Guglujem i guglujem, ali vecito neke nejasnoce i pitanja.
Ukratko, zanima me koje su mogucnosti za nekoga ko zeli da radi u Americi, tj koji tipovi viza dolaze u obzir, koliko je realno dobiti ih i koji su neki posebni zahtevi?
Evo mog slucaja.
Ja kao elektro inzenjer (BSc) sam se nadao da cu moci da nadjem firmu koja bi me sponzorisala za H1B vizu. Medjutim, za ovu godinu je popunjena kvota od 65.000 negde u junu i to znaci da ce nove prijave primati tek od aprila sledece godine, a to dalje znaci da radna dozvola moze biti odobrena tek od 1. oktobra sledece godine...
Pretprosle godine je ova kvota popunjena tek u januaru a prosle u novembru pa nisam mislio da ce ovako brzo biti popunjena ove godine...
I onda sam razmisljao sta su mi druge opcije. Nisu mi bas jasni kriterijum za H2B vizu. Da li bih mozda mogao za nju da konkurisem? Mada i tu postoji kvota od 66.000 koja samo sto nije popunjena. Da li bih uopste kao inzenjer prosao za H2B? Da li bih, ako bi me neka firma sponzorisala za H2B mogao da radim za nekog drugog?
Mozda postoji mogucnost da preko nekog koga znam ko ima firmu ovde, sredim recimo J1 vizu, da se vodim kao trainee, ali da ne radim zvanicno tamo, ali pise da onda ne smem da radim kod drugog poslodavca!? Ne mogu nigde da nadjem necije konkretno iskustvo i da proverim da li je u praksi stvarno tako?
Onda sam razmisljao mozda o H3 vizi, koja je opet viza za trainee pozicije, ali mi nije jasno kako je razlicita od J1 i kakva su tu ogranicenja? Procitao sam da mnogi pokusavaju da redovan posao podvedu pod trainee i da su za ove tipove viza sumnjicavi u USCIS?
Uopste da li postoji neka viza za koju bi neka firma mogla da me sponzorise, a da ja u stvari radim za nekog drugog? Ili cak i ako uspem da nadjem redovnu trainee poziciju, da li bih mogao da radim jos nesto part time za nekog drugog poslodavca? (posto su cesto plate za trainee pozicije zaista minimalne)
A tu je onda i EB3, tj permanentna radna viza koja se moze dobiti ako dobijem ful tajm stalan posao. Jel to u stvari famozni zeleni karton ili nije? Tu sam procitao da je cekanje na tu vizu po nekoliko godina??? Tako da mi to onda nije opcija ako je stvarno tako. Kad sam guglao o tome, svi linkovi vode na advokatske kancelarije pa sam shvatio da je ovo izgleda najkomplikovaniji put!?
Za ostale tipove viza cini mi se da nisam eligible. Sta predlazete? Mora da postoji neki nacin?
Moram odluciti sta mi je najrealnija opcija da bih se onda usredsredio na to. Posto znam da se vise ne primaju prijave za H1B, onda i ne vredi da dalje jurim takve poslove npr.
J1 opcija mi deluje ok, imam i agenciju odavde iz US koja mi vec pola godine trazi trainee poziciju, a i ja sam trazim, ali jos nista. Tu nazalost nema u ponudi puno elektro inzenjerskih poslova, uglavnom je neki marketing, menadzment, programiranje... Spreman sam ja da radim sirok opseg stvari, ali onda ti poslodavci uglavnom misle da bas nisam adekvatan kandidat...
Za sada nemam love da upisujem skole, da placam advokate ili za zenidbu. Mislim, kad bih nasao posao u struci, verovatno bih vrlo brzo ustedeo za nesto od toga, jer kontam da inzenjerska plata nije losa, a ja sam skroman
Kakve predloge/ideje imate?
Pomagajte