Jump to content


Photo
- - - - -

zašto se budim umorna?


  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#16 golosina

golosina
  • Members
  • 499 posts

Posted 21 October 2012 - 13:42

Aerius se daje i sasvim maloj deci (naravno, odgovarajuća doza) čak i do šest meseci (obično do tri meseca), pa pauza od par meseci.


Budesonid (kod nas je poznat pod fabričkim imenom Pulmicort) obično daju pulmolozi kod astme, kada se inhalira oralno, ali ima i sprey za nos. Kod nas se mnogo češće daje Nasonex ili Avamys, s tim da je blaga prednost ka Nasonexu jer je po broju doza jeftiniji, a ima i specijalno oblikovanu pumpicu koja treba da usmerava mlaz (ovo je jako važno, jer ako se nepravilno usmerava, npr. direktno na nosnu pregradu, vremenom se sluznica suši, može da krvari, a svakako iritira) ... Kako bi se ublažila iritacija, preporučuje se neki od preparata morske vode (Marisol, Sterimar, itd, itd) čija funkcija je da spere alergene sa sluznice i da je ovlaži (napomena: koristi se 15 min pre aplikacije Nasonexa, a zatim tek nakon 2 sata da ga ne bi sprao). Koristi se i po 7-8 puta dnevno.

Pozdrav!


uzimala sam i Aerius svojevremeno. trenutno uzimam "rinialer" (rupatadina), i mislim da cu nastaviti jos neko vreme.
No, kako za oko mesec dana imam pregled kod ORL mislim da ne treba da odem tamo u dobrom stanju :)

Hvala na svim savetima, nisam toliko pazljiva u lecenju (usmeravanje pumpice itd), ali definitivno moram da se disciplinujem.

Sve mi se nesto cini da me je i ovaj moj umor iz naslova teme stigao upravo jer vec dve godine slinim i duvam nos...
Samo se nadam da ce operacija (ispravljanje nosne kosti + ciscenje sinusa) da ima rezultata jer koliko sam cula desava se cesto da ne bude drasticnih promena
  • 0

#17 dyfly

dyfly
  • Members
  • 7 posts

Posted 22 October 2012 - 08:18

Sve mi se nesto cini da me je i ovaj moj umor iz naslova teme stigao upravo jer vec dve godine slinim i duvam nos...
Samo se nadam da ce operacija (ispravljanje nosne kosti + ciscenje sinusa) da ima rezultata jer koliko sam cula desava se cesto da ne bude drasticnih promena


Oprez kod operacije septuma, više faktora je tu u igri!
Pošto vidim da se sumnja i na postojanje nekog patološkog procesa u sinusima, neophodno bi bilo napraviti preoperativnu endoskopiju nosa i neophodno bi bilo da se napravi CT (i to u ravni koju sam spomenuo u jednom od prethodnih odgovora). Bez ovoga je operater slep!
Nadalje, treba dobro proceniti, ukoliko se sumnja da je izvor tegoba alergijski proces sluznice nosa, da li da se uopšte operiše ili ne, jer je trauma, bilo slučajna ili kontrolisana, hirurška, čest uzrok pojave alergijskog procesa (ili pojačanja simptoma ako je alergija već postojala). Drugim rečima, ako je devijacija nosne pregrade izrazita, tako da je nemoguće očekivati neko veće poboljšanje uzimanjem lekova, onda treba operisati, inače nikako! Ako postoji neki proces u tzv. ostiomeatalnom kompleksu (predeo između srednje nosne školjke i struktura bočnog zida nosne šupljine, da ne idem u sitna crevca), treba to rešavati ... Drugim rečima, potreban je malo ozbiljniji i studiozniji pristup, jer često puta nije baš sve tako jednostavno da se svede samo na krivu nosnu pregradu ili alergiju ...

Navijam za tebe još jednom! :)

Edited by dyfly, 22 October 2012 - 12:27.

  • 0

#18 force

force
  • Members
  • 3 posts

Posted 31 October 2012 - 10:22

Jedan od najcescih razloga zasto se neko ujutru budi umoran je prikrivena depresija; suocavanje sa problemima predstojeceg dana i nadostatak volje coveka da se s tim izbori, daju osecaj umora.


Mislim da je Vladan u pravu. Ja se patim sa slicnim problemima kao i golosina i bas juce mi je doktor rekao da postoji mogucnost da patim od depresije.
Zbog toga sam juce startovao preglede (analiza krvi) i nadam se da cu uskoro znati da li je neki telesni uzrok za moje depresije.
  • 0

#19 veliki strumf

veliki strumf
  • Banned
  • 26 posts

Posted 05 March 2013 - 01:33

ovo je pitanje vezano sa antioksidantima ja mislim, cuo sam od prijatelja da je imao slicne tegobe i problem koji je resio sa promenom ishrane ali siguno je da dosta toga ide i iz glave..


