Jump to content

Photo
- - - - -

Porez Crkvi.

• Please log in to reply
34 replies to this topic

#1 Bokole

Bokole
  • Members
  • 7 posts

Posted 01 July 2012 - 16:37

Svi smo vec videli da su mnoge drzave uvele porez svojim crkvama na imovinu i usluge.Italija, Hrvatska, Rusija, Grcka, i mnoge druge..... Italija je vec imala porez na usluge, a od skora su uveli i porez na imovinu, jer su izracunali da ce budzet biti puniji za 2 milijarde evra.

Uvodjenjem poreza Crkvi kod nas, smanjila bi se korupcija, u SPCu.Smanjio sam deficit u drzavnom budzetu, i uveo neki red i pravdu.Cak bi se jedan deo poreza vracao crkvi i na kraju svega, uvideo bi se sam tok novca SPCa. Samim porezom, crkva bi vise pomogla svom narodu, nego sad sto pomaze.

Gradilo bi se manje crkava, ali bi se mnoge nedovrsene dovrsile.Kao ona na Novom Beogradu, ili kod mene u Pancevu, sto crkva stoji nedovrsena, vise godina.A pored crkve je skoro uvek deponija.I sam prizor ruzi taj deo naselja.

Ne bi bilo lose kada bi pokusali zajedno da izracunamo makar okvirno koliki bi to novac bio godisnje, ako bi porez bio uveden.
Da uzmemo da je za usluge 18% a na imovinu 20%

Crkve sada mnoge svoje stambene prostore, koje su dobile restitucijom izdaju za lepu sumu novca a ne placaju porez.

Edited by Bokole, 01 July 2012 - 16:50.

#2 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,067 posts

Posted 01 July 2012 - 16:54

Zaboga ne... zar nisi čuo da crkva zarađuje pretapajući sveće? Ubogi ljudi.

#3 Bokole

Bokole
  • Members
  • 7 posts

Posted 01 July 2012 - 17:02

:)

Inace ovi iz Nisa su carevi.

Posted Image

#4 Constantin Veliki

Constantin Veliki
  • Members
  • 9,591 posts

Posted 01 July 2012 - 17:48

:)

Inace ovi iz Nisa su carevi.

Posted Image

Ideja ima osnova ali uz obavezne limite naplaćivanja "crkvenih usluga"..tj. formiranja cenovnika,inače bez kontrole bi sami popovi uvećali cenu svojih usluga za nametnuti porez.Pisao sam ranije....fiskalizovati crkvene usluge tj. uvesti fiskalne kase a iz naplaćenih usluga,sveštenici bi trebali sami da izdvajaju za doprinose.Ako ne,onda ih stavitiu red državnih službenika koji će primati platu a prihod od naplaćenih usluga-državi...

#5 Bokole

Bokole
  • Members
  • 7 posts

Posted 01 July 2012 - 17:59

Da to za cenovnike sam zaboravio da napisem. Ali da bi inicijativa ikada uspela, gradjanima se mora slikovito ovo prikazati.Jer bi neki pomislili da smo mi svi koji smo za porez, protiv SPCa i Srpstva, sto je totalna glupost.

#6 Constantin Veliki

Constantin Veliki
  • Members
  • 9,591 posts

Posted 01 July 2012 - 18:03

Da to za cenovnike sam zaboravio da napisem. Ali da bi inicijativa ikada uspela, gradjanima se mora slikovito ovo prikazati.Jer bi neki pomislili da smo mi svi koji smo za porez, protiv SPCa i Srpstva, sto je totalna glupost.

Podatak da se za "opelo" od 20-30 min. naplaćuje 6-8000 RSD (podaci za Niš)...godišnje se samo na N.Groblju u Nišu izvrši preko 2000 sahrana+sahrane e celoj niškoj parohiji...nije teško pretpostaviti koje se cifre vrte...neoporezovane.Dovoljno je pogledati samo vozni park navedenih "službenika".Nek ispadne i da sam neobjektivan i zavidan ali brojke su neoborive...

