Jump to content


Photo
- - - - -

Pamtim to kao da je bilo danas


  • Please log in to reply
699 replies to this topic

#691 PG13

PG13
  • Members
  • 681 posts

Posted 07 December 2017 - 09:04

Pa ni ona iz 1990. nije bila loša. Koja je bila jača ne znam, jer onu iz 1962. nisam gledao, ali ovoj iz 90. je zaista malo nedostajalo da uđe u polufinale.

1990. je usrao Osim sa forsiranjem gerijatrije Sušića, Vujovića, Hadžibegića, Baljića, Vulića, Brnovića... a imao si Zvezdine zvezde plus Mijatovića, Šukera, Bokšića, Jarnija koji su tada već svi bili kompletni igrači i klasu bolji od ovih iskusnijih...

 

Najjača bi bila ona iz 1994. da je opstala... tada su već svi bili u prajmu i bili bi uz Brazil prvi favoriti prvenstva... Dejo i Zvone vodili Milan do trona, Šuker trpao u Sevilli, Mijatović u Valenciji, Prosinečki potpisao za Barcu, Jugović i Siniša dominirali Calciom, Bokšić bio sila, pa Jarni, Kodro, Bilić, Đukić... koja bi to bila ekipa... samo bi vrhunski golman falio i nisam siguran za desnog beka...

 

                    Golman(ne znam stvarno koji, nitko se nije isticao baš... Ladić, Leković, Gabrić, Omerović, Simeunović... vjerojatno bi Ladić branio)

 

     Bilić        Đukić      Mihajlović

 

Najdoski    Boban        Jugović      Jarni

 

                     Savičević

 

              Šuker          Mijatović

 

Klupa: Stojković, Prosinečki, Bokšić, Kodro, Katanec, Štimac, Stanić, Brnović,


  • 0

#692 Darby O'Gill

Darby O'Gill
  • Members
  • 2,313 posts

Posted 07 December 2017 - 10:44

S obzirom da sam pisao razna "sećanja" po raznim temama, kako da ih prebacim na ovu, da budu sva na jednom mestu? Beše nešto sa Multiquote...?


  • 0

#693 YUNG GOD

YUNG GOD
  • Members
  • 23,654 posts

Posted 07 December 2017 - 11:14

S obzirom da sam pisao razna "sećanja" po raznim temama, kako da ih prebacim na ovu, da budu sva na jednom mestu? Beše nešto sa Multiquote...?

yup, ides od posta do posta koji zelis da ostavis i kad ih nadjes sve onda samo dodjes na ovu temu i imaces u donjem desnom uglu ''reply to X quotes''.


  • 0

#694 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 07 December 2017 - 12:01

Kakve smo srece, golman bi nas kostao :D


  • 0

#695 PG13

PG13
  • Members
  • 681 posts

Posted 07 December 2017 - 13:12

Ne bi... prejaka ekipa bi to bila... a još ni konkurencija to prvenstvo nije bila nešto... Brazil je na silu to osvojio... uguzili se i protiv Nizozemske  s onom bombom Branca sa 40 metara i na penale jedva Talijane kojima ne bi nikad dali gol... onakva Juga bi sve to šamarala...


  • 0

#696 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 07 December 2017 - 13:14

Bejah mali, ali kasnije sam gledao utakmice sa tog prvenstva vise puta, meni je utisak potpuno suprotan, da je tu Brazil igrao koliko je bilo dovoljno, i da su Italijani na sebi svojstven nacin tu preziveli nekako do penala. Inace mislim da nema penala da ne bi nijedna ekipa mogla da ih dobije vise od jednom u 10 utakmica, toliko su bili jaki, posle Brazila 2002. (tu je bila pre slaba konkurencija), najdominantnija ekipa na prvenstvima ikad.


Edited by McLeod, 07 December 2017 - 13:14.

