Jump to content

Photo

Buffy

• This topic is locked This topic is locked
72 replies to this topic

#1 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 10,276 posts

Posted 14 September 2012 - 18:13

razlike modernog islama i hriscanstva, cini mi se pokazuju da je samo donekle bitno sta vera uci za nacin primene njenog ucenja.
vaznije je na kom su kulturnom nivou vernici.
muslimani ovih dana dizuci frku oko nekog filma pri cemu padaju i glave, ponovo pokazuju da su u znacajnom broju kulturno u srednjem veku.
zato koriste srednjovekovno izrazavanje verskih osecanja.
takodje su i iskompleksirani sto nisu najjaci na svetu, a vernici su prave vere

Trajno. Bez obzira na kasniji pokušaj izvinjenja.

#2 Kinik

Kinik
  • Members
  • 14,895 posts

Posted 14 September 2012 - 18:59

...

Total edit

...

Edited by Kinik, 15 September 2012 - 01:22.

#3 Kinik

Kinik
  • Members
  • 14,895 posts

Posted 14 September 2012 - 19:03

...

Total edit

...

Edited by Kinik, 15 September 2012 - 01:22.

#4 harper lee

harper lee
  • Banned
  • 10,556 posts

Posted 14 September 2012 - 19:14

Interesantan ban, pa jos trajni, za iskaz koji zapravo i nije toliko daleko od istine.

Biti podozriv prema globalnim organizovanim religijama je, po meni, pitanje mentalnog zdravlja i opste civilizovanosti. Takodje, istina je da je gradjanska misao u Evropi umnogome otupila rogove hriscanstvu i da je prinudila pre svega protestantske ali i donekle katolicku crkvu da se reformisu, kako ne bi postale potpuno marginalizovane i sacuvale kakav-takav uticaj. To, na zalost, nije slucaj, bar ne u kontinuitetu, sa vecinom zemalja u kojima je islam dominantna religija.

U svakom slucaju, ova tema je mnogo kompleksnija od drljanja politicke korektnosti po inerciji i mozda ne bi bilo lose da se ovaj ban preinaci, bar da bi se dala prilika banovanom forumasu da detaljnije objasni prvu recenicu iz svog posta koja bi, onako nategnuto, mogla da bude protumacena kao ekskluzivitet u poredjenju razlicitih religija.

Edited by harper lee, 14 September 2012 - 19:14.

#5 Upekkha

Upekkha
  • Members
  • 1,157 posts

Posted 14 September 2012 - 19:30

Buffy po svemu sudeci nije ciljao na sve muslimane, vec na one sto su se digli na kuku i motiku zbog filma.

Predlazem najljubaznije da se drasticna odluka za trajni ban stoga preispita u tom svetlu.

#6 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 10,276 posts

Posted 14 September 2012 - 19:49

Interesantan ban, pa jos trajni, za iskaz koji zapravo i nije toliko daleko od istine.
Biti podozriv prema globalnim organizovanim religijama je, po meni, pitanje mentalnog zdravlja i opste civilizovanosti. Takodje, istina je da je gradjanska misao u Evropi umnogome otupila rogove hriscanstvu i da je prinudila pre svega protestantske ali i donekle katolicku crkvu da se reformisu, kako ne bi postale potpuno marginalizovane i sacuvale kakav-takav uticaj. To, na zalost, nije slucaj, bar ne u kontinuitetu, sa vecinom zemalja u kojima je islam dominantna religija.
U svakom slucaju, ova tema je mnogo kompleksnija od drljanja politicke korektnosti po inerciji i mozda ne bi bilo lose da se ovaj ban preinaci, bar da bi se dala prilika banovanom forumasu da detaljnije objasni prvu recenicu iz svog posta koja bi, onako nategnuto, mogla da bude protumacena kao ekskluzivitet u poredjenju razlicitih religija.

Zapravo je daleko od istine, i predstavlja samo izgovor da se nadje povod da se izvredja jedna nacionalna/verska grupacija, pa čak i narodi.

Otprilike - "vidite kakvi su muslimani, pa oni su mentalno u srednjem veku".

Naravno da ima muslimana koji su mentalno u srednjem veku, takodje ima puno i korisnika modernih tehnologija, koji su mentalno u srednjem veku, totalno ne vezano za religiju, pa čak i na političko uverenje. Ja samo ne znam šta ima više da se raspravlja posle rečenice da je većina muslimana mentalno u srednejm veku. Pardon, ne većina, velika većina.

Problem bliskog istoka, pa i Severne Afrike, naravno nije od juče i naravno da je mnogo dublji od etiketiranja naroda zbog nacionalne ili verske pripadnosti, i naravno da je kontradiktorno da su to zemlje koje drze najvrednije prirodne resurse, ili dobar procenat istih, a da su u isto vreme i najsiromašnije zemlje. Verovatno da postoji razlog da zbog toga budu, pa dobro malo besni, i naravno da niko normalan neće da opravda reakcije desnih islamista. Ali turanje u isti tor svih muslimana na svetu kojih ima, pa skoro koliko i hrišćana i identifikovanje jedne ekstremne verske grupacije, ma koliko sada ona bila brojna, sačitavom populacijom, je isto kao i sudjenje hrišćanima po nacistima. Ili na kraju krajeva izjednačavanje evropljana sa nacistima, a nije da je bilo malo zemalja koje su i te kako učestvovale u toj zločinačkoj družini, pa se ipak sve svalilo na Nemce, a ne na Evropljane.

Naravno da je ovo grozna generalizacija i klasičan primer govora mržnje. 99% muslimana žele ono što želim ja, ti i svi normalni ljudi. Da žive mirno i normalno.