#7 Ninazu

Ninazu
  • Members
  • 61 posts

Posted 01 July 2012 - 18:14

Podatak da se za "opelo" od 20-30 min. naplaćuje 6-8000 RSD (podaci za Niš)...godišnje se samo na N.Groblju u Nišu izvrši preko 2000 sahrana+sahrane e celoj niškoj parohiji...nije teško pretpostaviti koje se cifre vrte...neoporezovane.Dovoljno je pogledati samo vozni park navedenih "službenika".Nek ispadne i da sam neobjektivan i zavidan ali brojke su neoborive...

To za opelo je strašno, a stičem utisak da je to samo vrh ledenog brega.
Ima li neko neke informacije kako je to pitanje oporezivanja rešeno u uređenim državama? Trebalo bi neke stvari jednostavno prepisati od pametnijih.

#8 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,067 posts

Posted 01 July 2012 - 18:22

ZAKON O POREZIMA NA IMOVINU
"Službeni glasnik RS", br. 26/2001, 80/2002,
135/2004, 61/2007, 5/2009 i 101/2010

POREZ NA IMOVINU
Predmet oporezivanja
Član 2.
Porez na imovinu plaća se na sledeća prava na nepokretnosti:
1) pravo svojine;
2) - brisana -
3) pravo stanovanja;
4) - brisana -
5) pravo zakupa stana ili stambene zgrade u skladu sa zakonom kojim je uređeno stanovanje, za period duži od jedne godine ili na neodređeno vreme;
5a) pravo zakupa građevinskog zemljišta u javnoj svojini, odnosno poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini;
6) pravo korišćenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini površine preko 10 ari.
Nepokretnostima, u smislu stava 1. ovog člana, smatraju se: zemljište, stambene i poslovne zgrade, stanovi, poslovne prostorije, garaže, zgrade i prostorije za odmor i rekreaciju i drugi građevinski objekti, odnosno njihovi delovi.
U slučaju kad na nepokretnosti postoji neko od prava iz stava 1. tač. 3) do 6) ovog člana, porez na imovinu plaća se na to pravo, a ne na pravo svojine.

Poreska oslobođenja
Član 12.
Porez na imovinu ne plaća se na prava na nepokretnosti iz člana 2. ovog zakona:
.
.
.
3) u svojini tradicionalnih crkava i verskih zajednica i drugih crkava i verskih zajednica registrovanih u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni položaj crkava i verskih zajednica, koje su namenjene i isključivo se koriste za obavljanje bogoslužbene delatnosti;

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA
"Službeni glasnik RS", br. 24/2001, 80/2002, 135/2004, 62/2006, 65/2006, 31/2009, 44/2009 i 18/2010

OSNOVNE ODREDBE
Prihodi koji podležu oporezivanju
Član 3.
Porezu na dohodak građana podležu sledeće vrste prihoda:
1) zarade;
2) prihodi od poljoprivrede i šumarstva;
3) prihodi od samostalne delatnosti;
4) prihodi od autorskih prava, prava srodnih autorskom pravu i prava industrijske svojine;
5) prihodi od kapitala;
6) prihodi od nepokretnosti;
7) kapitalni dobici;
8) ostali prihodi.
Prihodi iz stava 1. ovog člana oporezuju se bilo da su ostvareni u novcu, u naturi, činjenjem ili na drugi način.

Poreska oslobođenja i olakšice
Član 29.
Porez na prihode od poljoprivrede i šumarstva ne plaća se na katastarski prihod:
1) zemljišta na kome su podignuti nasipi, kanali i ustave, odbrambeni vrbaci i drugi slični zasadi, rovovi i drugi objekti od zemlje namenjeni za odbranu od poplava, za odvodnjavanje, navodnjavanje ili zaštitu od erozije;
2) zemljišta čije je iskorišćavanje na osnovu zakona zabranjeno;
3) zemljišta pod zgradama stranih država i koje služi zgradama diplomatskih i konzularnih predstavništava, pod uslovom reciprociteta, kao i zemljište pod zgradama međunarodnih organizacija;
4) zemljišta koje čini zaštićenu okolinu oko proglašenih spomenika kulture i zaštićenih objekata prirode, kao i zemljišta u svojini crkava, hramova, manastira i džamija koji su proglašeni spomenicima kulture;
5) dvorišta crkava, hramova, manastira i džamija;

ZAKON O POREZU NA DODATU VREDNOST
"Službeni glasnik RS", br. 84/2004, 86/2004, 61/2005 i 61/2007.

