Jump to content


Photo
- - - - -

Čajkovski


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 Tchaikovsky

Tchaikovsky
  • Members
  • 5 posts

Posted 11 September 2012 - 15:05Desiree Artot i Petar Iljič ČajkovskiPosted Image


Desirée Artôt bila je belgijski sopran koja se proslavila u operama Italije i Nemačke.
Kratko je bila verena za Cajkovskog, a on sam tvrdio je da je to jedina žena koju je voleo.
Ne zna se tačno zašto do tog braka nije došlo ali pretpostavka je da je to bilo zbog toga sto je Čajkovski bio neodredjene seksualnosti. On joj je posvetio svoju Romansu u f molu za klavir. Kasnije se udala za španskog baritona.
.
Petar Iljič Čajkovski bio je ruski kompozitor poznog romatizma. Rođen je 7. maja 1840. godine. Pojavio se u ruskoj muzici istovremeno sa kompozitorima 'Ruske petorke', ali nije bio njihov član. Njegova muzika, koja je sadržala ruski karakter, bila je jako dobro prihvaćena. Ipak, sadržala je više zapadnih elemenata i ako je uspešno kombinovao internacionalne elemente sa elementima ruske narodne muzike. Predavao je harmoniju na konzervatorijumu u Moskvi i pisao muzičke kritike.

Izvor: Balkan Bašta

#2 Tchaikovsky

Tchaikovsky
  • Members
  • 5 posts

Posted 11 September 2012 - 15:07

ČAJKOVSKI


Posted ImageSmatra se najvećim ruskim kompozitorom 19. veka i stvaraocem koji je otelovio ideju romantičarskog umetnika. Komponovao je 6 simfonija, 11 opera (od kojih je samo nekoliko jos uvek deo repertoara najvećih svetskih operskih scena), 3 baleta i veliki broj orkestarskih, instrumentalnih i kamernih dela. Njegova muzika je dostigla neuporedivu emotivni izražajnost istovremeno uključujući osobite elemente ruskog folklora.

Kao sin rudarskog inspektora na Uralu, Čajkovski je poslat u školu prava u St. Petersburgu kada mu je bilo 12 godina. Nakon mature dobio je posao u Ministarstvu pravde i nekoliko sledećih godina živeo je gradskim životom


U 23 godini, međutim, dao je otkaz i upisao se kao redovan student teorije i kompozicije na Petrogradskom konzervatorijumu. Zbog školovanje na ovom konzervatorijumu njegova muzika je bila kasnije karakterisana pakosnim komentarima kao neuatentično ruska, nasuprot muzici njegovih, navodno saumoukih, savremenika poput Musorgskog i Borodina. Međutim, Čajkovski je zapravo ključna spona u ruskoj muzičkoj tradiciji krajnje zapadne provinijencije, koja vodi od Glinke do Stravinskog.
Do 60-tih godina 19. veka on je već u potpunosti bio posvećen komponovanju i napisao je nekolicinu ranih dela. Takođe se već bio posvetio muzičkoj kritici i redovno je pisao za "Russkyie Vedomosti" - ruske dnevne novine. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 19. veka često je putovao, i na tim putovanjima nije dolazio u kontakt samo sa različitim muzičkim zbivanjima već je bio upoznat sa životom u metropolama poput Pariza, Berlina, Beča i Njujorka.


Izvor: Znanje

#3 Black_Orchid

Black_Orchid
  • Members
  • 254 posts

Posted 19 September 2012 - 19:15