#7 melankolic

melankolic
  • Members
  • 13,327 posts

Posted 14 September 2012 - 20:00

Naravno da je ovo grozna generalizacija i klasičan primer govora mržnje. 99% muslimana žele ono što želim ja, ti i svi normalni ljudi. Da žive mirno i normalno.

Nemaju baš svi ovde (ne računam banovanog) dobre namere. Neki bi zaključavali brave zatvorskih rešetki i dizali kineske zidove prema nekim nacijama, a bogami i oštrili rogove hrišćanstvu jer su ih otupili građanski mislioci u Evropi.
Možda da se prevedu misli tog autora na norveški jezik i pošalju Breiviku na autorizaciju.

Edited by melankolic, 14 September 2012 - 20:03.

#8 harper lee

harper lee
  • Banned
  • 10,556 posts

Posted 14 September 2012 - 20:02

Naravno da ima muslimana koji su mentalno u srednjem veku, takodje ima puno i korisnika modernih tehnologija, koji su mentalno u srednjem veku, totalno ne vezano za religiju, pa čak i na političko uverenje. Ja samo ne znam šta ima više da se raspravlja posle rečenice da je većina muslimana mentalno u srednejm veku. Pardon, ne većina, velika većina.

Ako ovo uzmemo kao tvoj stav onda sad bas ne razumem zasto si ga banovao. On je napisao formulaciju "u znacajnom broju" sto nije nikakva generalizacija i bitno je razlicita formulacija od vecina ili velika vecina. Ja inace mislim da su svi ekstremno religiozni ljudi ili budale ili imaju ozbiljan mentalni poremecaj ali sad nalazim da mi je bolje da sa tim stavom ne izlazim u javnost. :lol+:

#9 Hill Bill

Hill Bill
  • Members
  • 6,293 posts

Posted 14 September 2012 - 20:04

Nisu kulturni nivoi svih društava isti, čak ni kada su građeni oko istih kulturnih obrazaca.

Nema osnove ni za ograničeni ban; nije u pitanju nikakva smišljena i namerna uvreda već samo diskutabilna konstatacija. Po meni čak i tačna, jer kulturni nivo jednog društva može se meriti stepenom religiozne zaglupljenosti tog društva.

#10 Div

Div
  • Members
  • 6,281 posts

Posted 14 September 2012 - 20:12

Zapravo je daleko od istine, i predstavlja samo izgovor da se nadje povod da se izvredja jedna nacionalna/verska grupacija, pa čak i narodi.

Problem bliskog istoka, pa i Severne Afrike, naravno nije od juče i naravno da je mnogo dublji od etiketiranja naroda zbog nacionalne ili verske pripadnosti, i naravno da je kontradiktorno da su to zemlje koje drze najvrednije prirodne resurse, ili dobar procenat istih, a da su u isto vreme i najsiromašnije zemlje. Verovatno da postoji razlog da zbog toga budu, pa dobro malo besni, i naravno da niko normalan neće da opravda reakcije desnih islamista. Ali turanje u isti tor svih muslimana na svetu kojih ima, pa skoro koliko i hrišćana i identifikovanje jedne ekstremne verske grupacije, ma koliko sada ona bila brojna, sačitavom populacijom, je isto kao i sudjenje hrišćanima po nacistima. Ili na kraju krajeva izjednačavanje evropljana sa nacistima, a nije da je bilo malo zemalja koje su i te kako učestvovale u toj zločinačkoj družini, pa se ipak sve svalilo na Nemce, a ne na Evropljane.

A, koja je bitna razlika između onog što je banovani, po meni nespretno, napisao, shvatio da je pogrešio, izvinio se, i Istine o islamu koju je Kinik preneo.
Pitam radi doslednosti, mislim da se u oba slučaja radi o preteranim optužbama prema vernicima, ima tu generalizacije ali valjalo bi pričati o tome, zašto postoji takvo prilično uvreženo shvatanje o ugroženosti od strane muslimana, zašto se tvrdi da je uzrok problema vera a ne kultura, gde je tu granica.
Banovanje neće doprineti diskusiji, moj utisak je da vređanje nije bilo cilj banovanaog forumaša, mada ne znam, nisam čitao njegove druge postove.

#11 Kinik

Kinik
  • Members
  • 14,895 posts

Posted 14 September 2012 - 20:12

...

Total edit

...

Edited by Kinik, 15 September 2012 - 01:23.

#12 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 10,276 posts

Posted 14 September 2012 - 20:23

Pravljenje ovakvih podela je jako opasno i samo daje vetar u ledja radikalnim krugovima u evropskim zemljama, što na kraju može da dovede do katastrofe. Sve u ime zaštite sekularizma, braniće se pravo belog čoveka i njegove religije. Ja u tome ne želim da učestvujem.

A onaj ko je napravio sranje po severnoj Africi i bliskom istoku, neka to rešava i neka se ne krije iza religije i samoproklamovanih kulturnih razlika.

#13 Hill Bill

Hill Bill
  • Members
  • 6,293 posts

Posted 14 September 2012 - 20:46

...

Slažem se u potpunosti i mogao bih da potpišem (ustvari i hoću) ali ako toliko podignemo letvicu političke korektnosti lišićemo se prava da bilo koje društvo uopšte kritikujemo, jer svako je na svoj način kulturno autentično, autohtono, "sve nesrećne porodice su nesrećne na svoj način".
Ukini ban, a opomena nit može da se izbriše, niti treba.

#14 Kinik

Kinik
  • Members
  • 14,895 posts

Posted 14 September 2012 - 21:07

...

Total edit

...

Edited by Kinik, 15 September 2012 - 01:28.

#15 Hill Bill

Hill Bill
  • Members
  • 6,293 posts

Posted 14 September 2012 - 21:40

...
Pa, - ne dozvoljavam!

...

Taliban.