Jump to content


Photo
- - - - -

Ruska salata


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
42 replies to this topic

#31 GordanaZ

GordanaZ
  • Members
  • 5,533 posts

Posted 13 October 2013 - 01:16

Moj recept za rusku salatu je sledeci:

Jednake kolicine barenog krompira, sargarepe, graska, kiselih krastavaca I mesa - tradicionalno, to bi trebalo da je krta svinjetina u dunstu, mada ja sad cesce koristim konzervu kuvane sunke. Sve seckano rukom, nije nuzno da komadici budu vrlo mali. Majonez, kojem dodajem 1-2 kasicice dizonskog senfa.

 

Isto i moj, s tim sto ja stavljam i dva - tri tvrdo kuvana jaja.



#32 Publius

Publius
  • Members
  • 401 posts

Posted 15 October 2013 - 22:11

Školski recept za rusku salatu:

 

Namirnice (za 10 osoba):

 

1 kg kromira,

300 g šargarepe,

100 g paštrnaka,

100 g peršuna (koren),

300 g celera (koren),

100 g grapka,

300 g kiselih krastavaca,

200 g praške šunke,

4 jaja,

2 konzerve ringlica (inćuna),

20 g senfa,

5 g bibera (mlevenog),

1 limun (sok),

1 veza peršunovog lišća,

15 soli (po potrebi),

300 g majoneza

 

Način rada:

 

Zdrav i sočan krompir skuvati u slanoj vodi, izvaditi iz vode, ohladiti i oljuštiti. Oljušten krompir iseći na kockice (oko pola centimetra) jednake veličine.

 

Šargarepu, paštrnak, peršun i celer oprati, ostrugati i ponovo oprati. Pripremljeno korenasto povrće takođe iseći na kockice (kao krompir) i staviti da se kuva u slanoj ključaloj vodi. Povrće se kuva dok kockice ne omekšaju. Tada se izvadi iz vode, ocedi i ohladi. Da bi se odstranila voda u što većoj meri, ohlađeno povrće se neposredno pred spremanje salate stavi na čistu salvetu i nežnim uvijanje odstrani ostatak vode. Isto se može postići, naravno u nešto manjoj meri, ako se hladno povrće steže šakam.

 

Ukoliko se koristi sveži grašak iz mahuna, potrebno je zrna odvojiti od mahuna,oprati i skuvati u slanoj i zašećerenoj vodi. Grašak se kuva na umerenoj temperaturi dok ne omekša, a tada ga treba procediti, proprati, ocediti i ohladiti. Grašak iz konzerve prethodno treba isprati i ocediti.

 

Krastavi treba da budu kisel. Oni se takođe iseku na kockice veličine pola centimetra. Stezanjem isečenog krastavca u salvei ili šakama treba ocediti suvišnu tečnost.

 

Praška šunka se iseče na kockice od 0,5 centimetara.

 

Sveža jaja se tvrdo skuvaju, oljušte, operu i iseku na kockice.

 

Zatim se ringlice izvade iz konzerve, ocede od ulja i neposredno pred stavljanje u salatu sitno iseku.

 

Za povezivanje ruske salate upotrebljava se pripremljen čvrst majonez.

 

Isto tako treba pripremiti senf, mleveni biber, sitno isečeno peršunovo lišće, so i limunov sok.

 

U odgovarajuću posudu staviti pripremljeno povrće, jaja, ringlice i začine (senf i biber) pa sve poprskati limunovim sokom. Potom staviti sitno isečeno peršunovo lišće posoliti. Sve namirnice treba polako i pažljivi izmešati.

 

Spremljena masa povezuje se majonezom na taj način što se majonez dodaje u manjim količinama i pažljivo mešasve dok se ne sve namirnice dobro ne sjedine i masa ne počne da se odvaja od zidova posude i ruku.

 

Salata treba da bude slanog i blago nakiselog ukusa.