  • 0

#697 PG13

PG13
  • Members
  • 681 posts

Posted 07 December 2017 - 13:38

Imali su oni puno jačih generacija... od Peleovih, pa onih u osamdesetima sa Falcaom, Zicom, Socratesom do one sa Ronaldom, Rivaldom i Ronaldinhom... to je bilo baš mučenje za gledati to prvenstvo... najbolja utakmica je bila Brazil-Nizozemska u četvrtfinalu, ostalo sve guženje... 1-0 protiv Amera i Šveda, 0-0 sa Italijom... Italija je onda igrala perfektnu obranu... najjači obrambeni red u povijesti su imali--- Baresi-Costacurta-Maldini... iz njih Đanluka Paljuka... izbacili prvo superjaku Nigeriju koja je imala pregotivnu ekipu Okocha, Finidi, Amunike, Amokachi, Oliseh, Yekini... pa uvijek dobre Špance i u polufinalu velikog Hristu... Brazil s druge strane jedva dobili američke amatere, pa onda sretno protiv najbolje ekipe tog prvenstva Holanđana... Bergkamp, Overmars, braća De Boer, Rijkaard, Koeman i onda opet mučenje protiv slučajne Švedske koja se sretno dovukla u polufinale preko Arabije i Rumunjske... ništa posebno... imali su moćne Romarija i Bebeta, ostalo sve manualci... Dunga, Branco, Mauro Silva, Mazinho...


  • 0

#698 Plikuscht

Plikuscht
  • Members
  • 16,514 posts

Posted 07 December 2017 - 13:53

... i ne zaboravi da treba da uplatis 100 EUR na racun koji cu ti poslati kroz pm ... star je softver pa da ne bi brljao i sve izmesao ili trokirao kao sto zna :D


  • 0

#699 Darby O'Gill

Darby O'Gill
  • Members
  • 2,313 posts

Posted 07 December 2017 - 14:01

Zaključan Keža pa moram copy/paste jednu poruku sa te teme...

 

Što se tiče Plika, Sine, ono pismo iz vojske gde tražiš pare nisam primio...

 

 

Proleće 1965. Reprezentacija Jugoslavije u punom naletu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Engleskoj. Pobeđeni Francuzi u Beogradu 1:0 golom Galića (bila kišurina k'o ova danas, skupilo se jedva 25000 ljudi na Marakani :rolleyes: ), sledeći mesec gostuju u BG u prijateljskoj Englezi u punom sastavu, pun i stadion, rezultat 1:1 (gol Vladice Kovačevića) i samo ostalo da se u junu sve to potvrdi protiv Norvežana u Oslu.

Norvežani tada amateri, snaga u nivou današnje recimo Severne Irske, cela tadašnja država se pitala samo "hoćemo li da im strpamo do pet ili preko pet komada". Radivoje Marković na radiju komentariše "Inače, dragi slušaoci, za Norvešku centarfora igra konobar koji je jutros služio doručak našim reprezentativcima u hotelu".

 

Da skratim priču, taj konobar im uvali dva gola, levo krilo još jedan i Juga puče 3:0. Bruka se razvlačila po svim novinama mesec dana.

A da priča bude kompletna, u Beogradu na jesen isti kelner uvali još jedan gol i plavi jedva izvukoše bod golom Vasovića u 90. minutu posle Džajinog kornera. Francuzi odoše na Svetsko sa tri boda prednosti (tačno koliko je Juga izgubila bodova protiv Norvežana) a Tirke selektor nije smeo na ulicu od bruke da izađe nekoliko meseci.

Sad, ne znam što sam vam ovo ispričao, ali ne može da škodi. Ono konobarsko radovanje iz Ronijevog posta mi probudilo uspomene, moderatori neka prebace gde treba (ako misle da treba).

 

 

Ja živim u Beogradu od 1956. kad sam krenuo u srednju školu. Uvek je bilo mnogo navijača i Zvezde i Partizana, bez ikakve "mobilizacije". Naravno, tada nije bilo ni današnje šabanije, svi smo gledali i Zvezdu i Partizan bez ikakvih problema jedni pored drugih. Bez razlike u školskoj spremi, socijalnom položaju i tome slično. Izuzetak su naravno oficiri, ali njih je u Beogradu bilo jako malo tih godina. Oni su se držali izdvojeno od svih, družili su se uglavnom samo između sebe, na utakmice sem reprezentacije nisu ni dolazili. Za Partizan su velika većina navijali samo deklarativno.

