Jump to content

Photo
- - - - -

Srbi i Srbijanci

• Please log in to reply
71 replies to this topic

#1 northstar

northstar
  • Banned
  • 457 posts

Posted 09 July 2012 - 18:57

Povodom intervjua Mile Djukanovica, i reakcija na upotrebu reci "Srbijanac".

Moje vidjenje stvari:

Srbijanac - stanovnik uze Srbije (vezani za geografsko podrucje uze Srbije i nacionalnost). Iskljucuje mogucnost da se radi o Vojvodjanu, ili o Krajisniku, ili Vlahu.

Vojvodjan - stanovnik Vojvodine (nevezano za nacionalnost, ali vezano za geografsko podrucje).

Srbin - stanovnik Srbije, Crne Gore, Vojvodine, Republike Srpske, Cikaga... Srpske nacionalnosti ili drzavljanstva.

-

Ne vidim nista pogrdno u Srbijanac, iako nisam jedan od njih. Molim vas da se izjasnite povodom ovoga.

#2 st.maurice

st.maurice
  • Members
  • 13,467 posts

Posted 09 July 2012 - 19:03

#3 Div

Div
  • Members
  • 6,281 posts

Posted 09 July 2012 - 19:03

Moje vidjenje stvari:

Srbijanac - stanovnik uze Srbije (vezani za geografsko podrucje uze Srbije i nacionalnost). Iskljucuje mogucnost da se radi o Vojvodjanu, ili o Krajisniku, ili Vlahu.

Vojvodjan - stanovnik Vojvodine (nevezano za nacionalnost, ali vezano za geografsko podrucje).

Srbin - stanovnik Srbije, Crne Gore, Vojvodine, Republike Srpske, Cikaga... Srpske nacionalnosti ili drzavljanstva.

-

Ne vidim nista pogrdno u Srbijanac, iako nisam jedan od njih. Molim vas da se izjasnite povodom ovoga.

Opet?

#4 XXL

XXL
  • Members
  • 18,157 posts

Posted 09 July 2012 - 19:16

Opet?

Zar je bila ova tema nekad? A mene bas zanima da neko objasni to Srbi i Srbijanci. Zasto je za neke Srbijanac, dakle stanovnik Srbije cak i pezorativno. pa nisu Srbi iz RS-a Srbijanci, Ali jesu Srbi iz Srbije.. eto ti dive objasni, ako ti se da. Srbijanska politika, srbijanska TV, srbijanska stampa.....itd.

#5 Div

Div
  • Members
  • 6,281 posts

Posted 09 July 2012 - 19:53

Zar je bila ova tema nekad? A mene bas zanima da neko objasni to Srbi i Srbijanci. Zasto je za neke Srbijanac, dakle stanovnik Srbije cak i pezorativno. pa nisu Srbi iz RS-a Srbijanci, Ali jesu Srbi iz Srbije.. eto ti dive objasni, ako ti se da. Srbijanska politika, srbijanska TV, srbijanska stampa.....itd.

Bilo je nešto, čini mi se. Na lingvistici valjda. Nešto su DWS, ObiW i još neki pisali.
nađoh jednu odrednicu na google:
Lelek, arterija i opanci-po tome se znaju Srbijanci

#6 muras

muras
  • Members
  • 10,114 posts

Posted 09 July 2012 - 20:14

http://forum.b92.net...i-vs-srbijanci/

http://forum.b92.net...ovde-srbijanac/

http://forum.b92.net...ili-srbijanski/

http://forum.b92.net...bi-i-srbijanci/

ima jos... ;)

http://forum.b92.net...a-nacionalnost/

Edited by muras, 09 July 2012 - 20:47.

#7 northstar

northstar
  • Banned
  • 457 posts

Posted 09 July 2012 - 21:34

Ima bas podosta. Ok, brisite temu.

#8 hayabusa

hayabusa
  • Members
  • 2,629 posts

Posted 09 July 2012 - 22:03

Ko je Mile Djukanovic?

#9 iivan

iivan
  • Members
  • 5 posts

Posted 09 July 2012 - 22:11

Hehehe Mile :) to je moj komsija Mile samo se ne preziva tako. Elem, zbilju reci, u istocnoj Srbiji je jedva dopreo termin Srbijanac, pa su svi Srbi(ni). Tek poneki Vojvodjanin objasni u istocnoj Srbiji kako oni nazivaju sve juzno od Dunava i Save Srbijancima... sada, da li u tome ima pogrde, tesko je reci, jer se sam termin Srbijanac zaista retko cuje u istocnoj Srbiji.

#10 mrd

mrd
  • Members
  • 11,570 posts

Posted 09 July 2012 - 22:40

Srbin koji zivi u srbiji- srbijanac
Srbin koji zivi na marsu marsovac
Srbin koji zivi u madjarsko madjarijamac
Iz grcke grcijanac
Sa kosova kosovijanac.
Sa meseca mesecar.