#33 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 17 October 2013 - 21:53

Navedeni recept znatno odstupa od standardnog I uobicajenog recepta za rusku salatu. Ne sumnjam da je I ovo ukusno, ali to nije klasicna ruska salata.

#34 Publius

Publius
  • Members
  • 401 posts

Posted 18 October 2013 - 10:00

Možda bi trebalo da se usaglasimo koji je standardni recept pošto je ovaj prepisan iz srednjoškolskog udžbenika za kuvarstvo.



#35 visnja

visnja
  • Members
  • 2,145 posts

Posted 18 October 2013 - 18:24

Možda bi trebalo da se usaglasimo koji je standardni recept pošto je ovaj prepisan iz srednjoškolskog udžbenika za kuvarstvo.

 

Ne znam ko je pisao taj udzbenik, ali to nije "nasa" ruska salata.:) 



#36 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 19 October 2013 - 00:23

Nije valjda da ovako pise u udzbeniku? Medju namirnicama nigde nema jaja, a u pripremi se odjednom odnekud pojave?

A tek kombinacija praske sunke (sta god da je to, nikad mi nije bilo bas najjasnije) i incuna/ringlica, sto su ustvari obicne sardine.

200 grama toga i isto toliko sunke, to je vec pravi rat svinjetine i ribe . O jajima da ne pricamo.

Ako tako pise u udzbeniku, onda kuku lele :).



#37 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 20 October 2013 - 02:10

Majko mila, koliko recepata!

 

Sve cu da probam, izgledaju ukusno, a ne brine me je li to nesto "tradicionalno" i obavezno.



#38 Publius

Publius
  • Members
  • 401 posts

Posted 20 October 2013 - 15:02

Ne pratite radnju fabule.

 

Jaja su itekako spomenuta u spisku sastojaka. Recept je inače preuzet iz knjige 'Tehnologija zanimanja za kuvare i poslastičare za treći razred usmerenog obrazovanja ugostiteljsko-turističke struke' autora Rodoljuba Stojanovića, Dušana Ivanovića i Pravde Petković u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz 1985. godine. U skoro neizmenjenom obliku se narečeni recept nalazi i u današnjim udžbenicima kuvarstva.

 

Kinik je odlično objasnio istorijsku pozadinu ovog jela u svom postu na prvoj stranici. Ko ne veruje, neka pogleda http://en.wikipedia....i/Olivier_salad .

 

"The mid-20th century restaurant version involved not just vegetables, but also pickled tongue, sausagelobster meat, trufflesetc. garnished with capersanchovy filets, etc"

 

Argumenti tipa 'moja baba je ovako pravila pa sad i ja' kad su ozbiljna jela u pitanju ne mogu se uzimati kao ozbiljni. 



#39 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 20 October 2013 - 16:58

Dobra argumentCija za zvanicnu verziju.
Meni je babina verzija ukusnija.

Edited by highlanderka, 20 October 2013 - 16:59.


#40 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 21 October 2013 - 11:01

 
"The mid-20th century restaurant version involved not just vegetables, but also pickled tongue, sausagelobster meat, trufflesetc. garnished with capersanchovy filets, etc"
 


To je neko zanimljivo jelo ili jela, ali to nije ruska salata.
Ovo me je podsetilo na jednu moju davnu raspravu sa nekom Japankom u Newcastle; da li ananas ide na picu; naravno, moze se staviti, ali to onda vise nije italijansko jelo napuljske sirotinje, pica.

#41 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 21 October 2013 - 13:05

....


Edited by Honey Badger, 21 October 2013 - 13:06.


#42 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 28 October 2013 - 19:15

Ono, sto po mom misljenju nikako nema mesto u ruskoj salati su salame sa dodatim belim lukom.
Ruska salata mora da ima blag I gotovo neutralan miris.

#43 bojanwish

bojanwish
  • Members
  • 51 posts

Posted 25 November 2013 - 11:51

Da, ruska bi trebala da je jako blaga i da ublazi svo ono meso sto trpamo u sebe preko zime