 

Poznati su bili krajevi grada gde je bilo mnogo više jednih od drugih, npr. Vračar oko kafane Kalenić je bio uporište Partizanovaca, Dorćol je bio carstvo Zvezde. Kad bi sve ljude koji su pratili fudbal tada sabrao, u Beogradu je bilo oko po 40% navijača Zvezde i Partizana, 10% su nosili ostali beogradski i jugoslovenski klubovi.

 

Odoh u žešći offtopic, neka moderatori prebace ovo gde misle da spada.

 

 

E ja sam ih gledao :rolleyes:, ne uživo na SP u Čileu, naravno, ali dobro znam celu tu generaciju.

 

Sasvim sigurno najjači napad koji je Jugoslavija ikada imala: Mujić, Šekularac, Jerković, Galić, Skoblar. Jedan od najboljih golmana sveta u to vreme Šoškić, dva odlična beka Durković i Jusufi, malo slabija half linija Radaković, Marković, Popović i kao i obično nesposobna selektorska komisija od tri člana na klupi Ljuba Lovrić, Prle Mihajlović i Hugo Ruševljanin.

 

Prva utakmica protiv SSSR-a i Lava Jašina će ostati upamćena, sem po porazu od 2:0 (nikad protiv njih nismo umeli), po tome što fantastično desno krilo Muhamed Mujić lomi nogu jednom sovjetskom fudbaleru i dobija zabranu igranja do kraja prvenstva. To mu je bio i kraj reprezentativne karijere.

 

Sledeće utakmice protiv Urugvaja i Kolumbije na desnom krilu počinje debitant Voja Melić i Jugoslavija sa dve lagane pobede od 3:1 i 5:0 prolazi u četvrtfinale, na SR Nemačku.

 

Komisija odlučuje da protiv Nemaca na desnom krilu počne nešto iskusniji igrač, iako po vokaciji polutka Vladica Kovačević, koji sa Šekularcem i Galićem prvi jedini i nikad više put totalno sluđuje Nemce koji na gol Šoškića gotovo da nisu ni šutnuli, Skoblar i Jerković maše izgledne šanse a Perica Radaković postiže gol za pobedu 1:0 i polufinale sa Čehoslovačkom. Ostala je u sećanju (verovatno lovačka) priča da je half nemačke Erhart posle utakmice došao u svlačionicu Jugoslavije i uzeo da pomno posmatra iz svih uglova Šekularčeve kopačke, valjda da vidi kakva se to magija krije u njima. Šeki, lud kakvim ga je Bog dao, samo se kucnuo po glavi i rekao zapanjenom Nemcu "Kamarad, niks tu, ales ovde".

 

E, za polufinale komisija puni gaće i na desno krilo stavlja beka Šijakovića, naređuje bunker igru i cela koncepcija i igra se naravno raspada. Poraz od 3:1 je mogao komotno i veći da bude.

 

U meču za treće mesto na desno krilo se vraća Kovačević, ali igramo sa domaćinom Čileom koji nošeni publikom i pomalo Špancem sudijom pobeđuju 1:0 u 90. minutu.

 

U Jugoslaviji su dočekani sa paradom, prijemom kod Broza i hvalospevima po svim medijima. Da se tada znalo da je to "ćao, nema više" što se tiče uspeha na SP...

 

 

 

Sastavljeno na osnovu slušanja tadašnjih radio prenosa, izveštaja u novinama i izanđale memorije, pa izvinite ako sam nešto omašio.

 

Ako nekom treba da se prisetim SP 1974. (jako bolne uspomene) ili SP 1982? Od devedesetih naovamo se većina vas seća :D

 

Biće još, samo da nahvatam vremena...


  • 3

#700 barracuda

barracuda
  • Members
  • 8,995 posts

Posted 07 December 2017 - 18:18

Evo, da i ovde potvrdim, postovi prebačeni sa Žreba za SP. :)


  • 0