#11 Francis Donnelly

Francis Donnelly
  • Banned
  • 71 posts

Posted 09 July 2012 - 23:14

Tako ja nazivam sve stanovnike Srbije ali ne u njihovom fizičkom prisustvu.Posebno to ne činim ako procijenim da su jači od mene.

#12 mrd

mrd
  • Members
  • 11,570 posts

Posted 09 July 2012 - 23:23

Tako ja nazivam sve stanovnike Srbije ali ne u njihovom fizičkom prisustvu.Posebno to ne činim ako procijenim da su jači od mene.

Pa ako su jaci od tebe, zamolis da nacepaju drva? Svi su nesto osetljvi, pa sad i ovih 40 dana, dodju kao provokacija.

Ako vaskrcsne nek jaja pocrvene. ;)

#13 XXL

XXL
  • Members
  • 18,157 posts

Posted 09 July 2012 - 23:45

mozda ti fali kila (mn) :) ? evo iz pera jednog bosnjaka na ovu temu. mislim bosnjak, ne znam ni kako se deklarise. napominjem ovo tek da se zbog ekavskog ne pomisli da je srbijanac. :D

Ja lično, ukoliko to ima ikakvog značaja, ne nalazim nikakve malicioznosti niti pejorativnosti u upotrebi imenice Srbijanac ili prideva srbijanski. Naravno, ne sporim da ima onih koji te reči sa frktavim prezirom izgovaraju. No pristati na njihov diskurs kao na jedinu potenciju koju nam jezik pruža, znači pristati na jedan sužen, simplificiran svet.

Evo, moja je prva učiteljica bila Srpkinja iz Srbije, odnekud iz okoline Šapca, druga je bila Srpkinja s ruba Bosanske Krajine, mislim, iz Bosanskog Petrovca. Ukoliko želim zadržati korektnost nametnutu današnjim vremenom, korektnost koja služi da se ne uznemire osetljive dušice uronjene u potrebu za identitetom kao u kakav formaldehid, moram, govoreći o svojim učiteljicama, svaki put ispisati čitav mali zemljopisni traktat. Ukoliko želim da se služim jezikom, onim normalnim, zdravim, funkcionalnim jezikom, ne vidim šta me preči, izuzev nekakvog obzira prema jednom na silu iskonstruisanom stavu da je reč Srbijanac i srbijanski uvredljiva novotarija, da kažem da je moja prva učiteljica bila Srbijanka, ne oštećujući time ni za jotu lepu i ugodnu uspomenu koju nosim na tu blagu ženu.

Uostalom, proterivanje te inkrimisane reči - Srbijanac - i njenih izvedenica iz jezika, znači oduzimanje razlikovne funkcije jeziku, jedne od njegovih najbitnijih odrednica. Jezik koji teži ka smanjenju odrednica kojima označava (promatra, pa na neki način i stvara) svet, jeste jedan uvošten, anahron jezik, jezik koji za svrhu ima ne komunikaciju, već beskrajno, dosadno i često opasno monologiziranje.

Stvar je u tome da je odbacivanje reči Srbijanac i srbijanski čedo jedne potpuno izvanjezičke ideje. Ideje, koja je krenula u svet sa velikim apetitima, baš kao onaj junak iz bajke oboružan topuzom i željom da taj svet uređuje po vlastitoj meri. Na veliku žalost sledbenika te ideje, plen joj je bio neznatan i, za prirodu plena paradoksalno, osiromašujući umesto obogaćujući.

Ono što pada u oči jeste težnja da se jezički problem Srbi vs Srbijanci purificira od političkog upliva i posmatra kao čisto jezikoslovno pitanje. Što je prosto nemoguće, jer jezikoslovlje tu nikakvog konflikta ne vidi, upravo je politika ta koja je nametnula ovo ponekad tužno, a ponekad smešno ograničenje.

Stojim na stanovištu da je, ukoliko želimo da mu sagledamo srž, svaki fenomen potrebno izložiti delovanju graničnih vrednosti, pa ćemo i ovo pitanje provući kroz par hipotetičkih voda:

1. Zamislimo da je koncentrat političke moći na Kosovu pre desetak godina odlučio da u igru uvede ime Republika Albanska.

2. Zamislimo, opet, da je Moljevićev projekat zaživeo u punom kapacitetu i protegnuo se do onih Karlobag-Ogulin-Virovitica granica, sve sa onim trećinskim rešenjima koja su imala da osiguraju propisnu hromosomsku čistoću prostora na koji je oko bačeno. Ne misle li krstaši sprotivu srbijanstva da bi upravo onda bilo nužno imati reč Srbijanac u svakodnevnom vokabularu, e da se ljudi sa područja one izvorne, autentične Srbije ne bi osećali uskraćeni za parče identiteta u odnosu na svoju bosansku, kosovsku, hercegovačku, dalmatinsku, ličku, banijsku, crnogorsku, vojvođansku, slavonsku... sabraću?