  • 0

#20 harmony

harmony
  • Members
  • 2,223 posts

Posted 07 March 2013 - 17:14

Ja mislim da ne postoji osoba koja kija vise od mene, tezak hronican sinusitis imam.. mogu i po 30 puta za redom da kinem, iritira me i hladan vazduh cak. A jedne zime je malo falilo da zaradim bronhijalnu astmu. A navodno na one alergije (onih 10 osnovnih kad te bockaju u podlaktice) nisam imao nikakvu pozitivnu reakciju.

 

Radio sam i razne terapije kod ORL-a ali uvek bi mi se vratilo, i bas je mucenje, i tako godinama, sigurno sam u gorem stanju nego zacetnica ove teme, bez ikakve sumnje, a radim sve kao i ona, mozda i vise gledam da brinem o sebi.


  • 0

#21 Yormax

Yormax
  • Banned
  • 61 posts

Posted 07 March 2013 - 17:37



I svako božije jutro već mesec dana se budim umorna, i jedva se probudim. A i kad ustanem treba mi sat vremena da se zapravo unormalim.

Da li se nekom dešava ovako nešto? I šta mislite zašto.

 

Meni se dogadjalo slicno u periodu kad sam bio kontinuirano pod stresom i na ivici nervnog rastrojstva, iz dana u dan, i narocito bi mi se osecaj umora ujutru pojacao ako mi je dan ispunjen gomilom mucnih obaveza koje tek treba da odradim. Prema tome mislim da taj sindrom hronicnog umora ima jedini uzrok u stresu i da je to neka vrsta psihosomatskog poremecaja... Oporavio sam se nakon dve nedelje na Zlatiboru, kljucni su odmor i dobar san, i naravno bezuslovni optimizam iliti pozitivno razmisljanje.


  • 0

#22 merimas

merimas
  • Members
  • 16 posts

Posted 19 May 2013 - 10:18

Protiv hronicnog umora preporucujem svakodnevno uzimanje prirodno cijedjenog soka. Pozdrav.


  • 0

#23 IKIKI

IKIKI
  • Members
  • 54 posts

Posted 01 February 2016 - 15:34

Protiv hronicnog umora preporucujem svakodnevno uzimanje prirodno cijedjenog soka. Pozdrav.

Slažem se, takodje i budjenje uz muziku, obavezan doručak i ukoliko imaš vremena prebaciti vežabnje za jutarnje časove, tako se napuniš energijom i dan krene fenomenalno, pa je sve posle lakše.


  • 0

#24 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 29 June 2016 - 04:50

....

..... Topla voda i kašičica ceđenog limunovog soka učiniće čuda za vas.
Ovaj napitak na više načina pozitivno utiče na organizam: Čisti organizamOvaj napitak će pročistiti vaše telo – počevši od jetre, stimulisaće digestivni trakt, poboljšati rad crevne flore, a zahvaljujući antioksidansima koji se nalaze u limunu, a koji pomažu u regeneraciji ćelija – vaše lice će sijati. Pomaže pri mršavljenju
Ukoliko ste na dijeti ili imate potrebu da smanjite kilažu – ovaj napitak vam može pomoći i u tome. Osim što pomaže da se višak tečnosti izbaci iz organizma ....

............

Majko mila, kakva gomila gluposti!

 

Odakle dolazi ovo? Tzv. "zuta stampa?" Ma, to je ispod tog nivoa...

 

Niko ne kaze da je limun los - naprotiv. Medjutim, pametni ljudi koji znaju da je dobar, znaju i zasto.

 

Iz gornjeg posta:

- "procistiti telo." Kako, cime je uprljano, kako to deluje? Znas, i ja kad se poserem - ocistio sam, u proseku, telo...

- "pocevsi od jetre." Hmmm. Ajde, da mi neko nabroji hepaticke enzime i sastojke limunovog soka, pa objasni interakciju.

- "crevna flora" - kakve veze ima sa limunom? Zasto je bolje za "crevnu floru" piti limunov sok nego zvakati spanac ili beli luk?

- "regeneracija celija?" Sta je to, sta je "regeneracija?" Koje celije, i kako tacno, ce se "regenerisati" - i sta to znaci? Hoce li imati brzi metabolizam? Hoce li se brze razmnozavati, kao celije karcinoma?

- "lice ce sijati..." Hmmm... meni je baba jos pre 40-ak godina rekla da nije dobro da pijem, jer mi nakon par rakijica lice sija i oci svetle.

- "visak tecnosti" i te gluposti... idemo od hiperhidracije do dehidracije, a sta je zapravo "visak tecnosti?"

 

Itd. itd.

En general tvrdnja "utice pozitivno na organizam" - vredi kao i tvrdnja "ako se najedes, neces biti gladan."

 

Jedino jos losije od citiranog posta je moja glupost i cerdanje vremena da na to odgovorim.


  • 0

#25 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 29 June 2016 - 06:30

Majko mila, kakva gomila gluposti!

 

............

 

- "visak tecnosti" i te gluposti... idemo od hiperhidracije do dehidracije, a sta je zapravo "visak tecnosti?"

 

Itd. itd.

En general tvrdnja "utice pozitivno na organizam" - vredi kao i tvrdnja "ako se najedes, neces biti gladan."

 

Jedino jos losije od citiranog posta je moja glupost i cerdanje vremena da na to odgovorim.

 

Hajde da se i ja pridruzim u gluposti i cerdanju vremena :) .

Jucer slucajno procitah jedan clanak slican ovom gore, ali uz mnogo racionalnije objasnjenje. Topla voda "nataste" pokrece/ubrzava cirkulaciju i metabolizam, sto su sigurno pozitivni efekti. To nase telo jako dobro zna, pa ujutro prosto "trazi" neki topli napitak. Doduse, ti napici obicno sadrze i druge sastojke, od kojih su neki stetni, npr kofein. U toploj vodi svega toga nema, pa je efekat nenarusen. A limun ko limun, sigurno ne skodi.

Sad se setih i jednog (od mnogo) romana Perl Bak o drevnoj Kini, gde ona opisuje kako ljudima u vremenima gladi nije toliko tesko padalo ako nisu imala caja, ali ako nisu imali cime da zaloze ujutro vatru i zagreju vodu, onda je stvarno bila katastrofa. Bio je tu i neki deda koji je tu svoju toplu vodu bez icega u njoj pio svakog jutra, celog svog zivota, cak i onda kad se obogatio i imao caja koliko mu dusa zeli. I onda na jedno pola strane opisuje sve prednosti ovog napitka, mnogo ubedljivije od danasnjih zdravstvenih gurua. Koji opet skupljaju te drevne narodne mudrosti, ali dok ih upakuju u moderno i uglavnom kvazinaucno ruho, da bi ih servirali modernom coveku zeljnom novotarija, ispadne papajzjanija kao ova gore.

 

 

 

Sto se tice "viska tecnosti", naravno da ne znas kad nisi zensko :) . To je ona voda koja se zadrzava u medjucelijskom prostoru i koju svaka dijeta lako eliminise iz tela, pa se u prvim danima izgubi 2-3 kilograma i isto toliko u obimu, a kasnije, kad treba istopiti masti, ide mnogo sporije. Umesto dijete ili uz nju, moze i masaza. Kod zena su kriticna mesta butine, doope i stomak, dok kog muskaraca taj isti "visak tecnosti" cesce izaziva mnogo ozbiljnije posledice, npr edem pluca. Tako da nije za zezanje, ali ni budalasta objasnjenja po kojima casa tople vode leci sve boljke i garantuje dug zivot - ne piju (toplu) vodu.


  • 0

#26 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 30 June 2016 - 00:16

Vilhelmina, ne dovodim u pitanje korist zdravog nacina zivota i zdravu pamet.

Ono sto smeta su "legendarni" i "nenadmasivi" clanci i  "strucni" saveti iz jeftine stampe.

Pogotovo generalizacije tipa "organizam" ili "energija" i slicno.

 

Svakog dana, naidjem na oglas ili cak direktni e-mail sa naslovom "revolucija!" ili "farmaceutska industrija ne zeli za znate za ovo!" i slicno.

 

Da, zdravija je setnja od gledanja TV, zdravije je ne pusiti nego pusiti.

Ali, "otkricu ti tajnu produzenja zivota za 20%" ali samo ako mi posaljes X (valuta po zelji) ili sajtovi na kojima moras pogledati nekoliko placenih reklama da dodjes do videa u kojem ti netko objasnjava da je limun bolji od nedostatka limuna - to je zamka za naivne.

 

Ponekad glupost, ponekad lopovluk - no, ni jedno ne treba shvatit ozbiljno.


  • 0

#27 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 30 June 2016 - 07:16

Vilhelmina, ne dovodim u pitanje korist zdravog nacina zivota i zdravu pamet.

Ono sto smeta su "legendarni" i "nenadmasivi" clanci i  "strucni" saveti iz jeftine stampe.

Pogotovo generalizacije tipa "organizam" ili "energija" i slicno.

 

 

Nadam se da nisi shvatio da ja branim ista od ove pomame za navodno zdravim zivotom, koja jednima donosi masne novce, a drugima stres i ubedjenje da su kao ljudi manje vredni ako imaju kilogram viska, ako puse i ne prate svaki moguci trend koji nekom padne na pamet da izbaci. Ne prodje dan da se ne iznerviram i ne zapanjim dokle to ludilo ide. Samo jucer naleteh na dva takva primera, a cak se nije radilo u priglupim reklamama za toplu vodu i slicno, nego o vrlo konkretnim posledicama istih. Prvo citam da je izabrana "najekoloskija" opstina u Svedskoj. Jedno od njenih postignuca na tom planu jeste sto je u skole uvela jedan vegetarijanski dan nedeljno. Ej, hajde da su izbacili polufabrikate, presoljene mesne preradjevine i slicno djubre, ali oni deci direktno porucuju da su riblji filet, pileci batak i teleca snicla nesto vrlo stetno, sto ustvari ne bi trebalo nikad jesti, ali eto, za sada jos ne mogu skroz da ih izbace, vec za pocetak samo jednom nedeljno.

Drugi primer je jedan oglas za posao. Opet se radi o opstini, koja trazi sluzbenika za tamo nesto. Reklamiraju se kao da ima sto takvih oglasa na jednog kandidata, a ne obrnuto. A ono cime se hvale jeste da je za sve zaposlene obavezan zajednicki zdravi dorucak ponedeljkom i dva treninga od po sat vremena u toku radnog vremena nedeljno. Dakle, obavezno se mora jesti to sto neko smatra zdravim i trenirati pod budnim okom sefa. Ne znam samo koje su sankcije za one koji pokusavaju da zabusavaju.

 

 


Ponekad glupost, ponekad lopovluk - no, ni jedno ne treba shvatit ozbiljno.

 

Treba shvatiti ozbiljno, bar kad mladi ljudi razviju bolesnu averziju prema hrani, ili kad im srce otkaze nakon sto su mesecima jurili od zdravog dorucka, preko intenzivnog radnog dana do vecernjeg isto toliko intenzivnog treninga, s pauzama za masazu i psihoterapiju, i sve to uz sake tableta i litre cudotvornih napitaka, od kojih su oni vitaminski najbezazleniji. A sve to da bi nadoknadili onu energiju, koju inace rasipaju na pracenje svih gore pomenutih trendova.

U tom smislu imam jos jedan zanimljiv primer iz zivota. Radim s ljudima s hronicnim psihickim poremecajima, tipa psihoza, poremecaja licnosti i slicno. Jedan deo njih su uz to i ovisnici i ponekad mi se cini da su oni "normalniji" od ovih koji to nisu. Ovi drugi su, naime, opsednuti time da rade sve sto im se kaze, i veoma cesto ucestvuju u svakakvim programima zdravog zivota. Nisam jednom gledala kako se bore da oslabe ili prestanu da puse, a pri tome postaju jos nestabilniji nego sto su bili. Takodjer sam nedavno bila prisutna poseti lekara kod jednog od mojih klijenata. Daje on njoj "operativni plan" koji je izradio moj prethodnik, a u kojem pise da momak treba da prestane da pusi, da pije alkohol (inace pije dva piva subotom i nista vise), da treba da oslabi, ide u svakodnevne setnje i sedi za kompom najvise dva sta dnevno. Sta da radi u ostalo vreme, to ne pise. Poenta je u tome sto on ima snaznu socijalnu fobiju i dobija nagon za povracanjem cim pomisli da predje prag svog stana. Cigare, pivo i hrana su mu jedina zadovoljstva, a ljudi iz cyber sveta jedino drustvo (osim mene). Srecom pa je lekarka ovaj put bila razumna zena, pocepala taj plan i nalozila nam da radimo sve obrnuto, bar dok se na stabilizuje, a posle kako hoce. Laknulo i meni i njemu :) .


  • 1

#28 radezaric80

radezaric80
  • Members
  • 2 posts

Posted 21 July 2016 - 19:25

treba ti odmor to jest banja Banje-u-Srbiji-Vrnjacka-Banja.jpg


  • 0