Jump to content


Photo
- - - - -

Hrana u Jugoistocnoj Aziji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
6 replies to this topic

#1 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 01 July 2012 - 19:39

Pre mnogo godina, kad ja jos uopste nisam znao Jugoistocnu Aziju, jedan moj tadasnji prijatelj dao mi je odlican savet: "Ne jedi na ulici hranu u zemljama gde ne pijes vodu iz vodovoda."
Osim u Singapuru, gde pijem vodu iz vodovoda, ne pijem je nigde na jugoistoku Azije.
Medjutim, sve te zemlje imaju na ulicama neverovatnu ponudu hrane, koja zaista mami. Sve te zemlje imaju na ulicama i "jedaonice" gde se hrana nudi zaista jeftino, a moze biti vrlo ukusna.
Zdravstvene opasnosti su intoksikacija, toksoinfekcija i amebijaza, sto je najgore,
U Kuala Lumpuru sam gledao predvece pacove velike "k'o macke" kako tuda trce. Bubasvabe, normalno, gamizu na sve strane, a velike su za "tri u porciju".
Medjutim, za one koji idu s ruksakom na ledjima, to je vrlo jeftin nacin prehrane.
Ja se uvek ustrucavam, ali sam mozda i pomalo paranoidan.
Uzgred, ako ste spremni da preuzmete izvestan rizik, nemate mnogo para, a niste paranoidni kao ja, to je odlican i jeftin izbor.
Ako ste u Kampuciji (Kambodzi), Vijetnamu i cak u Tajlandu, budite oprezni s morskom hranom; uverite se da je riba sveza, a racici (shrimps), mogu biti ozbiljno zagadjeni teskim metalima.
Desilo mi se u Bangkoku da sam u dobrom hotelu jeo nekakvu lokalnu varijantu od krabe, zive
udavljene u ulju, sa strasno mnogo ljute paprike odozgo - ceo naredni dan proveo sam u WC-u moje hotelske sobe.
Sto se morske hrane tice, opet je Singapur najsigurniji, cak i u malim restorancivima i na ulici. Singapurska kraba je delikates, koji vredi probati.

Edited by vladan, 01 July 2012 - 20:51.


#2 noskich

noskich
  • Members
  • 1,351 posts

Posted 02 July 2012 - 10:32

Jesi li probao da jedes iskljucivo vegetarijansku hranu na ulici? Na taj nacin dobrim delom eliminises opasnost od probavnih problema. I jos jedna stvar: jesti tamo gde hranu kupuje mnogo ljudi - manja je verovatnoca da je hrana kvarna, to jest primetilo bi se brzo. Takodje trebalo bi da naznacis da ne mozes da jedes jako zacinjenu hranu (ako je to slucaj moras nauciti pre puta lokalne nazive za zaicnjenu hranu i kako da kazes `zacinjena hrana NE`).
Velika je razlika izmedju improvizovane tezge na ulici i toga sto ti nazivas `jedaonicom` - to jest hawker centre. Pre svega u hawker centre postoji odgovarajuca sanitacija - kuhinje i WC-i, a razlika u ceni nije znacajna u poredjenju sa tezgom.

Edited by noskich, 02 July 2012 - 10:37.


#3 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 02 July 2012 - 13:58

Sa obe primedbe se slazem; vegetarijanska hrana nosi manji rizik, a mesta gde mnogo ljudi jedu su bolja - medjutim, ja nisam vegetarijanac. To sto u "hawker centre" postoje toaleti i obilazi ih sanitarna inspekcija, u nekim zemljama ne znaci mnogo.
Opet ponavljam: jedino gde sam siguran je Singapur. Ja u Bangkoku ili Kuala Lumpuru ne jedem u principu na ulici, mada dozvoljavam da sam paranoidan. I, mada to nije Jugoistocna Azija, u Indiji ili Sri Lanki apsolutno ne uzimam nista na ulici.
Ali, ja na ulici ne jedem ni u Londonu.

Edited by vladan, 02 July 2012 - 14:03.


#4 noskich

noskich
  • Members
  • 1,351 posts

Posted 02 July 2012 - 15:09

Sa obe primedbe se slazem; vegetarijanska hrana nosi manji rizik, a mesta gde mnogo ljudi jedu su bolja - medjutim, ja nisam vegetarijanac. To sto u "hawker centre" postoje toaleti i obilazi ih sanitarna inspekcija, u nekim zemljama ne znaci mnogo.
Opet ponavljam: jedino gde sam siguran je Singapur. Ja u Bangkoku ili Kuala Lumpuru ne jedem u principu na ulici, mada dozvoljavam da sam paranoidan. I, mada to nije Jugoistocna Azija, u Indiji ili Sri Lanki apsolutno ne uzimam nista na ulici.
Ali, ja na ulici ne jedem ni u Londonu.