Čak i ako pristanem na tezu da je reč Srbijanac danas pomalo anahrona, a za neke od njome označenih čak i uvredljiva, ipak ne mogu a da ne primetim jedan suptilni paradoks – za revitalizaciju potrebe za tom rečju najzaslužniji su upravo gelipteri ideje koja kaže da Srbijanaca nema i postoje samo Srbi. Njihovi su argumenti imali kakvu-takvu snagu samo do onog časa u kojem je svetlost dana, sluzava i krvava kao i sve što se tek porodi, ugledala Republika Srpska. Dolaskom deteta na svet, javlja se potreba za novim razmeštajem u kući. Dolaskom Republke Srpske na svet, javila se potreba za uspostavljanjem distinkcije između, recimo, Tomislava Nikolića kao srpskog političara i, opet recimo, Milorada Dodika kao srpskog političara. Najednom se ukazala potreba za revivalizacijom tog omrznutog srbijanstva u jezikoslovlju.

Kao što već rekoh, ako su molitve sprotivu srbijanstvu i imale nekakvu (meni lično i tada suspektivnu) težinu ranije, čisto pragmatični razlozi, od kojih Milorad Dodik svakako nije najteži, mada opasno konkuriše za tu poziciju, danas nalažu da se utvrdi pridevska distinkcija kada se govori o, recimo, političaru ili sportisti ili lopovu koji je Srbin, a nije iz Srbije. Odbijanje da se ustanovi ta distinkcija ukazuje da nosilac takvog odbijanja još uvek negde u dubini svoje duše nije načisto s tim da li je pansrspsko pitanje gotova stvar ili samo "još nije vreme..."

Mada, ja ne bih dramio, potrebno je samo malo sačekati. Uostalom, najuspelija jezikoslovna rešenja i u Srbiju i u Hrvatsku uvek su dolazila upravo sa područja Hercegovine i Bosne, pa nema razloga dvojiti da će tako i ovaj put biti. Samo da sačekamo novog Vuka i novog Miklošiča.

Uostalom, ima jedna sasvim zgodna analogija za ovaj srpsko-srbijanski kalambur: ono što se odnosi na Arape označava se pridevom arapski, dočim se ono što je u vezi sa Saudijskom Arabijom - arabijski, a ne treba zaboraviti ni pridev arabljanski, koji, opet, ima svoje polje upotrebe. Da pojednostavim za one koji se i dalje roguše na pomen srbijanstva: i stanovnici Egipta i stanovnici Saudijske Arabije su najvećim delom Arapi. Ali stanovnici Egipta nisu Arabljani, već Egipćani - Arabljani su samo stanovnici Saudijske Arabije. Ko i posle ovoga ne razume nužnost da se u životu očuvaju reči Srbijanac i srbijanski, e takvom već nema pomoći.

Da zaključim, svi oni koji reč Srbijanac smatraju za uvredljivu, jednostavno su naseli na jedno pseudoznanstveno podmetanje s kraja osamdesetih godina prošlog veka, okliznuli se na nekakvu pseudojezikoslovnu argumentaciju koja zanemaruje prostu činjenicu - da je jezik postojao i razvijao se i pre onih koji odlučiše da ga upregnu u jedan grubo tesani izvanjezički jaram.

#14 kinky kitten

kinky kitten
  • Members
  • 2,909 posts

Posted 10 July 2012 - 00:07

here we go again...

valjalo bi pitati etnicke srbe u vojvodini da li su srbijanci? da li su hrvati iz hrvatske i hrvati iz hercegovine jednako hrvati ili su jedni hrvati a drugi... hrvacani? kako se zove gradjanin srbije, bez obzira koje je etnicke pripadnosti? da li je gradjanin srbije, po etnickoj pripadnosti bosnjak, takodje srbijanac?

inace, termin kao takav postoji i ne smatram da je pogrdan, ali je svakako vrlo usko odredjen na etnicke srbe iz uze/centralne srbije.

#15 XXL

XXL
  • Members
  • 18,157 posts

Posted 10 July 2012 - 00:15

here we go again...

valjalo bi pitati etnicke srbe u vojvodini da li su srbijanci? da li su hrvati iz hrvatske i hrvati iz hercegovine jednako hrvati ili su jedni hrvati a drugi... hrvacani? kako se zove gradjanin srbije, bez obzira koje je etnicke pripadnosti? da li je gradjanin srbije, po etnickoj pripadnosti bosnjak, takodje srbijanac?

inace, termin kao takav postoji i ne smatram da je pogrdan, ali je svakako vrlo usko odredjen na etnicke srbe iz uze/centralne srbije.

pa po meni jeste. e sad sto se izdogadjalo to sto se izdogadjalo, pa niko ne bi da prizna da je ''kurvino kopile''. da se ne shvati pogresno, mene to uopste ne tangira. nek se zove kako ko hoce, bas me briga uostalom, ali bosanci uvijek kazu bez ikakve loshe konotacije, evo npr na moru kad cuju ljude iz srbije: evo/eno srbijanaca.