Poreska oslobođenja za promet dobara i usluga bez prava na odbitak prethodnog poreza
Član 25.
.
.
.
PDV se ne plaća i na promet:
.
.
.
16) usluga verskog karaktera od strane registrovanih crkava i verskih zajednica i sa njima neposredno povezanog prometa dobara i usluga;

Član 55.
Pravo na refakciju PDV, na osnovu podnetog zahteva, imaju tradicionalne crkve i verske zajednice – Srpska pravoslavna crkva, Islamska zajednica, Katolička crkva, Slovačka Evangelička crkva a.v, Jevrejska zajednica, Reformatorska hrišćanska crkva i Evangelistička hrišćanska crkva a.v. (u daljem tekstu: tradicionalne crkve i verske zajednice), za dobra koja im se isporučuju u Republici ili koja uvoze, kao i za usluge koje im se pružaju, a koji su neposredno povezani sa verskom delatnošću, pod uslovom da je:
1) promet dobara i usluga, odnosno uvoz dobara oporeziv;
2) PDV za isporučena dobra, odnosno pružene usluge iskazan u računu, u skladu sa članom 42. ovog zakona, kao i da je račun plaćen, odnosno da je PDV koji se duguje po osnovu uvoza dobara prethodno plaćen.

Ima tu još ali me sad mrzi da vadim... Crkve ne kači ni porez na kapitalnu dobit i neki drugi porezi. Sve u svemu - država u državi.
Sasvim dovoljna polazna osnova za onolike limuzine, imanja, poslove i druga ovozemaljska dobra.

#9 Constantin Veliki

Constantin Veliki
  • Members
  • 9,591 posts

Posted 01 July 2012 - 18:24

To za opelo je strašno, a stičem utisak da je to samo vrh ledenog brega.
Ima li neko neke informacije kako je to pitanje oporezivanja rešeno u uređenim državama? Trebalo bi neke stvari jednostavno prepisati od pametnijih.

Nije provereno...ali "čuo sam" da se npr. u Grčkoj ,svaka sveštenička usluga plaća u matičnoj crkvi, i dužni ste kad sveštenik dodje da krsti,opeva, pokažete na uvid priznanicu.I ako možda nije tačno,deluje kao razumno rešenje...

#10 mrd

mrd
  • Members
  • 11,362 posts

Posted 01 July 2012 - 18:37

crkva ne treba da placa porez, posto ce oni sve da plate na nebu.

#11 Constantin Veliki

Constantin Veliki
  • Members
  • 9,591 posts

Posted 01 July 2012 - 18:42

crkva ne treba da placa porez, posto ce oni sve da plate na nebu.

Tamo nek im i plate za učinjene usluge-službe... ;)

#12 mrd

mrd
  • Members
  • 11,362 posts

Posted 01 July 2012 - 19:03

Tamo nek im i plate za učinjene usluge-službe... ;)

Ma neka im plate, kad hoce. No posto je SPC jedna dobrotvorna organizacija, a sluzi kao telecommunication sa s' Bogom. Treba to razumeti i meriti adekvatno.

#13 vladan

vladan
  • Members
  • 22,754 posts

Posted 01 July 2012 - 19:48

Naravno da bi crkvi trebalo uvesti porez. Osim toga, porez bi trebalo uvesti i deklarisanim vernicima, da ne bi svi poreski obveznici, iz budzeta, pomagali SPC (i jos nekoliko crkava - verskih zajednica), sto je danas slucaj.
Pravoslavac si - plati mesecni porez svojoj crkvi!

Edited by vladan, 01 July 2012 - 19:49.

#14 jesenja

jesenja
  • Members
  • 445 posts

Posted 01 July 2012 - 19:51

Naravno da bi crkvi trebalo uvesti porez. Osim toga, porez bi trebalo uvesti i deklarisanim vernicima, da ne bi svi poreski obveznici, iz budzeta, pomagali SPC (i jos nekoliko crkava - verskih zajednica), sto je danas slucaj.
Pravoslavac si - plati mesecni porez svojoj crkvi!

Ala bi se smanjio broj vernika!

#15 Φίλιπ Βλαςακ

Φίλιπ Βλαςακ
  • Members
  • 894 posts

Posted 01 July 2012 - 19:55

...Srpstvo je totalna glupost.

Slazem se.