Cak i ako nisi vegetarijanac ne bi ti skodilo makar po neki obrok da pojedes bez mesa, a narocito ako si primoran da jedes na ulici. Istina, ima ih prilicno nehigijenskih, mada mislim opet da je u principu bolje nego tezga gde muve slecu po ceo dan.
Ako ne jedes nikada na ulici onda zasto si otvorio ovu temu?
Ko je izbirljiv i hoce da plati premijum cenu neka ide po skupim restoranima, njegova volja.
A da moze da se povoljno i kvalitetno hrani u isto vreme - moze, takvima bi koristili saveti iznad.

Inace, trebalo bi da znas da Singapur reciklira vodu iz kanalizacije pa je potom vraca u vodovodni sistem. Ne kazem da ona ne moze da se pije, naprotiv, vec posto si vec tako probirljiv - paranoidan sto kazes, cisto da budes svestan toga: http://www.pub.gov.s...es/default.aspx

Edited by noskich, 02 July 2012 - 15:20.


#5 bgrade

bgrade
  • Members
  • 1 posts

Posted 03 July 2012 - 00:08

Ja sam bio ove zime mesec dana u Maleziji i nedelju dana u Singapuru, pa mogu da kazem i svoje iskustvo.

U Maleziji, na ostrvu Penang, i preko puta na kopnu, pa i na Langkaviju i u Kuala Lumpuru - svuda sam jeo svasta, da cak nisam ni znao sta, a vrlo ukusno, ma ulicnim tezgama na nocnim vasarima hrane, na trgovima hrane, po restoranima - bas svuda, bez zadrske. Nikad nisam tacno znao sta to jedem, ali bilo je jako ukusno - nezaboravno! I malajska, i kineska (posebno ta!), i indijska i tajlandska i tajvanska i indonezijska, i ko zna koja jos hrana prijala mi nevidjeno! Cak se nisam ustrucavao da me prijatelji odvedu na ulicnu indijsku tezgu u Dzordztaunu, na Penangu, na corbu od (da 'prostite) od bivolojeg penisa! I nista sladje nisam okusio, garantujem... I eto, ziv i u dobrom zdravlju sam jos uvek, ali prebogat za kulinarska iskustva...

Time hocu da kazem da u Maleziji i Singapuru, bilo u arapskoj cetvrti, u kineskoj, ili Litl Indiji, ili na ekskluzivnim i atraktivnim mestima kraj zaliva (reke), nema razlike u sigurnosti eksperimentisanja sa hranom - svuda na tom sirokom prostoru je izuzetno atraktivna i ukusna (iako se malezijska vodovodna voda ne pije, a singapurska se pije, kako god se proizvodila) ... eto... i opet bih sve ponovio!

#6 noskich

noskich
  • Members
  • 1,351 posts

Posted 03 July 2012 - 06:46

... eto... i opet bih sve ponovio!


A zasto da ne? U Singapuru je nesto teze dobiti posao, ali u Maleziji ako imas u pocetku skromna ocekivanja po pitanju plate i pozeljno bosanski ili drugi pasos (ne srpski ili crnogorski) ne bi trebao biti preveliki problem naci neki poslic koji bi pokrio troskove zivota, pa posle traziti bolje... Ima ljudi koji su i sa srpskim pasosem uspeli da se zaposle i ostanu, mada je to donekle minus s obzirom na prethodno jako lose odnose izmedju zemlja koji su tek u skorije vreme poceli da se odledjuju.
Ako imas solidno radno iskustvo okusaj se u Singapuru. Odes opet i probas, lako se produzava turisticka viza na tri meseca.

Edited by noskich, 03 July 2012 - 06:47.


#7 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 09 July 2012 - 11:17

Najsigurnije je jesti ono sto se priprema na visokoj temp. Nikako sirovo i sveze, kao persun, salata, sargarepa, susi i drugo kratkotrajno ili nikakvo kuvanje i pecenje.
Inace ne samo u j-i vec i u celoj Aziji je ulicna hrana opasna za nas. Ali posle adaptacije stomaka, mozes da jedes sve isto sto i lokalni.

Potpuno je druga prica kad je hrana stvarno pokvarena, ali to nije vezano za podneblje.