Supa od luka
#1
Posted 25 June 2012 - 21:50
Legenda kaze da je ta supa nastala na cuvenojj pariskoj pijaci Halle, koja danas vise ne postoji.
Mesari su na toj pijaci kuvali velike komade govedine, koje su onda prodavali. Ostajala im je jaka govedja supa.
Na vrlo malo ulja isprzi ce nekoliko glavica luka, iseckanog na rezance. Tokom przenja naliva se po malo vode, dok luk ne dobije konzistenciju pekmeza. Ovaj luk spoji se sa jakom govedjom supom i sve se ostavi da vri nekoliko minuta.
Potom se na povrsinu supe stavi nekoliko komada starog (bajatog) hleba, obilno se pospe nekakvim zutim sirom (ja koristim zreo engleski cedar) i zapece u rerni- ja koristim mikrotalasnu. Obilno se pospe grubo mlevenim biberom.
#2
Posted 25 June 2012 - 22:13
U Beogradu se moze naci u restoranu "Molijer", odmah kod Francuskog kulturnog centra. Ali tamo bas i nije bogzna sta (mislim da je problem u siru)... Ako je neko negde drugde naisao, nek javi.
#3
Posted 31 July 2012 - 07:37
...al Vladan nam je napisao dobar recept, pa mozemo sami da spremamo cuvenu supu od luka
#4
Posted 18 August 2012 - 11:50
#5
Posted 18 August 2012 - 12:27
#6
Posted 18 August 2012 - 16:37
#7
Posted 06 October 2014 - 21:25
Na vrlo malo ulja isprzi ce nekoliko glavica luka, iseckanog na rezance. Tokom przenja naliva se po malo vode, dok luk ne dobije konzistenciju pekmeza. Ovaj luk spoji se sa jakom govedjom supom i sve se ostavi da vri nekoliko minuta.
Potom se na povrsinu supe stavi nekoliko komada starog (bajatog) hleba, obilno se pospe nekakvim zutim sirom (ja koristim zreo engleski cedar) i zapece u rerni- ja koristim mikrotalasnu. Obilno se pospe grubo mlevenim biberom.
Ovo prvi put vidim. Probao sam par puta prateci razne internet recepte, uvek je ispadalo bezukusno.
Crni ili crveni luk, i koliki odnos koristis (luka i tecnosti)?
Edited by 4MC, 06 October 2014 - 21:40.
#8
Posted 06 October 2014 - 23:36
...
Nema vise na 4umu dr Vladana.
Evo ti Jamie / english onion soup
A evo ti francuske klasike
Bon appétit!
...
#9
Posted 07 October 2014 - 23:04
Hvala. Probace se i ovo, kad se ima vremena.