretly disbelieved in a theory which he or she publicly supported. (E.g., that Feynman was a closet opponent of special relativity, as deduced by reading between the lines in his freshman physics textbooks.)

  • 30 points for suggesting that Einstein, in his later years, was groping his way towards the ideas you now advocate.

  • 30 points for claiming that your theories were developed by an extraterrestrial civilization (without good evidence).

  • 30 points for allusions to a delay in your work while you spent time in an asylum, or references to the psychiatrist who tried to talk you out of your theory.

  • 40 points for comparing those who argue against your ideas to Nazis, stormtroopers, or brownshirts.

  • 40 points for claiming that the "scientific establishment" is engaged in a "conspiracy" to prevent your work from gaining its well-deserved fame, or suchlike.


  • 40 points for comparing yourself to Galileo, suggesting that a modern-day Inquisition is hard at work on your case, and so on.

  • 40 points for claiming that when your theory is finally appreciated, present-day science will be seen for the sham it truly is. (30 more points for fantasizing about show trials in which scientists who mocked your theories will be forced to recant.)

  • 50 points for claiming you have a revolutionary theory but giving no concrete testable predictions.

Mrzi me da primenim ovo redom na tekst, ali onako odokativno mi se cini da je ovaj nas ubo nekoliko 40-ica samo u ova tri pasusa :lol+:
A za domace lujke, mozemo da je dopunimo. Evo ja da dodam

38. 40 poena za pominjanje svog srpskog porekla/nacionalnosti kao osnovnog uzroka zasto te etablirana nauka ignorise

39. 30 poena za svako pominjanje samog sebe u trecem licu (doduse ovo je univerzalno)

Ja samo molim novinare koji ne znaju o cemu pisu da prodju barem kroz ovu listu kad su u nedoumici, ako nista drugo, pa ako se pojavi bar jedna od izlistanih stavki, da im se upali crveno svetlo.
Jer, ili ovih "genija" kod nas ima nesrazmerno mnogo, ili ih neko gura i protezira. Nema drugog objasnjenja.

Edited by Anonimni Pojedinac, 23 February 2015 - 15:22.


#42 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 23 February 2015 - 15:22

Pa ako cemo da lokalizujemo test, ja bih dodao ovu stavku:

40. 50 poena za tvrdnje da je delo u skladu sa manje poznatim Teslinim idejama i/ili da nastavlja Tesline ideje koje je "naucni establishment (ljudi u crnom)" potisnuo.

Edited by tomas.hokenberi, 23 February 2015 - 15:22.


#43 Anonimni Pojedinac

Anonimni Pojedinac
  • Members
  • 196 posts

Posted 23 February 2015 - 15:26

Pa ako cemo da lokalizujemo test, ja bih dodao ovu stavku:

40. 50 poena za tvrdnje da je delo u skladu sa manje poznatim Teslinim idejama i/ili da nastavlja Tesline ideje koje je "naucni establishment (ljudi u crnom)" potisnuo.

 

:lol+:  E da, ovo je odlicno.

 

 

41. 10 poena za pripadnistvo naucnoj akademiji cije se ime rimuje SANU


Edited by Anonimni Pojedinac, 23 February 2015 - 15:26.


#44 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 23 February 2015 - 17:13

:lol+:  E da, ovo je odlicno.

 

 

41. 10 poena za pripadnistvo naucnoj akademiji cije se ime rimuje SANU

Cek polako. Mislio si da se rimuje sa samo ANU, jer bi se ovako moglo protumaciti da ANUS, pardon, SANU izuzimas iz toga. A uz sve duzno postovanje retkim izuzecima, upravo je SANU centar i izvor vaskolike pseudonauke u Srbiji. 



#45 Anonimni Pojedinac

Anonimni Pojedinac
  • Members
  • 196 posts

Posted 23 February 2015 - 18:07

Cek polako. Mislio si da se rimuje sa samo ANU, jer bi se ovako moglo protumaciti da ANUS, pardon, SANU izuzimas iz toga. A uz sve duzno postovanje retkim izuzecima, upravo je SANU centar i izvor vaskolike pseudonauke u Srbiji. 

 

:lol+:

 

Kapiram sta hoces da kazes, ali ipak ovo ne moze da se poredi. Ipak. Mislim. Nadam se. :unsure: