Haos u glavi
Posted 24 September 2012 - 10:07
1) Konstantno veoma nisko samopouzdanje toliko da jednu stvar koju sam uradio (na poslu, kod kuće, . . .) proveram toliko puta dok me ne zaboli glava a u podsvesti znam da sam to sigurno uradio bez greške. To se odnosi kako na neki konkretan zadatak na poslu tako i na najobičnije stvari - provera da li sam isključio bojler iako ga nisam ni uključio, da li sam zaključao ulazna vrata, zatvorio vrata od frižidera i tako mogu da nabrajam u nedogled
2) Rob stvari ili kako se to već kaže - kad god nešto kupim ili dobijem toliko se plašim da tu stvar ne pokvarim, ogrebem i sl da se bukvalno znojim dok rukujem njom - kao da operišem čoveka
3) Konstantno prisutne negativne misli - uvek mislim da će se nešto loše dogoditi, da ću nešto pokvariti, pogrešno uraditi . . . To važi i kad drugi nešto radi a tiče se mene - prošlog četvrtka se desilo nešto što me ubija od tada. Odneo sam fakultetsku diplomu (diplomirao sam 2004. godine) na skeniranje da bih konkurisao za drugi posao. Futrolu sa diplomom sam dao ženi u kopirnici. Poklopac od futrole je od ranije bio odlepljen malo jer je loše urađen u startu. Žena je skinula poklopac i uzela diplomu a poklopac stavila na sto. Kad je završila ja od tad mislim da je previše stegla futrolu, još više odlepila poklopac iznutra (to je verovatno tačno) kao i da je oštetila diplomu, a kad sam došao kući i pogledao diplomu od tad mislim da i ja nisam lepo zamotao diplomu i da sam je oštetio jer sam je više puta odmotavao i zamotavao. Čak sam u jednom trenutku pomislio da mi je žena vratila pogrešan poklopac, futrolu i diplomu. JEZIVO! Čak sam u međuvremenu tražio kako da nabavim novu futrolu i novu diplomu (da mi daju sve novo na faksu). Ovo je vrhunac svega a to je ne znam zašto tako, samo znam da tu futrolu (i poklopac naravno) sa diplomom gledam kao na svoje blago jer sam u to uložio mnogo truda i rada (diplomirao sam u roku na mašinskom fakultetu u Kragujevcu pre 8 godina sa prosekom 9,61) i sad krivim sebe da sam to blago upropastio - ili ja ili žena u kopirnici ili oboje - i zbog toga se sekiram.
Kada sam pre par godina išao kod neuropsihijatra rekao mi je sledeće: da li se sećaš da li je neko vršio pritisak na tebe da budeš dobar đak, vaspitan dečak, da li si pohvaljen ikad kad si uradio nešto veliko (bio Vukovac u osnovnoj, srednjoj, student generacije na fakultetu i sl.) Ja sam na žalost shvatio da je odgovor da sam bio pritiskan i da nisam bio mnogo hvaljen. Tako se u meni izgleda javio kompleks niže vrednosti, želja da sve kontrolišem i da sve bude perfektno da bi me neko primetio kako u kući tako i u školi, na poslu i sl. To je vremenom toliko opteretilo moj mozak da je popustio i da ja razmišljam o stvarima o kojima 99 % ljudi ne razmišlja i da se opterećujem svim i svačim, iako sam svestan da je to potpuno pogrešno ali uzalud. Kao da neko upravlja mojim razumom. To dovodi do konstantnog neraspoloženja, nerazumevanja i svađa sa majkom i devojkom. Jednostavno treba mi pomoć i to hitno. Čak i da se sve to gore nabrojano desilo sve se to može popraviti a ako eventualno ne može idemo dalje. Nije valjda to vrednije od mog mozga i psihičkog zdravlja generalno.
POMOZITE, OČAJAN SAM!!!
Posted 24 September 2012 - 13:39
Posted 24 September 2012 - 21:37
Posted 25 September 2012 - 05:30
* Izashla iz ove faze? Ne, naucila sam da je kontrolishem.
Edited by highlanderka, 25 September 2012 - 05:34.
Posted 25 September 2012 - 07:18
ovo o čemu ti pišeš liči na anksioznu depresiju. U svakom slučaju - neophodno je posavetovati se sa psihoterapeutom i eventualno krenuti na neki vid psihoterapije.
Meni je ono pod tačkom 1 opsesivno- kompulzivni poremećaj ličnosti.
U svakom slučaju, mislim da boxikg treba da zna da ima dosta ljudi koji imaju sličan problem (ja znam njih nekoliko, doduše ne sa futrolom i diplomom ali opet nađu neki objekat oko kojeg se "vrte").
Slažem se da treba da se obrati psihoterapuetu ali je bitno da i on sam, kada dođe u tu situaciju da ga uhvati panika, zastane i pokuša da se skoncentriše, da samog sebe uveri da je sve u redu. Posle to uđe u rutinu, bez dodatnih provera.
Edited by melankolic, 25 September 2012 - 07:33.
Posted 25 September 2012 - 07:44
Devojka mi je juče pozajmila knjigu "Moć podsvesti" Džosefa Marfija pa ću to početi da čitam, a videću da nabavim i knjigu koju mi je highlanderka preporučila "Budite sami sebi psihoterapeut" pa da vidim da li će ona da mi pomogne.
U suštini mislim da samo sam sebi mogu pomoći mada bih voleo da probam i psihoterapiju, i ako to stvarno ima efekta nemam ništa protiv nje. Jedino sam protiv bilo kakvih lekova jer bi to smatrao kao zavisnost i ono drži vodu dok majstori odu.
Rečeno mi je i to da nisam u depresiji jer u tom slučaju ne bih imao volju ni da radim, da treniram, niti da radim bilo šta drugo. Mada ne znam tačno koliko vrsta depresije ima, možda neka od njih i ne ubija volju (malo smeha nije naodmet).
Da li neko od Vas zna zbog čega se ovo javilo kod mene pošto kažu treba lečiti uzroke a ne posledice? Ovo što mi je rekao neuropsihijatar o pritisku, nenagrađivanju, ignorisanju od strane okoline u tim dečačkim godinama ima li dodirnih tačaka sa nekim od vas?
Edited by boxikg, 25 September 2012 - 08:00.
Posted 25 September 2012 - 08:19
Duuugo i nezno se mazi, voli, ljubi. Nece ti odmoci.
Mozes da probas da citas i Lujzu Hej, ali obavezno potrazi strucnu pomoc.
Posted 25 September 2012 - 09:01
Posted 25 September 2012 - 15:21
Mogu da vam preporucim jos jednu knjigu, Ekhart Tol, "Moc sadashnjeg trenutka", zanimljivo stivo za rad na sebi.
Erik Bern, "Sta kazes posle zdravo", pametno, duhovito, korisno, U uvodu, cini mi se, dat je pregled strukture licnosti sto treba znati da bi se sto sta razumelo, od srca preporucujem.
Edited by highlanderka, 25 September 2012 - 18:07.
Posted 26 September 2012 - 07:36
Izvinjavam se ako zamaram, razumite me. Da nisam u problemu ne bih ni bio na ovom forumu.
Edited by boxikg, 26 September 2012 - 08:14.
Posted 26 September 2012 - 15:14
II.Pretpostavljam da je vasha diploma prva u porodici? Kako god, prva ili peta, treba da joj odredite pravo mesto a to je - fijoka. To parce papira je upravo to - parce papira i nishta vishe. Fakultet ste zavrshili vi, mozete zavrshiti jos 1 fakultet i imait josh jednu diplomu i od svake napraviti 10, 50 overenih prepisa, mozetet da ih lepite po zidovima kao tapete, ako vam se cefne. Za rasliku od tog parceta papira, vi ste orginal za koji overeni prepis ne postoji.
III Ta "sila" koja vas je "naterala" da date diplomu (i futrolu!) - to ste, takodje, vi, jedan aspekt vashe licnosti - tipujem na "dete", u vashem slucaju - dete koje nije imalo prilike da se iskaze kad je za to bilo vreme pa je sad, kad je odradilo sve domace zadatke - pusteno s lanca.
Ne bih da se igram prsihoanalize, moja roditeljska figura je jako dosadna i sad cu lepo da je zamolim da se povuce, nastupa hipi devojka koja ce otici u park da skulja kestenje, zirove i da uziva u "ciganskom letu".
Posted 26 September 2012 - 15:32
I. Original diplome se ne nosi okolo vec se u pisarnici opstine u kojoj zivite napravi nekoliko overenih prepisa sa kojim mogu da se ostvariju sva prava, da se konkurishe za novi posao, recimo. Ako je potrebno, originalna diploma moze da se urami pa ce joj se tako produziti trajanje.
II.Pretpostavljam da je vasha diploma prva u porodici? Kako god, prva ili peta, treba da joj odredite pravo mesto a to je - fijoka. To parce papira je upravo to - parce papira i nishta vishe. Fakultet ste zavrshili vi, mozete zavrshiti jos 1 fakultet i imait josh jednu diplomu i od svake napraviti 10, 50 overenih prepisa, mozetet da ih lepite po zidovima kao tapete, ako vam se cefne. Za rasliku od tog parceta papira, vi ste orginal za koji overeni prepis ne postoji.
III Ta "sila" koja vas je "naterala" da date diplomu (i futrolu!) - to ste, takodje, vi, jedan aspekt vashe licnosti - tipujem na "dete", u vashem slucaju - dete koje nije imalo prilike da se iskaze kad je za to bilo vreme pa je sad, kad je odradilo sve domace zadatke - pusteno s lanca.
Ne bih da se igram prsihoanalize, moja roditeljska figura je jako dosadna i sad cu lepo da je zamolim da se povuce, nastupa hipi devojka koja ce otici u park da skulja kestenje, zirove i da uziva u "ciganskom letu".
U ovom:
Posted 26 September 2012 - 15:35
Posted 27 September 2012 - 07:18
Posted 08 October 2012 - 14:09
Ništa strašno, poremećaj od koga pati veliki broj ljudi na Zemlji. Autoru preporučujem da na netu pročita što više o ovom poremećaju kako bi se pravilno uhvatio u koštac sa njim. Leči se kombinacijom lekova i psihoterapije - veliki poznavalac ovog poremećaja je i naš psihijatar Dr. Jovan Marić. Takođe, preporučujem knjigu za čitanje "Blokiran mozak" (Brain Lock, Jeffrey M. Schwartz), koja govori o metodi samotretmana. Srećno!