Školski recept za rusku salatu:
Namirnice (za 10 osoba):
1 kg kromira,
300 g šargarepe,
100 g paštrnaka,
100 g peršuna (koren),
300 g celera (koren),
100 g grapka,
300 g kiselih krastavaca,
200 g praške šunke,
4 jaja,
2 konzerve ringlica (inćuna),
20 g senfa,
5 g bibera (mlevenog),
1 limun (sok),
1 veza peršunovog lišća,
15 soli (po potrebi),
300 g majoneza
Način rada:
Zdrav i sočan krompir skuvati u slanoj vodi, izvaditi iz vode, ohladiti i oljuštiti. Oljušten krompir iseći na kockice (oko pola centimetra) jednake veličine.
Šargarepu, paštrnak, peršun i celer oprati, ostrugati i ponovo oprati. Pripremljeno korenasto povrće takođe iseći na kockice (kao krompir) i staviti da se kuva u slanoj ključaloj vodi. Povrće se kuva dok kockice ne omekšaju. Tada se izvadi iz vode, ocedi i ohladi. Da bi se odstranila voda u što većoj meri, ohlađeno povrće se neposredno pred spremanje salate stavi na čistu salvetu i nežnim uvijanje odstrani ostatak vode. Isto se može postići, naravno u nešto manjoj meri, ako se hladno povrće steže šakam.
Ukoliko se koristi sveži grašak iz mahuna, potrebno je zrna odvojiti od mahuna,oprati i skuvati u slanoj i zašećerenoj vodi. Grašak se kuva na umerenoj temperaturi dok ne omekša, a tada ga treba procediti, proprati, ocediti i ohladiti. Grašak iz konzerve prethodno treba isprati i ocediti.
Krastavi treba da budu kisel. Oni se takođe iseku na kockice veličine pola centimetra. Stezanjem isečenog krastavca u salvei ili šakama treba ocediti suvišnu tečnost.
Praška šunka se iseče na kockice od 0,5 centimetara.
Sveža jaja se tvrdo skuvaju, oljušte, operu i iseku na kockice.
Zatim se ringlice izvade iz konzerve, ocede od ulja i neposredno pred stavljanje u salatu sitno iseku.
Za povezivanje ruske salate upotrebljava se pripremljen čvrst majonez.
Isto tako treba pripremiti senf, mleveni biber, sitno isečeno peršunovo lišće, so i limunov sok.
U odgovarajuću posudu staviti pripremljeno povrće, jaja, ringlice i začine (senf i biber) pa sve poprskati limunovim sokom. Potom staviti sitno isečeno peršunovo lišće posoliti. Sve namirnice treba polako i pažljivi izmešati.
Spremljena masa povezuje se majonezom na taj način što se majonez dodaje u manjim količinama i pažljivo mešasve dok se ne sve namirnice dobro ne sjedine i masa ne počne da se odvaja od zidova posude i ruku.
Salata treba da bude slanog i blago nakiselog ukusa.